İçeriğe atla

Paillier şifreleme sistemi

Paillier şifrelemesi , 1999’da Pascal Paillier tarafından geliştirilen olasılıksal açık anahtarlı şifreleme yöntemidir. n’inci kök sınıflarını hesaplamanın zorluğunu kullanan Paillier şifreleme sistemi, kararsal bileşik kök sınıfı varsayımı (en:decisional composite residuosity assumption) üzerine kurulmuştur. Sistem, toplama işlemine göre homomorfik (homomorphic) özellik gösterir; yani sadece açık anahtarı, ve ’nin şifrelemesini kullanarak ’nin şifrelenmiş hâli hesaplanabilir.

Algoritma

Sistemin çalışma şekli aşağıda anlatılmıştır:

Anahtar Üretimi

  1. ”p” ve “q”, rastgele seçilen, birbirinden bağımsız ve özelliğini sağlayan iki büyük asal sayı olsun. İki asal sayı da eşit uzunlukta seçilirse, yani güvenlik parametresi için ise bu koşul doğrudan sağlanır.[1]
  2. ve olarak hesaplanır.
  3. olmak üzere rastgele bir tam sayısı seçilir. Yani g sayısı, 1 ile (n² - 1) arasında rastgele bir değer almalı ve EBOB(g, n²) = 1 özelliğini sağlamalıdır.
  4. fonksiyonu şeklinde tanımlanmak üzere; ’nın hesaplanabilirliği kontrol edilerek, ’nin ’nin mertebesini böldüğünden emin olunur.
gösteriminin ile ’nin çarpmaya gore modüler tersinin çarpımına değil, ’nın b’ye bölümüne; yani olmak üzere eşitsizliğini sağlayan en büyük tam sayı ’ye eşit olduğuna dikkat ediniz.
  • - Açık Anahtar (Şifreleme Anahtarı).
  • - Gizli Anahtar (Şifre Çözme Anahtarı)

Eğer eşit uzunlukta p,q kullanılırsa, yukarıda anlatılan anahtar üretim işlemi, olmak üzere, ve , şeklinde daha basit olarak yapılabilir. .[1]

Şifreleme

  1. , koşulunu sağlayan, şifrelenecek mesaj olsun.
  2. koşulunu sağlayan rastgele bir seçilir. Yani r sayısı, 1 ile (n - 1) arasında rastgele bir değer almalı ve EBOB(r, n²) = 1 özelliğini sağlamalıdır.
  3. Şifreli metin şeklinde hesaplanır.

Şifre Çözme

  1. Şifreli metin
  2. Mesaj eşitliği kullanılarak hesaplanır.

Özgün makalede[2] belirtildiği gibi şifre çözme işlemi, temel olarak, mod ’de yapılan bir üs alma işleminden ibarettir.

Homomorfik Özellikler

Paillier şifrelemesinin homomorfik özelliği oldukça önemlidir. Şifreleme fonksiyonu toplama işlemine göre homomorfik olduğu için, aşağıdaki eşitlikler geçerlidir:

  • Şifrelenmemiş metinlerin homomorfik olarak toplanması
  • Şifrelenmemiş metinlerin homomorfik olarak çarpılması
Daha genel olarak belirtmek gerekirse:

Özellikle belirtmek gerekirse, Paillier şifrelenmiş hali verilen iki mesajın çarpımının şifrelenmiş hali, gizli anahtar olmadan hesaplanamaz.

Temel Bilgiler

Paillier şifrelemesi ile, bazı ayrık logaritmaların (Ayrık logaritma) kolay bir biçimde hesaplanabileceği gösterilebilir. Örneğin, binom açılımı kullanarak,

Yukarıdaki eşitlikten

elde edilir. Buradan, eğer

ise

yazılabilir. Yani;

fonksiyonu (tam sayı bölme işleminin bölümü) şeklinde tanımlanmak üzere ve iken
,

yazılabilir.

Anlamsal Güvenlik

Yukarıda belirtilen orijinal kriptosistem yukarıda gösterildiği gibi seçilmiş açık metin saldırılarına karşı anlamsal güvenlik sağlar (Seçilmiş açık metin saldırısı).

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ a b Jonathan Katz, Yehuda Lindell, "Introduction to Modern Cryptography: Principles and Protocols," Chapman & Hall/CRC, 2007
  2. ^ Pascal Paillier. "Public-Key Cryptosystems Based on Composite Degree Residuosity Classes" (PDF). 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Paillier Cryptosystem". 18 Şubat 2012. 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  4. ^ "Paillier Cryptosystem". 16 Şubat 2012. 16 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  5. ^ "Theory and Practice of Cryptography". 23 Aralık 2011. 23 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

Kaynakça

  • Paillier, Pascal (1999). "Public-Key Cryptosystems Based on Composite Degree Residuosity Classes". EUROCRYPT. Springer. pp. 223–238. doi:10.1007/3-540-48910-X_16
  • Paillier, Pascal; Pointcheval, David (1999). "Efficient Public-Key Cryptosystems Provably Secure Against Active Adversaries". ASIACRYPT. Springer. pp. 165–179. doi:10.1007/978-3-540-48000-6_14
  • Paillier, Pascal (1999). Cryptosystems Based on Composite Residuosity (Ph.D. thesis). École Nationale Supérieure des Télécommunications.
  • Paillier, Pascal (2002). "Composite-Residuosity Based Cryptography: An Overview" (PDF). CryptoBytes. 5 (1). 20 Ekim 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar

  • "Homomorfik Şifreleme Projesi". 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Paillier şifrelemesinin homomorfik özellikleriyle beraber geliştirilmiş hâlidir .
  • Encounter : Paillier şifrelemesinin ve buna dayana kriptografik sayaçların geliştirilmiş hâlini içeren açık kaynak kütüphane.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

RSA, güvenliği tam sayıları çarpanlarına ayırmanın algoritmik zorluğuna dayanan bir tür açık anahtarlı şifreleme yöntemidir. 1978’de Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından bulunmuştur. Bir RSA kullanıcısı iki büyük asal sayının çarpımını üretir ve seçtiği diğer bir değerle birlikte ortak anahtar olarak ilan eder. Seçilen asal çarpanları ise saklar. Ortak anahtarı kullanan biri herhangi bir mesajı şifreleyebilir, ancak şu anki yöntemlerle eğer ortak anahtar yeterince büyükse sadece asal çarpanları bilen kişi bu mesajı çözebilir. RSA şifrelemeyi kırmanın çarpanlara ayırma problemini kırmak kadar zor olup olmadığı hala kesinleşmemiş bir problemdir.

<span class="mw-page-title-main">Navier-Stokes denklemleri</span> Akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan denklemler dizisi

Navier-Stokes denklemleri, ismini Claude-Louis Navier ve George Gabriel Stokes'tan almış olan, sıvılar ve gazlar gibi akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan bir dizi denklemden oluşmaktadır.

Cisim, halka ve grup gibi soyut bir cebirsel yapıdır. Kabaca, elemanları arasında toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapılabilen ve bu işlemlerde sayılardan alışık olduğumuz temel aritmetik kurallarının geçerli olduğu bir küme olarak tanımlanabilir.

Vektör uzayı veya Yöney uzayı, matematikte ölçeklenebilir ve eklenebilir bir nesnelerin (vektörlerin) uzayına verilen isimdir. Daha resmî bir tanımla, bir vektör uzayı, iki elemanı arasında vektör toplamasının ve skaler denilen sayılarla çarpımın tanımlı olduğu ve bunların bazı aksiyomları sağladığı kümedir. Skalerler, rasyonal veya reel sayılar kümesinden gelebilir, ama herhangi bir cisim üzerinden bir vektör uzayı oluşturmak mümkündür. Vektör uzayları, skalerlerin geldiği cisime göre reel vektör uzayı, kompleks vektör uzayı veya genel bir cisim üzerinden K vektör uzayı şeklinde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Poisson dağılımı</span>

Poisson dağılımı, olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında bir ayrık olasılık dağılımı olup belli bir sabit zaman birim aralığında meydana gelme sayısının olasılığını ifade eder. Bu zaman aralığında ortalama olay meydana gelme sayısının bilindiği ve herhangi bir olayla onu hemen takip eden olay arasındaki zaman farkının, önceki zaman farklarından bağımsız oluştuğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital İmza Algoritması</span>

Dijital İmza Algoritması dijital imza için bir FIPS standardıdır. Ağustos 1991'de National Institute of Standards and Technology (NIST) tarafından tasarlanmıştır. Dijital imza algoritması, ElGamal İmza Algoritması'nın bir varyantıdır.

ElGamal imza şeması Ayrık Logaritmanın hesaplanmasının zorluğuna dayanan bir dijital imzadır. Tahir el-Cemal tarafından 1984 yılında bulunmuştur. Açık anahtarlı kriptosistemi ve imza şeması ayrık logaritmaya dayanmaktadır.

Rabin şifreleme sistemi, Rabin kriptoloji veya Rabin kriptosistemi, güvenliği RSA'daki gibi tam sayı çarpanlarına ayırmanın zorluğu üzerine kurgulanmış olan asimetrik bir kriptografik tekniktir. Bununla birlikte, Rabin kriptosisteminin avantajı, saldırgan tam sayıları verimli bir şekilde çarpanlarına ayıramadığı sürece, seçilmiş bir düz metin saldırısına karşı hesaplama açısından güvenli olduğu matematiksel olarak kanıtlanmıştır, oysa RSA için bilinen böyle bir kanıt yoktur. Rabin fonksiyonunun her çıktısının dört olası girdiden herhangi biri tarafından üretilebilmesi dezavantajı; her çıktı bir şifreli metinse, olası dört girdiden hangisinin gerçek düz metin olduğunu belirlemek için şifre çözmede ekstra karmaşıklık gerekir.

Kriptografide blok şifreleme, blok olarak adlandırılmış sabit uzunluktaki bit grupları üzerine simetrik anahtar ile belirlenmiş bir deterministik algoritmanın uygulanmasıdır. Blok şifreleme birçok kriptografik protokol tasarımının önemli temel bileşenlerindendir ve büyük boyutlu verilerin şifrelemesinde yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Blum–Goldwasser Kriptosistem veya Blum-Goldwasser şifreleme sistemidir. 1984 yılında Manuel Blum ve Şafi Goldwasser tarafından önerilen bir asimetrik anahtar şifreleme algoritmasıdır. Bulum-Goldwasser bilinen en verimli kripto sistemlerden biridir. RSA ile hız ve mesaj genişlemesi açısından kıyaslanabilir. Bu şifreleme algoritmasında rastgele sayı üretmek için Blum Blum Shub rastgele sayı üretme algoritması kullanılır. Büyük sayıların asal çarpanlarına ayrılma probleminin çözülemezliği kabulüne dayanan bir şifreleme algoritmasıdır.

Goldwasser–Micali (GM) kriptosistemi 1982 yılında Shafi Goldwasser ve Silvio Micali tarafından geliştirilmiş bir asimetrik anahtar şifreleme algoritmasıdır. GM standart kriptografik varsayımlar altında güvenliği kanıtlanmış ilk probabilistik açık anahtar şifreleme yöntemidir. Bununla birlikte başlangıç düz metinden yüzlerce kez daha geniş olan şifreli metinler olduğundan verimli bir kriptosistem değildir. Kriptosistemin güvenlik özelliğini kanıtlamak için Shafi Goldwasser ve Silvio Micali anlamsal güvenliğin geniş alanda kullanılan bir tanımını önerdiler.

Okamoto–Uchiyama kriptosistemi, 1998'de T. Okamoto ve S. Uchiyama tarafından bulundu. Sistem kümesinde çalışır, n p2q ya eşittir ve p ve q büyük asal sayılardır.

Kriptografide Schnorr imzası, Schnorr imza algoritması tarafından üretilen dijital imzalamadır. Güvenliği, ayrık logaritma problemlerinin çözülemezliğine dayanır. Kısa imzalar oluşturur ve verimlidir. Rastgele oracle modelde en basit güvenliği kanıtlanmış dijital imzalama modeli olarak düşünüldü. 2008'de geçerliliğini yitiren U.S. Patent 4,995,082 tarafından lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eliptik eğri kriptografisi</span>

Eliptik Eğri Kriptolojisi, sonlu cisimler üzerindeki eliptik eğrilerin cebirsel topolojisine dayanan bir açık anahtar şifrelemesidir. Eliptik Eğri Kriptolojisi, diğer şifrelemeler göre daha küçük anahtar boyuna ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Planck yasası</span> belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eden terim

Planck yasası belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eder. Yasa 1900 yılında Max Planck bu ismi önerdikten sonra isimlendirilmiştir. Planck yasası modern fiziğin ve kuantum teorisinin öncül bir sonucudur.

Schmidt-Samoa şifreleme, Alman araştırmacı Katja Schmidt-Samoa tarafından 2005’te oluşturulan asimetrik kriptografi yöntemidir. Bu şifrelemenin güvenilirliği Rabin'deki gibi çarpanlara ayırma probleminin zorluğuna dayanmaktadır. Bu algoritma, Rabin'in aksine şifreleme hızı pahasına, şifre çözmede belirsizlik oluşturmamaktadır.

Kriptografide Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA), eliptik eğri şifrelemesi kullanan birçok çeşit Dijital İmza Algoritması (DSA) sunar.

Benaloh kriptosistemi 1994 yılında Josh (Cohen) Benaloh tarafından oluşturulan Goldwasser-Micali şifreleme sisteminin bir genişletilmesidir. Goldwasser-Micali'de bitler tek tek şifrelenirken, Benaloh Kriptosisteminde veri blokları grup olarak şifrelenmektedir. Orijinal makaledeki küçük bir hata Laurent Fousse et al. 'da düzeltilmiştir.

Matematiğin bir dalı olan çok değişkenli karmaşık analizde, Reinhardt bölgesi, içindeki noktaların üzerinden geçen 0 merkezli bütün çemberleri içeren özel bölgelerdir. Bu bölge, adını Alman matematikçi Karl Reinhardt'tan almaktadır.