İçeriğe atla

Palm wine

Palm-wine müziği (Sierra Leone'da maringa olarak bilinir), Batı Afrika bir müzik türüdür. Kökenleri 1920'lerde Liberya ve Sierra Leone'daki Kru halkı arasında gelişmiştir. Denizciler tarafından getirilen Portekiz gitarlarıyla yerel melodileri ve ritimleri Trinidad calypso müziği ile birleştirerek "hafif, kolay, melodiğe sahip bir tarz" oluşturmuşlardır. Bu müzik, başlangıçta kıyı bölgelerinde çalınandan daha geleneksel bir tarzda iç kesimlere doğru yayılmıştır. Popülerlik kazanması Sierra Leone'lu müzisyen Ebenezer Calendar'ın 1950'ler ve 1960'larda şarkılar kaydetmesinden sonra olmuş ve hala küçük bir popülerliğe sahiptir.

Köken

Palm-wine müziği, erken Afrika gitaristlerinin çaldığı toplantılarda içilen palmiye şarabından türetilmiştir.

Tarih

Bu müzik, yerel ve yabancı denizcilerin, iskele işçilerinin ve yerel çalışan sınıfının palmiye şarap barlarına içmeye ve müzik dinlemeye gittiği yerlerde oluşmuştur. Taşınabilir enstrümanlar ve yerel telli ve vurmalı çalgılar bu tarzı oluşturmuştur. Gitarın geleneksel iki parmakla çalınması, müzisyenlerin yerel lute veya arp gibi çaldığı şekilde çalındığında ortaya çıkmıştır. Bu tarz genellikle senkopeli 4/4 ölçüde çalınır.

1920'ler-1940'lar

1920'lerde bir Kru, Ganalı highlife gitaristi Kwame Asare'a (veya Jacob Sam'a) öğretti. Kumasi Triosu, 1928'de Londra'daki Zonophone için ilk highlife kayıtlarını yaptı. Müzik, sahil bölgelerinden iç kesimlere yayıldıkça, geleneksel Akan harp lutesi olan seperewa'nın sesi birleştirildi ve bu odonsona veya Akan bluesa evrildi ve "Yerli Blues" olarak adlandırıldı. HMV Records ve Parlophone Records, Güney Gana'da Akan blues albümlerini dağıttı. Bu, 1930'ların ve 1940'ların başında gerçekleşti ve Jacob Sam, Kwesi Pepera, Appianing, Kwame, Mireku, Osei Bonsu, Kwesi Menu, Kamkan ve Appiah Adjekum gibi sanatçıları içeriyordu. 1930'ların zirvesinde, savaş nedeniyle üretimin durdurulduğu yılda yaklaşık 200.000 Yerli Blues kaydı satılmıştır.

1950'ler-1960'lar

Palm-wine müziği, Sierra Leone Creole müzisyen Ebenezer Calendar & His Maringa Band tarafından ilk kez popüler hale getirildi ve 1950'lerin ve erken 1960'ların birçok popüler şarkısını kaydetti. Soukous ve highlife, palm-wine müziğinden etkilenmiştir. Hala biraz popüler olsa da, tür bir zamanlar olduğu kadar ünlü değildir. Diğer ünlü palm-wine müzisyenleri arasında Koo Nimo (diğer adıyla Daniel Amponsah), S. E. Rogie, Abdul Tee-Jay ve Super Combo bulunmaktadır.

Agya Koo Nimo, "Palm-wine müziğinin Kralı" olarak anılan başka bir ünlü Ganalı şarkıcıdır. Ona genellikle "Highlife'nin Büyükbabası" denir ve yaşam hikayelerini anlatmak için müziğini kullanmaktadır, bu da Ganalı ve diğer Batı Afrika müzik sahnelerini büyük ölçüde etkilemiştir. Gana'daki Winneba Eğitim Üniversitesi'nde yaşam boyu başarı ödülüne layık görüldü.== Ayrıca Bakınız ==

  • Sierra Leone Müziği
  • Liberya Müziği

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Şablon:Afrika popüler müzik türleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Portekiz</span> Güneybatı Avrupada bir ülke

Portekiz, resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti, Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdansa Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu'nun kuzey yarım küredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz'in birer parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gine</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısındaki bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1980'ler</span> onyıl

1980'ler veya 80'ler, 1 Ocak 1980'de başlayan ve 31 Aralık 1989'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<span class="mw-page-title-main">Fela Kuti</span> Nijeryalı müzisyen ve aktivist

Fela Anikulapo Kuti ya da kısaca Fela, Nijeryalı müzisyen, albüm yapımcısı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya mutfakları</span>

Dünya mutfağı kavramı, Yerel Mutfak kavramı ile karıştırılmaktadır.

Art rock, rock müziğin bir alt türüdür. Deneysel ve kavramsal bir müzikal duruş takınarak, rock müziği bir ergen eğlencesinden sanatsal ifade boyutuna taşımayı amaçlar. Klasik müzik, deneysel rock, avangart ve daha sonraları caz müzikten kaynağını alır. En temel duruşlarından biri, dans etmek yerine dinlenilip düşünülmesi için besteleniyor olmasıdır. Sıklıkla elektronik efektler ve eski dönem rock müziğinin tahrik edici ritminden uzaklaşmış easy listening dokuların varlığıyla kendini belli eder.

<span class="mw-page-title-main">Caz Çağı</span>

Caz Çağı, 1920'lerde ve 1930'larda caz müziğinin ve dans tarzlarının ülke çapında hızla popülerlik elde ettiği dönemdir. Caz Çağı'nın kültürel yansımaları öncelikle cazın doğduğu yer olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hissedildi. New Orleans’ta Afrika ve Avrupalı müziğin bir karışımı olarak ortaya çıkan caz, bu dönemde daha geniş kültürel değişimlerde önemli rol oynadı ve pop kültürüne olan etkisi uzun süre devam etti. Caz Çağı'na genellikle Kükreyen Yirmiler ile bağlantılı olarak atıf yapılır. Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald, ilk olarak 1922'deki kısa öykü koleksiyonu Caz Çağı Öyküleri'nin adında bu terimi ilk defa kullanarak terimle genel olarak ilişkilendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da turizm</span>

İspanya'da turizm, sanayi ve iş dünyası / bankacılık sektörlerinden sonra ulusal ekonomik yaşamın üçüncü büyük katkısıdır ve İspanya GSYİH'sının yaklaşık % 10-11'ine katkıda bulunmaktadır. 1960'lardan ve 1970'lerden beri, ülke yaz tatillerinde, özellikle İrlanda, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Benelüks ve ABD'den çok sayıda turist ile popüler bir destinasyon olmuştur. Buna göre, İspanya'nın yabancı turizm endüstrisi dünyanın en büyük ikinci sanayisi haline gelmiştir. Şubat 2019 itibarıyla İspanya, TourismRank uluslararası turizm sıralamasında dünyada birinciliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liberya mutfağı</span>

Liberya mutfağı, Batı Afrika ülkesi olan Liberya'nın yemek kültürüdür. Liberya mutfağı; pirinç, manyok, muz, tatlı patates, tropikal meyvelerin ve sebzelerin yanı sıra balık, et ve daha fazlasının tüketimine odaklanır.

Siyahi milliyetçiliği veya Siyah milliyetçiliği, Siyahların bir ırk olduğu inancını benimseyen ve Siyah ırksal ve ulusal bir kimlik geliştirmeye ve sürdürmeye çalışan bir milliyetçilik veya panmilliyetçilik türüdür. Siyah milliyetçisi aktivizm, özellikle beyaz kültüre asimilasyona direnmek ve belirgin bir Siyah kimliğini korumak için Siyah toplulukların ve insanların sosyal, siyasi ve ekonomik olarak güçlendirilmesi etrafında döner.

William Larry Stewart II, 1960'larda popüler olan Amerikalı bir ritim ve blues şarkıcısı ve piyanistiydi.

Jùjú, geleneksel Yoruba vurmalı çalgı kaynaklı bir halk müziği tarzıdır. "Jùjú" adı, Yoruba dilinde "atma" veya "bir şeyin atılması" anlamına gelen "juju" veya "jiju" kelimesinden gelir. Juju müziği, Batı Afrika, Haiti, Küba ve diğer Güney Amerika ülkelerinde yaygın olan bir tür sihir ve sihirli nesnelerin kullanımı olan juju'dan adını almamıştır. Bu tarz, 1900'lerde ülkelerin kent içi kulüplerinde evrim geçirmiştir ve Ababababaa Babatunde King olarak bilinen, yaygın olarak Tunde King olarak bilinen birisi tarafından yaratıldığına inanılmaktadır. İlk jùjú kayıtları, King ve Ojoge Daniel tarafından 1920'lerde yapılmıştır, King bu tarzda öncü olmuştur. Jùjú'nun başlıca enstrümanı ve öncü enstrümanı Iya Ilu adlı konuşan davuldur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika popüler müziği</span>

Afrika popüler müziği, Afrika geleneksel müziği gibi çok geniş ve çeşitlidir. Çoğu çağdaş Afrika popüler müziği türü, Batı popüler müziğinin birleşimi üzerine kuruludur. Birçok popüler müzik türü gibi blues, cass, salsa, zouk ve rumba gibi türler, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen Afrikalılar tarafından getirilen müzik geleneklerine dayanır. Bu ritimler ve sesler daha sonra rock ve ritim ve blues gibi yeni türlere uyarlanmıştır. Benzer şekilde, Afrika popüler müziği, özellikle Batı müzik endüstrisinin enstrümanlarını ve kayıt stüdyosu tekniklerini benimsemiştir. Terim belirli bir tarz veya sese atıfta bulunmaz, ancak genel olarak Afrika popüler müziği için genel bir terim olarak kullanılır.

Fújì, popüler bir Yoruba müzikal türüdür. Bu, Ramazan orucu sırasında Müslümanları şafak vakti uyandırmak için yapılan, ajísari olarak da bilinen, iyimser bir müzik türü olan wéré müziğinden ortaya çıktı. Alhaji Sikiru Ayinde Barrister, 1950'ler ve 60'larda wéré müziğini popüler hale getirdi ve "fújì" terimini alışılmadık bir şekilde ortaya attı. Barrister'a göre, "Japonya'nın en yüksek zirvesi olan Fuji Dağı'nı tanıtan bir posteri bir havaalanında gördüğümde aklıma geldi." Fújì, eğlence veya keyif anlamına gelen Yoruba kelimeleri "fuja" veya "faaji" ile karıştırılmamalıdır.