İçeriğe atla

PacketFence

PacketFence
PacketFence Kullanıcı Kaydı
Geliştirici(ler)Community headed by Inverse Inc.
İlk yayınlanma22 Aralık 2004 (2004-12-22)
Güncel sürüm12.2.0
İşletim sistemiLinux
Boyut14.2 MB
TürAğ Erişim Kontrolü (NAC)
LisansGNU General Public License
Resmî sitesipacketfence.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

PacketFence aşağıdaki özellikleri sağlayan açık kaynak kodlu bir Ağ Erişim Kontrolü (NAC) sistemidir: kayıt, anormal ağ etkinliklerinin tespiti, proaktif güvenlik açığı taramaları, sorunlu cihazların izolasyonu (karantina), denetleme portalı aracılığıyla düzeltme-iyileştirme, 802.1X, kablosuz entegrasyon ve Kullanıcı Aracısı/DHCP parmak izi.

PacketFence'i geliştiren Inverse Inc. şirketi, 1 Şubat 2021 tarihinde Akamai Technologies tarafından satın alındı.[1]

PacketFence sürüm 10, Red Hat Enterprise Linux 7 ve türevleri, özellikle CentOS ve Debian Stretch'i destekler. Inverse Inc. ayrıca, PacketFence'in önceden yapılandırılmış kurulumu olan bağımsız bir Sanal Cihaz (Virtual Appliance) olan ve ortamınıza bir NAC yerleştirmeyi her zamankinden daha kolay hale getiren "Zero Effort NAC (Sıfır Çaba NAC)" olarak adlandırılan bir PacketFence sürümünü de yayınlamaktadır.

PacketFence Kullanıcı Kayıt Mesajı

PacketFence sürüm 11 ise Red Hat Enterprise Linux 8 ve türevleri, özellikle CentOS ve Debian Bullseye için destek sağladı.

Özellikleri ve desteklediği üreticiler

PacketFence'in çok sayıda özelliği vardır. Bunlar arasında şunları sayabiliriz:

  • Güçlü bir denetim portali kullanarak ağ bileşenlerini kaydetme
  • Ağdaki misafirlerin basit ve etkili yönetimi
  • Rol tabanlı (RBAC - Role Base Access Control) dahil çoklu erişim kontrol mekanizmaları
  • Ağda bulunan istasyonların belirlenen politika uygunluğunun kontrol edilmesi
  • Çeşitli güvenlik açığı ve izinsiz giriş algılayıcılarıyla entegrasyon
  • Tüm cihazların bant genişliği kullanımını hesaba katma ve yönetme
  • Eksiksiz bir yönetim web arayüzü

PacketFence, 3Com, AeroHIVE, Allied Telesis, Aruba, Cisco, Dell, Enterasys, ExtremeNetworks, Extricom, Foundry/Brocade, Hewlett-Packard, Intel, Juniper Networks, LG-Ericsson US, Meru Networks, Motorola, Nortel/Avaya, Ruckus, Xirrus ve daha birçok sayıda (kablolu veya kablosuz) ağ ekipmanıyla birlikte çalışabilen, müdahaleci olmayan bir çözümdür.

Kaynakça

  1. ^ "Akamai Technologies, Inc. Acquires Inverse". www.packetfence.org. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik duvarı</span>

Güvenlik duvarı veya ateş duvarı,, güvenlik duvarı yazılımı, bir kural kümesi temelinde ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliği sistemidir. Birçok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere İnternet trafiğini kontrol altında tutar. IP filtreleme, port filtreleme, Web filtreleme, içerik filtreleme bunlardan birkaçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Juniper Networks</span>

Juniper Networks ağ ürünleri geliştiren ve pazarlarlayan, merkezi Sunnyvale, Kaliforniya olan çok uluslu bir şirkettir. Ürünleri; yönlendiriciler (Router), anahtarlar (Switch), ağ yönetimi yazılımları, ağ güvenlik ürünleri ve yazılım tanımlı ağ teknolojisi ürünlerini içermektedir.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Paket çözümleyicisi</span>

Paket çözümleyici, Paket koklayıcı, protokol analizörü, ağ analizörü olarak da bilinen bir paket analizörü, bir bilgisayar programı veya paket yakalama cihazı gibi bir bilgisayar donanımı olup analiz ve günlük kaydı (loglama) trafiğini bir bilgisayar ağı veya bir ağın bir parçası üzerinden geçirebilir. Paket yakalama trafiği durdurma ve günlüğe kaydetme işlemidir. Veri akışı veya veri katarları ağ üzerinden akarken, analizör her paketi yakalar ve gerekirse paketin ham verilerinin kodunu çözerek paketteki çeşitli alanların değerlerini gösterir, ayrıca içeriğini uygun RFC veya diğer özelliklere göre analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">İçerik dağıtım ağı</span>

Content delivery network (CDN) (Türkçe: İçerik dağıtım ağı), internet üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan dağınık ve geniş bir sunucu sistemidir.

Palo Alto Networks, Inc. Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikalı ağ güvenliği şirketidir. Şirketin ana ürünleri; ağ güvenliği, görünürlüğü ve uygulama, kullanıcı ve içerik tanımlamaya dayalı ağ ekinliklerinde taneli kontrolü sağlamak için tasarlanmış gelişmiş güvenlik duvarlarıdır. Palo Alto Networks Cisco, Fortinet, Check Point, Juniper Networks, Cyberoam ve diğerlerine karşı UTM ve ağ güvenliği sektöründe rekabet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Debian GNU/kFreeBSD</span>

Debian GNU / kFreeBSD, Debian projesi tarafından piyasaya sürülen bir işletim sistemidir. Bir GNU tabanlı kullanıcı ortamı ve glibc ile birleştirilmiş FreeBSD çekirdeğini kullanır. Debian GNU / kFreeBSD yazılımının çoğunluğu Debian GNU / Linux ile aynı kaynaklardan oluşturulmuştur. KFreeBSD'deki k harfi, çekirdeğin (kernel'in) kısaltmasıdır ve sadece FreeBSD işletim sisteminin çekirdeğinin kullanıldığı anlamına gelir. Debian projesi, FreeBSD çekirdeğine dayalı "kfreebsd-i386" ve "kfreebsd-amd64" olmak üzere iki farklı işletim sürümü sunar.

<span class="mw-page-title-main">AirPort</span>

AirPort, Apple Inc. tarafından Wi-Fi(802.11b, 802.11g, 802.11n ve 802.11ac) protokollerini kullanan bir dizi ürüne verilen addır. Bu ürünler bir dizi kablosuz yönlendirici ve kablosuz karttan oluşur. AirPort Extreme adı başlangıçta bu ürünlere 802.11g protokolünün eklendiğini göstermeyi amaçlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">OpenSSH</span> Set of computer programs providing encrypted communication sessions

OpenSSH istemci-sunucu mimarisinde güvenli olmayan bir ağ üzerinden güvenli bir kanal sağlayan Güvenli kabuk (SSH) protokolüne dayanan bir güvenli ağ yardımcı program paketidir.

Ağ güvenliği, bilgisayar ağının ve ağdan erişilebilen kaynakların yetkisiz erişimini, kötüye kullanımını, değiştirilmesini veya reddedilmesini önlemek, tespit etmek ve izlemek için benimsenen politika, süreç ve uygulamalardan oluşur .Ağ güvenliği, ağ yöneticisi tarafından kontrol edilen bir ağdaki verilere erişim yetkisini içerir. Kullanıcılar atanmış bir ID ve şifre veya yetkileri dahilindeki bilgilere ve programlara erişmelerine izin veren diğer kimlik doğrulama bilgilerini seçer .Ağ güvenliği, günlük işlerde kullanılan hem genel hem de özel çeşitli bilgisayar ağlarını kapsar: işletmeler, devlet kurumları ve bireyler arasında işlem ve ilişki yürütmek. Ağ güvenliği bir şirket gibi özel veya genel erişime açık olabilir. Ağ güvenliği, kuruluşlarda, işletmelerde ve diğer kurum türlerinde yer alır. Bir ağ kaynağını korumanın en yaygın ve basit yolu, ona benzersiz bir ad ve buna karşılık gelen bir parola atamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

SONiC, Microsoft ve Open Compute Project tarafından geliştirilen, Linux tabanlı ücretsiz ve açık kaynaklı bir ağ işletim sistemidir. SONiC, tamamen işlevsel bir L3 cihazı için gerekli ağ yazılımı bileşenlerini içerir ve bir bulut veri merkezinin gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bulut operatörlerinin aynı yazılım yığınını farklı anahtar satıcılarından gelen donanımlar arasında paylaşmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

Packet Tracer, Cisco Systems tarafından tasarlanan ve kullanıcıların ağ topolojileri oluşturmasına ve modern bilgisayar ağlarını taklit etmesine olanak tanıyan bir çapraz platform görsel simülasyon aracıdır. Yazılım, kullanıcıların simüle edilmiş bir komut satırı arayüzü kullanarak Cisco yönlendiricilerinin ve anahtarlarının yapılandırmasını simüle etmelerine olanak tanır. Packet Tracer, sürükle-bırak kullanıcı arayüzünü kullanarak kullanıcıların simüle edilmiş ağ cihazlarını uygun gördükleri şekilde eklemelerine ve çıkarmalarına olanak tanır. Yazılım, temel CCNA kavramlarını öğrenmelerine yardımcı olmak için bir eğitim aracı olarak Cisco Networking Academy öğrencilerine odaklanmıştır. Daha önce bir CCNA Akademi programına kayıtlı öğrenciler, eğitim amaçlı kullanım için aracı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyordu.