İçeriğe atla

PPS-43

PPS-43

Çeşidi Hafif makineli silah
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Kullanıcılar bölümüne bakınız
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Çin İç Savaşı
Kore Savaşı
Vietnam Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Aleksey Sudayev
Tasarlandığı tarih 1942
Üretildiği tarih 1942-1946
Özellikler
Ağırlık 3.04 kg
Uzunluk 820 mm
Namlu uzunluğu 243 mm

Kalibre7.62
Atış hızı 600-900 mermi/dakika
Etkili menzil 200 m
Nişangah Ön ve arka sabit

PPS-43 (Rusça: Пистолет-пулемёт Судаева - ППС), Rus yapımı bir hafif makineli silahtır.

Tarihçe

PPS-43 hafif makineli silahı II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu'nun en çok kullanmış olduğu PPŞ-41 hafif makineli silahının yanında bir alternatif olabilmesi için ilk olarak 1942 yılında Aleksey Sudayev isimli silah tasarımcısı tarafından tasarlandı. Silahın Kızıl Ordu envanterine girebilmesi 1943 yılında gerçekleşti. Bu silahın geri tepme oranı PPŞ-41'e oranla daha az olduğu için tercih edilen bir tüfek olmuştur. Sovyet birliklerinin yanında Polonya birlikleri de bu tüfekleri kullanmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Çin İç Savaşı'nda kullanılmış, ardından Sovyetler Birliği Kore Savaşı'nda desteklemiş olduğu Kuzey Kore ve Çin'e bu silahları pazarlamıştır. Bu iki ülke Kore Savaşı boyunca PPS-43'leri de envanterlerinde bulundurdu. Savaştan sonra Çin Halk Cumhuriyeti Type-54 ismini verdiği PPS-43 benzeri tüfekleri üretti. Vietnam Savaşı sırasında Kuzey Vietnam ve Vietkong da bu tüfeği kullanmıştır. Bu tüfek São Tomé ve Príncipe güvenlik güçleri tarafından da kullanılmaktadır. Günümüzde halen Çin Halk Cumhuriyeti ve São Tomé ve Príncipe tarafından kullanılan bir silahtır.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ Jones, Richard (2009). Jane's Infantry Weapons 2009-2010. Jane's Information Group. s. 902. ISBN 0-7106-2869-2. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2014. 
  3. ^ Игорь Яценко. Железяку на пузяку // «Солдат удачи», № 6, 1996. стр.40-42

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RPG-7</span> Sovyet yapımı geri tepmesiz tanksavar

RPG-7, Sovyetler Birliği yapımı bir geri tepmesiz tanksavar silah olup, dünyada en çok kullanılan tanksavar silahıdır. Etkili menzili 400 metredir. Özgün adı: Ручной Противотанковый Гранатомёт-Ruçnoy Protivotankovıy Granatomyot. Önceki modeli RPG-2'den geliştirilmiştir. Atası II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından geliştirilen Panzerfausttur. ABD Ordusu kendine malederek "Rocket Propelled Grenade" biçiminde açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Thompson M1A1</span> ABD yapımı hafif makineli tüfek

Thompson hafif makineli tüfek, Tommy Gun olarak da bilinir, Amerikalı General John T. Thompson tarafından 1919 yılında tasarlanmış hafif makineli tüfektir.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">37-mm uçaksavar topu M1939 (61-K)</span> Sovyet topu

37-mm uçaksavar topu 1939 (61-K) SSCB tarafından geliştirilen, 1930 lu yılların sonlarına kadar üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 37 mm kalibrelik uçaksavar sınıfında bir toptu. Kara modeli 1950 li yıllarda yine Sovyet yapımı ZSU-57-2 ile yer değiştirdi. Bu top türleri II. Dünya Savaşı sırasında Ön Doğu cephesinde alçak ve orta yükseklikte uçan veya sorti yapan uçaklara karşı çok başarılı oldu. Ayrıca hafif zırhlı yer hedeflerine karşı da etkiliydi. 37-mm lik uçaksavar topu ile savaş boyunca 14,657 adet Mihver ülke uçağı düşürüldü. Bu da ortalama olarak her bir düşman uçağı için 905 adet 37-mm lik top mermisi kullanıldığını gösteriyor.

PPŞ-41, II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen Rus yapımı silahlardan biridir. Georgi Şpagin tarafından tasarlanan silah, PPD-40'a göre daha kısa sürede ve daha ucuza üretilebiliyordu. PPŞ-41 basit geri tepme mekanizmasıyla işlemekteydi. 71 fişeklik tambura ve 35 fişeklik şarjöre sahipti. 7.62 x 25 mm'lik fişek kullanıyordu. Kutu ve yuvarlak şarjör olmak üzere iki tip şarjör kullanılabilinmekteydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kore Savaşı'nda Kuzey Kore ve Çin tarafından kullanıldı. Aynı zamanda Çin İç Savaşı'nda kullanılıp, Vietnam Savaşı'nda da Kuzey Vietnam ve Vietkong birlikleri tarafından sıklıkla kullanıldı. PPŞ-41 tüfekleri az da olsa Irak Savaşı'nda Amerikan askerleri tarafından kullanılmıştır. Bugün Almanya 9 mm'lik fişekle, diğer ülkeler 7.62'lik fişekle polis güçleri tarafından kullanmaktadır, onun dışında koleksiyoncularda ve müzelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Type 59</span>

Type 59 Ana muharebe tankı, her yerde bulunan Sovyet T-54A tankının Çin kopyasıdır. İlk araç 1958'de üretildi ve 1959'da hizmete alındı. Bununla birlikte 1963'te seri üretime başlandı. Yaklaşık 9500 tank yapıldı ve üretimi 1980'de durduruldu ve yaklaşık 5500 tank Çin Silahlı Kuvvetleri envanterindedir. Type 59, 2000'lere kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun belkemiğini oluşturdu. Type 59-I ve Type 59-II varyantları ise 2002'de servise girdi.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

Browning Automatic Rifle, bilinen adıyla BAR, II. Dünya Savaşı'nda ABD birliklerinde otomatik tüfek -hafif makineli sınıfında hizmet veren bir tüfek ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mosin-Nagant</span> 1891de tasarlanıp o yıl hizmete konulan, 1998 yılına kadar hizmette kalmış Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeği

Mosin-Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Tüfek 1891 yılında Rus yüzbaşı Sergei Mosin ve Belçikalı Nagant firması tarafından tasarlanıp o yıl hizmete konulmuştur. 1965 yılına kadar üretilip 1998 yılına kadar hizmette kalmıştır. Rus-Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca hep hizmette kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MP 18</span> tarihte kullanılan ilk hafif makineli silah

MP 18, Theodor Bergmann tarafından üretilen bir hafif makineli tüfektir. Aynı zamanda tarihte kullanılan ilk hafif makineli silahtır.

AKM, 7.62 mm çapında mermi kullanan Mihail Kalaşnikov tasarımı, AK-47'nin 1959'da modernize edilmesiyle tasarlanmıştır. Kızıl Ordu, 1961'de bu silahla tanışmıştır, AK-47 türevlerinin en yaygın olanıdır ve Varşova Paktı ile Afrika ve Asya'da yaygın olarak kullanılmış ve Sovyet KBP Tula ile Izhmash firmaları tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 99 (hafif makineli silah)</span>

Type 99, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmış Japon yapımı hafif makineli tüfek.

<span class="mw-page-title-main">Type 100</span>

Type 100, Japon yapımı bir hafif makineli silah. Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Tüfeğin Type 100/40 ve Type 100/44 gibi çeşitleri bulunup 1942 ve 1944 yıllarında yapılmış versiyonları bulunmaktadır. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından ilk kez 1939'da tasarlanmıştır. İlk tasarlanmasında MP18 tüfeği model alınmıştır. Tüfeğin dış kaplaması Asya'nın orman koşullarına uygun olabilmesi için krom ile kaplanmıştır.

SKS, Sovyet yapımı bir yarı otomatik tüfek modelidir. Silah 1943 yılında Sergey Simonov tarafından tasarlanmıştır. Silah, 1950'lerde cephe hattı hizmetlerinde yerini AK-47'ye bırakmış olup bir süre daha ikincil hizmetlerde kullanılmıştır. Silah günümüzde merasim tüfeği olarak kullanılmaktadır. SKS, aynı zamanda birçok Doğu Bloku ülkesine ihraç edilmiş ve aynı zamanda Çin, Doğu Almanya, Yugoslavya ve Kuzey Kore gibi ülkelerde üretilmiştir. Ayrıca silah günümüzde birçok ülkede avcılık ve atıcılık amaçlı sivil tüfek pazarında oldukça rağbet görmektedir.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis (hafif makineli silah)</span>

Lewis makineli tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, savaş sırasında Britanya İmparatorluğu birlikleri tarafından yaygın olarak kullanılmış olup ayırıcı namlu soğutma örtücüsü ve üstten monte edilmiş tambur şarjör ile Kore Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.

Suomi KP/-31 (Suomi-konepistooli), Finlandiya yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1925 yılında tanıtılan M-22 prototipinin ve KP/-26 üretim modeli temelli olup genellikle Suomi KP olarak tanınmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Type 67</span> Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfek

Type 67, Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfektir. Silah, Type 53 (SG-43) ve Type 57 (SGM) makineli tüfeklerin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup DP tetikleme mekanizmasını, SG-43 hızlı değiştirme namlusu, RPD'ye benzer bir gaz regülatörü, ZB vz. 30 cıvata mekanizmasını ve değiştirilmiş Maxim tipi besleme mekanizması kullanmaktadır. "Çin Bixisi" olarak da anılır.

Bu listede Kore Savaşında (1950-1953) kullanılan silahlardan bahsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Şpagin</span>

Georgi Semyonoviç Şpagin Sovyet silah tasarımcısı. PPŞ-41 hafif makineli silahın tasarımcısı olarak bilinir. Ayrıca Vasili Degtyaryov ile birlikte DŞK ağır makineli tüfek tasarımında da görev yapmıştır.