İçeriğe atla

Paket diyagramı

Unified Modeling Language
Yapısal UML Diyagramları
Sınıf diyagramı
Bileşen diyagramı
Birleşik yapı diyagramı
Nesne diyagramı
Paket diyagramı
Profil diyagramı
Dağılım diyagramı
UML'in Davranış Diyagramları
Faaliyet diyagramı
Kullanım senaryosu diyagramı
Etkileşime bakış diyagramı
İletişim diyagramı
Sıralama diyagramı
Zaman akış diyagramı
Durum diyagramı

Paket Diyagramı ("package diagram") yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language'in (UML), on üç çeşit diyagramından biridir. Paket diagramı Yapısal Diyagram 'dır ve modellenen sisteme belli bir açıdan bakışı gösterir. Gösterim genel olarak paketler, paket birleşmeleri, paket dışa gönderimi ("package import") ve bağımlılık ilişkilerini içerir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">Gelişmiş Paketleme Aracı</span>

Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı dağıtımlarda kullanılan paket yönetim sistemidir. APT, önceden derlenmiş dosyalardan ya da kaynak kodlarının derlenmesiyle yazılım paketlerinin alınmasını, yapılandırılmasını ve kurulumunu otomatikleştirerek yazılım yönetme sürecini basitleştirmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">UML</span> sistem yazılımlarının tasarımını modelleme aracı

Birleşik Modelleme Dili, iş sistemlerinin nasıl modellenebileceğini belirleyen ve açıklayan yöntemlerin bir araya toplanmış hâlidir. Daha çok yazılım geliştiriciler tarafından kullanılmaktadır. Ancak bir iş sistemini veya bir süreci veya herhangi bir şeyi grafik ile açıklamak isteyen herkesçe kullanılabilir; UML ile yapılan modellemeler her zaman yazılım projelerinde kullanılmak zorunda değildir.

Bileşen diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. Bileşen diyagramı bir Yapısal diyagram 'dır ve modellenen sisteme belli bir açıdan bakışı gösterir. Gösterim Bileşenleri ve Arabirimlerini ve Portları içerir. Aynı zamanda bileşenlerin hangi bağımlılıkları olduğunu ve nasıl bağlantı elemanlarına sahip olduklarını da gösterir. Bileşenlerin iç yapısını da gösterebilmek amacıyla daha çok sınıf ve birleşik yapı diyagramlarında kullanılan notasyon elemanlarını kullanır. Bileşen Diyagramı öncelikli olarak yazılım geliştirmede bileşen tabanlı yazılım sistemlerinin modellenmesi için kullanılmaktadır.

Birleşik yapı diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. Birleşik yapı diyagramları özellikle bir Sınıflandırıcı ve onun çevresi ile olan alışverişlerini gösterir. Bu amaçla parça ve konnektör gösterimleri kullanılır. Mesela bir araba sınıflandırıcı olarak düşünülürse ona ait dört tekerlek "parça" ve o tekerlekler arasındaki bağlantılarda "konnektör" olarak gösterilebilir.

Dağılım diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir.

Kullanım senaryosu diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. Kullanım senaryosu diyagramı bir davranış diyagramı 'dır ve bir sistemden beklenen belirli bir davranışı gösterir ve sistemden beklenen gereksinimlerin tespit edilmesi için kullanılır. Kullanım senaryosu diyagramında tipik olarak kullanım senaryoları ve bağımlılıkları ve ilişkileri ile aktörler gösterilir.

Etkileşime bakış diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. Etkileşime bakış diyagramı bir davranış diyagramı 'dır. Etkileşime bakış, modellenen sistemin belirli dinamik yönlerini gösterir. Etkileşime bakış diyagramı bir etkileşimin grafiksel gösterimi olmasına rağmen, UML'in diğer diagram türleri olan sıralama ve iletişim diyagramlarından oldukça farklıdır. Etkileşime bakış diyagramının bazı elemanları faaliyetlerin modellenmesi için kullanılan faaliyet diyagramından ödünç alınmıştır.

İletişim diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. İletişim diyagramı bir davranış diyagramı 'dır ve bir sistemde bulunan sınıflar arasındaki dinamik ilişkileri mesajlar aracılığı ile gösterir. Bu bağlamda etkilenen sınıflar arasındaki mesaj değiş tokuşu yaşam çizgileri ile belirlenir. İletişim diyagramlarının kullanımına örnek olarak bir servis şirketinin servis formunda bulunan bilgileri içeren sınıfları ve o sınıflardan alıntı ve sorgulama işlemini yapan mesajları gösteren diyagram gösterilebilir.

dpkg, Debian paket yönetim sisteminin temelini oluşturan yazılımdır. dpkg .deb paketlerini yüklemeye, silmeye ve onlar hakkında bilgi toplamaya yarar.

Matris diyagramı iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmede kullanılan bir planlama ve yönetim aracıdır. Bu ilişkilerin birçoğu bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında olup matris diyagramı aracılığı ile sebep-sonuç veya ne, nasıl ilişkisi şeklinde tanımlanır. Matris diyagramları gerekli sayıda satır ve sütunun birleşmesinden oluşur. Bu satır ve sütunların sayısı incelenen sorunlar veya konular ile bunlar üzerinde etkili faktör sayısına göre değişkenlik gösterir. Satır ve sütunların kesişim noktasındaki sembol elde edilen veriler arasındaki ilişkinin varlığını ve güçlülüğünü gösterir. Matris diyagramının en güzel avantajlarından, korelasyonları sistematik olarak analiz etmeye olanak sağlamasıdır. Bir diğeri ise, her çift değişken arasındaki ilişkinin derecesini grafiksel olarak göstermesidir. Matris diyagramı, 7MP olarak da bilinen yedi yönetim aracından birisidir. Diğer yönetim araçları, Proses karar diyagramı (PDPC), İlgi diyagramı, Önceliklendirme Matrisleri, Ağaç diyagramı, ok diyagramı, İlişki diyagramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Feynman diyagramı</span> parçacıklar bozunum geçirdiğinde veya diğer parçacıklarla etkileşime girdiğinde en temel düzeyde ne olduğunu gösteren uzay zaman şeması

Teorik fizikte Feynman diagramları, bir Feynman diyagramının davranışını düzenleyen matematiksel ifadelerin resimsel sunumlar katılarak diyagram tarafından açıklandığı gibi atomaltı parçacıklarların davranışları gösterilmiştir. Bu şemalar bunları bulan adınadır, Amerikan fizikçisi Richard Feynman Nobel Ödülü kazandı ve 1948 yılında tanıttı. Atomaltı parçacıkların ilişkileri sezgisel anlamak karışık ve zor olabilir ve Feynman diagramları oldukça gizemli soyut formülün basit bir gösterimine izin verir. David Kaiser yazdı ki, "yüzyılın ortasından bu yana, bu diagramlar teorik fizikçiler için giderek zorlaşan kritik hesaplamalar uygulamasına yardım araçlarıdır," ve "Feynman diagramları Teorik fizikte her yönüyle neredeyse devrimdir.". kuantum alan teorisi diyagramların ilk uygulamasıdır, ayrıca, katı-hal teorisi gibi diğer alanlardada kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Paket yönetim sistemi</span>

Paket yönetim sistemi ya da paket yöneticisi; yazılım paketlerinin ve kütüphanelerinin kurulum, güncelleme, konfigürasyon, kaldırılması işlemlerinin tutarlı ve stabil bir şekilde yürütülmesini sağlayan olan sistemlerdir. Tipik olarak paket ve kütüphanelerin hangi versiyonunun kurulduğunu ve birbirlerine olan bağımlılıklarını da hesaba katarlar. Modern paket yöneticilerinin birçoğu merkezi bir kaynaktan yazılım ve kütüphanelerin indirilip yüklenmesi işlevine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Software</span>

GNOME Software, Linux ve Unix benzeri sistemlerde yazılım kurmak, kaldırmak ve güncellemek için kullanılan bir paket yöneticisi önyüzü. GTK+ arayüz aracı ile yazılmıştır. GNOME çekirdek uygulamalarının bir parçası olup ilk sürümü GNOME 3.10 ile birlikte Eylül 2013'te yayınlanmıştır. PackageKit için bir GNOME ön ucudur ve RPM, DEB gibi farklı tabanlı sistemleri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Guix System Distribution</span>

Guix System Distribution, GNU Guix paket yöneticisi etrafında inşa edilen bir işletim sistemidir. Linux-libre çekirdeğini kullanır ve gelişim aşamasındaki GNU Hurd çekirdeğini destekler. 3 Şubat 2015'te Özgür Yazılım Vakfı'nın özgür dağıtımlar listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Guix</span>

GNU Guix, GNU için bir paket yöneticisidir. Nix paket yöneticisini ve Guile Şeması uygulama programlama arayüzlerini taban almıştır. Tümüyle özgür yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Blok diyagram</span>

Blok diyagram, ana parçaların veya fonksiyonların blokların ilişkilerini gösteren çizgilerle birbirine bağlanan bloklarla temsil edildiği bir sistemin diyagramıdır. Donanım tasarımında, elektronik tasarımda, yazılım tasarımında ve süreç akış diyagramlarında mühendislikte yoğun olarak kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Google Çizimler</span>

Google Çizimler ya da özgün adıyla Google Drawings, Google Docs Editors paketinin ücretsiz, web tabanlı bir şema yazılımı parçasıdır. Kullanıcıların akış şeması, organizasyon şeması, web sitesi tel kafes, zihin haritası, kavram haritası ve diğer diyagram türlerini oluşturmak için gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmasına olanak tanır. Google Çizimler, çevrimdışı çalışan bir Google Chrome Uygulaması olarak da mevcuttur ve Chrome Web Mağazası'ndan edinilebilir. Google Drawings, Google Drive'da ve tüm dosyalarda barındırılır.

<span class="mw-page-title-main">RPM Paket Yöneticisi</span>

RPM Paket Yöneticisi ücretsiz ve açık kaynaklı bir paket yönetim sistemidir. RPM adı, .rpm dosya biçimini ve paket yöneticisi programının kendisini ifade eder. RPM, öncelikle Linux dağıtımları için tasarlanmıştı; dosya formatı, Linux Standard Base'in temel paket formatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kwort Linux</span>

Kwort, CRUX tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Kwort'un masaüstü ortamı Openbox'tır.