İçeriğe atla

Palmira Muharebesi (1941)

Koordinatlar: 34°33′K 38°17′D / 34.550°K 38.283°D / 34.550; 38.283
Palmira Savaşı (1941)
34°33′K 38°17′D / 34.550°K 38.283°D / 34.550; 38.283
Tarih1 Temmuz 1941
Bölge
Palmira, Suriye
Sonuç Müttefik zaferi
Taraflar

 Birleşik Krallık

  • Ürdün Ürdün

 Fransa

  • Fransız Suriye'si
  • Fransız Lübnan'ı
Komutanlar ve liderler
Birleşik Krallık John ClarkFransa Ghérardi
Güçler
1,000 300
Kayıplar
85 kişi öldü 135 kişi öldü
165 esir alındı

Palmira Muharebesi (1 Temmuz 1941), İkinci Dünya Savaşı'nda Suriye-Lübnan harekâtı sırasında Müttefiklerin Suriye'yi işgalinin bir parçasıydı. İngiliz mekanize süvarileri ve bir Arap Lejyonu çöl devriyesi, Palmira şehrinin kuzeydoğusundaki bir Vichy Fransız seyyar birliğini bozguna uğrattı. Palmira'daki Vichy garnizonunun teslim olmasına neden olan dört subay ve 60 adamı yakaladılar.

Arkaplan

Eski Roma sütun dizisinin yakınında İngiliz birlikleri

1941'de Vichy Fransızlarının bölgede önemli kuvvetleri vardı ve hava üslerinin Almanlar tarafından İngiliz-Irak Savaşı'na katılmak üzere uçak göndermek için hazırlık noktaları olarak kullanılmasına izin vermişti. Ayrıca Almanların Irak'a silah ve mühimmat göndermek için demiryolu sistemini kullanmalarına izin vermişlerdi. 8 Haziran 1941'de Müttefikler, bölgedeki Müttefik çıkarları için Filistin ve Ürdün'den Lübnan ve Suriye'ye kuzeyden iki saldırı başlattı. Haziran sonunda Şam alındı ve Müttefik harekât komutanı Henry Maitland Wilson, bu kez Suriye'nin ele geçirilmesini tamamlamak için Batı Irak'tan olmak üzere iki saldırı daha başlatmaya hazırdı. Habforce adlı genişletilmiş bir Tugay grubu, İngiliz-Irak savaşı sırasında Fırat Nehri üzerindeki RAF Habbaniya'daki İngiliz garnizonunu rahatlatmak için Ürdün'den çölü geçerek ilerlemiş ve ardından Bağdat'ın alınmasına yardım etmişti. Bu kuvvet Irak'ın Ürdün ve Suriye sınırlarına yakın ücra bir kısmına geri çekildi. Palmira'daki Vichy Fransız garnizonunu yenmek ve Irak'taki Haditha'dan Lübnan kıyısındaki Trablus'a giden petrol boru hattını güvence altına almak için kuzeybatıya ilerlemekle görevlendirildi. Habforce, gücüne yalnızca çölde yaşayan Bedevi askerlerinden oluşan tabur büyüklüğündeki Arap Lejyonu Mekanize Alayı dahil edildiğinden, çöldeki görev için çok uygundu. Palmira'da, Fransız savunmasının çekirdeği, antik kalıntıların kuzeydoğusunda bulunan Weygand Kalesi idi. Vahaya, antik kente, tepelere ve kaleye başka direkler yerleştirildi. Bölge, 6. Yabancı Piyade Alayı'nın 15. Bölüğünden 187 lejyoner, çölün 1. Hafif Bölüğünden Bedeviler ve bazı hava kuvvetleri paletlileri tarafından savunuldu. Toplamda, bu kuvvetler Komutan Ghérardi'nin komutası altında yaklaşık 300 kişiyi bir araya getirdi. Öte yandan İngilizler, Tümgeneral John Clark komutasındaki bin kişiyi savaşa seferber etti. Bu birlikler, Habforce'tan Tuğgeneral James Joseph Kingstone'un birliğinin bir parçasıydı ve 4. Süvari Tugayı, "Glubb Paşa" olarak bilinen John Bagot Glubb Arap Lejyonu'nun unsurları ve Essex Alayı 1. Piyade Taburu'nu içeriyordu.

Palmira eylemleri

İkinci Dünya Savaşı sırasında Suriye ve Lübnan Haritası

Habforce üçe ayrıldı (ikisi Palmira'nın her iki tarafında kanat manevraları yapmak için). Her birine Arap Lejyonundan bir müfreze rehberlik ediyordu; 21 Haziran'da yola çıktılar. Palmira'nın birkaç mil doğusundaki boru hattında koruganlarla bir çatışma, sürpriz unsurunun kaybolmasına neden oldu. Habforce, Palmira'yı kuşattı ve Arap Lejyonu birliklerini, Habforce'un kanatlarını ve iletişim hatlarını korumak için geniş kapsamlı çöl devriyelerine gönderdi. 28 Haziran'da Fransız kalesi Seba' Biyar'ı (Palmira'nın yaklaşık 60 mil güneybatısında) ele geçirdiler ve küçük garnizon ateş edilmeden teslim oldu. Ertesi gün, Palmira'nın 40 mil kuzeydoğusunda, Fransız birlikleri tarafından işgal edilmemiş olan Sukhna'yı işgal ettiler. 1 Temmuz sabahı Sukhna, Vichy 2. Hafif Çöl Tugayı tarafından saldırıya uğradı. Arap Lejyonu işgalcileri, 4. Süvari Tugayı'nın Household Süvari Alayı'ndan bir filo tarafından takviye edilmişti ve keskin bir savaşın ardından, Fransızlar, Arap Lejyonu askerlerinin saldırısından önce geri çekildiler ve teslim olmadan önce bir kapalı vadide mahsur kaldılar. Savaşın en büyük muharebesi olmasa da, etkisi, Palmira'da garnizon olan 3. Hafif Çöl Bölüğünün 2 Temmuz gecesi cesaretini kaybetmesine ve teslim olmasına neden oldu. Bu, Habforce'u Humus'a giden boru hattı boyunca 40 mil batıya hareket etmesi ve Lübnan sahilinde Avustralya 7. Tümeni ile savaşan Vichy güçlerinin iletişimini tehdit etmesi için serbest bıraktı.

Kaynakça

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Palmyra_(1941) 25 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar Muharebesi</span>

Madagaskar Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin Vichy Fransası'nı Madagaskarı kontrol eden Vichy Fransası'nı zaptetmek için yapılmıştır. 5 Mayıs 1942'de başladı. Çatışmalar 6 Kasım'a kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Arap Lejyonu</span> Vikimedya liste maddesi

Özgür Arap Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na bağlı Arap gönüllülerin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da oluşturdukları birlik.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Suriye Savaşı</span> Fransa-Suriye askerî ilişkileri

Fransa-Suriye Savaşı 1920'de yeni kurulan Suriye Arap Krallığı'nın Haşimi hükümdarları ile Fransa arasında gerçekleşti. Meyselun Muharebesi'nde doruğa ulaşan bir dizi çatışma sırasında Fransız kuvvetleri, 24 Temmuz 1920'de Şam'a girerek Haşimi hükümdar Kral Faysal ve yandaşlarının güçlerini yendi. 25 Temmuz'da Suriye'de, Alaeddin ed-Dürubi'nin başkanlığında yeni bir Fransız yanlısı hükûmet ilan edildi ve Suriye bölgesi sonunda Suriye ve Lübnan Mandası altında birkaç bağımlı devlete bölündü. Irak'taki yeni mandadaki konumlarından endişe duyan İngiliz hükümeti, kaçak Faysal'ı Irak'ın yeni kralı ilan etmeyi kabul etti.

Henri Fernand Dentz, ilk olarak Fransa Ordusu'nda general iken, Fransa'nın teslim olmasıyla kurulan Vichy Fransası ordusunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası Hava Kuvvetleri</span> Fransa ordusu

Vichy Hava Kuvvetleri, Fransa'nın yenilgisi ardından kurulan Vichy Fransası'nın hava kuvvetleridir. Almanlar ilk olarak buna karşı çıksa da İngilizlerin Fransız donanmasına saldırması üzerine hava kuvvetlerinin kurulmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Savaşı</span>

Beyrut Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda gerçekleşen Suriye-Lübnan Savaşı'nda savaşın sonunu belirleyen savaştır.

Jezzine Savaşı, Suriye ve Lübnan'daki Vichy Fransız kuvvetlerine karşı yapılan beş haftalık Suriye-Lübnan Savaşı sırasında Avustralya 7. Birim'in Beyrut'a ilerlemesinin için yapılan savaşların parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Litani Nehri Savaşı</span>

Litani Nehri Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Suriye-Lübnan Savaşı bölümünde İngilizler'in Beyrut'a ilerlemesiyle sonuçlanan bir savaştır. Binbaşı General John Lavarack tarafından komuta edilen Avustralya 7. Birimi, Litani Nehri'ni geçti ve daha sonra Vichy Fransız birlikleri ile çatıştı.

Suriye-Lübnan Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında teslim olan Fransa'nın ardından kurulan Vichy Fransası'nın sömürgelerine karşı yapılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">François Darlan</span> Fransız amiral (1881 – 1942)

Jean Louis Xavier François Darlan, bir Fransız amirali ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Arap Krallığı</span> 1919-1920 Batı Asyada fiili devlet

Suriye Arap Krallığı ; varlığı dört aydan biraz fazla sürmüş, Hicaz Krallığı'ndan sonra kurulmuş ikinci modern Arap devleti. Kısa süreli bu devletin yöneticisi, Mekke emiri Hüseyin'in oğlu I. Faysal'dı. Tüm Büyük Suriye'de hak iddia etmesine rağmen, Faysal hükûmeti ancak sınırlı bir bölgeyi kontrol ediyordu ve varlığı da Birleşik Krallık'ın desteğine bağlıydı. İngiltere ise, Fransa ile birlikte genel olarak, Büyük Suriye fikrine karşıydı ve Faysal'ı kral olarak tanımayı reddediyordu. Nihayetinde, Faysal'a bağlı birlikler, 25 Temmuz 1920'de, Fransız kuvvetlerine teslim oldular.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Weygand</span> Fransız asker (1867-1965)

Maxime Weygand, Fransız general.

<span class="mw-page-title-main">Meyselun Muharebesi</span> Fransa-Suriye Savaşında bir muharebe

Meyselun Muharebesi, Meyselun Geçidi Muharebesi veya Han Meyselun Muharebesi olarak da adlandırılır, Suriye Arap Krallığı güçleri ile Fransız Levant Ordusu arasında 24 Temmuz 1920'de Şam'ın yaklaşık 25 kilometre batısında Anti-Lübnan Dağları'ndaki Han Meyselun yakınlarında yapılan dört saatlik bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Suriye İsyanı</span> Suriye ve Lübnan Mandasındaki Fransız yönetimine karşı 1925-27 ayaklanması

Büyük Suriye İsyanı, 1925 İsyanı veya Büyük Suriye Devrimi, 1925 ile 1927 yılları arasında Suriye Devleti ve Büyük Lübnan genelinde yaşanan genel bir ayaklanmadır. Önde gelen isyancı güçler, Sünni, Dürzi, Alevi ve Hristiyan grupların katıldığı güney Suriye'deki Cebel el-Dürzi Devleti savaşçılarından oluşuyordu. Ortak amaç, I. Dünya Savaşı'nın ardından Türk yönetiminden Fransız yönetimine geçen yeni manda bölgelerindeki Fransız egemenliğine son vermekti.

Levant Ordusu, iki savaş arası dönemde ve İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Levant'taki Fransız Mandası altındaki toprakları işgal eden ve kısmen bu topraklardan toplanan, Fransa'nın ve ardından Vichy Fransası'nın silahlı kuvvetlerini tanımlamaktadır. Bu kuvvetin yerel olarak askere alınan Suriyeli ve Lübnanlı birlikleri Levant Özel Birlikleri olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Amman Muharebesi</span>

İkinci Amman Muharebesi, 25 Eylül 1918'de Nablus Muharebesi'nin bir parçası olan Üçüncü Trans-Ürdün saldırısı sırasında gerçekleşmiş ve Şaron Muharebesi ile birlikte I. Dünya Savaşı'nda Suriye ve Filistin Cephesi'de Megiddo Muharebesi olarak bilinen büyük taarruzu oluşturmuştur. Chaytor'un kuvvetleri 22 Eylül'de Nablus'tan Es Salt'a giden yolu kestikten sonra Cisr ed Damieh'de Şeria Nehri üzerindeki köprüyü ele geçirirken, 7. Ordu ve 8. Ordu'nun kalıntıları hala Judean Tepeleri'nden köprüye doğru çekilmekteydi. Bu geri çekilme hattını kesen Chaytor'un kuvvetleri, Amman'ı savunan 4. Ordu'nun Osmanlı artçı birliklerine saldırıp ele geçirmeden önce Es Salt'a saldırıp ele geçirmek için doğuya doğru ilerledi. Üçüncü Trans-Ürdün saldırısının Yıldırım Ordular Grubu kuvvetlerine karşı kazandığı bu İngiliz zaferlerini, Mart ve Nisan 1918'de Şeria Nehri üzerinden yapılan iki başarısız EEF saldırısı izlemiştir.