İçeriğe atla

Paltalk

Paltalk
URLhttp://www.paltalk.com/
Site türüÇevrimiçi sohbet
Üye sayısı5,5 milyon (2013 itibarıyla)
Başlama tarihiTemmuz 1998 (26 yıl önce) (1998-07)
Geçerli durumAktif

Paltalk, ağ üzerindeki kullanıcılarla iletişim kurulabilen bir video konferans yazılımıdır. Sesli ve görüntülü iletişim kurulabilen programda, bünyesinde barındırdığı kanal ve sohbet odaları sayesinde birçok kullanıcıyla konferans konuşması yapabilmeye veya kullanıcının kendi sohbet odası üzerinden iletişim kurabilmesine olanak sağlamaktadır.

Haziran 2013'te açıklandığı gibi, tüm Paltalk iletişimleri (video, telefon görüşmeleri ve sohbetler) PRISM izleme programının bir parçası olarak NSA tarafından kaydedilecek, süresiz olarak saklanacak ve değerlendirilecektir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Glenn Greenwald and Ewen MacAskill. "Arşivlenmiş kopya". The Guardian. The Guardian. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Internet Relay Chat</span> chat protokolü

Internet Relay Chat veya IRC, İnternette en çok kullanılan protokollerden bir tanesidir. 1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından yazılmıştır. Günümüzde IRC dünyanın hemen her yerindeki insanların kullandığı bir platform haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Empathy</span>

Empathy; metin, ses, video ve dosya aktarımını destekleyen ve farklı iletişim protokollerinde çalışabilen anında mesajlaşma ve sohbet yazılımıdır. Farklı birçok sohbet ve iletişim protokolünün tek bir program altında kullanılmasına olanak verir. GNOME Projesi kapsamında geliştirimektedir.

Camfrog ağ üzerindeki kullanıcılarla iltişim kurulabilen bir video konferans yazılımıdır. Sesli ve görüntülü iletişim kurulabilen programda, bünyesinde barındırdığı kanal ve chat odaları sayesinde 1000 kullanıcıya kadar konferans konuşması yapabilmeye veya kullanıcının kendi chat odası üzerinden iletişim kurabilmesine olanak sağlamaktadır.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Duo</span>

Duo Google tarafından geliştirilen bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Bu, 18 Mayıs 2016 yılında Google I/O-da açıklandı ve 16 Ağustos 2016 yılında kullanıma açıldı. Google; benzer görüntülü görüşme uygulamaları olan Meet ve Duo'yu tek çatı altında Google Meet'de birleştirdi.

iMessage

iMessage Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisidir. Bu, iOS 5 ve sonrasında ve OS X Mountain Lion ve sonrasında Apple Mesajlar uygulamasında desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Videotelefon</span>

Videotelefon, gerçek zamanlı olarak insanlar arasındaki iletişim için farklı konumlardaki kullanıcılar tarafından ses sinyali-video sinyallerinin alınması ve iletilmesi için teknolojilerden oluşmaktadır. Bir videofon, gerçek zaman sistemleri olarak insanlar arasında iletişim için eşzamanlı video ve ses özelliklerine sahip bir görüntü aygıtılı bir telefondur. Telekonferans, bu teknolojinin bir video konferansta bireyler için değil, grup veya organizasyonel toplantı için kullanılmasını ima eder. Telebulunuş, yüksek kaliteli bir video sistemi sistemine veya buluşma teknolojisine başvurabilir, videonun ötesine geçerek robotlara gider. Video konferans da "görsel işbirliği" olarak adlandırılmış ve bir grup yazılımdır.

Go!Messenger, PlayStation Portable için ücretsiz bir anlık mesajlaşma programıydı. Sony Interactive Entertainment ve BT Group tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. 3.90 firmware güncellemesiyle sisteme tanıtıldı ve Network! Altında Go! Messenger simgesi eklendi. PC BT Softphone 2 kullanıyorsa, PSP kullanıcıları PC kullanıcıları ile Go! Messenger üzerinden iletişim kurabilirler.

Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.

Tox, uçtan uca şifreleme sunan eşler arası anlık mesajlaşma ve görüntülü arama protokolüdür. Projenin belirtilen hedefi, herkes için güvenli ancak kolay erişilebilir iletişim sağlamaktır. Protokolün bir referans uygulaması, GNU GPL-3.0 veya sonrası koşulları altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanmıştır.

Kevin Neil Whitrick, çevrimiçi bir sohbet odasında kendini asarak intihar eden İngiliz bir elektrik mühendisiydi.