İçeriğe atla

Palmira Havaalanı

Koordinatlar: 34°33′27″K 38°19′01″D / 34.55750°K 38.31694°D / 34.55750; 38.31694
Palmira Havalimanı
مطار تدمر
IATA: PMS - ICAO: OSPR
Suriye üzerinde PMS
PMS
PMS
Havalimanının Suriye haritasındaki yeri
Özet
Havalimanı tipiSivil-Askeri
YerPalmira, Suriye
Rakım (ODS)1,322 ft / 403 m
Koordinatlar34°33′27″K 38°19′01″D / 34.55750°K 38.31694°D / 34.55750; 38.31694
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
08/26 9,449 2,880 Asfalt
Kaynak: World Aero Data[1]

Palmira Havaalanı (Arapça:مطار تدمر)(IATA: PMS, ICAO: OSPR), Suriye çölünün ortasında antik kentin yanına kurulu olan, Humus Valiliği'ne bağlı Palmira şehrine hizmet vermekte olan bir havaalanıdır.

08/26 yönünde, 2,880 m (9,449 ft) uzunluğunda ve 45 m (148 ft) genişliğinde asfalt yüzeyli bir pist bulunmaktadır.

Havayolları ve uçuş noktaları

Aşağıda 2011 yılında başlayan iç savaştan önceki destinasyonlar yer almaktadır. Devam eden Suriye İç Savaşı nedeniyle, havaalanından hiçbir tarifeli uçuş yapılmamaktadır.

Havayolu Uçuş Noktaları
Syrian AirŞam

Havayolları ve destinasyonlar

İç Savaş

Sürmekte olan Suriye İç Savaşı nedeniyle, şu anda havaalanına veya havaalanından tarifeli bir uçuş gerçekleştirilmemektedir. 20 Mayıs 2015 tarihinde, IŞİD hava üssünü ele geçirdi.[2] 27 Mart 2016 tarihinden itibaren, 2016 Palmyra taarruzunu takiben Suriye Ordusu tarafından yalnızca 8 ay sonra IŞİD'den (Aralık 2016) tekrar geri alındı.[3] 2017 yılının Mart ayında, Palmyra taarruzunun ardından (2017) Suriye Ordusu tarafından yeniden ele geçirildi.

Kaynakça

  1. ^ "World Aero Data". 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  2. ^ Leith Fadel. "Battlefield Update from Palmyra: ISIS Captures the Ancient and Modern Sectors". Al-Masdar News. 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Regime forces takes control on Tadmur prison and military airport". Syrian Observatory For Human Rights. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palmira</span>

Palmira orta Suriye'de antik zamanların önemli dini ve ticari merkezi olan, UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Mirası listesine alınan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor</span> Deyrizor ili, Suriyede şehir

Deyrizor, Deyr-i Zor ya da Der ez-Zor, Suriye'nin kuzeydoğusunda Fırat Nehri üzerinde yer alan bir şehirdir. Deyrizor İli'nin başkenti olan şehir Şam'dan 450 km uzaklıkta olup, şehirde 2004 nüfus sayımına göre 239.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Havalimanı</span>

Halep Havalimanı, Halep şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ikinci bağlantı merkezi olarak kullanılmaktadır. Havalimanının tarihi 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 1999'da şimdiki yeni terminal binası açılana kadar yıllar içinde pek çok kez geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Şam Havalimanı</span>

Şam Havalimanı, Suriye'nin başkenti Şam şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Resmî olarak 1970'lerde açılmış olup, Suriye'nin en yoğun havalimanıdır. Son yıllarda önemli bir yıllık yolcu büyüme oranlarını yakalamaktadır. 2010 yılında yaklaşık olarak 5.5 milyon yolcu tarafından kullanılmıştır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ana bağlantı merkezi olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Havaalanı</span>

Lazkiye Havalimanı (IATA: LTK, ICAO: OSLK), ayrıca Bassel Al-Assad Havalimanı olarak bilinir. Suriye'nin kuzeyinde, liman şehri Lazkiye'ye hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'in büyük oğlu ve şimdiki Devlet Başkanı Beşşar Esad'in kardeşi olan Basil Esad'in adı bu havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Havaalanı</span>

Deyrizor Havaalanı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehrinin kenarında kurulan Deyrizor Valiliği'ne bağlı Deyrizor şehrine hizmet vermekte olan 600,000 yolcu kapasiteli bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Havaalanı</span>

Kamışlı Havaalanı (IATA: KAC, ICAO: OSKL), Suriye'nin kuzeydoğusunda, Türkiye sınırının yanında kurulu olan, Hasiçi Valiliği'ne bağlı Kamışlı şehrine hizmet vermekte olan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor çatışmaları (2011-14)</span>

Deyrizor Kuşatması, IŞİD ile Suriye Ordusu arasında Deyrizor şehir merkezi ve civarındaki yerleşim bölgelerindeki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Tempelhof Havalimanı</span>

Berlin Tempelhof Havalimanı, Almanya'nın Berlin kentinde bulunan bir havalimanıdır. Güney Berlin'in merkez ilçesinde yer alan Tempelhof-Schöneberg'dedir. Tempelhof Havaalanı, Schönefeld Havaalanının kurulması sürecinde Berlin'in tek ticari havaalanı olarak faaliyet gösterdi. 2008 yılında faaliyetleri durdurularak kapatıldı.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Irak ve Şam İslam Devleti ilk defa Irak'ta ortaya çıkmış ve zamanla diğer ülkelere de yayılmış olup çeşitli ülke ve bölgede toprak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mayıs 2015)</span>

Palmira Muharebesi, Suriye'nin tarihi Palmira şehri ve çevre köy ve kasabalarında, IŞİD ile Suriye Arap Ordusu arasındaki savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi</span>

Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi, Suriye İç Savaşı'nın önemli olaylarının verildiği tarihsel süreci kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi</span>

Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Rakka ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Taarruzu (Ocak 2017)</span>

Deyrizor Taarruzu , Irak ve Şam İslam Devleti'nin Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne karşı 14 Ocak'ta Deyrizor şehrini ele geçirmek için başlattığı bir askerî operasyon.

<span class="mw-page-title-main">Krasnodar Uluslararası Havalimanı</span>

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.