İçeriğe atla

Pakistan bayrağı

Pakistan bayrağı
Pakistan Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Pakistan
Kabul tarihi11 Ağustos 1947

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Tüm Hindistan Müslüman Birliği için dizayn edilmiştir. Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947'de ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.

Bayrak sol köşede beyaz bir şerit olan yeşil zeminden oluşur. Yeşil zemin üstünde beyaz bir hilal ve yıldız vardır.

Geçmiş

1947'de Hindistan Genel Valisi Louis Mountbatten, Pakistan eyaleti için sol üst köşesinde Birleşik Krallık bayrağı olan Tüm Hindistan Müslüman Birliği bayrağını içeren ulusal bir bayrak önerdi. Bu teklif, Muhammed Ali Cinnah tarafından, Aziz Yorgi Haçı yanında İslami bir hilal ve yıldız bulunan bir bayrağın Pakistan halkı tarafından kabul edilmeyeceği gerekçesiyle reddedildi.[1][2]

Sembolizm

Bayrağın İslami yeşili, Pakistan'ın Müslüman çoğunluktaki nüfusunu temsil ederken sol taraftaki beyaz şerit çeşitli dini azınlıkları (Hindular, Hristiyanlar, Sihler, Zerdüştler vb.) temsil eder. Birleşik hilal ve yıldız, İslam'ın bir sembolü olarak kullanılır. Hilal ilerlemeyi temsil eder ve beş köşeli yıldız ışık ve bilgiyi temsil eder. Bayrak, Pakistan'ın hem İslam'a hem de dini azınlıkların haklarına olan bağlılığını simgeliyor.[3][4]

Pakistan Bayrağı, ilhamını Osmanlı İmparatorluğu'nun bayrağından alan Tüm Hindistan Müslüman Birliği'nin orijinal bayrağına dayanmaktadır.

Tasarım

Ulusal bayrağın renk kodları ve ölçüleri aşağıdaki gibidir.

YeşilBeyaz
Pantone2427 CWhite
RGB0/64/26255/255/255
Hexadecimal#00401A#FFFFFF
CMYK100/0/60/750/0/0/0
Bayrağın ölçüleri

Tarihî bayraklar

Eyalet bayrakları

Günümüz bayrakları

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Dipesh Navsaria (27 Temmuz 1996). "Indian Flag Proposals". Flags of the World. 16 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2020. 
  2. ^ "Facts about the Pakistan flag". Dawn. 12 Ağustos 2011. 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Pakistan flag". Ministry of Information and Broadcasting, Government of Pakistan. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2007. 
  4. ^ "Basic Facts". Ministry of Information and Broadcasting, Government of Pakistan. 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan bayrağı</span> Afganistanın ulusal bayrağı

Afganistan bayrağı, Afganistan'ın ulusal bayrağıdır. Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda Afganistan, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Türkmenistan bayrağı, Türkmenistan devletinin resmi bayrağı.

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı bayrakları</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan bayraklar

Osmanlı bayrağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığı süresince kullandığı çeşitli bayrakları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hindistan bayrağı, Hindistan devletinin resmi bayrağı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Singapur bayrağı</span> Ulusal bayrak

Singapur bayrağı, Singapur devleti resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız</span> sembol

Hilâl ve yıldız veya ay ve yıldız, hilâl ve hilalin açık ucunda yer alan bir yıldız şeklinden oluşan antik simge. Bu simgenin kullanıldığı bayraklara çoğunlukla Akdeniz çevresinde, Orta Doğu ve Orta Asya'da rastlanır. Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei bayrağı</span> Ulusal bayrak

Brunei bayrağı, Brunei Sultanlığı'nın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Somali bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Somali bayrağı, Afrika ülkesi Somali'nin resmî bayrağıdır. Mohammed Awale Liban tarafından tasarlanan bayrak 12 Ekim 1954'te kabul edilmiştir. İtalyan Somalisi ve Britanya Somalisi'nin birleşmesinin ardından bayrak Somali Cumhuriyeti tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İran bayrağı</span> Ulusal bayrak

İran bayrağı, İran İslam Cumhuriyeti'nin resmî bayrağı. 1980 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Pakistan savaşları</span>

1947'de Britanya Hindistanı'nın bölünmesi ve Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana iki Güney Asya ülkesi birbirine karşı tam dört kez savaşmış ve sayısız kez sınır çatışması yaşamışlardır. 1971 Hindistan-Pakistan Savaşı hariç, direkt ya da dolaylı yoldan Hindistan ve Pakistan arasında gerçekleşen bütün savaş ve çatışmaların ana kaynağı Keşmir Sorunu olmuştur. İki ülke arasında ilişkiler halen savaş ekseninde sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hilâl ve yıldız, günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilâl ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilâl ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilâl ve yıldız içeren bayrakların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tudor Hanedanı Tacı</span>

Kral Tacı veya İmparatorluk Tacı olarak da bilinen Tudor Tacı, Birleşik Krallık hanedanlık armalarında yaygın olarak kullanılan bir semboldür. Resmi olarak 1902'den 1953'e kadar kullanılmıştır ve yine 2022'den itibaren kullanımdadır. Hem kişisel olarak İngiliz hükümdarını hem de hükûmet otoritesinin egemenlik kaynağı anlamına gelen "tacı" temsil eder. Bu nedenle, Birleşik Krallık, Britanya İmparatorluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu'ndaki sayısız resmi amblemde kullanılmaktadır.