
Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.
Karunç, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı küçük bir yayladır.
Samistal, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan yaylanın rakımı 2450 metredir. Yaylada bir zamanlar 250 hane bulunmaktaydı. Sal şekilli büyük taş kütlelerinden oluşan yayla, taş evlerin ile dikkat çekmektedir. Yaylada bir konaklama tesisi yoktur.

Pokut Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Yayla, Çamlıhemşin İlçesi'nin güneyinde, Fırtına deresi ve Hala deresinin oluşturduğu vadiler arasında ve 2032 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Huser, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı yayla 2328 rakımdadır ve 45-50 civarı ev barındırır. Yayla, Çamlıhemşin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Amlakit, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesin bağlı bir yayladır. Yaylanın rakımı 1900 ila 2200 metre arasında değişmektedir. 1993 rakımlı olarak da bilinir. Yayladaki ev sayısı 120-130 arasındadır. Konum olarak Palovit Yaylası'nın aşağısında, Zilkale'ye inen vadideki çamlıklara bitişiktir. Yayla, bölgedeki diğer yaylaralara kıyasla ulaşımı kolay yaylalardan biridir. Çamlıhemşin ilçe merkezine 55 kilometre, Rize-Artvin Havalimanına 83.8 kilometre uzaklıkta olan yaylada, 2001 yılından beri elektrik vardır. Palovit Deresi yaylayı ikiye böler.

Dekken, Hindistan'ın güneyinde üç sıradağ arasında kalan geniş yayladır. Bu yayla Hint Yarımadasının bilinen üçgeni içinde ayrı bir üçgen bölge oluşturur. Orta ve Güney Hindistan'ın hemen hemen tamamına yayılmıştır. Batısında Batı Gat Dağları doğusunda da Doğu Gat Dağları yer alır. Her iki sıradağ da kıyı düzlüklerinden yükselir ve Hindistan'ın güney ucunda birleşir. Yayla'nın kuzeyinde ise batı güneybatı istikametinden doğu kuzeydoğu istikametine doğru uzanan Satpura sıradağları ve Vindhya sıradağları bulunur. Bu sıradağlar Dekken Yaylasını Kuzey Hindistan'ın yoğun nüfuslu ovalarından ayırır.

Badara Yaylası, Rize ilinin, Hemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1850 metredir.
Çiçekli Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e uzaklığı 55-60 kilometredir. Yaylaya araçla ya da yaya olarak ulaşma imkânı vardır. En yakın yerleşim birimi olan Hisarcık köyüne 30 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 3 kilometrekaredir.
Didingola Yaylası veya Topluca Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2392-2398 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıktadır. Yayladaki eski geleneklerin yaşatılması için 2017 yılından beri her yıl Yayla Şenliği düzenlenir. Şenlikte horon ve unutulma tehlikesi ile karşı karşıya olan taş oyunları oynanır. Köy halkı sakinleri, yaylanın doğasını bozacağını düşündüklerinden yaylaya yapılması planlanan yola karşı çıkmıştır.

Koçdüzü Yaylası ya da yerli halk tarafından kullanılan adıyla Sarikançeni, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. İlçenin kuzeybatısında yer alır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Çamlıhemşin'de bulunan diğer yaylaların aksine, yaylada yaşayan halk Hemşinli değil Lazdır. Yaylaya 2010 yılından beri araçla ulaşım sağlanabilmektedir. Yaylada 10 ila 40 metrekarelik yüzen adalar bulunmaktadır. Yaylacılara göre yüzen adaların güneye gitmesi havanın bozacağını, kuzeye gitmesi ise havanın açacağını göstermektedir.
Haçivanak Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. Yaylaya araçla ulaşılabilmektedir.
Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.

Palakçur Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 29 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2100 metredir. Çamlıhemşin'in Güroluk ve Ardeşen'in Beyazyaka köyleri yaylayı kullanmaktadır. Yaylada 10 ila 15 ev vardır. Ayder yolunu kullanarak yaylaya ulaşmak mümkündür.
Tahpur Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 61, Çayeli'ne 53 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2995 metredir. Senoz Vadisi'nde yaşayanlar yaylayı kullanmaktadır. Çamlıhemşin-Zilkale-Çat-Ortaklar veya Çayeli-Kaptanpaşa-Çataldere-İncesu-Baltaş güzergahları kullanılarak yaylaya ulaşım sağlanabilir.
Gündihan Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 37, Çayeli'ne 50 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2449 metredir. Çayeli'nin Karaağaç köyünde yaşayanlar yaylayı kullanmaktadır. Yayladan Fırtına Vadisi görülmektedir. Çamlıhemşin-Zilkale-Meydanköy-Gito veya Çayeli-Kaptanpaşa-Uzundere-Zargistal güzergahlarından yaylaya ulaşım sağlanabilir.
Karmik Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 46 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2675 metredir. Yaylaya ulaşım Tirovit Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Yaylanın üstünde Cofk ve Zincirli gölleri yer almaktadır. Yayladan Hacıvanak veya Hapivanak yaylarına patikalardan yürüyerek gidilebilir.
Topçam yaylası, Tokat'taki bir yayladır