İçeriğe atla

Palm modifikasyonları

Birkaç Palm PDA meraklısı, avuçiçi cihazları için daha uzun şarj süreleri sağlamak için dahili ve harici el tipi pil değişikliklerini başarıyla belgeledi. Hızla gelişen pil teknolojisi, daha küçük ve daha uzun ömürlü pillerin orijinal pillerin alanına yerleştirilmesini sağlar.[1] Bu tipteki değişiklikler teknik açıdan zorlayıcı olabilir, üreticinin garantisini geçersiz kılar ve modifiye edilmiş aygıta kalıcı olarak zarar verebilir.

Birçok PDA modifikasyon için uygun değildir veya buna gerek yoktur; en yeni cihazlar gelişmiş yüksek kapasiteli piller içerirken, bazı cihazlar kalıcı hasar olmaksızın sökülemez.

Popüler değişiklikler

Palm Tungsten T3, dahili 900 mAh şarj edilebilir Lityum iyon pil ile geldi. T1 ve T2 ayrıca 900 mAh pil kullandı, ancak yükseltilmiş Palm Tungsten T3 işlemci sayesinde pil ömrü önemli ölçüde azaldı. Mütevazı pil ömrü, diğer Palm modellerine kıyasla Tungsten T3'ün en büyük eleştirisidir. Tüm zamanların en popüler avuç içi birimlerinden biri olan Palm Tungsten T3, pil değişikliği için tipik bir adaydır.[2]

Bununla birlikte, Tungsten T5 çok daha yeni bir pil içeriyordu ve bu nedenle, değiştirme için çok daha az olası bir adaydı. iPod'un dahili li-ion pil ve değiştirilebilir olması için tasarlanmamış olması konusuna çok karışıklık yapıldı.[3] Bazıları avuç içi pilleri konusunda benzer kaygılar taşıyor ve Apple'ın genişletilmiş garantileri sunmaya başlamasından önce iPod'da yapıldığı gibi sorunu kendileri çözmeye çalışmaya karar veriyor: Aslında Apple iPod değiştirme pilleri harici olarak kullanılmak üzere bir favori haline geldi.

PalmOne, palm aygıtının harici bir pil takımından şarj almasını sağlayan bir Power2Go modifikasyonu yayımladı. Birçok ucuz alternatif, eBay gibi çevrimiçi elektronik mağazalarından ve ihalelerden temin edilebilir. Bu cihazlar, genellikle, dört AA boyutlu pilden güç tedarik ederek, gerektiği gibi bitkin piller değiştirilebileceği için depolama kapasitesinde daha fazla esneklik sağlar.

Harici şarjı artırmak için bazı meraklılar tarafından yüksek mAh güç kaynakları ile ev yapımı cihazlar yapılmıştır. Bunlar doğrudan Palm Universal Connector'a (eski telefonlarda), Palm Multi-Connector'a takılabilir veya anakart üzerindeki aygıtın güç terminallerine doğrudan kablolanabilir.

T3, 400 MHz işlemci kullandığından, T1 ve T2'den gelen aynı 900mAH pilin kullanılması onu kesmiyor. T3'ün pil ömrünü kolayca uzatmanın en iyi yolu PXA, Lightspeed veya Warpspeed gibi hızaşırtma yazılımlarını kullanmaktır.[4] Bu, yaklaşık 5-6 saatlik çalışma süresini verebilir. Bununla birlikte, Bluetooth ve Wi-Fi'yi yoğun bir şekilde kullanan kullanıcılar, hızaşırtma yaparken bile, kablosuz kullanım daha fazla güç kullanmaya eğilimli olduğu için pil ömrünün oldukça düşük olduğunu bulacaktır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

Handspring PalmOS kullanan PDA'lar üretmiş olan bir firmadır. Firma Visor ve Treo serisi cihazları üretmiştir. Treo serisinin son cihazları halen popülerliğini korumaktadır.

iPod Mini

iPod Mini Apple tarafından tasarlanmış ve pazarlanan dijital bir ses çalardı. Apple'ın iPod ürün serisinin orta sınıf modeli gibi satıldı. 6 Ocak 2004'te ilan edildi ve aynı yılın 20 Şubat tarihinde açıklandı. İkinci nesil versiyon 23 Şubat 2005 tarihinde açıklandı ve hemen çıktı. Üretim aşamasındayken, tüketiciler sıklıkla ürünü bulunan bir perakendeci bulamayan pazardaki en popüler elektronik ürünlerden biriydi. IPod Mini 7 Eylül 2005 tarihinde durduruldu ve yerine iPod Nano verildi.

Acer N50 Acer tarafından üretilen bir PDA'dır. Bu, Acer N Serisi PDA'ların bir parçasıdır. Standart olarak Acer n50 ve daha hızlı bir işlemciye sahip Acer n50 Premium olmak üzere iki çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Palm PDA</span>

Palm PDA Palm OS sistemi'ni çalıştıran Kişisel Dijital Asistanlar (PDAs) serisi idi. 28 Nisan 2010 tarihinde, Hewlett-Packard şirketi'nin Palm'ı yaklaşık 1,2 milyar dolara alacağı bildirildi. HP, başlangıçta Palm markasını koruduğu halde, 9 Şubat 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında tüm yeni PDA cihazlarının Palm cihazları değil, HP cihazları olarak markalandığını açıkladı. TCL Corporation, Ocak 2015'te, 2014 yılının sonunda Palm'ın fikrî mülkiyetini HP'den satın aldığını, "Kitle fonlaması" ile yeni Palm akıllı telefonların geliştirilmesini planladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Palm Pilot Professional</span>

PalmPilot Professional Palm tarafından üretilen Palm PDA cihazıdır. Palm Pilot Personal, 10 Mart 1997'de Pilot 5000'in güncellenmiş bir versiyonu olarak piyasaya sürülürken, Profesyonel modelin pazarda genel kullanıma sunulması gecikti.

Palm Treo 800w Mayıs 2008 yılında sadece Sprint Corporation tarafından sunulan, Palm Treo ailesine ait bir PDA / cep telefonu kombinasyonudur. Palm'ın üçüncü Windows Mobile Treo'sudur. Windows Mobile 6.1 Professional sistemlidir. Kısa ömürlü cihazın yerine sonradan Palm Treo Pro geçti.

<span class="mw-page-title-main">Palm Treo Pro</span>

Palm Treo Pro 5 Ocak 2009 yılında hem GSM, hem de CDMA'da sunulan, Palm Treo ailesine ait bir kombinasyon PDA / cep telefonu. Palm'ın dördüncü Windows Mobile sistemli Treo'sudur. Kısa süren Sprint taşıyıcılı Palm Treo 800w'nin yerini aldı. Windows Mobile 6.1 Professional sistemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i300</span>

Samsung SPH-i300 Samsung tarafından üretilen erken bir Palm OS tabanlı akıllı telefondu. 2001 yılı civarında serbest bırakıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Sprint'in cep telefonu şebekesinde kullanılmak üzere pazarlandı. ABD'de renkli bir ekranla ilk "PDA telefonu" idi. Cihazın ardılı Samsung SPH-i500 ve Samsung SPH-i550 modelleridir. Başka türevi olan Samsung SGH-i300 modeli ise Windows Mobile sistemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i700</span> Samsungun 2002de ürettiği akıllı telefon

Samsung SPH-i700 Samsung tarafından 2002 yılında üretilen bir Windows Mobile akıllı telefonudur. Kendi sınıfında diğerlerine kıyasla güçlü ve genişletilebilir bir ikinci nesil Pocket PC aygıtıdır. Bir yarı iletken ekran, bir VGA kamera, 300 MHz İşlemci içerir ve yetkili bir PDA yaparak SDIO'yu destekler. Bir kutu, bir stereo kulaklık-mikrofon, şarj ünitesi ve hem düzenli hem de genişletilmiş bir pil dahil olmak üzere eksiksiz bir aksesuar paketi içerir. Kablosuz radyonun güçlü sinyaller aldığı ve Verizon Express Ağında iyi ses kalitesi ve hızlı veri hızı sağladığı bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">HTC Universal</span>

HTC Universal, Q3 2005 yılında HTC tarafından üretilen bir Windows Mobile sistemli Cep bilgisayarı (PDA) modelidir. Windows Mobile 5.0 sistemine sahiptir. Bir telekomünikasyon işlevine sahip ilk 3G / UMTS özellikli Pocket PC PDA idi. Bu cihaz üzerinde çalıştırmak için yapılmış olan Windows Mobile 6.0 (Crossbow) sayısız "gayri resmi" yapıları ve kullanıcılara kendi özel WM6 ROM görüntülerini oluşturmasına izin veren bazı araçlar bile var. Evrensel'deki bu WM6 yapılarını geliştirmeye adamış, gelişen bir topluluk bulunuyor.

Z22 Palm, Inc.'in yeni "Palm" markası altında piyasaya çıkarılacak ilk markalarından biriydi ve "Zire" lakabı olmadan piyasaya sürüldü. 12 Ekim 2005'te piyasaya çıktığında, tek renkli Zire 21'in yerini aldı ve fiyatı 99 ABD doları idi. Palm Z22, Palm OS Garnet 5.4.9 ile önceden yüklenmiş olarak gelir ve yükseltilebilir değildir. ARMv4T mimarisini uygulayan 32-bit ARM920T çekirdeği etrafında geliştirilen 200 MHz Samsung S3C2410 ARM işlemcisi vardır. Z22, kullanıma bağlı olarak yaklaşık 8 saatlik bir ömrü olan bir li-ion pil üzerinde çalıştı.

Palm m500 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m100 serisi'nin yerini aldı. Kişisel dijital asistan serisi üç aygıttan oluşuyordu: Palm m500, Palm m505 ve Palm m515. Seri, popüler Palm V serisine benzer, ancak biraz daha kısa ayak izi ve form faktörü takibi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Palm m100 serisi</span>

Palm m100 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m500 serisi'nin öncülü oldu. m100, m105, m125 ve m130 başlıklı dört Palm OS tabanlı kişisel dijital yardımcıdan oluşur. Bu modellerin "giriş seviyesi" ile PDA'lar olması amaçlandı ve bu nedenle davaları daha ucuz malzemelerden yapıldı. En önemlisi, LCD ekranların ve sayısallaştırıcıların kapakları camdan ziyade plastikti ve ekranlar o sırada satılan daha pahalı avuç içi ürünlerinden daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Palm Multi-Connector</span>

Palm Multi-Connector, Palm tarafından tasarlanan bir güç, ses ve veri arayüzü konektörüdür. Konektör, LifeDrive, Palm Tungsten E2, Palm Tungsten T5, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Palm Treo 700p, Palm Treo 750, Palm Treo 755p, Palm TX, Palm Centro tarafından kullanılır.

Palm Universal Connector 2001-2004 yılları arasında birçok Palm PDA'ya ve Garmin de dahil olmak üzere Palm teknolojisini lisans alan diğer üreticilerin birimlerine takılan standart bir bağlantı noktasıydı. Universal Connector daha sonra daha yeni bir standart olan Palm Multi-Connector lehine terk edildi.

Palm i705 Palm tarafından Ocak 2002 yılında tanıtılan Palm OS PDA modelidir. Palm aygıtlarından World Wide Web'e erişmek ve artık durdurulan Palm.net hizmetini kullanmak için Palm PDA'ların son serisinden yükseltildi. 8MB dahili bellek ve SD / MMC yuvaları bulunuyordu. Motorola Dragonball VZ 33 MHz işlemciyi kullandı ve Palm OS 4.1 sürümünü çalıştırtı. 3 "160x160 px arkadan aydınlatmalı siyah-beyaz STN, 16-gri ölçekli LCD dokunmatik ekran bulundu. Palm ile üretilen üç modelin sadece üçte biri olsa dahi, dahili bir şarj edilebilir pil ve bir flip out anteni olmadan ilk Palm.net özellikli cihaz olarak kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i500</span>

Samsung SPH-i500 Samsung Electronics tarafından üretilen bir Palm OS tabanlı akıllı telefondu. Samsung SPH-i330 modelinin devamı oldu. Haziran ayında CommunicAsia 2002'de önizleme yapıldı ve o yıl başlatıldı. Daha sonra Ağustos 2005'te kullanımdan kaldırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Sprint'in cep telefonu şebekesinde kullanılmak üzere pazarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palm Tungsten</span>

Palm Tungsten Palm'ın birinci sınıfda (business-class) Palm OS tabanlı PDA serisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Fossil Wrist PDA</span>

Fossil Wrist PDA Fossil Group tarafından 2003 yılında hazırlanan ve Palm OS çalıştıran bir akıllı saattir. Palm OS'yi içermeyen yeni enkarnasyon, Fossil Wrist Net saat olarak biliniyor.