İçeriğe atla

Pafnuti Çebışov

Pafnuti Çebışov
Pafnuti Lvoviç Çebışov
Doğum16 Mayıs 1821
Borovsk, Kaluga, Rus İmparatorluğu
Ölüm18 Aralık 1894
Rusya / Sankt-Peterburg
MeslekMatematikçi
ÖdüllerDemidov Ödülü (1849)
İmza

Pafnuti Lvoviç Çebışov (RusçaПафнутий Львович Чебышёв - Pafnuti Lvoviç Çebışov; 16 Mayıs 1821 - 8 Aralık 1894) Rus matematikçidir.

Çebişov isminin yazımı hakkında

İsmin Rusça yazımı Чебышёв, Çebışov diye okunur. Burada ы harfi Rusçada 'ı' sesini verir. Çebışev yerine Çebışov denmesinin sebebi de Ё harfidir ki bu harf damaksıllaşmış ünsüz harflerden sonra 'o' olarak, diğer bağlamlarda ise 'yo' olarak okunur. Ayrıca, bilim adamının soyadı kendi isteği üzerine de "Çebışov" olarak telaffuz edilmelidir[1].

19. yüzyılda, bu eski soylu soyadının (o zamanlar yazılı olarak е/ё arasında geleneksel ayrım yapılmaması koşullarında - “Chebyshev” olarak yazılmıştır) böyle bir telaffuzu çok yaygındı. 20. yüzyılda ов/-ёв ile başlayan soyadlarının orijinal iyelik sıfatlarından[2] ayrılma eğilimi ve hala yaygın olan е/ё harfinde ayrım yapılmaması nedeniyle hatalı yazımı olan “Chebyshev”, telaffuzu doğru yapan yetkili kaynakların açık tavsiyelerine rağmen oldukça yaygınlaştı.[3][4] Bu durdurulamayan yanlış yazım, İngilizce, Almanca ve Fransızca başta olmak üzere değişik dillerdeki transkripsiyon farklılıkları ile de birleşince ortaya matematikte en büyük yanlış yazım kirliliklerinden biri çıktı: İngilizce vikipedi makalesine göre Tchebichef, Tchebychev, Tchebycheff, Tschebyschev, Tschebyschef, Tschebyscheff, Čebyčev, Čebyšev, Chebysheff, Chebychov, Chebyshov hallerinde görülmektedir. Sonuncu örnek olan Chebyshov un İngilizce okunuşundaki telaffuz, Rusçayı anadili olarak konuşanların eski Rusçadaki doğru telaffuza en yakın buldukları telaffuzdur.[5]

Hayatı

Kaluga eyaletinin Borovsk bölgesindeki Okatovo köyünde ailesinin dokuz çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası varlıklı bir toprak sahibi olan Lev Pavloviç Çebışov'du. Pafnuti Lvoviç ilk eğitimini evde annesi Agrafena İvanovna Çebışova (okuma, yazma) ve kuzeni Avdotya Kvintillianovna Suharyova'dan (Fransızca ve aritmetik) aldı. Müzik öğretmeni de Çebışov'un eğitiminde önemli rol oynamıştır, Çebışov'un kendisi bu konuda "kendisi aklımı kusursuzluk ve analiz üzerine yetiştirdi" şeklinde bir değerlendirmesi olmuştur.

Sebepleri hala tam bilinmemekle birlikte muhtemelen fiziksel bir engelin Çebışov'un ergenlik ve gelişmesinde önemli bir etkisi oldu. Çocukluğundan itibaren topallıyor ve bir koltuk değneğinin yardımı ile yürüyordu. Bu yüzden ailesi onun için bir memurluk kariyeri fikrinden vazgeçmişti. Rahatsızlığı onu pek çok çocuk oyununu oynamasından alıkoyuyordu bunun sonucu olarak kendini bütün hayatını belirleyecek bir tutkuya adadı; mekanizmaların yapısı. 1832 yılında ailesi yaşça en yetişkin olan çocuklarının (Pafnuti ve Pavel, daha sonra avukat oldular) eğitimlerine devam etmesi için Moskova'ya taşındı. Çebışov eğitimine evde, kendisi için tutulan, zamanın Moskova'daki en iyi öğretmenlerinden biri olan ve yazar İvan Sergeyeviç Turgenyev'i yetiştirmiş P. N. Pogorelskiy tarafından verilen fizik ve matematik dersleri ile devam etti. Ayrıca diğer konularla ilgili dönemin en meşhur öğretmenlerinden de ders almıştı.

Üniversite eğitimi

1837 yılında Çebışov, kayıt sınavlarını başarı ile geçerek Moskova Üniversitesi felsefe bölümünde matematik eğitimine başladı. Öğretmenleri arasında N. D. Brashman, N. E. Zernov ve D. M. Perevoşçikov gibi isimler vardı. Hiç şüphe yok ki Brashman öğretmenleri içerisinde Çebışov üzerinde en büyük etkiyi yapan isimdir. Çebışov'u pratik mekanik konusunda eğitmiş ve muhtemelen Fransız mühendis J. V. Poncelet'in çalışmalarını göstermiştir. 1841 yılında Çebışov, "denklemlerin köklerinin hesabı" isimli 1838 yılında tamamlanmış olan çalışmasıyla gümüş madalya kazandı. Bu çalışmada Çebışov, Newton algoritmasına dayanan "n" dereceden cebirsel denklemlerin çözümü için bir yaklaşıklık algoritması türetmişti. Aynı yıl çalışmalarını "en seçkin aday" olarak tamamladı.

1841 yılında Çebışov'un finansal durumunda önemli değişiklikler oldu, Rusya'da çıkan bir kıtlıktan dolayı ailesi şehri terk etmek zorunda kaldı ve oğullarına olan desteklerini sürdüremeyecek duruma geldiler. Yine de Çebışov matematik eğitimine devam etmeye karar verdi ve yaklaşık 6 ay boyunca yüksek lisans sınavlarına hazırlandı. Ekim 1843'te bu sınavları geçti. 1846 yılında "Olasılık Teorisinin Temel Analizinin Denenmesi" isimli yüksek lisans tezini savundu. Biyografi yazarı Prudnikov, Çebışov'un olasılık teorisi üzerine yakın zamanda basılmış kitaplar ya da Rusya'daki sigorta endüstrisinin gelirleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra matematiğin bu dalına yönlendirildiğini düşünmektedir.

Yetişkin yılları

Sankt-Peterburg Üniversitesine girmeden ve orada eğitimci olma hakkını elde etmeden önce 1847 yılında "logaritmaların yardımı ile integrasyon hakkında" isimli tezini savundu. Bu sıralarda P. N. Fuss tarafından yeniden keşfedilen Leonhard Euler'in bir takım çalışmaları, Çebışov'u bu konularda çalışması için cesaretlendiren V. Ya. Bunyakovsky tarafından geliştiriliyordu. Böylece ilgi alanının temelleri oluşturuldu. 1848 yılında doktora tezi için uygunluk teorisi üzerine yaptığı çalışmayı verdi ve 1849 yılında savunmasını yaptı. St. Petersburg Üniversitesinde profesör seçildikten bir yıl sonra, 1860 yılında ordinaryüs profesör oldu. Akademisyenliğinin başlangıcından 25 yıl sonra onursal profesör olup 1882 yılında üniversiteden ayrıldı ve hayatını tamamen araştırmalarına adadı.

Üniversitedeki profesörlüğü yanında Çebışov 1852-1858 yılları arasında St. Petersburg'un güney varoşlarından Tsarskoe Selo'daki (şu anda Puşkin) Alexander Lyceum'da pratik mekanik dersleri verdi.

Bilimsel başarıları 1856 yılında junior akademisyen (adjunkt) olarak seçilmesinin nedenlerindendir. 1856 yılında profesör olmasından sonra 1858'de İmparatorluk Bilimler Akademisi'nin bir üyesi oldu. Aynı yıl Moskova Üniversitesinin onursal üyesi oldu. Bunların yanında Çebışov'un daha pek çok onursal üyelikleri vardır; 1856 yılında millî eğitim bakanlığı bilimsel komite üyesi oldu, 1859 yılında akademinin ordonat bölümünün üyeliğine getirildi ve burada atış teorisi ile ilgili deneyler ve ordonat ile alakalı matematiksel sorularla ilgili komitenin başına geçti, 1860 yılında Paris Akademisi'nde karşılıklı akademik üye olarak seçildi ve bu üyelik 1874 yılında tam yabancı üyeliğe dönüştürüldü. 1890 yılında kurulan St. Petersburg Matematik topluluğuna 1893 yılında onursal üye olarak seçildi.

Pafnuti Lvoviç Çebışov, 26 Kasım 1894 tarihinde Sankt-Peterburg'da öldü.

Matematiğe katkıları

Çebışov olasılık ve istatistik alanındaki çalışmaları ile bilinir. Çebışov eşitsizliğinin ifade ettiği anlam; bir rastgele değişkenin σ standart sapması ile çıktısının olasılığı ortalamasından aσ kadar uzakta olmasından daha küçük değil ve 1/a2'den daha büyük değildir:

Çebışov eşitsizliği, asal sayı teoremi ve Bertrand-Çebışov teoremini ("n"den küçük asal sayıların sayısı 'dir ) (1845|1850) ispatlamak için kullanılır.

Mirası

Çebışov, Rus matematiğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Öğrencileri Dmitry Grave, Aleksandr Korkin, Aleksandr Lyapunov ve Andrey Markov iyi tanınan ve üretken matematikçilerdi. Matematik soyağacı projesine (Mathematics Genealogy Project) göre, Çebışov'un yaklaşık 4000 matematiksel torunu bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Çebışov kesirli fonksiyonları

Notlar

  1. ^ Рыбников (Rıbnikov) 1974.
  2. ^ Унбегаун Б. О. (Unbegaun B.O) (1989). Русские фамилии (Rus soyadları). М.: Progress Yayınevi. İngilizceden çevirenler L.V. Kurkina, V.P. Neroznak, E.R. Squires, Editör N. N. Popov. ss. 349. ISBN 5-01-001045-3. 
  3. ^ Gnedenko 1978. Makalenin başlığında: "Чебышев (Чебышёв (Çebışov) olarak telaffuz edilir) Pafnutiy Lvovich..."
  4. ^ Калиткин Н. Н. (2011). Численные методы (Nümerik Yöntemler). Учебная литература для вузов (Üniversiteler için eğitim literatürü) (Düzeltilmiş 2. baskı bas.). St Petersburg: BHV-Petersburg. ss. 33-->чебышёвская система функций (Tr. Çebışov fonksiyon sistemleri), ss. 465-->чебышёвский набор шагов (Tr. Çebışov adım kümeleri), ss. 552-->критерий Чебышёва (Tr. Çebışov kriteri), ss. 574-->многочлены Чебышёва (Tr. Çebışov polinomları). ISBN 978-5-9775-0500-0. 
  5. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Pafnuty_Chebyshev#Transcription 23 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []

Kaynakça

  • Konstantin Rıbnikov. История математики (Matematik tarihi). 2-е изд (İkinci baskı). Издательство МГУ (Moskova Devlet Üniversitesi Yayınevi) 456 s. yıl=1974. s. 456. 
  • Çebışov Pafnuti Lvoviç / B.V. Gnedenko // Çagan - Aix-les-Bains. - M .: Sovyet Ansiklopedisi, 1978. - (Büyük Sovyet Ansiklopedisi  : [30 cilt] / baş editör A. M. Prokhorov; 1969-1978, cilt 29).

Bu maddenin bazı içeriği İngilizce Vikipedi'deki Çebışov ve Rusça Vikipedi'deki Çebışov sayfasından alınmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Weierstrass</span> Alman matematikçi (1815-1897)

Karl Theodor Wilhelm Weierstraß, Alman öğretmen ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Wiles</span>

Sir Andrew John Wiles,, , İngiliz matematikçi. Oxford Üniversitesi'nde Royal Society araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">İvan Turgenyev</span> Rus yazar

İvan Sergeyeviç Turgenyev Rus şair, yazar, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Sobolev</span> Rus matematikçi

Sergey Lvoviç Sobolev, Rus matematikçidir. Matematiksel analiz ve kısmi türevli diferansiyel denklemler üzerine çalışmalarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lyapunov</span>

Aleksandr Mihailoviç Lyapunov (d.6 Haziran 1857, Yaroslavl - 3 Kasım 1918) Rus matematikçi. Matematik, teorik mekanik ve fizikle uğraşmıştır. Ismi Rusçadan "Lyapunov", "Ljapunov" veya "Ljapunow" olarak da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham de Moivre</span> Fransız matematikçi (1667 – 1754)

Abraham de Moivre, bir Fransız matematikçidir.

İsa Eşme, Türk profesör.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Melnikov</span>

İvan İvanoviç Melnikov-(7 Ağustos 1950 -Tula Oblastı RFSSC / SSCB)- Sovyet ve Rus politikacı. Rusya Federasyonu Duma Birinci Başkan Vekili. Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör. Komünist Parti Merkez Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Markov</span>

Andrey Andreyevich Markov, en çok stokastik süreçler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Rus matematikçidir. Araştırmasının birincil konusu daha sonra Markov zincirleri ve Markov süreçleri olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Bernstein</span> Sovyet matematikçi

Sergey Natanoviç Bernstein kısmi diferansiyel denklemlere, diferansiyel geometriye, olasılık teorisine ve yaklaşım teorisine katkılarıyla tanınan Yahudi kökenli bir Rus ve Sovyet matematikçi.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandre Cavahişvili</span> Sovyet coğrafyacı ve antropolog

Alexander Nikolayeviç Cavahişvili Gürcü kökenli Sovyet coğrafyacı ve antropologdur.

<span class="mw-page-title-main">Feodosi Çernışov</span>

Feodosi Nikolayeviç Çernışov bir jeolog ve bir paleontologdu. Devoniyen katmanlarını keşfettiği Urallar bölgesinin yüksek çözünürlüklü jeolojik haritalarını ilk üretenler arasındaydı. Çernışov, Rus ve Yabancı seçkin Toplulukların Onursal Üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yelizaveta Litvinova</span> Rus kadın matematikçi (1845-1919)

Elizaveta Fedorovna Litvinova (1845-1919?), bir Rus matematikçi ve pedagogdu. Litvinova, matematik alanında doktora derecesi alan ikinci kadındır. Yetkin bir matematikçi olmasına rağmen Rusya'da yüksek düzeyde eğitim verme ve araştırma yapma olanağı bulamamıştır. Sofia Kovalevskaya'nın arkadaşıydı. Onun ve diğer matematikçilerin biyografisini yazdı. Ayrıca matematik eğitimi üzerine 70'in üzerinde makale yazdı.

<span class="mw-page-title-main">İvan İvanov (matematikçi)</span> Rus-Sovyet matematikçi

İvan İvanoviç İvanov, sayılar teorisi alanında çalışan Rus-Sovyet matematikçisiydi. Georgy Voronoy ile birlikte, Pafnuti Çebışov'un konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdü.

Konstantin Alekseyeviç Rıbnikov Sovyet-Rus matematikçi ve matematik tarihçisi.