İçeriğe atla

Palau-Türkiye ilişkileri

Palau-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Palau ve Turkey

Palau

Türkiye

Palau-Türkiye ilişkileri, Palau ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Japonya'nın Tokyo kentindeki Türk büyükelçiliği de Palau'ya akreditedir.[1]

Diplomatik ilişkiler

Türkiye ve Palau yıllar içinde dostane bir ilişki yaşadı. Türkiye şu anda Palau'ya ABD ve Japonya'dan sonra üçüncü en büyük bağışçı konumundadır.[2] Palau'da TİKA çok aktiftir.[3]

Türkiye, limanlar ve balıkçılık tesisleri için ödenek sağlanması konusunda Japonya ile işbirliği yapmıştır.[2]

Ekonomik İlişkiler

  • 2014 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,7 milyon USD'dir (Türkiye'nin ihracatı/ithalatı: 1/2,7 milyon USD).[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Relations between Turkey and Palau". Ministry of Foreign Affairs of Turkey. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Grattan, C. Hartley. The Southwest Pacific since 1900: A Modern History Australia, New Zealand, The Islands, Antarctica. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2020.
  3. ^ Ibanez y Garcia, Luis de. History of the Mariana, Caroline, and Palau Islands. MARC Educational Series, 12. Mangilao, Guam: University of Guam, Micronesian Area Research Center, 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palau</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Palau, resmî adı ile Palau Cumhuriyeti, Okyanusya'nın batısında bir ada ülkesidir. Mikronezya ile paylaştığı Caroline Adaları'nın batı zincirinde bulunan yaklaşık 340 adadan meydana gelir. Yüzölçümü 466 km²'dir. Koror en kalabalık adadır. Başkent Ngerulmud Koror'un kuzeyinde, Babeldaob adasındaki Melekeok eyaletinde bulunur. Doğuda Mikronezya, güneyde Endonezya ve batıda Filipinler ile deniz sınırı bulunur.

Nixon Doktrini, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri başkanı Richard Nixon'un, 25 Temmuz 1969 tarihinde Guam'da yaptığı basın toplantısında dile getirilmiştir. ABD-Uzak Doğu ilişkileri uzmanı Gregg Brazinsky, Nixon'un bu konuşmasında, ABD'nin müttefik ve dostlarının gelişmesine ve savunmalarına yardım edeceğini, fakat özgür dünyanın jandarmalığına soyunmayacağının altını çizdiğini söylemiştir. Bu Doktrin uyarınca, ABD hiçbir müttefikinin savunmasından doğrudan sorumlu olmayacak, fakat talep halinde veya olası bir tehlike anında, onları nükleer koruma şemsiyesinin altına alacaktı. ABD ve müttefikleri arasında geliştirilecek iş birliği çerçevesinde, ülkeler arasında barışın tesis edilmesini öngörmekteydi. Richard Nixon bu Doktrinle, Asya'ya yönelik ABD politikalarının yönünü değiştirmek istiyordu. Özellikle Vietnamlaştırma (Vietnamizasyon) adı verilen yöntemle Vietnam Savaşı'ndan tamamıyla çıkmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Türkiye ilişkileri</span>

Belarus-Türkiye ilişkileri Belarus ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Uruguay ilişkileri</span>

Türkiye-Uruguay ilişkileri, Uruguay ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Togo-Türkiye ilişkileri</span>

Togo-Türkiye ilişkileri, Togo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye Lomé'de büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan-Türkiye ilişkileri</span> Bhutan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Bhutan-Türkiye ilişkileri, Bhutan ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vanuatu ilişkileri</span>

Türkiye-Vanuatu ilişkileri Türkiye ile Vanuatu arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçisi de Vanuatu'ya akreditedir. Vanuatu'nun İstanbul'da bir fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri</span>

Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri, Solomon Adaları ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mart 1979'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Samoa-Türkiye ilişkileri</span>

Samoa-Türkiye ilişkileri, Samoa ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Yeni Zelanda, Wellington'daki Türk büyükelçisi 12 Nisan 1979'dan beri Samoa'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Türkiye ilişkileri</span>

Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati-Türkiye ilişkileri</span>

Kiribati-Türkiye ilişkileri, Kiribati ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçiliği de Kiribati'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları-Türkiye ilişkileri</span>

Marshall Adaları-Türkiye ilişkileri, Marshall Adaları ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçiliği, Marshall Adaları'na da akreditedir. Marshall Adaları'nın İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nauru-Türkiye ilişkileri</span>

Nauru-Türkiye ilişkileri, Nauru ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçiliği Nauru'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Demokratik Kongo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1974'ten beri Kinşasa'da büyükelçiliği vardır ve Demokratik Kongo, Ankara'daki büyükelçiliğini 2011 yılında açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri</span>

São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri, São Tomé ile Príncipe ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Gabon'un başkenti Libreville'daki Türk büyükelçisi aynı zamanda São Tomé ve Príncipe'a da akreditedir. São Tomé ve Príncipe'ın Portekiz'in Lizbon kentindeki büyükelçiliği de Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Vincent ve Grenadinler–Türkiye ilişkileri,, Saint Vincent ile Grenadinler ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.