İçeriğe atla

POTS

Sabit hat, Sedan Bulvarı, Omagh.

POTS (Plain Old Telephone Service)

Plain Old Telephone Service'in yani POTS'un Türkçe karşılığı Eski Sade Telefon Hizmetidir. Ses seviyesinde analog sinyal iletimi temellidir. ISDN, cep telefonları sistemleri ve VoIP'nin gelişiminden önce yaygın olarak kullanılan hizmettir. Dünya'nın birçok yerinde meskenlerde, küçük işletmelerde telefon ağına bağlantı türü olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Terim 19.yüzyılın sonlarında umumi telefon sisteminin sunulmasıyla, basmalı tuş arama tonu, elektronik santral ve fiberoptik iletişimin umumi anahtarlanmış telefon ağına (PSTN'e) tanıtılmasına rağmen genelde değişmeden kullanılmaya devam edilmiştir.

Karakteristiği

Eski sade telefon hizmeti birkaç başlık altında karakterize edilir:

  • Çok yönlü iletişim (Full Duplex)
  • 300 ila 3400 Hz İnsan sesi frekans aralığı (voiceband).
  • Arama süreci tonları sinyalleri kullanma. Örn: çevirme tonu, çalma sinyali.
  • Abone arama;
  • Operatör hizmetleri. Örn: bilinmeyen numaralar, uzun mesafe aramaları ve konferans aramaları.
  • Analog telefon arayüzüne Standart-uyumlululuğuna BORSCHT işlevi de dahildir.

Birleşik Devletler ve Avustralya'da merkezi anahtar ofisinden abonenin evine giden kabloya subscriber loop denir. DC akım ile çalışır. Elektrikler kesildiğinde çalışmaya devam etmeleri için merkez ofiste büyük batarya bankları tarafından beslenir. 48V kullanır. Subscirber loop'lar 300 ohm elektrik yükü taşırlar ve hoş olmayan hisler yaratsa da insan hayatı için tehlike teşkil etmezler.

Telefon abonelerine sunulan birçok arama özelliği telefon santrallerinin 1970 ve 1980'lerde bilgisayarlaştırılmasıyla erişime açılmıştır. Bu hizmetlere Sesli Posta, Arayanın Numarasını Görme, Arama Bekletme, Hızlı Arama, Konferans Aramaları (üç yönlü aramalar), Geliştirilmiş 911 ve Centrex hizmeti dahildir.

Umumi anahtarlanmış telefon ağının (PSTN) iletişim devreleri, sayısal iletişimin ilerlemesiyle modernleşmeye devam etmektedir. Genellikle abonelerin telefonlarında kullanılan bağlantı şekli hiç değişmemiştir ve atış çevirmeli telefonlarla hala uyumludur.

Güvenirlilik

POTS kısıltı özellik sunsa da, düşük bant genişliği ve mobil olma yeteneğinin olmayışı gibi, diğer telefon sistemlerinden cep telefonu, VoIP vs.. daha güvenilirdir. Beş dokuz adı verilen 99.999% oranında telefonu ahizeden kaldırdığınızda hizmet vermeye hazırdır bu da bütün yıl sadece yaklaşık 5 dakika arama tonu yoktur demek.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IP telefon</span> VoIP ile çalışan bir iletişim teknolojisi

IP Telefon, VoIP Telefon veya İnternet telefonu, VoIP ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. SIP olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları (PSTN) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır. Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">PSTN</span>

PSTN yani Public Switched Telephone Network 'dir. PSTN, dünya genelinde kullanılan devre aktarmalı telefon ağıdır. Başlangıçta sabit analog telefon şebekesi olarak kurulan bu ağ günümüzde neredeyse tamamen sayısal(dijital)dır ve sabit telefonların yanı sıra mobil telefon hatlarını da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon santrali</span>

Telefon santrali, birden fazla telefonun birbirini aramasını sağlayan, ses, görüntü ve mesaj iletişimi için aracılık eden ve genellikle iş ortamlarında kullanılan çok hatlı bir telefon sistemidir. İngilizce Private Branch Exchange kelimelerinin baş harfleri olan PBX'in karşılığıdır.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">SIM kart</span>

SIM kartı, uluslararası mobil abone kimliği (IMSI) numarasını ve ilgili anahtarı güvenli bir şekilde depolamayı sağlayan entegre devredir. Bu bilgiler mobil iletişim cihazlarını kullanan aboneleri tanımlamaya ve şebeke bağlantılarını doğrulamaya yarar. SIM kartlarında telefon rehberi de depolanabilir. SIM kartları tüm GSM telefonlarda kullanılır. CDMA telefonlarda ise yalnızca LTE uyumlu olanlarda kullanılır.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Google Fi</span> Google tarafından geliştirilen mobil sanal şebeke operatörü

Google Fi, Google tarafından geliştirilen mobil sanal ağ operatörü. Aboneler, hizmet bedelini ödedikten sonra, cep telefonu operatörleri arasında sinyal gücü ve hızına bağlı olarak, bölgede hangi operatörün kalitesi daha iyiyse otomatik olarak ona geçiş yapabilmektedir. Farklı operatörlere ait baz istasyonlarına bağlanılsa da, abone bunu fark etmez, Google Fi ağına bağlı görünür. Yalnızca uyumlu telefonlar üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">No.7 İşaretleşme Sistemi</span>

No.7 İşaretleşme Sistemi, 1975 yılında geliştirilen telefon sinyalleme protokollerinin bir kümesidir. Bu sistem PSTN telefon çağrılarının gerçekleştirilmesinde kullanılır. Numara dönüşümünü, yerel numara taşınabilirliğini, ön ödemeli faturalama, kısa mesaj hizmetlerini ve diğer piyasa hizmetlerinin çoğunu da gerçekleştirir

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caller ID</span>

Caller ID, calling line identification (CLID), Calling Line Identification (CLI), calling number delivery (CND), calling number identification (CNID), calling line identification presentation (CLIP) veya call display de denir), çağrı kurulurken arayan kişinin telefon numarasını aranan tarafın telefon ekipmanına ileten, VoIP de dahil olmak üzere analog ve dijital telefon sistemlerinde bulunan bir telefon servisidir. Arayan kimliği hizmeti, CNAM adı verilen bir serviste, arayan telefon numarasıyla ilişkili bir adın iletimini içerebilir. Alıcı, aramayı cevaplamadan önce telefon setindeki bir ekranda, ayrı olarak bağlı bir cihazda veya aynı satıcı tarafından telefon ve televizyon hizmeti sağlandığı zaman kablolu televizyonlar gibi diğer dijital göstergelerdeki bilgileri inceleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Videotelefon</span>

Videotelefon, gerçek zamanlı olarak insanlar arasındaki iletişim için farklı konumlardaki kullanıcılar tarafından ses sinyali-video sinyallerinin alınması ve iletilmesi için teknolojilerden oluşmaktadır. Bir videofon, gerçek zaman sistemleri olarak insanlar arasında iletişim için eşzamanlı video ve ses özelliklerine sahip bir görüntü aygıtılı bir telefondur. Telekonferans, bu teknolojinin bir video konferansta bireyler için değil, grup veya organizasyonel toplantı için kullanılmasını ima eder. Telebulunuş, yüksek kaliteli bir video sistemi sistemine veya buluşma teknolojisine başvurabilir, videonun ötesine geçerek robotlara gider. Video konferans da "görsel işbirliği" olarak adlandırılmış ve bir grup yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet faks</span>

İnternet faksı veya çevrimiçi faks, standart telefon bağlantısı ve faks makinesi kullanmak yerine, faks göndermek için internet ve internet protokollerinin kullanılmasıdır. İnternet faksının, e-posta gibi internet üzerindeki diğer iletişim araçlarına kıyasla ayırt edici bir özelliği, geleneksel telefon tabanlı faks makineleriyle faks mesajı alışverişi yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP gateway</span>

VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN