İçeriğe atla

Paget Operasyonu

Paget Operasyonu, Galler Prensesi Diana'nın ölümüyle ilgili komplo teorilerini araştırmak için 2004'te İngiliz Metropolitan Polis Teşkilatı tarafından yürütülmüş soruşturmadır. Soruşturmanın ilk raporu 2006 yılında yayınlandı. Soruşturma, bir jürinin sürücü ve arabayı takip eden paparazziler hakkında "cinayet" kararı vermesi sonrası 2008 yılında sona erdi.[1]

Arka plan

Soruşturma, 6 Ocak 2004'te Britanya kraliyet ailesinin yargıcı Michael Burgess'in zamanın Metropolitan Polis Komiseri Sir John Stevens'tan bir örtbas ve komplo iddiaları hakkında soruşturma yürütmesini istediğinde başlatıldı.[2] İddiaya göre MI6, Kraliyet ailesinin emriyle Diana ve Dodi'yi öldüren Paris'teki araba kazasına kasten neden olmuştu.[3][4]

Kaza hakkında cinayet iddiaları ortaya atılmaya başlandığından dava yasal olarak gerekliydi. Yargıçlar, şüpheli veya fiili bir suçla ilgili olarak önlerine gelen her türlü bilgi veya kanıtı polise bildirmekle yasal olarak yükümlüdürler. Soruşturmanın temeli, ağırlıklı olarak Dodi Fayed'in babası Mohamed Al-Fayed tarafından yapılan kamuoyu açıklamalarıydı.

Soruşturma başlangıçta iddia edilen komplonun genel öncülüyle sınırlıydı, ancak zamanla medya, yasal sunumlar ve resmi yazışmalar yoluyla yapılan ilişkili tüm iddiaları kapsayacak şekilde genişletildi. Soruşturmanın ayrıntı düzeyi, on dört deneyimli polis memurundan oluşan bir ekibin derlemesi yaklaşık üç yıl süren 832 sayfalık raporun uzunluğuna yansımaktadır. Soruşturmaya Transport Research Laboratory'den Kaza Soruşturma uzmanları da yardım etti.

İngiliz polisi Paris'te de soruşturma başlattı.[5] Kamunun Diana'ya olan ilgisi nedeniyle, Metropolitan Polisi, gizli bir polis belgesi olarak hazırlanmış olmasına rağmen raporu internette yayınlamaya karar verdi.[6][7] Soruşturmanın en az 2 milyon sterline mal olması bekleniyordu.[8] Soruşturmanın maliyeti sonunda 12,5 milyon sterlini aştı, yargıçların soruşturması 4,5 milyon sterlin ve 8 milyon sterlin Metropolitan Polis soruşturması için harcandı.[9]

Soruşturma raporu

Ceza soruşturması raporunun bölüm başlıkları şunlardır:

Giriş
Birinci Bölüm – İlişki / Nişan / Hamilelik (Komplo için iddia edilen nedenler)
İkinci Bölüm: Galler Prensesi Diana'ya Yönelik Algılanan Tehditler
Üçüncü Bölüm: Paparazzilerin Paris'teki Eylemleri
Dördüncü Bölüm – Henri Paul – Hôtel Ritz Paris Güvenlik Görevlisi ve Mercedes sürücüsü
Beşinci Bölüm – Paris'teki CCTV / (trafik kameraları)
Altıncı Bölüm – Mercedes Araba
Yedinci Bölüm – Araçların Engellenmesi / Tanımlanamayan Araçlar / Parlak Flaşlar (Alma Alt Geçidine Yolculuk)
Sekizinci Bölüm: Diana'nın Kaza Sonrası Tıbbi Tedavisi
Dokuzuncu Bölüm: Galler Prensesi'nin Cesedinin Pitié-Salpêtrière Hastanesinde Mumyalanması
Onuncu Bölüm – Fransız Yetkililerinin Eylemleri
On Birinci Bölüm – Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi Eylemleri / İngiliz Büyükelçiliği, Paris
On İkinci Bölüm – İngiliz Yetkililerinin 'Şüpheli Ölümler' ile İlgili Eylemleri
On Üçüncü Bölüm: Mohamed Al-Fayed'in Korumaları (Trevor Rees-Jones, Kieran Wingfield ve Reuben Murrell)
On Dördüncü Bölüm – 'James' Andanson – Fransız foto muhabiri ve Beyaz Fiat Uno sahibi
On Beşinci Bölüm – Merkezi İstihbarat Teşkilatı / Ulusal Güvenlik Teşkilatı, ABD
On Altıncı Bölüm – Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Güvenlik Servisi (MI5)

Suç Soruşturma Raporunun Sonuçlandırılması

Raporun her bölümü, komplonun çöküşünden bu yana yapılan tüm iddiaların temelsiz olduğu ve elde edilen tüm delillerin Diana ve Fayed'in trajik bir kaza sonucu öldükleri sonucuna vardı. 2007 televizyon belgesel draması Diana: Bir Prensesin Son Günleri'nin senaryosu, Paget raporundan büyük ölçüde etkilendi.

Angela Gallop'un Diana'nın mide içeriğine ilişkin analizi, Paget Operasyonu'na Diana'nın öldüğünde hamile olmadığını kanıtladı.[10]

Daha sonraki gelişmeler

3 Nisan 2007'de, Britanya kraliyet ailesinin yargıç yardımcısı Barones Butler-Sloss, komployu desteklemelerine yardımcı olmak için Muhammed El Fayed'in avukatlarına ceza soruşturması tarafından toplanan delillere erişim izni verdi.[11] 15 Mayıs 2007'de, Barones Butler-Sloss tarafından, ceza soruşturması ekibi tarafından toplanan temel materyalin, yazdırıldığında 11.000'den fazla sayfaya ulaştığı ve ayrıca 1.400'den fazla fotoğraf, birkaç DVD, büyük boyutlarda planlar ve çeşitli diğer verilerden oluştuğu ortaya çıktı. Materyal, ilgili kişilerle ve hukuk ekipleriyle paylaşıldı.

Dava

Dava, Yargıç Lord Justice Scott Baker başkanlığında 2 Ekim 2007'de açıldı. Açılış konuşması büyük ölçüde ceza soruşturması raporundaki deliller ve bulgulardan oluşuyordu. 7 Nisan 2008'de jüri, Diana ve Fayed'in sürücü Henri Paul ve paparazzilerin "ağır ihmali" sonucu "cinayet" kararına vardı.[12] Bahsedilen katkıda bulunan faktörler arasında "Mercedes'in sürücüsü Henri Paul'un alkol nedeniyle bilincinin bozulması" ve ölenlerin hiçbirinin emniyet kemeri takmaması yer aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Diana jury blames paparazzi and Henri Paul for her 'unlawful killing'". Daily Telegraph. Londra. 7 Nisan 2008. 25 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Met chief will lead Diana probe". BBC. 7 Ocak 2004. 25 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Chronology – Diana's death and its aftermath". Reuters. 7 Nisan 2008. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2013. 
  4. ^ "Met boss makes Diana death pledge". BBC. 26 Nisan 2004. 17 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  5. ^ "Police hunt for new Diana clues". BBC. 16 Şubat 2005. 29 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  6. ^ "Diana death a 'tragic accident'". 14 Aralık 2006. 5 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018 – news.bbc.co.uk vasıtasıyla. 
  7. ^ "At-a-glance: Diana death inquiry". 14 Aralık 2006. 9 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018 – news.bbc.co.uk vasıtasıyla. 
  8. ^ "Diana Met inquiry cost nears £2m". BBC. 10 Ağustos 2005. 13 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  9. ^ "Diana inquiry costs exceed £12m". BBC News. 15 Nisan 2008. 24 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  10. ^ "COLD CASE QUEEN". The Daily Express. 18 Şubat 2019. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "Diana police files 'to be shown'". BBC News. 3 Nisan 2007. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  12. ^ "Princess Diana unlawfully killed". 7 Nisan 2008. 8 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018 – news.bbc.co.uk vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kraliçe</i> (film)

Kraliçe, Galler Prensesi Diana'nın 1997 yılındaki ölümünün ardından gelişen olayları anlatan 2006 yapımı biyografik drama filmidir. Filmin yönetmenliğini Stephen Frears yapmıştır. Helen Mirren bu filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü alırken film de En İyi Film dalında Oscar'a aday olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Diana (Galler prensesi)</span> III. Charlesın ilk eşi (1981–1996)

Galler Prensesi Diana, Britanya kraliyet ailesinin bir üyesi, Kral III. Charles'ın ilk eşi ve Birleşik Krallık tahtının veliahtı Galler Prensi Prens William ile Sussex dükü Prens Harry'nin annesidir. Diana'nın aktivistliği onu daha bir tanınır kılmış ve ona kalıcı bir popülerlik kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William (Galler prensi)</span> Birleşik Krallık veliaht prensi

Galler Prensi William, Birleşik Krallık kraliyet ailesi mensubu ve Birleşik Krallık tahtının veliahtı. Kral III. Charles ve Galler Prensesi Diana'nın büyük oğludur.

<i>The Sun</i> Birleşik Krallıkta günlük yayınlanan tabloid gazete

The Sun, Birleşik Krallık'ta günlük yayınlanan tabloid gazete.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles</span> Birleşik Krallık kralı (2022–günümüz)

III. Charles, Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı. Annesi II. Elizabeth'in ölümü sonrasında 8 Eylül 2022 tarihinde tahta çıktı. 1952'den tahta çıkışına kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü olarak Britanya tarihindeki en yaşlı ve en uzun süre görev yapan veliaht ve aynı zamanda 26 Temmuz 1958'den tahta çıkışına kadar bu unvanı taşıyan en uzun süre görev yapan Galler prensi olmuştur. Görevi devraldığı sırada Charles aynı zamanda 73 yaşında Britanya tahtına geçen en yaşlı isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ramsey</span>

Aaron James Ramsey şu an Cardiff City'de forma giyen Galli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Adil Serdar Saçan</span> Türk emniyet müdürü (1962–2023)

Adil Serdar Saçan, eski polis, yazar, hukukçu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Los Angeles Polis Teşkilatı</span>

Los Angeles Polis Teşkilatı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinin polis teşkilatıdır. On binden fazla memuru ve üç binden fazla sivil personeli bulunmaktadır. 3.8 milyonluk nüfus ve 1.290 km2'lik alandan sorumlu olan bu teşkilat; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kolluk kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Merseyside</span>

Merseyside, Metropoliten Kontluğu, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde 1974'ten 1986'ya kadar birinci seviyede yerel idare metropoliten kontluğu olmuş; 1986'da lağvedilip görev ve yetkileri eski alt metropoliten bölgelere verilmiştir. Fakat Merseyside yine de kraliyet seremonileri için törensel kontluk olarak kalmıştır.

<i>Diana</i> (film) film

Diana, İngiltere Prensesi Diana'nın hayatının son iki yılının konu alındığı ve yönetmenliğini Oliver Hirschbiegel'in yaptığı 2013 yapımı biyografik dram filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte (2015 doğumlu Galler prensesi)</span> Prens Williamın kızı

Galler Prensesi Charlotte, Birleşik Krallık kraliyet ailesinin bir üyesidir. Galler Prensi Prens William ile Galler Prensesi Catherine'in ikinci çocuğu ve tek kızıdır. Kral III. Charles'ın torunu olarak, Birleşik Krallık taht sıralamasında üçüncü sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Dodi el-Fayed</span>

Dodi el-Fayed, Mısır-Birleşik Krallık vatandaşı iş insanı. Mısırlı iş insanı milyarder Muhammed el-Fayed'in oğluydu.

2017 Fransa ayaklanmaları 2 Şubat tarihinde medyaya yansıyan kamera kayıtlarında Paris'te bulunan "Aulnay-sous-Bois" banliyösünde kimlik kontrolü için polis tarafından durdurulan 22 yaşındaki Siyahi Théo adında gencin Fransız polisince tecavüze uğradığının görülmesinin ardından Paris banliyölerinde bir dizi ayaklanma meydana gelmiş, polis karşıtı protestolar Fransa'nın bazı bölgelerine yayılmıştır.

The Crown, Kraliçe II. Elizabeth'in saltanatı hakkında yayınlanan ve esas olarak Peter Morgan tarafından yazılan ve Netflix için Left Bank Pictures ve Sony Pictures Television tarafından üretilen tarihi bir drama dizisidir. Morgan bunu drama filmi The Queen'den (2006) ve özellikle tiyatro oyunu The Audience'den (2013) geliştirdi. İlk sezon, Elizabeth'in 1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evliliğinden, kız kardeşi Prenses Margaret'in 1955'te Grup Kaptanı Peter Townsend ile nişanının dağılmasına kadar geçen dönemi kapsar. İkinci sezon, 1956'daki Süveyş Krizinden, 1963'te Başbakan Harold Macmillan'ın emekliliğine ve 1964'te Prens Edward'ın doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Üçüncü sezon 1964'ten 1977'ye kadar uzanır, Harold Wilson'ın iki başbakanlık dönemini içerir ve Camilla Shand'ı tanıtır. Dördüncü sezon 1979'dan 1990'ların başlarına kadar uzanır ve Margaret Thatcher'ın başbakanlık süresini ve Prens Charles'ın Leydi Diana Spencer ile evliliğini içerir. Diziyi kapatacak olan beşinci ve altıncı sezonlar, Kraliçe'nin 21. yüzyıla uzanan saltanatını kapsayacak.

<span class="mw-page-title-main">William Macpherson</span> İngiliz hâkim (1926-2021)

Sir William Macpherson of Cluny, emekli İskoç Yüksek Mahkemesi yargıcı.

Backfire Operasyonu, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yürütülen, FBI tarafından eko-terörizm olarak tanımlanan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hayvan hakları ve çevresel nedenler adına yıkıcı eylemlere yönelik, çok kurumlu bir suç soruşturmasıdır. Operasyon, çoğu Hayvan Kurtuluş Cephesi ve Dünya Kurtuluş Cephesi üyesi olan bir dizi kişinin mahkûmiyetine ve hapse atılmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Galler Prensesi Diana'nın ölümü</span>

31 Ağustos 1997'nin erken saatlerinde Galler Prensesi Diana, Fransa'nın Paris kentindeki Pont de l'Alma tünelinde bir araba kazasında öldü. Kazada Diana'nın ortağı Dodi Fayed ve 1994 model zırhlı Mercedes-Benz S280 sedan sürücüsü Henri Paul'ün de öldükleri açıklandı. Korumaları Trevor Rees-Jones ağır yaralandı, ancak kazadan sağ kurtuldu.

Leydi Elizabeth Sarah Lavinia McCorquodale, Galler prensesi Diana'nın iki ablasından biridir. Diğeri ise Barones Jane Fellowes'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed el-Fayed</span> Mısırlı iş insanı

Muhamed El-Fayed, Mısırlı iş adamı ve girişimci.