İçeriğe atla

Pachomios

Aziz Pachomios

Büyük Pachomios ya da İhtiyar Pachomios (d. 292 Esna, Mısır; ö. 346 Pbow) Mısırlı bir keşiş ve aziz. Pachomios'un dünyada bilinen ilk hristiyan manastırının kurucusu olduğu kabul edilir.

Hayatı

Pachomios pagan bir ailede doğdu. Bir asker iken 314'te Hristiyanlığı benimsedi. Aziz Antonios'un öğrencilerinden olan Palamonos'un yönetimi altında münzevi hayatı seçip Thebaid yakınlarındaki Henoboskion'da inzivaya çekildi. 320'den itibaren kendisi gibi yalnızlık içinde yaşamak isteyen diğer genç erkekler de ona katıldı.[1]

Pachomios'un manastır kuralları

Teknik olarak Pachomios'un kuralları tek bir kitap değil, dört kitaptan oluşmaktadır. Kitapların listesi şudur: Kurallar (Praecepta), Kurallar ve Düzenlemler (Praecepta et Instituta), Kurallar ve Hükümler (Praecepta atque Iudicia) ve Kurallar ve Kanunlar (Praecepta ac Leges). Bu kitapların kuralları çok kapsamlıdır. İçerisinde giyim kuşam standartları, yeme-içme adabı, oruç tutulacak zamanlar, uyku zamanı ve şekli, dua etme zamanı bulunur.[2]

Literatür

  • Leben des Heiligen Pachomius. Aus dem Griechischen übersetzt von Hans Mertel. In: Des heiligen Athanasius ausgewähte Schriften Athanasius. Band 2: Gegen die Heiden. Über die Menschwerdung. Leben des heiligen Antonius (= Bibliothek der Kirchenväter. Reihe 1, Bd. 31, ZDB-ID). Kösel, Kempten u. a. 1917.
  • Karl Heussi: Der Ursprung des Mönchtums. Mohr, Tübingen 1936 (Neudruck. Scientia-Verlag, Aalen 1981).
  • Fidelis Ruppert OSB: Das pachomianische Mönchtum und die Anfänge klösterlichen Gehorsams (= Münsterschwarzacher Studien 20). Vier-Türme-Verlag, Münsterschwarzach 1971.
  • Bernward Büchler: Die Armut der Armen. Über den ursprünglichen Sinn der mönchischen Armut. Kösel, München 1980.
  • Philip Rousseau: Pachomius. The Making of a Community in Forth Century Egypt (= The Transformation of the Classical Heritage. Bd. 6). University of California Press, Berkeley CA u. a. 1985.
  • Hans Conrad Zander: Als die Religion noch nicht langweilig war. Die Geschichte der Wüstenväter. Kiepenheuer und Witsch, Köln 2001.
  • Christoph Joest [i. e. Franziskus Joest] (Hrsg.): Über den geistlichen Kampf. Katechesen des Mönchvaters Pachom. (= Weisungen der Väter. Bd. 9). Beuroner Kunstverlag, Beuron 2010.
  • Christoph Joest: Das Leben des hl. Pachom und seiner Nachfolger. Aus dem Koptischen übersetzt. Beuroner Kunstverlag, Beuron 2016.

Kaynakça

  1. ^ Aziz Benedikt ve Hıristiyan Manastır Yaşamı. Yasin Güzeldal. Ayışığıkitapları. 2021. s. 36. ISBN 978-975-6336-52-6. 
  2. ^ idem s.41

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Fichte</span> Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır

Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.

Akıl ya da Us, felsefede kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir. Bugün Batı'da bu kavramı, büyük ölçüde ussal anlayışla yüzleştiren, ancak algılamadan ayıran Alman filozofu Immanuel Kant'ın etkisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

Paul Horn Türk ve Fars dilleri uzmanı, Alman filolog.

<span class="mw-page-title-main">Spiridon</span> din adamı

Spiridon ,Trimitontos (Paşaköy)Episkoposu. Hristiyanlıkta ve daha özellikle Ortodoksluk'ta bir aziz. Korfu adasının koruyucu azizidir. Anma günü 12 Aralık tarihindedir. Katolik Kilisesi ise 14 Aralık.

<span class="mw-page-title-main">Christian Gotthilf Salzmann</span> Alman akademisyen

Christian Gotthilf Salzmann bir Alman yazar, eğitimci, Protestan rahip ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Raabe</span> Alman romancı

Wilhelm Raabe, o dönem Braunschweig Dükalığı'nda bulunan Eschershausen şehrinde doğmuş, ilk eserlerini Jakob Corvinus mahlasıyla yazan Alman romancı.

Aus tiefer not schrei ich zu dir, Johann Sebastian Bach'ın BWV 38 numaralı kantatı.

Herr, wie du willt, so schicks mit mir Johann Sebastian Bach'ın BWV 73 numaralı kantatı.

Brich dem Hungrigen dein Brot, Johann Sebastian Bach'ın BWV 39 numaralı kantatı.

Am Abend aber desselbigen Sabbats, Johann Sebastian Bach'ın BWV 42 numaralı dini koral kantatı.

<span class="mw-page-title-main">Ann-Kathrin Kramer</span>

Ann-Kathrin Kramer, Alman sinema ve dizi oyuncusudur. Aynı zamanda çocuk kitapları yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Martin Feifel</span>

Martin Feifel, Alman oyuncudur.

Heinrich Gelzer aslen Heinrich Carl Guido Gelzer İsviçreli klasik filolog, Antik Çağ tarihçisi ve Bizantolog. Çalışmalarında Geç Antik Çağ ve Bizans tarihine asırlık verdi.

<span class="mw-page-title-main">Nestor (kronikçi)</span>

Nestor, Doğu Slavlarına ait günümüze ulaşan en eski kronik olan Nestor Kroniği'nin yazarı olduğu düşünülen bir keşiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enno Littmann</span> Alman oryantalist

Ludwig Richard Enno Littmann antik tarihle yakından ilgilenen dönemin Alman imparatoru II. Wilhelm'in emriyle düzenlenen Alman Etiyopya Araştırma Seferi'ni yöneten, bunun dışında sami dilleri hakkındaki yaptığı araştırmalarıyla bilinen Alman oryantalist. Littmann, ayrıca Binbir Gece Masallarını Almanca'ya ilk çeviren biliminsanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moritz Bleibtreu</span>

Moritz Johann Bleibtreu Avusturya asıllı Alman oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Otto</span> Alman din bilimcisi ve teolog

Rudolf Otto Alman din bilimcisi, siyasetçi ve Lüteriyan teologu.