İçeriğe atla

Palembang

Koordinatlar: 2°59′10″G 104°45′20″D / 2.98611°G 104.75556°D / -2.98611; 104.75556
Palembang
ÜlkeEndonezya
İlGüney Sumatra
Yüzölçümü
 • Toplam400.61 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam1.535,952
 • Yoğunluk4.300/km²

Palembang, Endonezya'da Güney Sumatra ilinin yönetim merkezi.

Palembang, Hindu Şrivicaya İmparatorluğu'nun başkenti ve Palembang Sultanlığı'nın en önemli kentiydi. 1617'de Birleşik Doğu Hindistan Kumpanyası yörede bir ticaret merkezi kurdu ve bir kale yaptırdı. 1811-14 ve 1818-21 arasında İngilizlerin yönetimi altında kalan sultanlık 1825'te Hollandalılar tarafından ortadan kaldırıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların işgal ettiği kent, 1948-50 arasında Güney Sumatra özerk devletinin geçici başkenti oldu. 1950'de Endonezya Cumhuriyeti'ne bağlandı.

Kentin önemli yapıları arasında Büyük Cami (1740), sultan mezarları, belediye sarayı ve Sriwidcaca Devlet Üniversitesi sayılabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Açe</span>

Açe, Endonezya'da özel bir bölgedir. Sumatra Adası'nın kuzey ucunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sumatra</span>

Sumatra, Endonezya'ya ait bir adadır. Sunda Adaları'nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya'ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Açe Seferi</span>

Açe Seferi ya da Sumatra Seferi, Portekizliler karşısında zor durumda kalan Sumatra adasındaki Müslüman Açe Sultanlığı'nın, Osmanlı Devleti'nden yardım istemesi üzerine, Osmanlı Donanması tarafından gerçekleştirilen deniz aşırı seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Benderaçe</span> Endonezyanın Açe eyaletinin başkenti

Benderaçe, Endonezya'da bir şehirdir. Nüfusu 2007 itibarı ile 260,000'dir. Aceh eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Sumatra adasının ve aynı zamanda Endonezya'nın en kuzeybatı ucunda bulunur. Rakımı 21 metredir. 2004 yılında meydana gelen tsunamiden büyük zarar görmüş ve şehirde yaşayan 130,000 kişi bu tsunamide ölmüştür. Samsun'un Atakum ilçesinde, Endonezya'daki tsunami felaketinde ölenler anısına park alanı inşa edilip adı Benderaçe konulmuştur. Şehirde, ölmüş Osmanlı askerlerinin kabrinin bulunduğu Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan Selahaddin Mezarlığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sumatra</span>

Kuzey Sumatra, Endonezya'da, Sumatra'nın kuzeyinde il. Batıda Hint Okyanusu, doğuda Malakka Boğazı, kuzey ve kuzeybatıda Aceh özerk ili, güneyde Batı Sumatra, güney ve güneydoğuda Riau illeriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+07.00</span>

UTC+07:00, UTC'den 7 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Bangka-Belitung</span>

Bangka-Belitung Adaları, Endonezya'da, Sumatra Adası'nın güneydoğusundaki Bangka ve Belitung adaları ile çevrelerindeki küçük adaları kapsayan yönetim birimi. Merkezi Pangkal Pinang'dır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sumatra</span>

Güney Sumatra, Endonezya'da, Sumatra adasının güney kesiminde il. Merkezi Palembang'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bandar Lampung</span>

Bandar Lampung, Endonezya'nın Lampung ilinin merkezi olan şehirdir. 1983 yılına kadar kentin iki ana bölümünün adları olan Tanjungkarang-Telukbetung olarak bilinmekteydi. Yüzölçümü 812.7 km² olan şehrin nüfusu 923.970'tir. Şehre Radin Inten II Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2013 İslami Dayanışma Oyunları</span>

2013 İslami Dayanışma Oyunları veya III. İslami Dayanışma Oyunları, Endonezya'nın Güney Sumatra eyaletine bağlı Palembang şehrinde yapılan spor oyunları. Oyunlar, 22 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka Sultanlığı</span> Malezyada tarihi devlet

Malakka Sultanlığı, 1402-1511 yılları arasında Malakka'da varlığını sürdüren bir sultanlık idi. İlk olarak Parameswara tarafından kurulmuş olup başlangıçta Malakka merkezli bir şehir devletiyken önemli bir ticaret limanına dönüştü ve Malakka Boğazı'na hakim vaziyette Malay Yarımadası'nın güneyindeki büyük kısmı, Riau Adaları ve Sumatra adasının bir kısmında hüküm sürdü. 1511'de Portekizliler tarafından işgal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Padang</span>

Padang, Endonezya'nın Batı Sumatra ilinin başkenti olan şehirdir. Endonezya'nın bağımsızlığından önce Hollanda Doğu Hint Adalarının en önemli şehirlerindendi. Şehrin nüfusu 2014 yılı itibarıyla 1,000,96'dır.

<span class="mw-page-title-main">Denpasar</span>

Denpasar, Endonezya'nın Bali ilinin başkenti olan şehirdir. Singaraja'nın 70 km güneyinde yer alır. Şehrin nüfusu 2012 yılı itibarıyla 834,881'dir.

Endonezya mimarisi, Endonezya'yı bir bütün olarak şekillendiren kültürel, tarihi ve coğrafi etkilerin çeşitliliğini yansıtır. Endonezya'da istilacılar, sömürgeciler, misyonerler ve tüccarlar, yapı stilleri ve teknikleri üzerinde derin etkisi olan kültürel değişiklikler getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya tarihi</span>

Endonezya tarihi Endonezya'da meydana gelen olayları kapsar. Endonezya çok uluslu yapıda bir ülkedir. İlk defa insanlar Asya üzerinden gelmiştir. Çağlar boyunca Bizans, Çin, Hindistan ve Araplar için önemli bir ticaret noktası oldu. Portekiz ve Hollanda tarafından kolonileştirildi. Japon işgalinin ardından gene Hollanda sömürgesine girdi. Ahmet Sukarno ile birlikte bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya Birleşik Devletleri</span>

Birleşik Devletler Endonezya Cumhuriyeti, kısaltılmışı REUI, Hollanda'nın Batavo -Hollanda Savaşı'nı takiben 27 Aralık 1949'da Hollanda Doğu Hint Adaları eksi Hollanda Yeni Gine üzerindeki egemenliğini resmen devrettiği federal bir devletti. Endonezya Yuvarlak Masa Konferansı..Bu transfer,Endonezyalı milliyetçiler ile Hollanda arasında Endonezya'nın kontrolü için verilen dört yıllık çatışmayı sona erdirdi. Cumhuriyet bir yıldan az sürdü ve yerini Endonezya Cumhuriyeti aldı.