İçeriğe atla

Pallas (Gigant)

Yunan mitolojisinde, Pallas (/ˈpæləs/; Eski Yunanca : Πάλλας), hadım edilen Uranüs'ün kanından ve Gaia'dan olan yaratıklar olan Gigantlardan biriydi.[1] Mitograf Apollodoros'a göre, Gigantların Olimpos tanrılarıyla kozmik savaşı olan Gigantomahia sırasında, Athena tarafından öldürülüp derisi yüzüldü.[2] Athena'nın "Pallas" lakabının kökeni belirsiz olsa da,[3] Epicharmus'un tanımlanamayan bir oyunundan bir parçaya göre (MÖ 540 ile yaklaşık 450 arasında yazılmıştır), Athena Pallas'ın derisinden pelerin yapıp onu giymeye başladıktan sonra Pallas lakabını almıştır.[4]

Apollodorus ve Epicharmus tarafından anlatılan bu hikâye, Athena'nın bir rakibini öldürüp derisini yüzdüğü ve yüzdüğü deriden kalkan yaptığı birkaç hikâyeden biridir.[5] Örneğin Euripides, "Gigantların, Phlegra'da tanrılara karşı savaştığı savaş" sırasında Athena'nın öldürüp derisini yüzdüğü varlığın "Gorgon" (muhtemelen burada Gigantlardan birinin ismi) olduğunu söylerken[6] destansı şiir Meropis, Athena'nın Gigant Asterus'u öldürüp derisini yüzerek onun aşılmaz derisinden kendine kalkan yaptığını anlatır.[7] Hatta hikâyelerden birinde bu derisi yüzülen ve ismi Pallas olan kişinin Athena'nın ona tecavüz etmeye çalışan babası olduğu anlatılır[8]

MS 4. yüzyılın sonlarında Latin şair Claudian, Gigantomachia'sında, Minerva'nın Gorgon kalkanı sebebiyle taşa dönüşen birkaç Gigant'tan biri olan Pallas'ın "Bana ne oluyor? Tüm uzuvlarımı ürperten bu buz da neyin nesi? Nedir beni bu mermer prangalara hapseden bu uyuşukluk?" dediğini yazar. Daha sonra kardeşi Damastor, Pallas'ın taşlaşmış bedenini bir silah olarak kullanarak onu tanrılara fırlatır.[9]

Pallas aynı zamanda Gigantın bazen karıştırıldığı bazen de özdeşleştirildiği bir başka Titan'ın da adıydı.

notlar

  1. ^ For the birth of the Gigantes see Hesiod, Theogony 185 29 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hyginus, Fabulae Preface 28 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gives Tartarus as the father of the Giants.
  2. ^ Apollodorus, 1.6.2 29 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Burkert, p. 139.
  4. ^ See Guillén, p. 83, who says that this might have been an invention of Epicharmus', "suggesting a comic etymology for the name of Pallas". See also Suidas s.v. Παλλάς (Pallas) 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., which says her epithet derived "from brandishing (pallein) the spear, or from having killed Pallas, one of the Giants". Other accounts give other derivations for her name, see for example Pallas the daughter of Triton.
  5. ^ Robertson, p. 42.
  6. ^ Euripides, Ion 987–997 22 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ Robertson, p. 42, pp. 43–44; Yasumura, pp. 50, 173 n. 44; Janko, pp. 191–192 (14.250–61).
  8. ^ Robertson, p. 42; Wilk, p. 82; Burkert, p. 140; Cicero, De natura deorum 3.59; Clement of Alexandria, Protrepticus 2.28.2 16 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  9. ^ Claudian, Gigantomachia 91–103 (pp. 286–289).

Kaynakça

  • Apollodorus, Apollodorus, The Library, Sir James George Frazer'in İngilizce Çevirisiyle, FBA, FRS, 2 Cilt. Cambridge, MA, Harvard University Press; Londra, William Heinemann Ltd. 1921. Perseus Digital Library'deki çevrimiçi sürüm 29 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .
  • Cicero, De natura deorum, çeviren: H. Rackham, Cambridge, MA, Harvard University Press, London William Heinemann LTD, 1933.
  • Euripides, Ion, Robert Potter tarafından The Complete Greek Drama'da çevrilmiş, Whitney J. Oates ve Eugene O'Neill Jr. Cilt 1 tarafından düzenlenmiştir. New York. Rastgele ev. 1938.
  • Guillén, Lucía Rodríguez-Noriega, Theatre Outside Athens: Drama in Greek Sicily and South Italy'de "Epicharmus'un edebi ve felsefi arka planı", Kathryn Bosher tarafından düzenlendi, Cambridge University Press, 2012.9780521761789ISBN 9780521761789 .
  • Hesiod, Theogony, The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White, Cambridge, MA., Harvard University Press; Londra, William Heinemann Ltd. 1914. Perseus Digital Library'deki çevrimiçi sürüm 17 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .
  • Hyginus, Gaius Julius, Hyginus'un Mitleri 28 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Düzenleyen ve çeviren Mary A. Grant, Lawrence: University of Kansas Press, 1960.
  • Janko, Richard, İlyada: Bir Yorum: Cilt 4, Kitaplar 13-16, Cambridge University Press, 1992.978-0521237123ISBN 978-0521237123 .
  • Robertson, Noel, "İkinci Bölüm: Hava Tanrıçası Olarak Athena: Efsane ve Ritüelde Aigis " Athena in the Classical World'de, düzenleyen Susan Deacy, Alexandra Villing, Brill Academic Pub, 2001,9789004121423 .
  • Wilk, Stephen R., Medusa: Gorgon'un Gizemini Çözmek, Oxford University Press, 2000.9780199887736ISBN 9780199887736 .
  • Yasumura, Noriko, Erken Yunan Şiirinde Zeus'un Gücüne Meydan Okumalar, Bloomsbury Academic, 2013.978-1472504470ISBN 978-1472504470 .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alkioneus</span> Yunan Mitolojisinde Gaia ile Tartarosun oğlu ve Hadesin karşıtıdır

Alcyoneus, Yunan mitolojisinde gigantların yaşça en büyüğüdür. Annesi Gaia, babası kötülük çukuru Tartaros'tur. Alcyoneus, gigant savaşında Hades ile savaşmış ve kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Graeae</span>

Graeae, Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Elektra (Ülker)</span>

Yunan mitolojisinde Elektra, Atlas ve Pleione'nin yedi kızı olan Pleiades'ten biridir. Semadirek adasında yaşamıştır. Zeus'tan Dardanos ve Iasion adında iki oğlu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde Memphis ya da Memfis, nehir tanrısı Nilus'un kızıdır ve naiad nymphasıdır. Epafos'un karısıdır. Libya ile Anippe veya Lysianassa'nın annesidir. O ve kocası, adını verdiği Memfis'in efsanevi kurucularıydı. Bazı yazarlar Epafos'un karısının Cassiopeia olduğunu söyler.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

Menoetius, Menoitios veya Menoetes ; "ölüme mahkûm edilmiş kudret" anlamına gelir, Yunan mitolojisindeki üç farklı varlığa atıfta bulunan bir isimdir:

Yunan mitolojisinde, Perses,Eski Yunanca: ΠέρσηςTitan Kriyus ve Euribia'nın oğlu ve dolayısıyla Astraios ve Pallas'ın kardeşidir. Eski anlatılar, evliliği ve çocukları dışında Perses hakkında çok az şey söyler, önemi büyük ölçüde soyağacı ile bağlantılıdır ve yalnızca diğer daha önemli figürlerin ebeveynlerinden bahsederken kendisine değinilir.