İçeriğe atla

PS/2 bağlantı noktası

Klavye ve fare için belirtilmiş PS/2 portları

PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pimli bir Mini-DIN konnektördür. PS/2 adı, IBM'in 1987 yılında tanıttığı üçüncü nesil kişisel bilgisayar serisi olan Personal System/2 bilgisayarlarından gelmektedir.

PS/2 portu, masaüstü bilgisayar anakartında vardır bunlarda yeşil ve mor konnektör vardır.

Könnektördeki renkler, klavye ve fare konnektörünün ayrı konnektörü bağlamayı kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Ancak USB konnektörler yayıldıktan sonra PS/2 portunun bir önemi kalmamıştır. PS/2 portları günümüzdeki anakartlarda hala bulunuyor.

Bağlantılar

Pin çıkışı
  • Pin 1: Veri
  • Pin 2: Genellikle kullanılmaz bazen ayırma kabloları için kullanılabilir
  • Pin 3: GND Toprak
  • Pin 4: VCC +5V Doğru Akım 275 mA
  • Pin 5: +CLK Saat (Clock) (USB Pin Çıkışında Data - ya da D-)
  • Pin 6: Genellikle Kullanılmaz

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

<span class="mw-page-title-main">USB</span>

USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.

<span class="mw-page-title-main">Fare (bilgisayar)</span> bilgisayar ekranında bir işaretçiyi hareket ettirmek için kullanılan elde tutulan cihaz

Fare,, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik, LED'li optik, lazerli optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth ile aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dizüstü bilgisayar</span>

Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar donanımı</span> bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adı

Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 1394</span>

FireWire, Apple tarafından geliştirilen, bilgisayara çevre ürünleri bağlanmasında kullanılan yüksek hızlı arayüz bağlantısıdır. IEEE 1394 standardına dayalıdır. 400 ve 800 Mbps hızında veri transferini destekler.

<span class="mw-page-title-main">SATA</span>

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Paralel bağlantı noktası</span>

Paralel port veya paralel kapı, bilgisayarın kasasının arkasında bulunan 25 pinlik D şeklindeki konnektördür. Genellikle yazıcı bağlanmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">BeBox</span>

BeBox, şirketin kendi işletim sistemini, BeOS'u çalıştırmak için Be Inc. tarafından satılan bir çift çekirdek işlemcili kişisel bilgisayardır. Sistemin dikkat çeken yönleri ön kapağında işlemci yapılandırması ve kasanın arka tarafında "GeekPort" bulundurmasıdır. "Blinkenlights" lakaplı iki sarı / yeşil dikey LED dizileri, CPU yükü göstermek için ön çerçevenin içine inşa edilmiştir. Sağ tarafta LED alttaki sabit disk etkinliğini gösterir. BeBox Ekim 1995 yılında çıkmıştır. İşlemciler Ağustos 1996'da 133 MHz'e yükseltilmiştir. Be Inc.'in yazılım üzerine yoğunlaşmasıyla üretimi Ocak 1997 yılında durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

MSN Companion ucuz ve kullanımı kolay olsa da, Internet'te MSN servislerine Hotmail gibi kolay erişmek için tasarlanmış küçük ölçekli bir kişisel bilgisayar terminaliydi. Bilgisayarlar veya teknoloji konusunda az bilgiye sahip insanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Birçoğu yaşlılara veya engellilere yönelik, örneğin okunması kolay monitörler gibi çeşitli özellikleri içeriyordu. Cihaz Microsoft tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Display Dock</span>

Microsoft Display Dock Seçilmiş Windows 10 Mobile aygıtların bir masaüstü bilgisayar benzeri bir deneyim için bir bilgisayarın monitörüne, fare ve klavyesine bağlanmasını sağlayan bir ekrana yerleştirilen Dock İstasyonu. Aynı zamanda, bazı mobil aygıtların yerel mobil uygulamaları çalıştırmasına olanak tanıyan Windows 10 Mobil'in yeni "Sürekli" özelliği için bağlantı istasyonu olarak işlev gören ilk aygıttır. Windows Mağaza uygulamalarını yan yana çalıştırmak veya Windows API uygulamaları gibi masaüstü sürümleri ile gelen ve Windows Mesajlaşma + Skype gibi çeşitli uygulamalar büyük monitörler için tam ekran modunda çalışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bilgisayar Faresi</span>

Apple Bilgisayar Faresi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir faredir. Tüketicilere sunulan ilk ticari farelerden biri olarak başladı. Yıllar boyunca Apple, tasarım felsefelerini yansıtan fareleriyle farklı bir biçim ve işlev sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mini-DIN konnektör</span>

Mini-DIN konnektör, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çok kutuplu elektrik konektörlerinin bir ailesidir. Mini-DIN, daha büyük, eski DIN konnektör'e benzer. Her ikisi de Alman standartları kuruluşu olan Alman Standartlar Enstitüsü'nün standartlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">DIN konnektör</span>

DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir. Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır: