İçeriğe atla

Palm Springs Uluslararası Film Festivali

Palm Springs Uluslararası Film Festivali (bazen kısaca PSIFF olarak adlandırılır) Palm Springs, California'da düzenlenen bir film festivalidir. Başlangıçta Belediye Başkanı Sonny Bono tarafından ve daha sonra Nortel tarafından desteklendi.[1] :1981989'da başladı ve her yıl Ocak ayında düzenlenir. Palm Springs Uluslararası Film Topluluğu tarafından yürütülmektedir. Bu topluluk Haziran ayında bir kısa film festivali olan Palm Springs Uluslararası Kısa Filmler Festivali'ni (ShortFest) de yürütür.

Festivalde Amerikan bağımsız filmleri yer alsa da, başlangıcından itibaren odak noktası uluslararası sinemaya ışık tutmaktı.[2]

Festival, Kaliforniya'daki COVID-19 pandemisi nedeniyle hem 2021 hem de 2022'de iptal edildi.

Kaynaklar

  1. ^ "20: Showcasing Movies". Palm Springs Legends: creation of a desert oasis. San Diego, CA: Sunbelt Publications. 2006. s. 286. ISBN 978-0-932653-74-1. OCLC 61211290. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022.  (here for Table of Contents 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  2. ^ Susan King (January 2, 2013), Palm Springs film fest lineup includes black and white silent films 10 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Los Angeles Times.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, 2000 yılından beri İzmir'de düzenlenen Türkiye'nin en önemli en kısa film festivallerinden biridir. Festival, İzmir'in tek sinema festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<i>Sıfır Dediğimde</i> 2007 yapımı Türk filmi

Sıfır Dediğimde Gökhan Yorgancıgil'in yazıp yönettiği, başrollerini Oktay Kaynarca, Hazım Körmükçü ve Damla Tokel'in paylaştığı 2007 yapımı, gizem / gerilim / drama türünde bir Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Palmiye</span> Cannes Film Festivalinin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülü

Altın Palmiye, Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">WorldFest-Houston Uluslararası Film Festivali</span>

WorldFest-Houston Uluslararası Film Festivali uzun ve kısa metrajlı bağımsız filmlere tahsis edilmiş, Houston, Teksas’ta gerçekleşen, yıllık bir film festivalidir.

Tunca Subaşı Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Film festivalleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Film festivalleri listesi, dünyanın en büyük festivallerinin kıtalara göre sınıflandırılmış bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Cannes Film Festivali</span>

64. Cannes Film Festivali, 11 - 22 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan film festivalidir. Ana yarışmanın jüri başkanlığını Amerikalı aktör Robert De Niro yapmıştır. Kısa film yarışmasının jüri başkanlığını ise Fransız film yapımcısı Michel Gondry yapmıştır. Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho ise en iyi ilk film yapımcısına verilen Caméra d'Or için jüri başkanı olmuştur.

<i>Benim Çocuğum</i> Türk belgesel filmi

Benim Çocuğum yönetmenliğini Can Candan'ın yaptığı aile ve belgesel türündeki film. Türkiye'deki LİSTAG eşcinsel dayanışma örgütünün 5 ailesinin katılımıyla hayata geçirilen belgesel projesinde lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender çocuklara anne ile babalarının gözünden bakılmasının hikâyesi anlatılmıştır. Filmde ağırlıklı olarak homofobinin ve transfobinin çocuklarına olan etkisi, LGBT olarak yaşamanın zorluğu ve çocuklarının cinsel kimlik ile yönelimini tüm zorluklara karşı kabul eden ailelerinin dilinden Türkiye'de LGBT olmak anlatılmaktadır. 3. Filmamed Belgesel Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü" alan film birçok ülkenin film festivallerinde gösterilmiştir.

<i>Seks Yalanları</i> 1989 yapımı Amerikan dram filmi

Seks Yalanları, 1989 yapımı bir Steven Soderbergh filmidir. Filmin özgün adı Sex, Lies, and Videotape'tir. Düşük bütçeyle çekilen bu film 1990'ların bağımsız film sinemasının öncülüğünü yapmıştır. Soderbergh'in ilk uzun metrajlı filmi olan Seks Yalanları, 1989 Cannes Film Festivali'nde Soderbergh'e Altın Palmiye ve FIPRESCI Ödülü'nü kazandırmıştır. Aynı festivalde James Spader da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Film, aynı zamanda, 1989 Sundance Film Festivali'nde de İzleyici Ödülü'ne layık görülmüştür.

FEST, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 1971'den beri her yıl gerçekleştirilen film festivali. Festival genellikle yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilir.

<i>Dönüş</i> (film, 2003)

Dönüş, Andrey Zvyagintsev tarafından yönetilen 2003 yapımı Rus filmidir. Film uluslararası alanda 2004 yılında vizyona girmiştir.

Hişam Zaman, Norveçli Kürt film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

Serhat Karaaslan, film yönetmeni ve senarist. 38. İstanbul Film Festivali'ndeki dünya prömiyeri sonrası uluslararası ilk gösterimi 54. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Görülmüştür filmi ile tanınmaktadır. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi ve ardından Kadir Has Üniversitesinde Film ve Drama Yönetmenliği üzerine yüksek lisans yaptı. Görülmüştür ile Cannes Film Festivali Cinefondation Residence 2015 ve Berlin Uluslararası Film Festivali Project Market ve Berlinale Talent Campus 2015 programlarına seçildi. 52. SİYAD Türkiye Sineması Ödüllerinde 9 dalda adaylık elde eden Görülmüştür, 24. Kerala Uluslararası Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Uluslararası Film Festivali</span>

Moskova Uluslararası Film Festivali ilk olarak 1935'te Moskova'da düzenlenen ve 1959'dan beri düzenli hale gelen film festivalidir. Kuruluşundan 1959'a kadar her iki yılda bir Temmuz ayında Karlovy Vary festivali ile dönüşümlü olarak gerçekleştirildi. Festival 1999'dan beri her yıl düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

Elvira Lind Danimarkalı bir senarist ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kang Soo-yeon</span>

Kang Soo-youn, Güney Koreli aktris.

Kosova'nın başkenti Priştine dünyaca ünlü çok sayıda film festivaline ev sahipliği yapıyor. Film festivalleri genellikle Kosova Ulusal Tiyatrosu'nda düzenlenmektir. Her yıl düzenlenen festivallere dünyanın dört bir yanından tanınmış sanatçılar geliyor. Bu festivaller, kentin yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmesini sağlamakta ve böylece kent yaşamını daha dinamik hale getirmektedir.

DokuFest, Kosova'nın Prizren kentinde her yıl Ağustos ayında düzenlenen uluslararası bir belgesel ve kısa film festivalidir. 2002 yılında bir grup arkadaş tarafından kuruldu. O zamandan beri uluslararası ve bölgesel sanatçıları ve izleyicileri çeken kültürel bir etkinliğe dönüştü. Filmler sekiz günlük festival boyunca gösterilecek ve bunlara programlar, etkinlikler ve atölye çalışmaları eşlik edecek.