İçeriğe atla

Pala (Anadolu)

Pala
Pala
Pala
Bilinmiyor-en geç MÖ 1178'de
Pala haritadaki konumu
BaşkentBilinmiyor
Yaygın dil(ler)Palaca
Resmî din
Palaic religion
Tarihî dönemTunç Çağı
• Kuruluşu
Bilinmiyor
• Dağılışı
en geç MÖ 1178'de
Öncüller
Ardıllar
Hattiler
Paphlagonia
Günümüzdeki durumuTürkiye

Pala (çivi yazısı pa-la-a [1]) Kuzey Anadolu'da bir Tunç Çağı ülkesiydi. Pala hakkında, ana dili Palaca (palaumnili) ve ana dininden daha fazla şey bilinmemektedir.[2] Palaik kökenli olduğu bilinen tek kişi Rahibe Anna'dır.[2]

Konum

Pala ülkesi Karadeniz bölgesinde yer alabilir. Pala'nın bu bölgede yaşamış olabileceğine dair iki olasılık var. İlk olasılık, klasik antik çağda Paflagonya olarak bilinen ülkedir. İkinci olasılık, antik dönemde Blaene (Kargı) olarak adlandırılan bölgedir. Her iki denklem de fonetik benzerliğe dayanmaktadır. Çivi yazısıyla Blaene'ye giden *Bla adlı bir ülke, yalnızca pa-la-a olarak yazılabilirdi.[2] Günümüzde konum olarak Belen (blaene) adı kullanılmaktadır. Kargı ilçesinde Günyazı köyü sınırlarında kalmaktadır.

Tarih

Eski Hitit döneminde Pala, Hitit kanunlarında Hitit yetki alanına giren bir idari bölge olarak bahsedilmiştir.[3] Eski Hitit döneminin sonunda, Karadeniz bölgesinin Kaşkalar tarafından ele geçirilmesi nedeniyle Hititler ile Pala arasındaki temas kesilmiştir.[2] Pala halklarının Kaşka istilası ile ortadan kaybolduğu muhtemeldir.[4]

Blaene(Belen) ismi günümuzde orada yaşayan halk tarafından kullanılmaktadır. Blaene(Belen) düzü ismi kullanılmaktadır. Orada toprak yüzeyinde kesme taşlar yer yer görülmektedir.

Mitoloji

Palaik mitolojisi, Hititlerin başkenti Ḫattuşa'daki Palaik fırtına tanrısı tapınağından, Hititler ve Pala arasındaki temasların ortadan kalktığı zaman bile Palaik tanrı kültünün devam ettiği çivi yazılı ritüel metinlerinden bilinmektedir.[2] Aşağıdaki tanrıları bilinmektedir:

İsim Cinsiyet / Sayı Notlar Alternatif İsimler Hitit veya Luvi denklemi
Ziparwa [5]Tanrı Palaik büyük tanrı,[2] fırtına tanrısı [5]Zaparwa, Hattiyen kökenli isim [5]Tarḫuna, Tarḫunt [5]
Kataḫzipuri [5]tanrıça Zaparwa'nın karısı [2]Kataḫziwuri,[2] Hattian kökenli isim [5]Kamrušepa [5]
Tiyaz [2]Tanrı güneş tanrısı [2]Tiyad [5]Güneş Cennetin Tanrısı, Tiwaz [6]
Gulzannikeš [6]tanrıçalar kader tanrıçaları [6]Gülzikannikeš [2]Daraweš Gulšeš [7]
Ḫašamili [2]Tanrı Ḫašammili, Hattian kökenli isim [5]
Inar [5]tanrıça
Kamama [2]Tanrı Kammamma [5]
Ocak [5]Tanrı kalp tanrısı
Šaušḫalla [2]Tanrı Šaušḫilla [5]
Ḫilanzipa [2]Tanrı Ḫilašši [5]
Ḫašauwanza [5]Tanrı
Aššanuwant [6]Tanrı Aşiyat [6]
Ilaliyantikeš [2]tanrılar Ilaliyant [5]
Kuwanšeš [5]tanrılar
Uliliyantikeš [6]tanrılar Uliliyašši [6]

Edebiyat

Kaynakça

  1. ^ Maciej Popko: Völker und Sprachen Altanatoliens. Wiesbaden 2008, p. 60.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Maciej Popko: Völker und Sprachen Altanatoliens. Wiesbaden 2008, p. 61.
  3. ^ Maciej Popko: Völker und Sprachen Altanatoliens. Wiesbaden 2008, p. 60 f.
  4. ^ The Indo-European Languages. Routledge. 2015. s. 172. ISBN 113492187X. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. The Palaic peoples were very quickly overwhelmed by the invasions of the Kaskas, a non-IE people from the East, who swept them away and for centuries kept attacking the Hittite kingdom 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Piotr Taracha: Religions of Second Millennium Anatolia. Wiesbaden 2009, p. 58.
  6. ^ a b c d e f g Piotr Taracha: Religions of Second Millennium Anatolia. Wiesbaden 2009, p. 59.
  7. ^ Piotr Taracha: Religions of Second Millennium Anatolia. Wiesbaden 2009, S. 50.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu</span> Türkiye topraklarının büyük bölümünü oluşturan Batı Asya yarımadası

Anadolu, Anadolu Yarımadası veya coğrafi olarak Asya Kıtası'nın tüm özelliklerini içerdiğinden Küçük Asya, Asya kıtasının en batısında Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizi arasında kalan yaklaşık 755.000 km²'lik bir alanı kaplayan dağlık bir yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Hititler</span> Tunç Çağında Anadolu yarımadasının büyük çoğunluğunu egemenliği altına alan bir Hint-Avrupa kavmi

Hititler ya da Etiler, Tunç Çağı'nda Anadolu, Levant ve Kıbrıs'ta varlık göstermiş bir halk.

<span class="mw-page-title-main">Diaohi</span>

Diaohi veya Dayaeni, muhtemelen MÖ 12. yüzyılda, Bronz Çağı Çöküşü (Hitit) sonrası dönemde oluşmuş, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde bulunan kabileler birliğiydi. Burada yaşayan kabilelerin Kartveli dillerini veya Hurri dilini konuştukları tahmin edilmektedir.

Sümerce, Sümerlerin ana dili. Güney Mezopotamya'da MÖ 4000 yılında konuşuluyordu. MÖ 2000'li yılların başlarında yerini konuşma dili olarak Akadcaya bıraktı ancak Mezopotamya'da MS 1. yüzyıla kadar kutsal, şölensel, edebî ve bilimsel bir dil olarak kullanılmaya devam etti. Daha sonra ise bu dil 19. yüzyıla kadar unutuldu. Mezopotamya'da konuşulan diğer dillerin aksine Sümercenin izole dillerden olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşça</span> Türk dili

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Mitanni</span> MÖ 1500 ile MÖ 1300 yılları arasında Kuzey Mezopotamyada hüküm sürmüş bir devlet

Mitanniler, ,ayrıca Hani-Gelbat veya Hani-Rabbat olarak adlandırılır) MÖ 1500 ile MÖ 1200 yılları arasında Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Mitanni'ler Hititler'in yıkılışından sonra bölgesel bir güç oldu. Son krallarının adı II. Şattuara idi. Kayıprenins JiaŞ-Jiara efsanevî bir kişiliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Luvice</span>

Luvice veya Luvi dili Anadolu dillerine mensup bir dildir. Aynı zamanda Hititlerin de hiyeroglif yazılarında kullandıkları dildir. Mısır ve Girit hiyeroglif yazısından farklı olan bu hiyeroglif yazısı, daha çok mühürlerde ve kaya anıtları gibi büyük yazıtlarda kullanılmıştır.

Kaşkalar büyük olasılıkla Asur Ticaret Kolonileri Çağı ile MÖ 8. yüzyıl arasında, Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde, zaman zaman Hititlere karşı yaptıkları akınlarla imparatorluğun iç bölgelerinde yaşadığı, Hititlerin tarih sahnesinden çekilmesi ile yaşam alanlarının Asur sınırlarına ulaştığı tahmin edilen yarı göçebe kavim veya kavimler topluluğuydu.

<span class="mw-page-title-main">Melid</span> Türkiyede arkeolojik sit alanı

Arslantepe Höyüğü veya Melid, Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye'deki en büyük höyüklerden biridir. Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü'nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. yüzyıla kadar iskan edilmiştir. Bölge MS 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak, daha sonra da Bizans nekropolü olarak kullanılmıştır. Yerleşim alanı 200 x 120 metre boyutlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Luviler</span>

Luviler, Anadolu'da yaklaşık olarak M.Ö. 2300'e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Benzersiz bir yerli hiyeroglif yazısı ve Mezopotamya'dan ithal edilmiş çivi yazısı ile yazılmış olan Anadolu dillerine mensup Luvice dilini konuştukları da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu dilleri</span>

Anadolu dilleri, Hint-Avrupa dil ailesine ait soyu tükenmiş bir dil grubudur. Terim bazen Anadolu'da konuşulmuş ancak bu gruba ait olmayan tarihî dillere atıfta bulunmak için de kullanılabilir. Anadolu dilleri, M.Ö. 2. ve 1. binyıllarda, Asur ticaret kolonileri ile Roma İmparatorluğu'nun 2.-3. yüzyıl arasındaki döneme tarihlenebilir. M.S. 4.-5. yüzyıllar, Anadolu dillerinin son evresi olarak kabul edilir. Tüm Anadolu dilleri, bir proto dil olan ve yazılı örneği bulunmayan farazî Proto Anadolu dilinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş arabası</span>

Savaş arabası, hızlı hareket gücü sağlamak için genellikle atların kullanıldığı, bir savaş arabacısı tarafından sürülen bir araba türüdür. Bilinen en eski savaş arabaları, günümüz Rusya'sının Çelyabinsk Oblastı'nda bulunan ve MÖ 1950-1880 yıllarına tarihlenen Sintaşta kültürüne ait mezarlarda bulunmuş ve Orta Anadolu'da Kültepe'de bulunan ve MÖ 1900 yıllarına tarihlenen silindir mühürlerde tasvir edilmiştir. Hafif, atlı savaş arabalarının yapımını mümkün kılan en önemli buluş dişli tekerlektir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu halkları</span>

Anadolu halkları veya tarih öncesi Antik Anadolulular, Hint Avrupa dil ailesinin, Anadolu dilleri grubunu konuşmuş, aynı zamanda, genel Hint-Avrupa halklarının ön köken evresi olan Proto Hint-Avrupa topluluğundan çok daha erken bir dönemde ayrılmış, arkaik bir Hint-Avrupa etno-dil grubu ve Küçük Asya coğrafyasının tarihsel Hint-Avrupa halkıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hurri mitolojisi</span>

Hurri mitolojisi, Yakın Doğu'nun Bronz Çağı halkı olan Hurrilerin çok tanrılı diniydi. Bu insanlar geniş bir alana yerleştiler, bu nedenle aralarında, özellikle Nuzi ve Arrapha çevresindeki doğu Hurrialılar ile Suriye ve Anadolu'daki batı Hurrileri arasında farklılıklar vardı. M.Ö.14. Yüzyıldan itibaren Hurri dininin Hitit dini üzerinde güçlü bir etkisi olmuştur ve Hurri panteonu, Yazılıkaya'daki önemli Hitit tapınağında 13. yüzyıl kaya kabartmalarında tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İşhara</span>

Ishara modern Suriye'nin kuzey bölgelerinde bulunan belirsiz bir tanrıçadır. İlk olarak Ebla'da göründüğü ve buradan da Hurri panteonuna dahil edildiği söylenir.

Çamerya Soykırımı veya Çam Arnavutlarının Soykırımı, binlerce Çam Arnavutunun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan'ın Batı Epir bölgesinin bazı bölgelerinden Yunan direniş unsurları aracılığında Yunanistan tarafından işlenmiş etnik temizlik ve soykırım hareketiydi.

Yamhad; Halep, Suriye merkezli eski bir Sami krallığıdır. Krallık, MÖ 19. yüzyılın sonunda ortaya çıkmış ve sınırlarını genişletmek için hem askeri hem de diplomasi gücüne güvenen Yamhad Hanedanı kralları tarafından yönetilmiştir. Krallık, kuruluşundan itibaren sınır komşuları Mari, Qatna ile Asur'un saldırılarına direnmiş ve I. Yarim-Lim'in eylemleriyle döneminin en güçlü Suriye krallığına dönüşmüştür. MÖ 18. yüzyılın ortalarında, güneyi hariç Suriye'nin çoğu, ya doğrudan mülk olarak ya da vassallık yoluyla Yamhad'ın yetkisi altına girmiştir. Yaklaşık bir buçuk yüzyıl boyunca Yamhad; Kuzey, Kuzeybatı ve Doğu Suriye'ye egemen ve Mezopotamya'da Elam sınırındaki küçük krallıklar üzerinde nüfuz sahibi olmuştur. Krallık, Hititler tarafından yok edilmiş ve ardından MÖ 16. yüzyılda Mitanni tarafından ilhak edilmiştir.

Anzili veya Enzili, Tamita ve Zapişḫuna'da kendisine tapınılan bir Hitit tanrıçasıydı. Adı Hitit tabletlerinde bazen IŠTAR Sümerogramı ile veya IŠTAR- li bileşiği ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Samuha</span>

Šamuḫa, Sivas'ın yaklaşık 40 km batısında, Kayalıpınar'da bulunan antik bir Hitit şehridir. Samuha, Kızılırmak nehrinin kuzey kıyısında yer alıyordu, Hititlerin senkretik anlamda dini merkeziydi ve bir süre boyunca askeri olarak başkent görevini üstlenmişti. 1976'da Rene Lebrun, Samuha'yı "Hitit İmparatorluğu'nun dini fuayesi" olarak adlandırmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Arma (tanrı)</span>

Arma, Anadolu'da Tunç Çağı ve erken Demir Çağı'nda Hititler ve Luviler tarafından tapınılan bir Ay tanrısıydı. Bu ismin, Ön Anadolu dilinde avare anlamına gelen "arma"dan geldiği tahmin edilmektedir.