İçeriğe atla

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı
DevletTürkiye
Bölge Karadeniz Bölgesi
İlGiresun
İlçeGörele
Koordinatları 40°55′12″K 39°6′0″D / 40.92000°K 39.10000°D / 40.92000; 39.10000
Kuruluş tarihi 17 Eylül 2020

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı,[1] Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır.[2] Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir.[3] Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır.[4] Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir.[5] Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "PAŞACA ŞELALEMİZ TABİAT PARKI İLAN EDİLDİ | T.C. Görele Belediyesi Resmi Web Sitesi". Görele Belediyesi. 17 Eylül 2020. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  2. ^ "PAŞACA ŞELALESİ SİZLERİ BEKLİYOR". 5 Mayıs 2016. 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  3. ^ "Paşaca Şelalesi". Doğu Karadeniz Kültür Envanteri Projesi. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Paşaca Şelalesi". 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  5. ^ "Türkiye'nin En Büyük Şelalesi Görele'de Mi ?". 14 Ekim 2016. 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  6. ^ Ali Dursun (1 Nisan 2016). "Bu Cennetin Yolu Yok". 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Niagara Şelaleleri</span> New York/ABD ve Ontario/Kanada arasındaki Şelaleler

Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tortum Şelalesi</span>

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Şelalesi</span> Bursada şelale

Suuçtu Şelalesi, Türkiye'nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelale.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı</span>

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı Samandere köyünde bulunan Samandere Şelalesinin bulunduğu alan. Düzce'nin 26 km güneydoğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Yosemite Vadisi</span>

Yosemite Vadisi, Kaliforniya Yosemite Ulusal Parkı'nda bulunan buzul kökenli bir vadidir. 13 km uzunluğunda ve 1,6 km'den daha derin olan vadide Half Dome ve El Capitan gibi granit formasyonları bulunur ve yoğun olarak çam ağaçları bulunur. Merced Irmağı arafından kazılan vadide Tenaya, Illilouette, Yosemite ve Bridalveil nehirlerle birlikte Kaliforniya'nın en yüksek şelaleleri de yer alır. Dünyanın dört bir yanında ziyaretçi alan vadi Yosemite Ulusal Parkı'nın da merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Elakala Şelaleleri</span>

Elakala Şelaleleri Batı Virginia'nın Blackwater Kanyonu bölgesinde yer alan 4 adet şelale dizinidir. İlk şelale serisinin yüksekliği 35 fit (11 m) ve park yollarına kolayca erişilebilmektedir. Bu parkta bulunan en popüler ikinci şelaledir. İkinci şelale ise 15 fit (4,6 m) ile bu parkın en küçük şelalesidir. Serinin üçüncü şelalesi ise 40 fit (12 m) ile en yüksek şelaledir ve tepesine ulaşmak oldukça zordur. Serinin dördüncü ve son şelalesi erişimi ve bulunduğu bölgenin yapısıyla çok tehlikeli olup deneyimsiz yürüyüşçüler için uygun değildir.

<span class="mw-page-title-main">Augrabies Şelalesi</span>

Augrabies Şelalesi, Afrika kıtasının güneyinde Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan şelale.

<span class="mw-page-title-main">Doğançay Şelalesi</span>

Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sızır Şelalesi</span>

Sızır Şelalesi, Sivas ili, Gemerek ilçesi, Sızır beldesinde bulunan şelale. Kızılırmak'ın kollarından olan Göksu üzerinde bulunur. Sızır'ın 700 m kadar güneyinde, çevresi yeşillik bir alanda bulunur. Yöre halkı tarafından rekreasyon amaçlı olarak kullanılır. Sızır Şelalesinde aile çay bahçesi ve restoran bulunmakta ve belediye tarafından Galip Ulutaş mesire alanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tomara Şelalesi</span>

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Palovit Şelalesi</span>

Palovit Şelalesi, Türkiye'nin Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Şelale 15 metre yüksekten akmaktadır. Rize'de bulunan debisi en yüksek şelalelerinden biridir. Kaynağı Palovit Deresi'dir. Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

Çağlayandibi Şelalesi, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinin Yeşilköy köyünde yer alan bir şelaledir. Örümcek Ormanları'nın içinde yer alan şelale 15 metre yüksekliğindedir. İlçe merkezine 5 km uzaklıkta olan şelalenin rakımı 870 metredir. Şelalenin de bulunduğu 450.000 metrekarelik bölge 12 Şubat 2014 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Şelale, 2018 yılında buz tutmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kegon Şelalesi</span>

Kegon Şelalesi, Japonya'nın Nikkō Millî Parkı'nda bulunan bir şelaledir. Şelale, Chūzenji Gölü'nde yer almakta olup Daiya Nehri lav akışları tarafından yeniden yönlendirildiğinde oluşmuştur. Ana şelaleler yaklaşık 97 metre yüksekliğe sahiptir ve Kegon Şelaleleri'nin arkasında ve yanlarında dağ ile lav akıntıları arasındaki birçok çatlaktan sızan yaklaşık on iki küçük şelale yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

Çağçağan Şelalesi, Güneşli Köyü Şelalesi veya Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı, Artvin'in Hopa ilçesine 12 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir şelale ve tabiat parkıdır. Güneşli köyüne 5 kilometre uzaklıkta olan tabiat parkı, biri 70 diğer 50 metre yükseklikten akan iki şelalenin birleşmesinden oluşmaktadır. 1 Haziran 2017'de tabiat parkı ilan edilmiş, 2022 yılında turizme kazandırılması için çalışmalara başlanmıştır.