İçeriğe atla

Palaeotragus

Palaeotragus
Yaşadığı dönem aralığı: 15,97-2,58 myö
Orta Miyosen-Pliyosen[1] 
Montelenmiş iskeleti, Tianjin Doğal Tarih Müzesi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Giraffidae
Cins:Palaeotragus
Gaudry 1861[2]
Türler
Metne bakınız.

Palaeotragus ("antik keçi"), Afrika ve Avrasya'nın Miyosen döneminden çok büyük, ilkel, okapi benzeri zürafaların bir cinsidir.[1]

Palaeotragus primaevus, erken ve orta Miyosen tabakalarında bulunan daha eski türdür, P. germaini ise Geç Miyosen tabakalarında bulunur. P. primaevus, ossikon eksikliği ile P. germaini'den ayırt edilir. Omuzlarda 2 m'nin (6 ft 7 inç) biraz altında olan aynı zamanda daha küçük türdü. P. germaini'nin bir çift ossikonu vardı ve hayatta, ya kısa boyunlu, 3 m (9,8 ft) boyunda bir zürafaya ya da devasa bir okapi'ye benziyordu.

Türler

P. mikrodon fosili

Cins aşağıdaki türlerden oluşur:

  • Palaeotragus decipiens
  • Palaeotragus germaini
  • Paleotragus mikrodonu
  • Paleotragus primaevus
  • Palaeotragus quadricornis
  • Paleotragus ruenii

Kaynakça

  1. ^ a b "Mindat.org". www.mindat.org. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  2. ^ Palaeotragus, Paleobiology Database. Retrieved May 2013.

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Kanalı</span> Kızıldeniz ile Akdenizi birbirine bağlayan kanal

Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde açılan kanal.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ayı köpekleri</span> tarih öncesi etçil memeli familyası

Ayı köpekleri (Amphicyonidae), etçiller takımının köpeğimsiler alt takımına ait, nesli tükenmiş bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Okapi</span>

Okapi, zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü.

<i>Thylacinus</i>

Thylacinus, Dasyuromorphia takımından soyu tükenmiş bir etçil keseli cinsidir. Son zamanlardaki tek üye, yaygın olarak Tazmanya kaplanı veya Tazmanya kurdu olarak da bilinen ve 1936'da insanlar tarafından aşırı avlanma nedeniyle soyu tükenmiş olan thylacine idi. Diğer tarih öncesi türler bu cinsten bilinmektedir. Tanımlanamayan bir tür, Pleyistosen devrinin Yeni Ginesi'nden bilinmektedir.

<i>Ankarapithecus meteai</i>

Ankarapithecus meteai, geç Miyosen döneminde Anadolu'da yaşamış hominid türü. Yaklaşık 27.5 kg ağırlığında meyve yiyici bir insansıydı. Kalıntıları ilk kez 1950'lerde, daha sonra 1990'larda Ankara yakınlarında bulunmuştur. Ankarapithecus cinsine ait tek primattır ve Pakistan'da bulunan Sivapithecus ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Loris</span> gececil primat

Loris, Lorisidae familyasındaki Lorinae alt familyasının, nemli burunlu primatlarının ortak adıdır. Loris ise bu alt familyadaki bir cinstir.

<i>Orrorin</i> Soyu tükenmiş memeli cinsi

Orrorin, Homininae içerisinde yer alan, primatların soyu tükenmiş bir cinsidir. Her ikisi de Kenya'da yer alan Miyosen tarihli Lukeino Oluşumu ve Pliyosen tarihli Mabaget Oluşumu'ndan çıkarılan örneklerinden bilinir. İki ayak üzerinde durabilen ilk hominidlerden olabileceği için paleoantropolojik açıdan önemli görülür.

<span class="mw-page-title-main">Lalande Ödülü</span>

Lalande Ödülü veya Lalande Madalyası, Fransız Bilimler Akademisi tarafından astronomide bilimsel gelişmeler için 1802'den 1970'e kadar verilmiş ödüldü.

<i>Sivatherium</i> soyu tükenmiş zürafagil

Sivatherium, dağılımı Afrika'dan Hint Yarımadası'na kadar uzanan, soyu tükenmiş bir zürafa cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Hyracodontidae</span> tek toynaklı familyası

Hyracodontidae, Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında Asya ve Amerika'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

<i>Dryopithecus</i> Avrupadan soyu tükenmiş büyük insansı maymun

Dryopithecus, Avrupa'nın orta - geç Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 1856'daki keşfinden bu yana, cins, aralarındaki çok küçük farklılıklara dayalı olarak tek kalıntılardan tanımlanan, sayısız yeni tür ile taksonomik kargaşaya maruz kalmıştır ve holotip örneğinin parçalı doğası, fosil örneklerini ayırt etmeyi zorlaştırmaktadır. Şu anda tek bir tartışmasız tür vardır, D. fontani tip türü, ancak daha fazlası da olabilir. Cins, Afrika insansı maymunlarının grubu olan Homininae alt familyasında bir dal olarak Dryopithecini oymağında ya da kendisine özel bir alt familyada (Dryopithecinae) sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Giraffoidea</span> çift toynaklı üst familyası

Giraffoidea, Climacoceratidae, Antilocapridae ve Giraffidae familyalarını içeren bir üst familyadır. Üst familya ait tek mevcut üyeler, Amerika antilobu, zürafa ve okapi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Decennatherium</span> ilkin zürafagil

Decannatherium, soyu tükenmiş bir Zürafa cinsi. İlk kez 1952'de Crusafont Pairo tarafından adlandırıldı. Yalnızca İspanya, Segovia'daki Macrofauna, Los Valles de Fuentiduenya fosil bölgesinde bulundu.

<i>Samotherium</i>

Samotherium, Avrasya ve Afrika'nın Miyosen ve Pliyosen'inde yaşamış bir Zürafa cinsidir.

Giraffokeryx, Hindistan Yarımadası ve Avrasya'nın Miyosen döneminden bilinen orta büyüklükteki zürafaların soyu tükenmiş bir cinsidir. Başındaki dört ossikon ile diğer zürafalardan ayrılır; biri çift ön kemiğin ön yüzünde gözün önünde, diğeri ise temporal fossadan sarkan paryetal kemiğin olduğu bölgede gözlerin arkasındadır. Diğer zürafalarda olduğu gibi brakidont diş yapısına sahiptir, bacakları ve ayakları orta uzunluktadır.

<span class="mw-page-title-main">Climacoceratidae</span>

Climacoceratidae, Afrika'da Miyosen döneminde yaşaymış, yüzeysel olarak geyik benzeri bir çift toynaklı familyasıdır. Başlangıçta zürafagillerde sınıflandırılan Prolibytherium gibi bazı cinsler zürafaların atalarına yakındırlar.

Bohlinia, Afrika ve Avrasya'da Geç Miyosen döneminde yaşamış, çift toynaklı familyası Giraffidae'nin soyu tükenmiş bir cinsidir. İlk olarak 1929 yılında paleontolog Dr. W. Matthew tarafından isimlendirilmiştir ve B. adoumi ve B. attica olmak üzere iki tür içerir. B. attica türü, tanımının ilk olarak Camelopardalis attica olarak adlandırılmasından ve daha sonra Giraffa attica olarak yeniden sınıflandırılmasından bu yana birkaç kez yeniden sınıflandırılmıştır.