İçeriğe atla

Pallas (Titan)

Yunan mitolojisi'nde, Pallas (/ˈpæl əs/ GrekçeΠάλλας) Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır.[1] Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir.[2] Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Hard, p. 49 8 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Hesiod. Theogony, 375-383 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Apollodorus, 1.2.2 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1.2.4 14 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Compare with Pausanias, 8.18.1–2 8 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Hyginus, Fabulae, preface 28 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Daly, Greek and Roman, p. 109.
  4. ^ "PALLAS: Greek Titan god of warcraft". 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2017. 

Kaynakça

  • Apollodorus, Apollodorus, The Library, with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921. Online version at the Perseus Digital Library 12 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Evelyn-White, Hugh, The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White. Homeric Hymns. Cambridge, MA.,Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1914.
  • Frazer, James George, Fastorum libri sex: the Fasti of Ovid, Volume 4, Macmillan and Company, limited, 1929.
  • Hard, Robin, The Routledge Handbook of Greek Mythology: Based on H.J. Rose's "Handbook of Greek Mythology", Psychology Press, 2004, .
  • Hesiod, Theogony, in The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White, Cambridge, MA.,Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1914. Online version at the Perseus Digital Library23 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Keightley, Thomas, The Mythology of Ancient Greece and Italy, G. Bell and Sons, 1877.
  • Pausanias, Pausanias Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918. Online version at the Perseus Digital Library 17 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Vergados, Athanassios, The "Homeric Hymn to Hermes": Introduction, Text and Commentary, Walter de Gruyter, 2012.
  • Smith, William; Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, London (1873). "Pallas" 10 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Pallantias" 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • York, Michael, The Divine versus the Asurian: an Interpretation of Indo-European Cult and Myth, International Scholars Publications, 1995. .
  • Daly, Kathleen N. Greek and Roman Mythology, A to Z (3rd ed.) U.S.A., InfoBase Publishing, 2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Graeae</span>

Graeae, Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.

<span class="mw-page-title-main">Orthrus</span>

Orthrus veya Orthus, Yunan mitolojisinde, mitograf

Yunan mitolojisinde, Iasion ya da Iasos ( ) ya da Eetion ( ), Semadirek Adası'ndaki mistik ayinlerin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethra (Theseus'un annesi)</span>

Yunan mitolojisinde Aethra veya Aithra veya Ethra

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

Yunan mitolojisinde Galatea aşağıdaki figürlerin adıydı:

Mentor, Yunan Mitolojisi'nde aşağıdaki karakterlerle ilişkilendirilir;

<span class="mw-page-title-main">Alfios (tanrı)</span>

Alfios veya Alpheios, Alfios, Yunan mitolojisinde bir nehir ve aynı zamanda da nehir tanrısıydı.

Menoetius, Menoitios veya Menoetes ; "ölüme mahkûm edilmiş kudret" anlamına gelir, Yunan mitolojisindeki üç farklı varlığa atıfta bulunan bir isimdir:

Yunan mitolojisinde, Perses,Eski Yunanca: ΠέρσηςTitan Kriyus ve Euribia'nın oğlu ve dolayısıyla Astraios ve Pallas'ın kardeşidir. Eski anlatılar, evliliği ve çocukları dışında Perses hakkında çok az şey söyler, önemi büyük ölçüde soyağacı ile bağlantılıdır ve yalnızca diğer daha önemli figürlerin ebeveynlerinden bahsederken kendisine değinilir.

Yunan mitolojisinde, Pallas, hadım edilen Uranüs'ün kanından ve Gaia'dan olan yaratıklar olan Gigantlardan biriydi. Mitograf Apollodoros'a göre, Gigantların Olimpos tanrılarıyla kozmik savaşı olan Gigantomahia sırasında, Athena tarafından öldürülüp derisi yüzüldü. Athena'nın "Pallas" lakabının kökeni belirsiz olsa da, Epicharmus'un tanımlanamayan bir oyunundan bir parçaya göre, Athena Pallas'ın derisinden pelerin yapıp onu giymeye başladıktan sonra Pallas lakabını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aidos</span> Yunan mitolojisinde saygı ve mütevazılık tanrıçası

Aidos veya Aedos Yunan mitolojisinde ; utanç, alçakgönüllülük, saygı ve mütevazılık tanrıçasıydı. Aidos, bir nitelik olarak insanları yanlış yapmaktan alıkoyan saygı ya da utanç duygusuydu. Aynı zamanda bu ifade, zengin bir kişinin yoksulların yanında hissedebileceği, şans ya da liyakat sebebiyle olsa bile servet eşitsizliğinin nihayetinde hak edilmediği duygusunu da ifade ediyordu. Antik ve Hristiyan dönem alçakgönüllülüğü ortak temaları paylaşır: ikisi de bencilliği, benmerkezciliği, kibri ve aşırı gururu reddeder; aynı zamanda insan sınırlarını da tanırlar. Aristoteles bunu kibir ve korkaklık arasında bir orta yol olarak tanımlar.