İçeriğe atla

Pakistanlı bilim insanları listesi

  • Asad A. Abidi, elektrik mühendisi
  • Ishfaq Ahmad, nükleer fizikçi
  • Haroon Ahmed, elektrik mühendisi
  • Nazir Ahmed, nükleer fizikçi
  • Shahid Hussain Bokhari, bilgisayar sistemleri mühendisliği
  • Rafi Muhammad Chaudhry, nükleer fizikçi
  • Ahmad Hasan Dani, arkeolog
  • Peter Finke, parçacık fizikçisi
  • Pervez Hoodbhoy, nükleer fizikçi
  • Ashiq Hussain, nöro bilimci
  • Faheem Hussain, teorik fizikçi
  • Mujahid Kamran, teorik fizikçi
  • Abdul Qadeer Khan, metaluji mühendisi
  • Munir Ahmad Khan, nükleer mühendis
  • Javaid Laghari, elektrik mühendisi
  • Samar Mubarak Mand, nükleer fizikçi
  • Nergis Mavalvala, astrofizikçi
  • Qasim Mehdi, moleküler biyolog
  • Salim Mehmud, nükleer bilimci
  • Asad Naqvi, matematik fizikçi
  • Atta ur Rahman, organik kimya uzmanı
  • Abdul Razaque, bilgisayar mühendis ve bilgisayar bilimci
  • Riaz-ud-Din, teorik fizikçi
  • Umar Saif, bilgisayar bilimci
  • Abdus Salam, teorik fizikçi
  • Raziuddin Siddiqui, astrofizikçi
  • Salim-uz-Zaman Siddiqui, kimyager
  • Władysław Turowicz
  • Ishrat Hussain Usmani, nükleer fizikçi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edsger Dijkstra</span> Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimci

Edsger Wybe Dijkstra Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi Kur'an Projesi</span>

Çevrimiçi Kur'an Projesi (ÇKP), dünya çapında kullanılan mealleriyle birlikte, çevrimiçi, çok dilli aramalara imkân veren bir Kur'an metni sağlamayı amaçlayan bir proje olup, 2007'nin sonlarında kurulmuştur. Dünya genelinde Müslüman ve Gayrimüslimler tarafından kullanıldığı için site birçok dile çevrilmiştir. Çevrimiçi Kur'an Projesi, bir Kur'an metnini bütün diyakritik kuralları (tecvid) ile birlikte sunan ilk sitedir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İranlı bilim insanları listesi</span> İran kökenli bilim insanları listesi

Bu liste İranî kökenli bilim insanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Ginzburg</span> Rus fizikçi

Vitaly Lazarevich Ginzburg (Rusça: Вита́лий Ла́заревич Ги́нзбург yılları arsında yaşamış Rus Teorik fizikçi ve Astrofizikçidir. 2003 yılında tip II süperiletkenler konusunda bulduğu keşiflerle Nobel Fizik Ödülü kazanan, Ginzburg, kalp yetmezliğinden ölmüş, Moskova, Rusya Novodevichye Mezarlığına defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ben R. Mottelson</span>

Ben Roy Mottelson, ABD doğumlu Danimarkalı nükleer fizikçi. Atom çekirdeğinin küresel olmayan geometrisi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

Urduca yazan yazarlar listesi.

Bu liste; kayda değer Türk mucit, bilgin, kâşif ve bilim insanlarının isim ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim insanı</span> bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse

Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

Bu, eksik bir Galli bilim insanları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı fizik</span> Fizik ve mühendislik arasındaki bağlantı

Uygulamalı fizik, belirli bir teknolojik veya pratik kullanım için tasarlanmış fizik. Genellikle fizikle mühendislik arasındaki bağlantı olarak düşünülür.

Bu liste; geçmişte yaşamış veya şu an yaşamakta olan, bir sebepten dolayı tanınan Afgan vatandaşı kişilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">20. yüzyıl kadın bilim insanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, 20. yüzyılda kadın bilim insanları ile ilgili tarihi bir listedir. Bu dönemde bilimsel alanlarda çalışan çok fazla kadın yoktu. Bu dönemde kadınlar yüksek öğretimde engellerle karşılaşmış ve çoğu zaman bilimsel kurumlara girmeleri engellenmiştir; Batı dünyasında, ilk dalga feminizm hareketi bu engellerin çoğunu yıkmaya başladı.

Bu, 21. yüzyılda gündemde olan önemli kadın bilim insanlarının eksik bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdul Qadeer Khan</span>

Abdul Qadeer Khan, Pakistanlı bir nükleer fizikçi ve metalurji mühendisiydi. Pakistan'ın nükleer silah programında önemli bir figürdü ve halk arasında "Pakistan'ın atom silahları programının babası" olarak bilinmektedir. Pakistan'da ulusal bir kahramandır. 1952'de Pakistan'a göç eden Hint bir göçmen (Muhajir) Khan, Batı Avrupa teknik üniversitelerinin metalürji mühendisliği bölümlerinde eğitim gördü ve burada metalik alaşımların faz geçişleri, uranyum metalurjisi ve gaz santrifüjlerine dayalı izotop ayrımı çalışmalarına öncülük etti. 1974'te Hindistan'ın "Gülümseyen Buda" nükleer testini öğrendikten sonra Khan, 1976'da Khan Research Laboratories'i (KRL) kurduğunda ulusunun atom silahları geliştirme konusundaki gizli çabalarına katıldı ve uzun yıllar onun hem baş bilimcisi hem de yöneticisiydi.