İçeriğe atla

PSoC

PSoC Programmable System on Chip

PSoC (Programmable System on Chip), Analog ve Dijital çevrebirimlerini mikrodenetleyici ile tek çipte içeren programlanabilir bir tümdevre.

Özellikleri

PSoC 1 Karışık Sinyal Dizisi

Cypress firması tarafından üretilen PSoC geleneksel Mikrodenetleyici mimarisinden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. PSoC Aygıtı, ayarlanabilir bloklar halinde programlanabilir bağlantılara sahip olan analog devre ve digital mantık yapılarından oluşmaktadır. Bu yapı kullanıcıya, isteğe göre uyarlanabilir (customized) çevrebirim (peripherals) konfigürasyonuna imkân tanır. Bu sayede birbirinden farklı olan uygulama ihtiyaçlarına yanıt verilebilir.

Analog ve Dijital Mantık blokları, kullanıcı modülü dediğimiz ADC, PWM, UART, Filtreler gibi birçok yapıyı istenilen şekilde oluşturmaya ve programlamaya olanak sağlar.

PSoC Ailesi

PSoC temelde çekirdek yapısı temeli itibarıyla 3 yapıya ayrılmaktadır.

PSoC1 (8 bit M8C core 24Mhz – 4MIPS)

PSoC3 (Single-Cycle 8051 core up to 67 MHz – 33MIPS)

PSoC4 (32-Bit ARM® Cortex™-M0 CPU up to 48 MHz)

PSoC5 (32-bit ARM® Cortex™-M3 CPU up to 80 MHz – 100 DMIPS)

* PSoC5 ailesi 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla kendisi ile tam uyumlu olan ve performans, kalite ve düşük güç tükeminde avantaj sağlayan PSoC5LP ailesi ile yer değiştirmiştir.

Tarihçe

Cypress Firması, 1982 yılında akademik kökenli T.J.Rogers tarafından kurulmuştur. Yüksek hızlı CMOS SRAMs, EEPROMs, PAL ve TTL logic cihazları konularında üretim gerçekleştiren firmada ilk PSoC ticari olarak 2000'li yılların başında kullanıma sunulmuştur (2002).

PSoC, kapasitif algılama konusunda yaptığı atılımla özellikle portatif cihazlarda ve tüketici elektroniği sektörlerinde oldukça yoğun ilgi görmüştür. PSoC, süre gelen zamanda tümleştirme ve dinamik re-konfigürasyon özellikleri sayesinde kullanıcısına BOM cost'tan (toplam devre komponent maliyeti) avantaj kazandıran bir yaklaşım sergilemiştir. M8C core'u ile PSoC1 ailesi adı altında ihtiyaca yanıt veren PSoC, MIPS ve analog ihtiyacının arttığı uygulamalar için daha gelişmiş yapılara sahip olan (tarihsel sırasıyla) Psoc3 (8051 core), Psoc5 (ARM Cortex M3 : 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla PSoC5LP) ve PSoC4 (ARM Cortex M0) ailelerini kullanıma sunmuştur.

Kısaltmalar

PSoC: Programmable System on Chip

MIPS: Mega Instruction per Second

DMIPS: Dynamic Mega Instruction per Second

BOM : Bill of Materials

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

MIPS, Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages, MIPS teknolojileri adlı firma tarafından 1985 yılında geliştirilmiş indirgenmiş komut kümesi türü bir mikroişlemci mimarisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Merkezî işlem birimi</span> bir bilgisayar programının talimatlarını, talimatlar tarafından belirtilen temel aritmetik, mantıksal, kontrol ve giriş/çıkış (G/Ç) işlemlerini gerçekleştirerek yürüten ve diğer bileşenleri koordine eden bir bilgisayar içindeki elektro

Merkezî işlem birimi, dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. Mikroişlemciler ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir merkezî işlem birimidir. 1970'lerin ortasından itibaren gelişen mikroişlemciler ve bunların kullanımı, günümüzde MİB teriminin genel olarak mikroişlemciler yerine de kullanılması sonucunu doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">PIC</span>

PIC, Microchip firmasının ürettiği mikrodenetleyicilere verilen addır

ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Proteus Design Suite, temel olarak elektronik tasarım için kullanılan sahipli bir yazılımdır. Yazılım genellikle elektronik tasarım mühendisleri ve teknisyenler tarafından baskılı devre kartı üretimi için teknik resim ve elektronik baskı yapmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pandora (konsol)</span> OpenPandora firmasına ait oyun konsolu

Pandora, OpenPandora firması tarafından piyasaya sürülen taşınabilir bir oyun konsolu. 900Mhz işlemci gücüne sahip olan konsolun tasarımı ve geliştirme aşaması 2 yıldan fazla bir zamanda gerçekleşti. İlk kopya Mayıs 2008'de diğerleri ise Mayıs 2010'da piyasaya sürüldü.

Gömülü yazılım, denetim makineleri ve bilgisayar sayılmayan aygıtlar için yazılmış yazılımlardır. Gömülü yazılımlar genellikle çalıştırılacakları donanıma göre özelleştirilir, zaman ve bellek kısıtlamalarına sahiptir. "Gömülü yazılım" terimi bazen firmware terimi ile beraber kullanılır, fakat firmware bir bilgisayardaki, üstünde bir işletim sisteminin çalıştığı ROM tabanlı koda uygulanabilir. Oysaki, gömülü yazılım genellikle aygıttaki tek yazılım olarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A4</span>

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">ESP32</span> Bluetooth ve Wi-Fi kabiliyetli, düşük maliyetli ve düşük güçle çalışan mikrodenetleyici

ESP32; Bluetooth ve Wİ-Fİ özelliği olan, düşük maliyetli ve düşük güçlü bir mikrodenetleyici sistemdir. Hem çift çekirdekli hem de tek çekirdekli tensilica Xtensa LX6 mikroişlemci veya tek çekirdekli RISC-V mikroişlemci kullanır ve RF balun, güç amplifikatörü, düşük gürültülü alıcı amplifikatör, filtreler ve güç yönetimi modülleri içermektedir. Şangay'da bir Çinli şirket olan Espressif Systems tarafından oluşturulup geliştirilmiştir.

Rocket Lake, Intel'in 11. nesil Core mikroişlemcileri için kod adıdır. 30 Mart 2021'de satışa çıkarılan Rocket Lake, Sunny Cove'un Intel 14 nm üretim işlemine uyarlanmış bir versiyonu olan yeni Cypress Cove mikromimarisinden temel alır. Rocket Lake çekirdekleri, Skylake tabanlı Comet Lake çekirdeklerine kıyasla önemli ölçüde daha fazla transistör içerir.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A15</span> ARM mikromimarisine sahip mikroişlemci çekirdekleri ailesi

ARM Cortex-A15 MPCore, ARM Holdings tarafından lisanslanan ve ARMv7-A mimarisini içeren 32 bit bir işlemci çekirdeğidir. Cortex-A15, sırasız yürütüm superscalar boru hattı bulunan ve 2.5 GHz'ye kadar hızlarda çalışan çok çekirdekli bir işlemcidir.

Qualcomm Krait, Snapdragon S4 ve önceki Snapdragon 400/600/800 serisi yongada sistem modellerinde bulunan ARM tabanlı bir merkezi işlem birimidir. 2012'de Scorpion CPU'nun ardılı olarak tanıtıldı ve mimari benzerlikleri olmasına rağmen Krait, bir Cortex-A15 çekirdeği değildi ama şirket içinde tasarlandı. 2015'te Krait'in yerini ilk olarak Snapdragon 820 SoC'de tanıtılan 64 bit Kryo mimarisi aldı.

Scorpion, Qualcomm tarafından Snapdragon mobil sistemlerinde yongada sistemlerde (SoC'ler) kullanılmak üzere tasarlanmış bir merkezî işlem birimi (CPU) çekirdeğidir. 2008'de piyasaya sürüldü. Şirket içinde tasarlanmıştır, ancak ARM Cortex-A8 ve Cortex-A9 CPU çekirdekleriyle birçok mimari benzerliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Proxmark3</span>

Proxmark3, RFID güvenlik analizi, araştırma ve geliştirme için çok yönlü bir donanım aracıdır. Bu araç, yüksek frekanslı (13.56 MHz) ve düşük frekanslı (125/134 kHz) yakınlık kartlarını destekler ve kullanıcılara RFID protokollerinin çoğunu okuma, taklit etme, karıştırma yapma ve kaba kuvvet saldırıları gerçekleştirme gibi imkanlar sunar.

<span class="mw-page-title-main">Karışık sinyal devreleri</span>

Karışık sinyalli entegre devre, tek yarı iletken kalıpta hem analog hem de dijital devresi olan entegre bir devre'dir.

ARM Cortex-A5, 2009 yılında duyurulan ARMv7-A mimarisini uygulayan ARM Holding tarafından lisanslanmış bir 32-bit işlemci çekirdeğidir.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A7</span> ARM Holding tarafından geliştirilmiş, 1 ila 4 çekirdek destekli mikroişlemci çekirdeği

ARM Cortex-A7 MPCore, 2011 yılında duyurulan ARMv7-A mimarisini uygulayan ARM Holding tarafından lisanslanmış bir 32-bit mikroişlemci çekirdeğidir.