Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Tristan da Cunha, coğrafî açıdan Afrika kıtasına dâhil edilen, Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesi olan ve Saint Helena, Ascension Adası ile birlikte Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha'nın bir parçası olan adadır. Tristan da Cunha, dünyanın üzerinde yerleşim olan karaya en uzak adasıdır. 1506 yılında Portekizli Amiral Tristao da Cunha tarafından keşfedilmiştir. Nüfusu 275 kişi olan aktif volkanik kökenlidir.
Cocos Adaları veya diğer adıyla Keeling Adaları, Güneydoğu Asya'da Hint Okyanusu'nda bulunan ve Avustralya'ya bağlı olan adalar grubudur. Cocos Adaları'nın nüfusu, Temmuz 1997'de 617 idi. 1984'teki oylamayla halk Avustralya'ya bağlanmayı tercih etmiştir.
Gazze Şeridi, Filistin'in batısında, Akdeniz kıyısında bir sahil şeridi. Hamas kontrolündedir.
Elbe İtalya'nın, Toskana eyaletine bağlı bir adadır. Sahil şehri olan Piombino'nun 20 km açığındadır. Fransa'ya bağlı Korsika Adası 35 km batıda bulunmaktadır. Toskana bölgesinin en büyük adasıdır. İtalya'nın ise Sicilya ve Sardinya'dan sonra 3. büyük adasıdır.
Bu liste, dünya ülkelerinin ve bağımlı topraklarının kara, su ve toplam alana göre sıralanmış bir listesidir.
Hürmüzgan Eyaleti (Farsça: استان هرمزگان Ostān-e Hormozgān), İran'ın eyaletlerinden birisidir. Arap Yarımadası karşısında ve kendisine bağlı olduğu adalarıyla oldukça stratejik öneme sahiptir.
Neum, Bosna-Hersek'in denize kıyısı olan tek şehridir. Buradaki yaklaşık 21 kilometrelik kıyı şeridi ülkenin Adriyatik Denizi'ine tek çıkış noktasıdır. Bosna-Hersek Federasyonu'na aittir. Kıyı şeridi 24.5 km olup, 2009 itibarıyla, belediye (Opcina) nüfusu 4.605'tir ve Neum'un merkezi nüfusu 4.268'dir. Dayton Barış Antlaşması sırasında, Hırvatistan'ın almak için yoğun çaba sarf ettiği Neum, Alija Izetbegović'in yoğun ısrarı ve direnmesi sonucu Bosna-Hersek sınırlarında kalmıştır.
Sahip oldukları tüm ada, kıyı girinti ve çıkıntılarına göre ülkelerin kıyı uzunlukları listesidir. Bazı ülkelerin sahip oldukları deniz aşırı topraklar da kıyı uzunluklarına dahildir.
Yeni Britanya Adası, Papua Yeni Gine'deki Bismark Takımadaları'nın en büyüğüdür. Papua Yeni Gine'ye aittir. Yeni Gine Adası'ndan Dampier Boğazı ile ayrılır. Başlıca şehirleri Rabaul, Kokopo ve Kimbe'dir.
Chesapeake Körfezi, ABD'nin en büyük ırmak ağzıdır. Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin kıyı şeridi yaklaşık 300 kilometre olup alanı 166.534 km²'dir. En geniş noktada körfezin genişliği 4.5 kilometredir. 150'den fazla nehir bu körfeze dökülür.
Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.
Keşm Adası,, İran'ın Hormozgan Bölgesi'ne bağlı, Basra Körfezi'nde bulunan bir adadır. Aynı zamanda İran'ın en büyük adasıdır. 5 adayla birlikte görülür. Bu adalar, Larak, Hengam ve Hormuz ve Naz Adaları'dır. 1,491 km² yüzölçümü vardır. Sahil Şeridi'nin uzunluğu yaklaşık 313 km'dir. Tek taraflı uzunluğu ise 135 km.'dir. Ada üzerinde 5 şehir vardır. Bu şehirler büyüklük sıralamasına göre;
- Keşm (Şehir)
- Laft
- Dargahan
- Holor
- Basaedô şeklindedir.
Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:
- Danimarka
- Faroe Adaları
- Grönland
- Estonya
- Finlandiya
- İzlanda
- İrlanda
- Letonya
- Litvanya
- Norveç
- Svalbard ve Jan Mayen
- İsveç
- Birleşik Krallık
- Man Adası
- Manş Adaları: Guernsey ve Jersey
Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.
Ashmore ve Cartier Adaları Hint Okyanusu'nda bulunan ve Ashmore Resifi, Hibernia Resifi ve Cartier adasından oluşan küçük adacıklardır. Avustralya'ya bağlıdır ve Avustralya'nın kuzeybatısında yer almaktadır.
Lošinj, Adriyatik Denizi'nde, Hırvatistan'a bağlı olan bir adadır. Yüzölçümü 74,68 km², uzunluğu 33 km, genişliği ise 0,25–4,75 km'dir. En yüksek noktası 589 m yüksekliğindeki Televrin'dir. Nüfusu 2001 yılı itibarı ile 7.771 olup nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 104,1 kişidir. 112,7 km uzunluğunda bir kıyı şeridine sahiptir. Adadaki en büyük yerleşim Mali Lošinj'dir. Adada bir havaalanı ve Cres adası aracılığıyla feribot seferleri mevcuttur.
Suffolk ili veya Suffolk County, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinin doğu yakasındaki Long Island'da yer alan bir ildir. 2010 nüfusu 1.493.350 olan il, adını ilk yerleşimcilerinin ana yurdu olan Suffolk'tan almıştır. Long Island'daki en büyük yerleşim birimi olan Suffolk County'nin kıyı şeridi 138 km uzunluğunda ve 42 km genişliğindedir.
Plaj gelişimi; deniz, göl veya nehir suyunun toprağı aşındırdığı kıyı şeridinde meydana gelir. Kumlar, kayalık ve tortul malzemeleri kum birikintilerine aşındıran, asırlık, tekrarlayan işlemlerle kumun biriktiği yerlerdir. Nehir deltaları, göl veya okyanus kıyılarını genişletmek için nehrin çıkışında birikerek yukarıdan silt bırakır. Tsunamiler, kasırgalar ve fırtına dalgalanmaları gibi felaketler plaj erozyonunu hızlandırır.
Slovenya, orta ve Güneydoğu Avrupa'nın kesişme noktasında, Alpler'e dokunan ve Adriyatik Denizi'ni çevreleyen bir konumda yer almaktadır. Jülyen Alpleri, Kamnik-Savinja Alpleri ve Karavank silsilesinin yanı sıra Pohorje masifi de dahil olmak üzere Alpler, Avusturya ile olan uzun sınırı boyunca Kuzey Slovenya coğrafyasını oluşturmaktadır. Slovenya'nın Adriyatik kıyı şeridi, İtalya'dan Hırvatistan'a yaklaşık 47 km boyunca uzanır. Sava nehrinin güne kısmı Balkan yarımadasına aittir.