Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.
Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş., 1967 yılında İzmir-Pınarbaşı'nda kurulan şirkettir.
Ale, üst köpük mayasından mayalanmış arpadan yapılan bir çeşit bira türüdür. Bu maya birayı hızlı fermente eder ve ona tatlı ve meyvemsi bir tat verir. Çoğu ale nebatî lezzetin kaynağı olan maltın şekerli tadını dengeleyen ve onu muhafaza eden şerbetçiotu içerir. Bira yapımının diğer stili ise alt fermenteli lager denilen biradır.
Anadolu Efes, Efes Pilsen biralarının üretimini de gerçekleştiren Anadolu Grubu'na bağlı şirkettir. Şirket, Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'dan oluşan, geniş bir coğrafi alanda bira, malt ve alkolsüz içecekler üretir ve pazarlar. Anadolu Grubu, 1950'lerin başında Özilhan ve Yazıcı aileleri tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme sergileyen Anadolu Grubu, 1969 yılında bir holding şirketine dönüşmüştür.
Schwarzbier, Almanya'da üretilen lager tipi bir biradır. Oldukça siyah ve opak bir renge sahiptir. Siyah olmasının yanı sıra tadındaki hafif kahve ve çikolata aromalarıyla da diğer biralardan oldukça farklı bir konuma sahiptir. Renginin siyah olmasının nedeni kavrulmuş malt kullanılmasıdır. Bu özelliğiyle stout tipi biralara benzerler ancak fermantasyon metodu stoutlardan oldukça farklıdır. Genelde %5,00 oranında alkol içerirler.
IPA (India Pale Ale), diğer biralara oranla daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşididir. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık, diğer biralara oranla daha fazladır. Renkleri genel olarak altın ve bakır tonlarındadır. Genellikle güçlü bir aromaya sahiptirler.
Porter, kahverengi malt kullanılarak üretilen ve Londra'da geliştirilen ale türü siyah bir bira çeşididir. Biraya koyu rengini veren şey ise üretiminde kullanılan koyu renkli arpa maltıdır. Bugün arpa maltının yanı sıra çikolata maltı da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok üretici daha farklı ve özgün bir tat yaratabilmek için bal, bal kabağı, vanilya ve erik gibi içerikler de kullanmaktadır.
Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.
Bitter, 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan, İngilizce bazı pale ale tipi biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adı bitter olmasına karşın pek çok bira türünden daha düşük bir şerbetçi otu acılığa sahiptir.
Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.
Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Amerikan Pale Ale, 1980 civarında Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen bir pale ale türüdür.
Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır. 18. yüzyıldaki kahverengi ale, az miktarda şerbetçi otu ve %100 oranda kahverengi malt kullanılarak üretilmekteydi.
Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.
Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.
Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Bira çeşitleri, biraları renk, lezzet, güç, içerik, üretim yöntemi, tarif, tarih veya kökene göre ayırt eder ve sınıflandırır. Biralar bir dizi faktörlere göre kategorize edilebilir. Bunlar özel olarak bira ölçümü ile hesaplanır.
Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.
Lager, alt fermentasyon usuluyle düşük sıcaklıklarda üretilip saklanan yaygın bir bira türüdür. Alt fermentasyonda, bira karışımına katılan Saccharomyces pastorianus mayası 4 ila 9 derece civarında kimyasal olarak aktive olur, bira maltını alkole ve karbonik asite dönüştürür. Lagerler soluk, kehribar veya siyah olabilir. Pale lager, en yaygın olarak tüketilen bira türüdür. "Lager" terimi Almancada "depolama" anlamına gelir.
Pale Lager, soluk altın renkli bir lager biradır. İlk kez 19. yüzyılın ortalarında bu biranın demleme süreci geliştirildi. Gabriel Sedlmayr, pale ale demleme tekniklerini Almanya'daki Spaten Bira Fabrikasına geri götürdü ve bunları mevcut biracılık yöntemlerine uyguladı.