İçeriğe atla

P dalgası (elektrokardiyografi)

Normal P dalgası, daha koyu kırmızıyla gösterilen
Elektrokardiyogramın özelliklerini gösteren diyagram

EKG'deki P dalgası, atriyal kasılma veya atriyal sistol ile sonuçlanan atriyal depolarizasyonu temsil eder.

Fizyoloji

P dalgası, atriyumdan geçerken depolarizasyon cephesi tarafından üretilen dalgaların bir toplamıdır. Normalde sağ atriyum, sol atriyumdan biraz daha erken depolarize olur, çünkü depolarizasyon dalgası sinoatriyal düğümden, yüksek sağ atriyumda başlar ve daha sonra sol atriyuma geçer ve devam eder. Depolarizasyon cephesi, tek biçimli dalgalarla sonuçlanan Bachmann demeti de dahil olmak üzere yarı özel iletim yolları boyunca atriyumlar boyunca taşınır. Atriyumun başka bir yerinden kaynaklanan depolarizasyon (atriyal ektopik atımlar) normalden farklı bir morfolojiye sahip P dalgaları ile sonuçlanır.

Patoloji

Kor pulmonale'nin karakteristik sivri P dalgası

Sivri P dalgaları (> 0.25 mV) sağ atriyal genişleme, kor pulmonale, (P pulmonale ritmi), gibi durumların varlığını düşündürür[1] ancak düşük bir tahmin değerine sahiptir (~%20).[2]

Artmış amplitüdlü P dalgası hipokalemiyi gösterebilir.[3] Ayrıca sağ atriyal genişlemeyi de gösterebilir.[4]

Amplitüdü azalmış P dalgası hiperkalemiyi gösterebilir.[5]

Sol ve sağ atriyal hipertrofide P dalgası değişiklikleri

Bifid P dalgaları (P mitrale olarak bilinir) sol atriyal anormalliği() gösterir [1]

Belirli bir EKG derivasyonun trasesinde en az üç farklı şekilli P dalgası görülebiliyorsa, bu, bunlardan biri SA düğümünden kaynaklansa bile, en az ikisinin başka bir yerde ortaya çıktığı anlamına gelir. Bu, çoklu (yani en az iki) ektopik odağın kanıtı olarak alınır ve hız ≤100 ise multifokal (veya daha doğrusu multiform) atriyal ritim veya hız 100'ün üzerindeyse multifokal atriyal taşikardi olarak adlandırılır.[6] Bu, özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığının alevlenmelerinde görülür.[7]

Taban çizgisi tamamen düzensiz bir forma sahipse, bu, atriyal fibrilasyonun fibrilatuar dalgalarını veya muhtemelen artefaktı düşündürür; Testere dişi şeklindeki bir taban çizgisi, atrial flutter çarpıntı dalgalarını akla getirir. Bu ritimlerden herhangi biri ile ventriküler atım hızlıysa, fibrilatuar veya flutter dalgaları kolaylıkla P dalgaları olarak yanlış yorumlanabilir.

Düz bir taban çizgisi ile P dalgasının olmaması şunları gösterebilir:

Yüzey EKG'sinde P dalgaları net bir şekilde tanımlanmıyorsa, P dalgalarını daha iyi görselleştirmek için bir Lewis derivasyonu kullanılabilir.

Atriyal repolarizasyon

Bu, P dalgasının bitiminden ortalama 320 ms sonra, P dalgasının 2-3 katı bir süre ile ve her zaman P dalgasınınkinin tersi bir polarite ile meydana gelir. Yüzey EKG'sinde Ta dalgası olarak adlandırılan bir dalga ile temsil edilir. Bunun klinik önemi, normal bir fenomen olmasına rağmen, Ta dalgasının en alt noktasının QRS kompleksinden hemen sonra ortaya çıkabilmesi ve kardiyak iskemi gibi hastalık durumlarında meydana gelene benzer (ve kolaylıkla karıştırılabilen) ST depresyonuna neden olabilmesidir.[8]

İlgili sayfalar

Kaynakça

  1. ^ a b c Oxford Handbook of Clinical Medicine 8th edition page 90. Oxford University Press. 2004. ISBN 978-0-19-852558-5.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Lungmore2004" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ ."Two-dimensional echocardiographic assessment of electrocardiographic criteria for right atrial enlargement". Circulation. 64 (2): 387-391. 1981. doi:10.1161/01.CIR.64.2.387. PMID 6454512. 
  3. ^ "Hypokalaemia". 25 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "VII. Atrial Enlargement". ECG Learning Center. 29 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2009. 
  5. ^ Levis (2013). "ECG Diagnosis: Hyperkalemia". The Permanente Journal. 17 (1): 69. doi:10.7812/TPP/12-088. ISSN 1552-5767. PMC 3627796 $2. PMID 23596374. 
  6. ^ Kastor JA (1990). "Multifocal Atrial Tachycardia". N Engl J Med. 322 (24): 1713-1717. doi:10.1056/NEJM199006143222405. PMID 2188131. 
  7. ^ "Evidence supporting a new rate threshold for multifocal atrial tachycardia". Clin Cardiol. 28 (12): 3561-3563. 2006. doi:10.1002/clc.4960281205. PMC 6654295 $2. PMID 16405199. 
  8. ^ "Atrial Repolarization Wave Mimicking ST Depression". 5 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek tansiyon</span> atardamarlardaki kan basıncının yükseldiği kronik bir tıbbi durum

Yüksek tansiyon da denilen hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının sürekli yükseldiği uzun süreli tıbbi bir durumdur. Yüksek tansiyon genellikle semptomlara neden olmaz. Ancak felç, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, periferik arter hastalığı, görme kaybı, kronik böbrek hastalığı ve demans için önemli risk faktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kalp</span> vücuttaki kanın dolaşmasını sağlayan kendiliğinden kasılma özelliğine sahip organ

Kalp ya da yürek, pek çok hayvanda bulunan kaslı bir organdır. Bu organ dolaşım sisteminin kan damarları yoluyla kan pompalar. Pompalanan kan besin ve oksijeni vücudun gerekli yerlerine taşırken, karbondioksit gibi metabolik atıkları da akciğerlere taşır. İnsanlarda kalp yaklaşık olarak kapalı bir yumruk boyutundadır ve akciğerler arasında, göğüsün orta bölmesinin içindedir. Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma eylemleri sonucunda oluşan artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp, dolaşım sistemi içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 atım arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9.000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Yetişkin bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin, kalbinin yaklaşık kendi yumruğu büyüklüğünde olduğu sanılır.

Elektrokardiyografi (EKG), kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesi işlemidir. Bu kayıt ile elde edilen grafiğe elektrokardiyogram (EKG), kullanılan alete de elektrokardiyograf denir. Bir akım yükselteci (amplifikatör) tarafından yükseltilen gerilimler genellikle ısıya duyarlı kâğıt üzerine kaydedilir.

<span class="mw-page-title-main">Siroz</span> fibrozis ile karakterize kronik karaciğer hastalığı

Karaciğer sirozu veya kısaca siroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu, karaciğer fonksiyonunun yaygın ve çoğu zaman geri dönüşümsüz olarak bozulmasıyla karakterize kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Karaciğerde meydana gelen hasar sonucu zamanla normal karaciğer dokusunun yerini fibröz skar dokusu alır ve bu da karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Hastalık tipik olarak aylar veya yıllar içinde yavaşça gelişir. Erken belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı, bulantı, kusma ve karnın sağ üst kadranında ağrı olabilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler arasında kaşıntı, alt bacaklarda şişme, karında sıvı birikmesi, sarılık, kolay morarma ve ciltte örümcek benzeri kan damarlarının gelişmesi yer alabilir. Karında biriken sıvı spontan enfeksiyonlara yol açabilir. Daha ciddi komplikasyonlar arasında hepatik ensefalopati, özofagus, mide veya bağırsaklardaki genişlemiş damarlardan kanama ve karaciğer kanseri yer alır. Sirozun evreleri arasında kompanse siroz ve dekompanse siroz yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalp krizi</span> Kalbin bir kısmına kan akışının kesilmesi

Kalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut miyokard enfarktüsü, kan akımının azalması veya durması sonucunda koroner arterlerden birinde meydana gelen enfarktüs ile karakterize edilir. Tipik belirtiler arasında, sıklıkla sol omuz, kol veya çeneye yayılan, göğüs kemiğinin arkasında (retrosternal) göğüs ağrısı veya rahatsızlığı bulunur. Bu ağrı, bazen mide yanması gibi algılanabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnme</span> zayıf kan akışı nedeniyle beyin hücrelerinin bir bölgesinin ölümü

İnme, beyne giden zayıf kan akışının hücre ölümüne neden olduğu tıbbi bir durumdur. İnmenin iki ana türü vardır: kan akışının yetersizliğinden kaynaklanan iskemik ve kanamadan kaynaklanan hemorajik. Her ikisi de beynin bazı bölümlerinin düzgün çalışmamasına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Güneş rüzgârı</span> Güneşin üst atmosferinden yayılan bir plazma dalgası

Güneş rüzgârı, Güneş'in üst atmosferinden yayılan bir plazma dalgasıdır. Büyük çoğunluğu, enerjileri genellikle 1,5 ve 10 keV arası olan elektronlar, protonlar ve alfa parçacıklarından oluşur. Bu parçacık akımının yoğunluk, sıcaklık ve hız nicelikleri zamana ve Güneş'in boylamına göre değişkenlik gösterir. Bu parçacıklar, Güneş tacının yüksek sıcaklığından gelen yüksek enerjileri ve maruz kaldıkları manyetik, elektriksel ve elektromanyetik fenomen sayesinde Güneş'in kütleçekiminden kurtulabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kalp kası</span> kalp kasından oluşan kalp duvarının orta tabakası

Kalp kası omurgalılar'ın üç tip kas dokusundan biridir; diğer ikisi iskelet kası ve düz kas'tır. Kalp duvarı'nın ana dokusunu oluşturan istemsiz, çizgili bir kas'tır. Kalp kası (miyokard), kalp duvarının dış tabakası (perikard) ile iç tabaka (endokardiyum) arasında, koroner dolaşım yoluyla kanın sağlandığı kalın orta tabakayı oluşturur. Interkalatlı disklerle birleştirilen ve hücre dışı matrisi oluşturan kollajen lifleri ve diğer maddelerle kaplanan bireysel kalp kas hücrelerinden oluşur.

Elektrofizyoloji, vücuttaki merkezi sinir sistemi ve beyindeki sinir hücrelerinin elektrik hareketlerini inceleyen bilim dalı. İnsan ve hayvan deneyleri aracılığıyla, elektrod uçlarının hücre zarı içine ya da dışına yaklaştırılmasıyla ölçümler yapılmasına dayanır. Kafa dışına yerleştirilen elektrodlarla yapılan ölçümlere Elektroensefalografi (EEG) adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalp çarpıntısı</span> kalp atışı anormalliği

Palpitasyon kişinin kalp atışını hissetmesine yol açan bir kalp atışı anormalliğidir. Bu durumda kalp atışı çok hızlı, çok yavaş, düzensiz ya da normal olabilir. Ektopik atım sonucunda olabilir, ancak ektopik atımla karıştırılmamalıdır. Neredeyse herkes nadiren de olsa palpitasyon tecrübesi yaşar, ancak sıklıkla oluyorsa bir problemin işaretçisidir. Çoğunlukla sinirsel bir durumdur; kişinin ya kalp hastalığı korkusuyla ya da duygusal bozukluklar sonucu, kendi kalp etkinliğiyle aşırı ilgilenmesi sonucu ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Atriyal fibrilasyon</span>

Atriyal fibrilasyon, anormal kalp ritmi ile karakterize edilen, kalp kulakçıklarının hızlı ve düzensiz bir şekilde kasılmasıdır. Zamanla daha uzun ve muhtemelen sabit hale gelecek kısa süreli anormal kalp atşları halinde başlayan atriyal fibrilasyonda genellikle semptom görülmez. Ancak bazen kalp çarpıntısı, bayılma, baş dönmesi, nefes darlığı veya göğüs ağrısı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ventriküler taşikardi</span> Kalbin elektriksel sistem bozukluklarından biri

Ventriküler taşikardi (VT), kalp karıncıklarında anormal elektrik sinyallerine bağlı olarak atış hızının normalden fazla artmasına bağlı kardiyovasküler bir bozukluktur. Birkaç saniyelik VT kalıcı sorunlara yol açmasa da daha uzun sürmesi hayati tehlike taşımaktadır. Kısa zaman içeris Kaynağı değiştir inde sık ventriküler taşikardi ve/veya fibrilasyonun (VF) saptanmasına elektriksel fırtına adı verilmektedir. Kısa süreli ataklar, semptomsuz olabileceği gibi baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bilinç seviyesnde azalma gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Ventriküler taşikardi, beyne kan ve oksijen gitmemesine bağlı olarak komaya ve kalıcı bitkisel hayata ilerleyebilir. Ventriküler taşikardi, VF'ye dönüşebilir ve bu da kalp durmasına yol açabilir. VT'nin VF'ye dönüşümüne VT'nin dejenerasyonu denir. Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık %7'sinde bu durum erken dönemde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kardiyomiyopati</span> kalp hastalığı ve kalp kasının işlevinin bozulmasıyla  nitelenen miyopati

Kardiyomiyopati kalp kasının birincil hastalıkları grubudur. Başlangıçta birkaç belirti olabilir veya hiç olmayabilir. Hastalık kötüleştikçe, kalp yetmezliği başlangıcına bağlı olarak nefes darlığı, yorgunluk hissi ve bacaklarda şişme, düzensiz kalp atışı ve bayılma görülebilir. Etkilenen kişilerde ani kalp ölümü riski vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ventriküler fibrilasyon</span>

Ventriküler fibrilasyon (VF), kalbin ventriküllerinin sağlıklı atım yapamayıp bunun yerine titreştiği anormal bir kalp ritmidir. Düzensizleşmiş elektriksel aktiviteden kaynaklanır. Ventriküler fibrilasyon, bilinç kaybı ve nabızın kaybolmasıyla kardiyak arrest'e neden olur. Kardiyak arrest tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Fotopletismogram</span>

Fotopletismogram (PPG), dokunun mikrovasküler yatağındaki kan hacmi değişikliklerini belirlemek için kullanılabilen, optik olarak elde edilen bir pletismogramdır. PPG genellikle cildi aydınlatan ve ışık emilimindeki değişiklikleri ölçen bir nabız oksimetresi kullanılarak elde edilir. Geleneksel bir nabız oksimetresi, kanın derinin dermise ve deri altı dokusuna perfüzyonunu izler.

<span class="mw-page-title-main">Kalp kapak hastalığı</span>

Kalp kapak hastalığı, kalbin dört kapakçığından bir veya daha çoğunu içeren herhangi bir kardiyovasküler hastalık sürecidir. Bu koşullar çoğunlukla yaşlanma sonucu olarak ortaya çıkar, ancak aynı zamanda konjenital (doğuştan) anormalliklerin veya belirli bir hastalık veya romatizmal kalp hastalığı ve hamilelik dahil fizyolojik süreçlerin sonucu da olabilir.