İçeriğe atla

Packet Tracer

Cisco Packet Tracer
Geliştirici(ler)Cisco Systems
Güncel sürüm8.2[1] / Ağustos 2022 (2 yıl önce) (2022-08)[1]
İşletim sistemiLinux, Android 4.2+, iOS 8+, Microsoft Windows, macOS[2]
PlatformWindows, Linux, Android, iOS, macOS[2]
Boyut
  • 305 MB (Linux)
  • 265 MB (Windows)
  • 856 MB (macOS)
Erişilebilirlikİngilizce
TürAğ simülasyonu
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiwww.netacad.com/courses/packet-tracer Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Packet Tracer, Cisco Systems tarafından tasarlanan ve kullanıcıların ağ topolojileri oluşturmasına ve modern bilgisayar ağlarını taklit etmesine olanak tanıyan bir çapraz platform görsel simülasyon aracıdır. Yazılım, kullanıcıların simüle edilmiş bir komut satırı arayüzü kullanarak Cisco yönlendiricilerinin ve anahtarlarının yapılandırmasını simüle etmelerine olanak tanır. Packet Tracer, sürükle-bırak kullanıcı arayüzünü kullanarak kullanıcıların simüle edilmiş ağ cihazlarını uygun gördükleri şekilde eklemelerine ve çıkarmalarına olanak tanır. Yazılım, temel CCNA kavramlarını öğrenmelerine yardımcı olmak için bir eğitim aracı olarak Cisco Networking Academy öğrencilerine odaklanmıştır. Daha önce bir CCNA Akademi programına kayıtlı öğrenciler, eğitim amaçlı kullanım için aracı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyordu.[2]

Genel bakış

Packet Tracer Linux, Microsoft Windows ve macOS üzerinde çalıştırılabilir. Benzer şekilde mobil platformlar için Android[3] ve iOS[4] uygulamaları da mevcuttur. Packet Tracer, kullanıcıların yönlendiricileri, anahtarları ve diğer çeşitli ağ cihazlarını sürükleyip bırakarak simüle edilmiş ağ topolojileri oluşturmasına olanak tanır. Cihazlar arasındaki fiziksel bağlantı bir 'kablo' öğesi ile temsil edilir. Packet Tracer, CCNA müfredatının gerektirdiği ölçüde RIP, OSPF, EIGRP, BGP ile temel yönlendirmenin yanı sıra bir dizi simüle edilmiş Uygulama katmanı protokollerini destekler. Packet Tracer, 5.3 sürümünden itibaren BGP'yi de desteklemektedir.[5]

Packet Tracer, bilgisayar ağlarının belirli yönlerini simüle etmenin yanı sıra, işbirliği için de kullanılabilir. Packet Tracer 5.0'dan itibaren, Packet Tracer birden fazla kullanıcının bir bilgisayar ağı üzerinden birden fazla topolojiyi birbirine bağlamasını sağlayan çok kullanıcılı bir sistemi desteklemektedir.[6] Packet Tracer, eğitmenlerin öğrencilerin tamamlaması gereken etkinlikler oluşturmasına da olanak tanır.[] Packet Tracer, genellikle eğitim ortamlarında bir öğrenme yardımcı aracı olarak kullanılır.[7][8] Cisco Systems, Packet Tracer'ın ağ deneyleri için yararlı olduğunu iddia etmektedir.[9]

Eğitimdeki rolü

Packet Tracer, öğrencilerin karmaşık ve büyük ağlar tasarlamasına olanak tanır; bu, maliyetler nedeniyle fiziksel donanımla genellikle mümkün değildir.[7] Packet Tracer, NetAcad öğrencileri tarafından ücretsiz olarak kullanılabildiği için yaygın olarak kullanılmaktadır.[] Ancak, işlevsel sınırlamalar nedeniyle, Cisco tarafından Cisco Router ve switchlerin yerine değil, yalnızca bir öğrenme yardımı olarak kullanılması amaçlanmıştır.[9] Uygulamanın kendisi, mevcut bir Cisco IOS sürümünü çalıştıran gerçek donanımda bulunan yalnızca az sayıda özelliğe sahiptir. Bu nedenle, Packet Tracer üretim ağlarının modellenmesi için uygun değildir. Sınırlı bir komut setine sahiptir, yani gerekli olabilecek tüm IOS komutlarını uygulamak mümkün değildir.[10] Packet Tracer, EIGRP gibi soyut ağ kavramlarını, bu öğeleri görsel formda canlandırarak anlamak için yararlı olabilir.[7][10] Packet Tracer, bir oluşturma sistemi, ağ protokolü simülasyonu ve bir değerlendirme sistemi bilgisini geliştirmek dahil olmak üzere ek bileşenler sağlayarak eğitimde de yararlıdır.[9]

PTTP protokolü ve CSR uyumluluğu

2019 yılında Cisco, IANA'ya "pttp" adında yeni bir URI şeması kaydettirdi. Bu protokol, Packet Tracer ile Cisco'nun CSR yönlendirme platformu arasında veri iletmek için Packet Tracer 7.2.2 özelliklerinin bir parçası olarak kullanılır.[11][12] 2022 ortası itibarıyla, bu protokol veya işlevselliği hakkında çok az şey bilinmektedir.[]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Download Cisco Packet Tracer 8.2 & GNS3". Packet Tracer Network (İngilizce). 3 Mayıs 2022. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  2. ^ a b c Bakni, Michel; Cardinale, Yudith; Moreno, Luis Manuel (June 2018). "An Approach to Evaluate Network Simulators: An Experience with Packet Tracer". Revista Venezolana de Computación. 105: 98. ISSN 2244-7040. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  3. ^ Inc, Cisco Systems (12 Mayıs 2017), Cisco Packet Tracer Mobile, Cisco Systems, Inc., 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Kasım 2017 
  4. ^ "Cisco Packet Tracer Mobile on the App Store". App Store (İngilizce). 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2017. 
  5. ^ "Cisco Packet Tracer 5.3" (PDF). 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  6. ^ Andrew Smith (31 Ağustos 2011). "Development of a Simulated Internet for Education". Research in Learning Technology. 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b c Dennis C. Frezzo; John T. Behrens; Robert J. Mislevy. "Simulation-Based Environment for a Community of Instructors: Design Patterns for Learning and Assessment" (PDF). 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  8. ^ Zhang, Yongbin; Liang, Ronghua; Ma, Huiling (2012). "Teaching Innovation in Computer Network Course for Undergraduate Students with Packet Tracer". IERI Procedia. 2: 504-510. doi:10.1016/j.ieri.2012.06.124Özgürce erişilebilir. 
  9. ^ a b c "Cisco Packet Tracer" (PDF). Cisco Networking Academy. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  10. ^ a b Expósito, Jesús; Trujillo, Valentina; Gamess, Eric (20–22 Ekim 2010). Using Visual Educational Tools for the Teaching and Learning of EIGRP (PDF). Proceedings of the World Congress on Engineering and Computer Science 2010 Vol I. CiteSeerX 10.1.1.301.4894 $2. ISBN 978-988-17012-0-6. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. []
  11. ^ Deng, Tony; Hoang, Tuan; Hinkle, Bob; Chen, Mark (24 Haziran 2019). "pttp Resource Identifier Scheme". Internet Assigned Numbers Authority (İngilizce). 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  12. ^ "What's new in Packet Tracer 7.2.2 ?". Packet Tracer Network (İngilizce). 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Basit Ağ Yönetim Protokolü, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.

<span class="mw-page-title-main">Wireshark</span>

Wireshark, özgür ve açık kaynaklı bir paket çözümleyicisidir. Ağ sorunlarını giderme, çözümleme, yazılım ve iletişim protokolü geliştirme ve eğitim amaçlı olarak kullanılır. Esas olarak Ethereal adıyla başlayan proje, ticari marka sorunları nedeniyle Mayıs 2006'da Wireshark olarak yeniden adlandırıldı.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

Distance-vector Routing Protocol paket-anahtarlamalı ağlarla ilgili bilgisayar Iletişim(computer communication) kuramında yer alan iki ana sınıftan biridir. Diğeriyse bağlantı-durum (link-state) protokolüdür. Distance-vector yönlendirme protokolü yolların hesaplanmasında Bellman-Ford algoritmasını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

Diyaloguer (ingilizce) olarak da bilinen, ağ işletim sistemi, bir sunucu üzerinde çalışan ve verileri, kullanıcıları,grupları, güvenliği, uygulamaları ve ağ üzerinde koşan diğer çoğu ağ işlevlerinin yönetilmesine olanak sağlayan bir yazılımdır. Ağ işletim sistemleri, bir ağ içerisinde bulunan bilgisayarların ağ içerisindeki diğer bilgisayarlarla yazıcı paylaşımı, ortak dosya sisteminin ve veritabanının paylaşımı, uygulama paylaşımı gibi işlevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır. En popüler olanları Novell NetWare, Linux, Windows Server 2003, Mac OS X tir.

Dağıtıcı, bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Paket çözümleyicisi</span>

Paket çözümleyici, Paket koklayıcı, protokol analizörü, ağ analizörü olarak da bilinen bir paket analizörü, bir bilgisayar programı veya paket yakalama cihazı gibi bir bilgisayar donanımı olup analiz ve günlük kaydı (loglama) trafiğini bir bilgisayar ağı veya bir ağın bir parçası üzerinden geçirebilir. Paket yakalama trafiği durdurma ve günlüğe kaydetme işlemidir. Veri akışı veya veri katarları ağ üzerinden akarken, analizör her paketi yakalar ve gerekirse paketin ham verilerinin kodunu çözerek paketteki çeşitli alanların değerlerini gösterir, ayrıca içeriğini uygun RFC veya diğer özelliklere göre analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">PacketFence</span> Ücretsiz ve açık kaynaklı bir ağ erişim kontrolü (NAC) çözümü

PacketFence aşağıdaki özellikleri sağlayan açık kaynak kodlu bir Ağ Erişim Kontrolü (NAC) sistemidir: kayıt, anormal ağ etkinliklerinin tespiti, proaktif güvenlik açığı taramaları, sorunlu cihazların izolasyonu (karantina), denetleme portalı aracılığıyla düzeltme-iyileştirme, 802.1X, kablosuz entegrasyon ve Kullanıcı Aracısı/DHCP parmak izi.

<span class="mw-page-title-main">Botnet</span>

Botnet bazen bilgisayar bilimciler tarafından kullanılan bir sözcüktür. Botnetler birçok yazılım ajan programından oluşur. Her yazılım ajan programı uzaktan kontrol edilir. Botnetler bir birim olarak hareket etme yeteneklerine sahiptir. Bir botnet tekrarlanan görevleri ve hedeflerini tamamlamak için bir çaba ile diğer benzer makinelerle iletişim kuran İnternet bağlantılı bilgisayarların bir dizisidir. Bu bir Internet Relay Chat (IRC) kanal kontrolü tutucu gibi sıradan bir şekilde olabilir ya da istenmeyen e-posta göndermek veya dağıtık reddi hizmet saldırılarına katılmak için kullanılabilir. Botnet kelimesi robot ve network bileşimidir. Terim genellikle olumsuz ya da kötü niyetli bir çağrışım ile birlikte kullanılır.

Ağ güvenliği, bilgisayar ağının ve ağdan erişilebilen kaynakların yetkisiz erişimini, kötüye kullanımını, değiştirilmesini veya reddedilmesini önlemek, tespit etmek ve izlemek için benimsenen politika, süreç ve uygulamalardan oluşur .Ağ güvenliği, ağ yöneticisi tarafından kontrol edilen bir ağdaki verilere erişim yetkisini içerir. Kullanıcılar atanmış bir ID ve şifre veya yetkileri dahilindeki bilgilere ve programlara erişmelerine izin veren diğer kimlik doğrulama bilgilerini seçer .Ağ güvenliği, günlük işlerde kullanılan hem genel hem de özel çeşitli bilgisayar ağlarını kapsar: işletmeler, devlet kurumları ve bireyler arasında işlem ve ilişki yürütmek. Ağ güvenliği bir şirket gibi özel veya genel erişime açık olabilir. Ağ güvenliği, kuruluşlarda, işletmelerde ve diğer kurum türlerinde yer alır. Bir ağ kaynağını korumanın en yaygın ve basit yolu, ona benzersiz bir ad ve buna karşılık gelen bir parola atamaktır.

SONiC, Microsoft ve Open Compute Project tarafından geliştirilen, Linux tabanlı ücretsiz ve açık kaynaklı bir ağ işletim sistemidir. SONiC, tamamen işlevsel bir L3 cihazı için gerekli ağ yazılımı bileşenlerini içerir ve bir bulut veri merkezinin gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bulut operatörlerinin aynı yazılım yığınını farklı anahtar satıcılarından gelen donanımlar arasında paylaşmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Ağ simülasyonu</span>

Bilgisayar ağı araştırmalarında, ağ simülasyonu bir yazılım programının gerçek bir ağın davranışını kopyaladığı bir tekniktir. Bu, yönlendiriciler, anahtarlar, düğümler, erişim noktaları, bağlantılar vb. gibi farklı ağ varlıkları arasındaki etkileşimlerin hesaplanmasıyla elde edilir. Çoğu simülatör, durum değişkenlerinin zaman içinde ayrık noktalarda değiştiği sistemlerin modellendiği ayrık olay simülasyonunu kullanır. Ağın ve desteklediği çeşitli uygulama ve hizmetlerin davranışı daha sonra bir test laboratuvarında gözlemlenebilir; ağın/protokollerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını değerlendirmek için ortamın çeşitli özellikleri de kontrollü bir şekilde değiştirilebilir.

Bu liste, kullanımdan kalkmış ve halen kullanılmakta olan ağ simülatörlerine ait alfabetik bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">GNS3</span>

Graphical Network Simulator-3, ilk olarak 2008 yılında piyasaya sürülen bir ağ yazılımıdır. Karmaşık ağları simüle etmek için kullanılan sanal ve gerçek cihazların kombinasyonuna izin verir. Cisco IOS'u simüle etmek için Dynamips emülasyon yazılımını kullanır.

Dynamips, Cisco Routerları taklit etmek için yazılmış bir emülatör bilgisayar programıdır. Ağustos 2005'te üzerinde çalışmaya başlayan Christophe Fillot tarafından geliştirilmiştir. Dynamips FreeBSD, Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır. Gerçek bir Cisco IOS yazılım görüntüsünü (imajını) doğrudan emülatöre önyükleyerek Cisco serisi yönlendirme platformlarının donanımını taklit edebilirsiniz. Dynamips, Cisco 1700, 2600, 2691, 3600, 3725, 3745 ve 7200 platformlarını taklit edebilir.

ns, bir dizi ayrık olay ağ simülatörleri, özellikle ns-1, ns-2 ve ns-3 için kullanılan bir isimdir. Hepsi, öncelikle araştırma ve öğretimde kullanılan ayrık olay bilgisayar ağı simülatörleridir.

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Ngrep</span> Özgür bir ağ paket çözümleyicisi

ngrep, Jordan Ritter tarafından yazılmış bir ağ paket çözümleyicisidir. Bir komut satırı arayüzüne sahiptir, pcap kütüphanesine ve GNU regex kütüphanesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ platformu</span>

Sosyal ağ platformları, internet üzerindeki kullanıcıların birbirleriyle etkileşimde bulunabileceği, içerik paylaşabileceği ve iletişim kurabileceği çevrimiçi platformlardır. Bu platformlar, genellikle kullanıcıların profillerini oluşturabildiği, arkadaşlarını ekleyebildiği, içerik paylaşabildiği ve diğer kullanıcıların içeriklerine yorum yapabildiği bir yapı sunar. Sosyal ağ platformları, bireylerin, işletmelerin ve toplulukların bir araya gelip etkileşimde bulunmasını sağlar.