İçeriğe atla

Palácio da Alvorada

Koordinatlar: 15°47′34″G 47°49′20″B / 15.79278°G 47.82222°B / -15.79278; -47.82222
Palácio da Alvorada
Palácio da Alvorada
Palácio da Alvorada
Harita
Genel bilgiler
DurumFaal
KonumBrasilia
ŞehirBrasilia
ÜlkeBrezilya
Koordinatlar15°47′34″G 47°49′20″B / 15.79278°G 47.82222°B / -15.79278; -47.82222
Mevcut kullananBrezilya Devleti
Açılış1958
Teknik ayrıntılar
Kat alanı7.000 m2 (75.000 ft2)
Zemin alanı7.000 m2 (75.000 ft2)
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Oscar Niemeyer
Resmî site
Palácio da Alvorada, Brasilia, Brezilya

Palácio da Alvorada (Türkçe: Şafağın Söktüğü Saray), Brezilya Devlet Başkanlarının resmi ikâmetgâhıdır. Yapı, Brasilia şehri inşa edilirken Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı ve 1958 yılında kullanıma açıldı.[1]

Yapı 7.000 metrekare alana yayılmış olup bodrum, giriş katı ve ikinci kat olmak üzere 3 kattan oluşur. Bodrum katında toplantı salonu, mutfak, çamaşırhane, sağlık merkezi ve idari ofisler yer alır. Giriş katında ise Devlet Başkanı'nın ve bürokratlarının kullandığı ofisler yer alır. İkinci kat ise Devlet Başkanı'nın ikâmetgâhı olup dört suit daire, iki apartman dairesi ve diğer yardımcı mekanlar yer alır.

Yapıda bir kütüphane, ısıtılabilen Olimpik yüzme havuzu, müzik odası, iki adet yemek odası ve birçok toplantı salonu yer alır. Bu yapının hemen yanında küçük bir kilise ve heliport yer alır.

Yapıda şu anda 72 kişi görev almakta olup bunlara sekreterler, yardımcı asistanlar, garsonlar, aşçılar, doktorlar ve güvenlik personeli de dahildir. Binanın kendisi ise Başkanlık Korumaları tarafından korunmaktadır.[2]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ "Palácio da Alvorada, Emporis.com". 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2010. 
  2. ^ "Palácio da Alvorada - Alvorada Palace, About Brasilia". 8 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2010. 


İlgili Araştırma Makaleleri

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki Temenyeri'de bulunan tarihî yapıda 2003 yılında ziyarete açılan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

T.C Ziraat Bankası Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde 1981 yılından bu yana hizmet veren, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Reichskanzlei</span>

Reichskanzlei, 1871'den 1945'e kadar Alman Reich'ı döneminde Almanya Şansölyeliğinin geleneksel adıydı. 1875'teki Şansölyelik yeri, Berlin'deki Wilhelmstraße'de bulunan Prens Antoni Radziwiłł'nin (1775-1833) eski şehir sarayıydı. Hem saray hem de yeni bir Reich Şansölyesi binası II. Dünya Savaşı sırasında ciddi şekilde hasar gördü ve sonra yıkıldı. Günümüzde Almanya Şansölyelik ofisine genellikle Kanzleramt ya da daha resmi olarak Bundeskanzleramt adı verilir. İkincisi, 2001 yılında tamamlanan Şansölye Ofisinin yeni yer adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Ulusal Kongre Binası</span>

Brezilya Ulusal Kongre Binası Brezilya Ulusal Kongresi'nin yer aldıgı bina. 1960'lı yıllardan beri Ulusal Kongre, başkent Brasilia'da toplanmaktadır. Şehirdeki birçok hükûmet binasında olduğu gibi bu yapı da Oscar Niemeyer tarafından tasarlanmıştır. Brasilia şehrinin ana caddesi olan Anıtsal Eksen üzerinde ve Üç Erk Meydanı’nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palácio do Planalto</span>

Palácio do Planalto Brezilya Devlet Başkanların çalışma mekanıdır. Yapı Brasilia şehrinin ana caddesi olan Anıtsal Eksen üzerinde ve Üç Erk Meydanı’nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi</span>

Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi, Brezilya'da en son yargı başvuru mercisidir ve de aldığı kararlar temyiz edilemez.

<span class="mw-page-title-main">Başkent Voleybol Salonu</span>

Başkent Voleybol Salonu, Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Beştepe semtinde Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından voleybol için yaptırılan spor salonudur.

Joaquim Maria Cardoso Moreira veya kısaca Joaquim Cardoso Brezilyalı şair, yazar, tasarımcı, inşaat mühendisi, sanat ve mimarlık eleştirmenidir.

Pembe Köşk, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin bir parçası olan bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Atatürk Köşkü</span>

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın 12 kilometre güneyindeki Termal ilçesine yapılan iki katlı köşk.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Su Müzesi</span>

Mersin Su Müzesi kentin hizmet dışı kalmış su dağıtım merkezinde kurulmuş olan bir müzedir. 2016 yılında Türkiye Tarihi Kentler Birliği ödülüne layık görülmüştür.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Bursa Belediye Binası</span>

Tarihî Bursa Belediye Binası, Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa valiliği döneminde 1880 yılında Bursa Belediyesi için inşa edilmiş binadır.

<span class="mw-page-title-main">Botter Apartmanı</span> İstanbulda bina

Botter Apartmanı, İstanbul'un Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesi Şahkulu Mahallesinde bulunan tarihî bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kitaplığı</span>

Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı, İstanbul'da Ayasofya'nın arkasındaki Soğukçeşme Sokağı'nda bulunan, İstanbul şehrini konu alan eserleri ve görsel malzemeyi toplamayı amaçlayan vakıf kütüphane.