İçeriğe atla

PSRL-1

PSRL-1 İngilizcePrecision Shoulder-fired Rocket Launcher-1, AirTronic USA tarafından geliştirilen Sovyet/Rus RPG-7 omuzdan ateşlemeli roket güdümlü el bombası fırlatıcısının değiştirilmiş bir Amerikan klonudur.[1][2][3] PSRL-1, öncelikle Sovyet tarzı silahlara ve uluslararası ihracata alışkın ABD müttefiki ülkeler için üretilmiştir.[4]

Tarih

2009'da Amerikan şirketi AirTronic USA, daha sonra PSRL-1 olarak geliştirilen RPG-7USA adlı RPG-7'nin modernize edilmiş versiyonunu ortaya çıkardı. Silah, 2015 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekat Komutanlığında bir kayıt programıydı ve PSRL-1, 2016 ortalarında üretime girdi.

İlk teyitli satışlar 2017 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yapılmıştır.[4] Ukrayna askerleri bunu ilk kez 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında bir çatışmada kullandı.[5] En az bir adeti Rus kuvvetleri tarafından ele geçirildi.[6]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "New US-made Rocket Propelled Grenade PSRL-1 able to fire all rockets of Soviet RPG-7 10510163". Army Recognition. 5 Ekim 2016. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  2. ^ "AirTronic Precision Shoulder-fired Rocket Launcher (PSRL)". airtronic-usa.com. 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  3. ^ "AirTronic Precision Shoulder-Fired Rocket Launcher (PSRL-1)" (PDF). airtronic-usa.com. 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  4. ^ a b c "PSRL-1 na Ukrainie" [PSRL-1 in Ukraine]. MILMAG (Lehçe). 9 Temmuz 2017. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "MILMAG" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ a b "Ukrainian troops spotted with American-made, but Russian-styled, RPGs. Here's where they came from". Military Times. 22 Mayıs 2018. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Anti-Tank Weapons of The War in Ukraine". The Firearm Blog. 9 Mart 2022. 30 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Turkish Navy Special Force uses PSRL-1". 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "RPG 7". SALW Guide. Bonn International Center for Conversion. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmış Türk yapımı tarihi ve kurgu türündeki televizyon dizisi. Senaristliğini, 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmış, yönetmenliğini ise Taylan Biraderler üstlenmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (2. sezon)

Muhteşem Yüzyıl'ın ikinci sezonu, 14 Eylül 2011'de Show TV'de yayımlanmaya başlamış ve 6 Haziran 2012'de bitmiştir. 4 Ocak 2012'den itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (3. sezon)

Muhteşem Yüzyıl'ın 3. sezonu, 12 Eylül 2012'de Star TV'de başlamış ve 19 Haziran 2013'te sona ermiştir. Dizinin 100. bölümünde başrol oyuncusu Meryem Uzerli tükenmişlik sendromu hastalığına yakalandığı için diziden aniden ayrılmıştır, 3.sezonun son bölümü ve 4.sezon için yerine Vahide Perçin gelmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (4. sezon)

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 4. ve son sezonu 18 Eylül 2013'te Türkiye'de yayınlanmaya başlamıştır. "Son Dem, Son Sezon" sloganıyla yayına giren sezon, 11 Haziran 2014'te sona ermiş ve böylece dizi büyük finalini yapmıştır.

Muhteşem Yüzyıl Kösem isimli Türk televizyon dizisinin bölümleri listesi. Dizi, 2 sezondan ve toplam 60 bölümden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Jıtomır saldırıları</span>

Jıtomır Havaalanı saldırısı 27 Şubat 2022'de Ukrayna'nın Jıtomır Oblastı'na bağlı Jıtomır'da Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında başkent Kiev'den yaklaşık 150 kilometre uzakta gerçekleşti. Rusya'nın Belarus'ta bulunan 9K720 İskander füze sistemlerini sivil Jıtomır Havaalanı'na saldırmak için kullandığı bildirildi. Mart ayında kentin kendisine yönelik saldırılar yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jıtomır Uluslararası Havalimanı</span> Ukrayna, Jıtomırde havalimanı

Jıtomır Uluslararası Havalimanı Ukrayna, Jıtomır'de bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Ukrayna ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkiler 1922'de kuruldu. Eylül 2020'de Ukrayna Tiran'da bir büyükelçilik açtı. Arnavutluk, Polonya'nın Varşova kentindeki büyükelçiliğinden Ukrayna'ya akredite edilmiştir ve Harkov'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

AGR-20 APKWS, Hydra 70 güdümsüz roketlerini bir lazer güdüm kitiyle hassas güdümlü mühimmatlara (PGM'ler) dönüştürmek için yapılan tasarımdır. APKWS, mevcut lazer güdümlü silah envanteri maliyetinin ve ağırlığının yaklaşık üçte biri kadardır. Daha düşük bir randımana sahip olduğu için daha az bir ikincil hasara sahiptir ve mühimmat personelinin yükleme ve boşaltma süresinin dörtte birini alır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Ukrayna ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, 25 Aralık 1991'de Ukrayna'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Amerika Birleşik Devletleri, başkent Kiev'deki konsolosluğunu 21 Ocak 1992'de büyükelçilik statüsüne yükseltti. 2002'de, Kaset Skandalı sırasında yapılan kayıtlardan birinin, gelişmiş bir Ukrayna savunma sisteminin Ukrayna tarafından Saddam Hüseyin'in Irak'ına transfer edildiği iddiasının ortaya çıkmasıyla ABD ve Ukrayna arasındaki ilişkiler bozuldu.

<span class="mw-page-title-main">Unity Operating System</span>

Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilmiş ve temeli Debian olan Deepin'e dayalı, bir dağıtımdır. Çin'de, Microsoft Windows gibi yabancı kaynaklı yazılımları yerli ürünlerle değiştirmek için 2019'da başlayan bir hükûmet girişiminin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">GNU Emacs</span>

GNU Emacs, özgür bir metin düzenleyicisidir. GNU Projesi kurucusu Richard Stallman tarafından Unix işletim sistemleri için geliştirilen Emacs editörü temel alınarak oluşturulmuştur. GNU Emacs, GNU projesinin merkezi bir bileşeni ve özgür yazılım hareketinin amiral gemisi projesi olmuştur. Adı zaman zaman GNUMACS olarak kısaltılır. GNU Emacs'ın sloganı "genişletilebilir kendi kendini belgeleyen metin düzenleyicisidir".

Yalanların yangın/ateş hortumu; çok sayıda mesajın, doğruluk ve tutarlılık gözetilmeksizin birden çok kanalda hızla, tekrarlanarak ve sürekli olarak yayınlandığı bir propaganda tekniğidir. Sovyet propaganda tekniklerinin bir ürünü olan yalanın ateş hortumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki Rus propagandası için güncel bir modeldir.

The Watcher, Ryan Murphy ve Ian Brennan tarafından Netflix için yaratılan bir Amerikan gizem gerilim televizyon dizisidir. 13 Ekim 2022'de gösterime girdi. Reeves Wiedeman tarafından New York dergisinde yayınlanan "The Cut" için 2018 yılında kaleme alınan bir makaleye dayanmaktadır. Başlangıçta bir mini dizi olarak tasarlanmasına rağmen, Kasım 2022'de dizi ikinci sezon için yenilendi.

Kung Fu Panda: The Dragon Knight, Netflix için Mitch Watson ve Peter Hastings tarafından geliştirilen bir Amerikan CG animasyonlu televizyon dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">NASAMS</span>

NASAMS, kısa ve orta menzilli dağıtılmış ve ağ bağlantılı,Kongsberg Defence Aerospace (KDA) ve Raytheon tarafından geliştirilmiş kara konuşlu hava savunma sistemi. Çok çeşitli harp başlıklarını ateşleme kabiliyetine sahip olup insansız hava araçlarına (İHA), helikopterlere, seyir füzelerine, insansız savaş hava araçlarına (SİHA'lar) ve sabit kanatlı uçaklara karşı etkilidir,

<span class="mw-page-title-main">Bahmut Muharebesi</span>

Bahmut Muharebesi, Donbass Muharebesi sırasında Bahmut şehri içinde ve yakınında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile Rus Silahlı Kuvvetleri arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır. Bahmut'un bombardımanı Mayıs 2022'de başlarken şehre yönelik ana saldırı, 1 Ağustos'ta Ukrayna'nın Popasna'dan çekilmesinin ardından Rus kuvvetlerinin bu cephede ilerlemesinin ardından başladı. Ana saldırı gücü düzenli Rus birlikleri ile DPR ve LPR ayrılıkçı unsurları tarafından desteklenen Rus paramiliter örgütü Wagner Grubu'nun paralı askerlerinden oluşuyor.

Feastables LLC, internette MrBeast olarak bilinen Jimmy Donaldson tarafından oluşturulan bir gıda markasıdır. Ocak 2022'de Donaldson, "MrBeast Bars" adlı kendi çikolata markasıyla piyasaya sürülen şirketin kurulduğunu duyurdu.