İçeriğe atla

POS terminal

Temassız ödeme
Bir market kasasında bulunan Halkbank ve Garanti BBVA POS cihazları

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı (PINpad olarak adlandırılır), ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır.[1] Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

Bir ödeme terminali, bir satıcının gerekli kredi kartı ve banka kartı bilgilerini almasına, bu verileri tüccar servis sağlayıcısına veya bankaya yetkilendirmesi ve son olarak da tüccara fon transferi yapmasına izin verir.[2] Terminal, satıcının veya müşterisinin bilgileri yakalamak için cihazın yakınında bir kartı kaydırmasını, takmasını veya tutmasını sağlar. Genellikle satış noktası sistemlerine bağlanırlar, böylece ödeme tutarları ve ödeme onayı otomatik olarak satıcı perakende yönetim sistemine aktarılabilir.[3] Terminaller ayrıca, tüccarın müşteriye kartını ve kişisel kimlik numarasını (PIN) göstermeden önce terminale yapılan tutarı girdiği bağımsız modda da kullanılabilir.

Günümüzde kart terminallerinin çoğu, hücresel ağ bağlantıları ve Wi-Fi üzerinden veri iletiyor. Eski terminaller standart telefon hattı veya Ethernet bağlantıları üzerinden iletişim kurar. Bazıları ayrıca, bağlantı kurulduğunda işlemsel verileri ağ geçidi işlemcisine iletilecek önbellekleme yeteneğine sahiptir; Bunun en büyük dezavantajı, kartın işlendiği sırada derhal izin verilememesidir ve bu da başarısız ödemelere neden olabilir.[4] Kablosuz terminaller Bluetooth, Wi-Fi, hücresel veya hatta uzak bölgelerdeki ve uçaklardaki uydu ağlarını kullanarak kart verilerini iletir.

Ödeme terminallerinin geliştirilmesinden önce tüccarlar, kredi kartı damgalayıcı veya Zipzap makinelerini kullanarak kart bilgilerini manuel olarak yakalardı. Ödeme terminallerinin geliştirilmesi, işlem sürelerinin azalması ve ödemelerin derhal yetkilendirilmesiyle verimlilik avantajı tarafından yönlendirildi. Güvenlik açısından, terminaller uçtan uca veri şifreleme ve denetim fonksiyonları sağlar. Yine de, bazı POS pin pad malware durumları olmuştur. Kart terminallerinde kayma olasılığı da var ve bu EMV standartlarını kullanarak bilgi yakalamak için manyetik şeridi kullanmaktan uzaklaşmaya yol açtı.[3]

Bir satıcı, bir PC veya akıllı telefon gibi bir mobil cihazda çalışan bir terminal uygulamasını kullanarak, tahsis edilmiş kredi kartı terminali donanımının işlevselliğini değiştirebilir. Genellikle, manyetik şeritli kart verilerini uygulamaya aktarabilen özel donanım okuyucularla çalışırlar; bununla birlikte akıllı kartlarla da çalışanlar (EMV gibi teknolojiyi kullananlar) da vardır, ancak bu akıllı telefon okuyucularında nadiren görülür. Gerekli donanımın bulunmaması durumunda, bu uygulamalar genellikle kart numarasının ve diğer verilerin elle girilmesini destekler. Ek olarak, çoğu zaman ek harici donanım gerektirmeden temassız veya mobil cihaz ödeme yöntemlerine uyum sağlamak için giderek daha fazla cihaz yerleşik RFID veya NFC teknolojisi sunmaya başlıyor.[5]

Bazı ödeme işlemcileri, örneğin telefondan ödeme alırken, kart olmadan ödemeleri işleme almak için sanal terminaller sunar.

QR kod ödemesi gibi mobil ödeme sistemleri, akıllı telefonlara ve basılı bir QR koduna dayanarak, ödeme terminallerine olan ihtiyacı tamamen atlamaktadır.

Türkiye'de ticari yasal zorunluluk

  • "Seyyar EFT-POS cihazı kullanan restoran, kafe, otopark, su ve tüp dağıtıcıları gibi hizmeti müşterinin ayağına götüren işletmeler başta olmak üzere, her türlü sektör ve işletmeler 1/10/2013 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığının yayımladığı 427 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar."[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kentkart, 1998 yılında Ahmet Emir Basmacı ve Mazhar Umur Basmacı kardeşler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de İzmir'deki AR-GE Merkezi'nin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana, Hatay, Ordu ve Muğla gibi şehirlerde bölge müdürlükleri ve ofisleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet bankacılığı</span> İnternet Bankacılığı

Çevrimiçi bankacılık, web bankacılığı veya ev bankacılığı olarak da bilinen İnternet bankacılığı, banka müşterilerinin internet üzerinden bankacılık hizmetleri almasına verilen addır. E-ticaret ödeme sistemi'nde de kullanılmakdadır. Artan internet kullanımı ve alışveriş sebebiyle giderek daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda özellikle dijital bankacılık ve mobil bankacılık hizmetleri yaygınlaşdı. İnternet bankacılığı, banka şubesine gitmeden, internet erişimi olan bir bilgisayar aracılığıyla yapılan bir uygulama olup birçok bankacılık işlemini kapsar. Çevrimiçi bankacılık sistemi tipik olarak ana bankacılık sistemine bağlanır veya onun bir parçası olur. Bazı bankalar tamamen internet veya telefon üzerinden faaliyet gösterdikleri "şubesiz banka" olarak faaliyet göstermektedir. Mevduat sigortası olmayan "neobank'lardan" farklıdırlar. Şubelerdeki kalabalık işlem yükünü azaltan ve personel artışından koruyan, maliyetleri düşüren bu yeni bankacılık anlayışı gittikçe gelişmektedir. Özellikle güvenlik konusunda alınan son önlemler ile hizmet oldukça güvenli hale getirilmiştir. Kredi kartı ve banka kartı gibi fakat sadece alışverişlerde tahsis edilen miktar kadar limite sahip sanal kart uygulaması da internet bankacılığı kapsamında verilen hizmetlerden bir tanesidir.

BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.

<span class="mw-page-title-main">Mastercard</span> Amerikan çok uluslu finans hizmetleri şirketi

Mastercard, 1966 yılında ABD'de kurulmuş olan finans şirketidir. Kredi kartı gibi materyaller üzerine kurulmuştur. Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kart ve kredi kartı ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Birçok futbol organizasyonuna sponsor olmasıyla da tanınmaktadır. Merkezi, Purchase, New York'taki Mastercard International Global Genel Merkezi'ndedir. Mastercard Worldwide, 2006'dan beri halka açık bir şirkettir. İlk halka arzından önce Mastercard Worldwide, markalı kartlarını çıkaran 25.000'den fazla finans kuruluşunun sahip olduğu bir kooperatifti. Dünya çapında Discover Financial, American Express, Visa Inc. gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Banka kartı</span>

Banka kartı, plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kullanıcının banka hesabından para ödemesi yapmasını sağlar. Kullanıcı ödemeyi POS cihazından geçirerek, pos cihazının şifresi girilerek ve daha sonra kartın şifresi girilerek yapar. Kredi kartından farklı olarak, satın alma işlemi için para, satın alma sırasında kart sahibinin banka hesabında olmalıdır. Dünya çapında her yerde kullanımda olan sadece Visa ve MasterCard vardır. Her yapılan alışveriş bu iki şirket tarafından görülebilmektedir.

İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pay</span> mobil ödeme ve dijital cüzdan servisi

Apple Pay, Apple tarafından sunulan bir mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmeti. iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch ve diğer uygun cihazlar ile mobil ödeme imkânı sunmaktadır. Apple Pay, Apple'a özel temassız ödeme sistemi gerektirmez, Visa'nın PayWave, MasterCard'ın PayPass ve American Express'in ExpressPay satış noktalarıyla çalışır. Şu anda sadece ABD'de ve Birleşik Krallık'ta kullanımda olan Apple Pay'in yakın zamanda uluslararası hale gelmesi beklenmektedir. iOS 8.1-den başlayarak, Apple Wallet hizmeti Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

Microsoft Pay, Microsoftun mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmetidir, kullanıcılara belirli cihazlarda ödemeler ve sadakat kartları yapmalarına olanak sağlar. Hizmet şu anda Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL ve Lumia 650 ile desteklenir. Microsoft Pay mevcut temassız terminalleri ile çalışabilir. Android Paya benzer şekilde, Pay ödeme yapmak için ana kart emülasyonu (HCE) kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Temassız kart</span>

Temassız akıllı kart, temassız 13.56 MHz kimlik bilgisi olan standart kredi kartı boyutundaki bir karttır. Temassız kartlarla, temassız ödeme yapılabilen POS terminal'dan temas olmadan ödeme yapılabilir. Temassız akıllı kartlar, CSN veya UID olarak adlandırılan salt okunur RFID ve yeniden yazılabilir bir akıllı kart mikroçip içerir. MasterCard Contactless, Visa Contactless, ExpressPay, QuickPass, Discover Card, RuPay Contactless

<span class="mw-page-title-main">Temassız ödeme</span>

Temassız ödeme, kullanıcı ödeme aracı ve POS cihazı arasında temas olmadan yapılan ödeme işlemlerine verilen isimdir. Temassız ödeme işleminde, kullanıcı temassız kartını veya temassız ödeme yapabilen telefonunu işyeri POS cihazına yakın mesafede tutar ve ödeme bilgileri kablosuz olarak gönderilir. Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay veya herhangi bir banka mobil uygulaması kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Ana kart emulatörü (İngilizce: Host card emulation veya HCE), yalnızca çeşitli yazılımları kullanarak çeşitli elektronik kimliğin kartların tam sanal olarak temsil edilmesini sağlayan yazılım mimarisi. HCE mimarisi öncesinde, NFC işlemleri çoğunlukla güvenli öğeler kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">E-Kent</span>

E-Kent; 2002 yılında Bursa'da kurulan; genel merkezi İstanbul'da bulunan; geçiş, biletleme ve elektronik ücret toplama sisteminde yazılımsal ve donanımsal ihtiyaca yönelik hizmet sunmaktadır. Aktif Bank'ın yan kuruluşudur. Toplu taşıma ve akıllı şehir çözümleri alanında Türkiye'nin 16 şehrinde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu'nun geçiş-biletleme sistemini işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ödeme kartı</span>

Ödeme kartı, ödeme sisteminin bir parçası olarak banka gibi finansal kuruluşlar tarafından verilen karttır. Bu kartlar; sahibinin banka hesabındakı fonlara erişmesini, finansal işlemler, ATM'lerden para çekmesini, EMV ve temassız ödeme'ler, satış noktası, yazar kasa ve öz-çıkış'larda POS terminal ile ödeme yapmasını sağlar. Depolanan değer kartı, kredi kartı, harcama kartı, ATM kartı, dijital kart, temassız kart, akıllı kart ve banka kartı gibi bir dizi ödeme kartları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakınlık kartı</span> temassız akıllı kart

Anahtar kartı olarak da bilinen yakınlık kartı kredi kartı ve kontak tipi akıllı kartlar gibi daha önceki manyetik şeritli kart’ların gerektirdiği gibi bir okuyucu cihazına yerleştirilmeden okunabilen temassız akıllı kart’tır. Yakınlık kartları temassız kart teknolojilerinin parçasıdır. Bir süre elektronik okuyucunun yakınında tutularak kodlanmış bir numaranın tanımlanmasına olanak sağlarlar. Okuyucu genellikle kartın okunduğunu belirtmek için bir bip sesi veya başka bir ses çıkarır.