İçeriğe atla

Pakistan'ın vize politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Pakistan vize politikası haritası

Pakistan'ın vize politikası
  Pakistan
  Vize gerekli değildir; tüm elektronik vize türleri için uygun
  Turizm ve iş amaçlı ücretsiz Elektronik Vize
  Çevrimiçi vize başvurusu için uygun
  Varıştan önce vize alınması gerekmektedir

Vize muafiyeti

Aşağıdaki 5 ülkenin vatandaşlarına Pakistan için vize gerekmez.

Süresi geçerli Schengen vizesi, İngiltere veya Amerika Birleşik Devletleri vizesi olan Türkiye vatandaşları ülkeye varışta vize alabilirler.[6]

Elektronik Seyahat Yetkilendirme

Varışta turizm vizesi

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları, ETA'ya sahiplerse (elektronik seyahat izni) Pakistan'a vardıklarında turizm amacıyla vize alabilirler:[7]

Varışta iş vizesi

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları, maksimum 30 gün süreli kalmak için iş seyahatinde ülkeye varışta vize alabilirler. Varış noktasında (İslamabad, Lahor, Peşaver, Quetta veya Karaçi havaalanları) göçmenlik yetkililerinden bir onay almak zorundadırlar.[8]

Online Vize

Aşağıdakiler dışındaki tüm ülkelerin vatandaşları çevrimiçi vize için başvurabilirler:[9][10]

Diplomatik ve hizmet kategorisi pasaportları

Diplomatik ve özel pasaportlar için vize ücretsiz anlaşması Temmuz 2017'de Kıbrıs'la imzalandı ve henüz onaylanmadı.[11]

Diplomatik pasaport sahiplerine yönelik vizesiz anlaşma Türkmenistan ile Ocak 2018'de imzalandı ve henüz onaylanmadı.[12]

Diplomatik ve resmi pasaport sahipleri için vize ücretsiz anlaşma Malezya ile Kasım 2018'de imzalandı ve henüz onaylanmadı.[13]

Zorunlu kayıt

Aşağıdaki ülkelerden gelen ziyaretçiler Pakistan'a geldiklerinde polise kaydolmak zorundadırlar:[14]

Polis kaydı, genellikle check-in işleminin bir parçası olarak otel personeli tarafından gerçekleştirilir. Polis istasyonlarına şahsen ziyaretler, yalnızca lisanslı otellerde veya hostellerde kalmamayı tercih eden ziyaretçiler için gereklidir.

Hindistan pasaportu sahipleri

Hint pasaportu sahiplerinin başvuruları, vize türünden bağımsız olarak zorunlu polis kaydı da dahil olmak üzere ek düzenlemelere tabiidir. Hindistan vatandaşları ayrıca Pakistan'a giriş limanlarının mevcudiyeti konusunda da kısıtlıdır ve bunun yerine ülkeye Wagah sınırı dahil olmak üzere belirlenmiş noktalardan ve İslamabad, Lahor ve Karaçi'deki havaalanları aracılığıyla ülkeye girip çıkmaları gerekir. Hint pasaport sahiplerine turist vizesi verilmemektedir ve yalnızca aileleri ve arkadaşları ziyaret etmek için vize, ticari vize, transit vize ve dini hac vizesi için başvuruda bulunmalarına izin verilmektedir. Hindistan pasaport sahiplerine altı aylık iş vizesi verilir ve birden fazla girişe izin verilir. Hint pasaport hamilleri de vize uzatmaları için uygun değildir, vizenin izin verdiği süreden daha uzun kalan pasaport sahipleri fazla mesai günü başına 40 Rupi ücrete tabidir.[15]

Varışta grup turist vizesi

Turist Dostu Ülkeler (TFC) olarak belirlenen aşağıdaki ülkelerden gelen vatandaşlar, belirli bir tur operatörü aracılığıyla bir grubun parçası olarak seyahat ediyorsa varışta maksimum 30 gün kala vize alabilirler:[16]

İsrail

Pakistan, İsrail devletini tanımadığından bu yana İsrail vatandaşlarının her durumda vize almasına veya ülkeye girişine izni verilmez.[17]

Kaynakça

  1. ^ National of Maldives, destination Pakistan[] IATA TimaticWeb
  2. ^ National of Nepal, destination Pakistan[] IATA TimaticWeb
  3. ^ National of Samoa, destination Pakistan[] IATA TimaticWeb
  4. ^ National of Tonga, destination Pakistan[] IATA TimaticWeb
  5. ^ National of Trinidad and Tobago, destination Pakistan[] IATA TimaticWeb
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2014. 
  7. ^ "List of Countries for Visa on Arrival(Tourist)". 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2014. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  11. ^ "Pakistan, Cyprus sign visa abolition agreement for diplomats, official passport holders - Pakistan Today". www.pakistantoday.com.pk. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  12. ^ Pakistan, Govt of (15 Ocak 2018). "Foreign Minister Khawaja Muhammad Asif and H.E Mr. Rashid Meredov Foreign Minister of Turkmenistan signing the "Agreement between the Government of Islamic Republic of Pakistan & Turkmenistan on abolition of Visa requirements for the holders of diplomatic passports" in Islamabad.pic.twitter.com/mOdTqBFNX0". 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  13. ^ "Pakistan, Malaysia ink deal to partially end visa requirement for travel". Daily Pakistan Global. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  14. ^ "Directorate General of Immigration & Passports, Ministry of Interior, Government of Pakistan". 14 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 
  15. ^ "Directorate General of Immigration & Passports, Ministry of Interior, Government of Pakistan". www.dgip.gov.pk. 14 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  16. ^ "Directorate General of Immigration & Passports, Ministry of Interior, Government of Pakistan". 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 
  17. ^ http://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?SpecData=1&VISA=&page=visa&NA=IL&DE=PK&PASSTYPES=PASS&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C []

İlgili Araştırma Makaleleri

Irak yasalarına göre çoğu ülkenin vatandaşlarının Irak'ı ziyaret etmek için vizeye ihtiyaçları vardır. Ancak belirli ülkelerden gelen ziyaretçilere belirli havalimanlarında varışta vize veriliyor ve bazı ülkelerin Irak'a girişi yasaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Gürcistan ziyaretçileri Gürcistanın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerli bir pasaport bulundurmaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İsrail ziyaretçileri, İsrail'in dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin İsrail'den ayrılma tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir. Ağustos 2024'ten itibaren, vizeden muaf ülkelerden gelen tüm ziyaretçilerin İsrail'e seyahat etmeden önce elektronik seyahat izni (ETA-IL) almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'ün vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Ürdün ziyaretçileri, Ürdün'ün dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükûmeti belirli ülkelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı seyahatlerde Kırgızistan'a ziyareti sağlamaktadır. Şubat 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, 44 ülke vatandaşlarına vizesiz rejimi ortadan kaldıran bir kanun teklifi verdi. Bu ülke vatandaşları 2012 yılında vizesiz listesine eklenmiştir.

Belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı olarak Bolivya yı ziyaret edebilmektedirler.

Namibya Hükûmeti belirli ülkenin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan üç ay süreli normal, diplomatik ve hizmet pasaportuna turizm veya iş amaçlı olarak Namibya'ya seyahati sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

Brunei Sultanlığı Hükûmeti, belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 90, 30 veya 14 güne kadar turizm veya iş amaçlı Bruney'e seyahati sağlamaktadır. Bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Tüm ziyaretçiler 6 ay geçerli bir pasaport tutmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın vize politikası</span>

Ermenistan, vize almak zorunda kalmadan belirli ülke vatandaşlarına turizm veya iş amaçlı Ermenistan'ı ziyaret etmek için vize verir veya ülkeye varış için sınırda vize almalarına izin verir. Bazı ülkeler için vize muafiyeti geçici olarak uygulanmaktadır ve ikili anlaşmaları resmiyet halinde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sudan ziyaretçileri, Sudan'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Somali vize politikası Somali'de kullanımı ve vize edinimini belirler. Kanun uyarınca, tüm ülkelerin vatandaşlarının Somali'yi ziyaret etmeleri için vize almaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kamboçya ziyaretçileri Kamboçya dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 aylık ve boş sayfaları olan geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Mali Hükûmeti, belirli ülkelerin / bölgelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı Mali'ye seyahat etmelerini sağlamaktadır. Neredeyse tüm diğer ülkelerin vatandaşları varışta vize alabilirler.

Vizeden muaf ülkelerden gelinmediği sürece Burundi ziyaretçileri, Burundi'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Bujumbura Uluslararası Havaalanı üzerinden gelen tüm ülkelerin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize alabilirler.

Gabon'a gelmek isteyen ziyaretçiler Gabon'un diplomatik temsilcilikleriden vize almak zorundadır.

Kanuna uygun olarak, Namibya dışındaki tüm ülkelerin vatandaşları Angola ziyareti için vize alması gerekmektedir. Yeşil Burun Adaları vatandaşlarına verilen normal pasaport sahipleri, ülkeye varışta vize alabilirler.

Seyşel Adaları'nı ziyaret eden tüm yabancı uyruklu kişilere vizesiz giriş hakkı tanınır. Geçerli bir pasaport, dönüş veya ileri bilet, konaklama kanıtı ve yeterli fona sahip olmalıdırlar. Ziyaretçinin İzni ücretsiz olarak verilir ve başlangıçta üç aya kadar geçerlidir, ancak üç aya kadar olan bir ücret karşılığında, toplam süresi on iki ayı geçmeyecek şekilde uzatılabilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Nijer ziyaretçileri Nijer'in diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago'nun vize politikası</span>

Yabancı uyruklu çoğu ülke vatandaşlarına Trinidad ve Tobago ziyaretlerinde vizesiz erişim imkânı verilir.