İçeriğe atla

Palantír

Palantir

Palantir, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evrenindeki kurgusal cisim.

İlk çağ'da Aman'da Fëanor tarafından yapılmış 8 tane küre şeklinde taş. Diğerlerini kontrol eden ana taş Aman'da Auallone Kulesine konuldu. Diğer yedi taş Elendil tarafından Orta Dünya'ya getirildi. Bu yedi taş Osgiliath, Minas Anor, Minas Ithil, Orthanc, Annu Minas, Aman Sul ve Elastirion'a yerleştirildi. Elestirion'daki taşı Elf'ler korumaya aldı ve Yüzük Savaşları sonunda Yüzük taşıyıcılarının son yolculuğu sırasında Batı ya geri götürüldü. Aman Sul kulesi Angmar tarafından yıkılınca Taş Arthedain tarafından Fornost'a getirildi. Annuminas taşıyla birlikte karanlık yıkılana kadar burada korundu. Arvedui'nin öldüğü gemi kazası sırasında onunla beraber sulara gömüldüler ve kayboldular. Geriye kalan Orta Dünya üzerindeki 4 taştan Minas Ithil taşı Minas Ithil in Nazgûl efendisi tarafından ele geçirilmesi sonucunda Nazgul efendisi tarafından Barad-dûr a götürülüp Sauron'a verildi. Tek Yüzüğün yok edilmesiyle o da Barad-dur ile beraber yok oldu. Osgiliath taşı da büyük saldırılar sonunda şehir in yanmasıyla yok oldu.

Üçüncü Çağ'ın sonlarına kadara kalan taşların ne olduğunu hiç kimse bilmiyordu. Isengard savaşlarından sonra Orthanc kulesine tutsak edilen Saruman ve yardımcısı Solucandil bir hata yaptılar. Solucandil Orthanc taşını Mithrandir'i öldürmek için kafasına attı. Ancak bu hamleden kurtulan Gandalf pek çok sırrı da açığa çıkamış oldu. Saruman'ın ihanetinin nedenini bulmuş oldu. Saruman bu taşı kullanarak Sauron ile haberleşiyor ve onun etkisinde kalıyordu. Kralın Dönüşü'nde Pippin dayanamayarak taşın içine baktı ve bu onun neredeyse sonu oluyordu. Çünkü taş Sauron'un eline girmişti. Aragorn Orthanc taşını Gandalf 'dan aldı ve ve Ölüler Yoluna gitmeden önce taşı kendi iradesine çevirmeye başardı. Taş bundan sonra Aragorn ve onun Varislerine kalmıştır. Anor taşı ise 2.Denethor 'un denetiminde Gondor kentindeydi ve bu Denethor'un çıldırmasına neden oldu. Denethor taşı sık sık kullanınca bu taş Sauron un iradesine geçmiş oldu. Denethor, Pelennor Çayırları Savaşı sırasında Palantir i eline alarak kendini yaktırdı. Böylece taş özelliğini yitirdi bu olaydan sonra sadece onu tutan iki el ve ateşten başka bir şey göstermedi.

Palantir taşlarının özelliği taşlar arasında görsel bir bağ kurabilmesidir. Taş iletişim kurduğu diğer taşa karşılıklı olarak çevresini ve ona emredileni görüntüler ile iletirdi. Bu özelliği sayesinde ülkeler arasındaki en hızlı iletişimi sağladılar. Gondor'un klasik işaret kuleleri Palantirler yok olana kadar işlevini yitirmişti. Üçüncü çağın sonlarına doğru çoğunun kaybolması, birinin Sauron'un emrine girmesi ile kullanılması çok tehlikeli bir hale geldiler. Bu taşlara ayrıca Gören Taş, Yedi Taş da denir Sindarin'de uzağı gösteren anlamına gelir. Tekili Palantir çoğulu Palantiri.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Frodo Baggins</span>

Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Elendil</span>

Elendil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evrenindeki bir karakter. Arnor ve Gondor'un yüksek kralı ve Isildur-Anárion kardeşlerin babası. Uzun Elendil diye de tanınan bir prens, ardından kral olmuştur. Ayrıca Valar'a olan sadakati nedeniyle Sadık Elendil ya da Dürüst Elendil diye de tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mordor</span> J. R. R. Tolkienin kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke

Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Saruman</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evrenindeki kurgusal karakter

Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

<span class="mw-page-title-main">Éomer</span> Rohan asilzadesi ve Rohirrim kumandanı

Éomer, Tolkien evreninde hayali kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

Osgiliath, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Minas Tirith</span> orta dünya kurgusal evreninde bir kale kent

Minas Tirith ya da eski adıyla Minas Anor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir. Elendil tarafından inşa edilmiştir. Üçüncü Çağ 2002'de Minas Ithil'in Cadı Kral tarafından alınmasının ertesinde adının Minas Morgul yapılması sonucunda Minas Anor da ad değiştirmiş ve "Minas Tirith" olmuştur. Bundan sonraki yüzyıllar boyunca Minas Tirith, Mordor’un kara güçlerine cesaretle karşı koymuş ve Orta Dünya'nın geri kalanı için kötülüğü durduran bir takım görevi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Minas Morgul</span>

Minas Morgul ya da eski adıyla Minas Ithil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir.

Boz Radagast, J.R.R. Tolkien'in fantastik epik kitapları Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit'te sözü edilen beş büyücüden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Isengard</span>

Isengard, J. R. R. Tolkien evreninde hayali yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Boromir</span>

Boromir J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde bir karakterdir.

Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.

Barad-dûr, Orta Dünya'da kurgusal bir mekandır.

Denethor, Tolkien evreninde bir insan karakteridir.

Orthanc Kulesi, Saruman'ın devasa kulesidir. Orta Dünya üzerindeki en görkemli kuledir. Büyücü Saruman, bütün işlerini burada halleder ve geri kalan zamanını Isengard'ın yanında bulunan Fangorn Ormanı'nda geçirirdi. En sonunda kulesinde kalmıştır. Sauron, çok eskiden Saruman'ı yenemeyeceğini anlamıştır. Saruman'ın Palantir'i kullanma isteği sayesinde Saruman'ı kontrolüne almıştır. Orthanc'ın tepesinde günlerce onun ruhuyla savaşmıştır. Sonunda Saruman'ın aklını tek yüzüğe bağlayarak onu kandırır. Gandalf, Saruman'a fikir danışayım diye gelirken, Saruman onu kulesine hapseder. Böylece macera başlar.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.