İçeriğe atla

PW-5

Politechnika Warszawska PW-5 Smyk, yarışmalar için tasarlanmış bir planördür.

Varşova Teknoloji Üniversitesi'nde geliştirilmiştir. Motorsuz hava taşıtlarındandır. Basit yapısı ve düşük maliyetiyle planör yarışmalarında birincilik almıştır. Tek kişiliktir. 200 kadar üretilmiştir.

Ağırlığı 190 kg, uzunluğu 6,22 m, hızı: 220 km/saattir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu</span> Türkiyede havacılık alanında faaliyet gösteren bir dernek

Türk Hava Kurumu veya kısaca THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle kurulmuş bir dernektir. Atatürk'ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkan idi ve dernek "Türk Tayyare Cemiyeti" adını taşımaktaydı, 1935 yılında "Türk Hava Kurumu" adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Planör</span> Bir tür süzülen uçak

Planör, üzerinde hiçbir güç kaynağı olmadan uçabilen sabit kanatlı hava taşıtı. Bazı planörlerin motorlu modelleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

1905 yılında Paris'te kurulan Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), dünyada sportif havacılığın en yetkili kuruluşudur. Kuruluş amacı; sportif havacılığın dünya çapında gelişmesini sağlamak, politika, dil, din, ırk, ayrımı gözetmeksizin insanları karşılıklı dostluk ve anlayış içinde bir araya getirmektir.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı</span> havada uçuş desteğine sahip makinelere verilen genel isim

Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Lilienthal</span>

Otto Lilienthal, havacılık alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan Alman mucit. "Uçan adam" olarak bilinen bir havacılık öncüsüydü. Planörlerle iyi belgelenmiş, tekrarlanan, başarılı uçuşlar yapan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1981 yılında gerçekleştirmiş ve o yıldan günümüze 35 kez katılmıştır. Kıbrıs'ın ilk temsilcisi Island müzik grubu olmuş, yarışmada altıncı olmuştur. En iyi derecesini 2018 yılında Eleni Foureira ile ikinci olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Sivil havacılık</span>

Sivil havacılık, havacılığın spor ya da ticari bir faaliyet olarak, askeri olmayan amaçlarla yürütülmesinin genel adıdır. Sportif havacılık planör, yamaç paraşütü, paraşüt, yelkenkanat, ticari yolcu ve yük taşımacılığı, havadan çekim gibi havacılık faaliyetleri sivil havacılık kapsamına girer. Türkiye 'de denetimler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna</span>

Ukrayna, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 2003 yılında katılmıştır. Національна Телекомпанія України (NTU) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ukrayna, 2003 yılında yarışmaya ilk defa katılan tek ülke olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wright Planörü</span>

Wright planörü, Wright Kardeşler'in tasarlayarak inşa ettikleri planördür. Türünün ilk örneği olmamakla birlikte, ilerleyen yıllarda birçok planör yapımında tasarımı örnek alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Green Goblin</span> Marvel Comics karakteri

Green Goblin, Marvel Comics karakteridir. İlk görünüm The Amazing Spider-Man, #14, Temmuz 1964. Dark Reign'in üyesidir. Spider-Man'in baş düşmanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Reitsch</span> Alman pilot

Hanna Reitsch, helikopter ve jet uçağı kullanan ilk kadın Alman test pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Metin Özbey</span>

Metin Özbey, Türk milli planör pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Aerobasi</span>

Aerobasi ya da hava akrobasisi, bir hava taşıtını sıra dışı durumlara sokarak; loop, roll, viril gibi normal uçuşta kullanılmayan manevralarla yapılan hassas uçuş. Aerobasi manevraları; gösteri, muharebe, sportif ya da eğitim amaçlı gerçekleştirilir. Aerobasi, çoğunlukla uçak veya planör gibi sabit kanatlı hava taşıtları tarafından gerçekleştirilmekle birlikte bazı helikopter modelleri de kısıtlı aerobasi kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Eben-Emael Kalesi Muharebesi</span>

Eben-Emael Kalesi Muharebesi, Almanya ile Belçika arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. 10 Mayıs 1940'ta Almanların hızla ilerlemeye başlamasıyla Hollanda'da savaş devam ederken Hitler'in planlarında Belçika da bulunuyordu. Ama Belçika'nın istilası için Eben-Emael kalesi ve köprülerin ele geçirilmesi gerekiyordu. Bu kale stratejik bir öneme sahip ve Almanların geçiş güzergahında olan 3 köprüyü de kontrol etmesi nedeniyle kale alınmak zorundaydı. Belçikalılar Alman Hava İndirme birliklerinin (Fallschirmjäger) baskınıyla karşı karşıya kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Hava Sporları Federasyonu</span>

Türkiye Hava Sporları Federasyonu Türkiye’de hava sporları faaliyetlerini düzenleyen bağımsız spor federasyondur. Federasyonun başkanlığını Ahmet Saim Yılmaz yapmaktadır.