İçeriğe atla

POI

Point of interest (ilgi çekici nokta) ya da POI, kişinin yararlı veya ilginç bulabileceği belirli bir noktanın konumudur. Bir örnek olarak Uzay İğnesi yerini ya da Mars'ta Olympus Mons yerini temsil eden bir noktadır. Otel, kamp, benzin istasyonları ya da modern (otomotiv) navigasyon sistemlerinde kullanılan diğer kategorilere atıf olduğunda çoğu tüketici terimini kullanır. Örneğin histoloji/patoloji/histopatoloji olarak tıbbi alanlarda, ilgi noktaları görünümünde bir alanda genel arka plan seçilir; örneğin, normal hücrelerin yüzlercesi arasından, patolog lekelenmesi üzerine diğerlerinden önce 3 ya da 4 neoplastik hücreleri bulabilirsiniz.

İlgi alanına göre (ROI - region of interest) bir bölge ve ilgi (VOI) bir hacim ve bir bölge ya da (çeşitli bireysel POI'leri içerebilir) bir hacim gösterme, kavramına benzer.

Terim yaygın olarak, özellikle CBS ve GPS navigasyon yazılımı da dahil olmak üzere elektronik türevleri, haritacılıkta kullanılır. Bu bağlamda, eşanlamlı geçiş noktası yaygındır.

Belli bir harita verisi varsayarak minimum POI enlem ve boylam ilgisi belirtir bir GPS noktasıdır. POI için bir ad veya açıklama genellikle bulunur ve örneğin yükseklik veya telefon numarası gibi diğer bilgiler de eklenebilir. GPS uygulamaları genellikle grafiksel bir harita üzerinde POI'leri farklı kategorilerde temsil etmek için simgeler kullanabilir.[1]

POI toplamaları

Çağdaş GPS cihazları için sayısal haritalar genellikle harita alanı içinde POI için temel bir seçim vardır.[2]

İnternet sitelerinde var bulunan ancak son kullanıcıların değiştirmek veya mevcut POI'leri tamamlamak için cihazları üzerine yükleyebilirsiniz, POI toplanması, doğrulanması, yönetimi ve dağıtımı konusunda uzman tanımlamasıdır.[3][4] Bu internet sitelerinin bazıları jenerik ve toplama ve herhangi bir ilgi için POI kategorize ederken diğerleri veya GPS cihazı (örn TomTom / Garmin) (örneğin hız kameraları gibi) belirli bir kategoride daha uzmanlaşmış bulunmaktadır. Son kullanıcıların, aynı zamanda kendi özel bir koleksiyon oluşturmak için yeteneği vardır.

Ticari POI toplamaları, sayısal haritalar ile gemi ya da özellikle abonelik temelinde satılanları genellikle telif hakkı ile korunmaktadır. Ancak, aynı zamanda telif ücretsiz POI toplamaları elde edilebileceği pek çok internet sitesi bulunmaktadır.

Uygulamalar

POI başvuruları geniştir. GPS özellikli cihazlar yanı sıra sayısal haritalar daha kullanılabilir halde kullanan yazılım uygulamaları gibi POI uygulamaları da arttırılır. Örneğin yeni sayısal kameralar otomatik olarak bir resim çekildiğinde GPS konumu ile Exif kullanarak fotoğrafı etiketleyebilir; bu resimler daha sonra Google Earth gibi bir sayısal harita veya uydu görüntüsü üzerinde POI olarak üstüne eklenebilir. Geocaching uygulamaları POI toplamaları etrafında inşa edilmiştir. Araç takip sistemleri POI'leri GPS izleme yazılımı kullanıcılarının kolayca POI'lere göre araçların konumunu izlemek, hedef noktaları ve/veya ofisleri işaretlemek için kullanılır.

Dosya biçimleri

Mülkiyet biçimleri de dahil olmak üzere birçok farklı dosya biçimleri, aynı temel WGS84 sistemini kullanılmaktadır, ilgi alanına göre veri noktası saklamak için kullanılır.

Aynı verileri saklamak için farklılık nedenleri şunlardır:

  • Bu alanda standartların eksikliği (GPX bu sorunu çözmek için kayda değer bir çabadır).
  • Bazı yazılım satıcıları tarafından girişimleri gizleme aracılığıyla verilerin korunması için.
  • Yarışmacının dosya özellikleri kullanarak şirketleri engellemek için lisanslama sorunları.
  • Bellek tasarrufu, örneğin, küçük tam sayı değerleri içine kayan noktalı enlem ve boylam koordinatlarını dönüştürerek.
  • Hız ve pil ömrü (tam sayı enlem ve boylam değerlerini kullanarak işlemleri daha az CPU yoğun kayan noktalı değerlerini kullanan).
  • Gereksinimler için verilere özel alanlar ekleyin.
  • GPS öncesine ait eski bir kaynak sistemlerinin kullanımı (örneğin UTM veya İngiliz ulusal ızgara referans sistemi için).
  • Okunabilirlik/olasılık (düz metin dosyaları insanlar tarafından okunabilir ve düzenlenebilir) düzenlemek için.

Aşağıdakiler POI alışverişinde farklı satıcılar ve cihazlar tarafından kullanılan dosya biçimlerinin bazılarıdır (ve bazı durumlarda da seyrüsefer parçası olarak):

  • ASCII metni (.txt .asc .csv .plt)
  • Topografix GPX (.gpx)
  • Garmin Mapsource (.gdb)
  • Google Earth Anahtar deliği Biçimlendirme Dili (.kml .kmz)
  • Pocket Street Pushpins (.psp)
  • Maptech Marks (.msf)
  • Maptech Yol Noktası (.mxf)
  • Microsoft MapPoint Pushpin (.csv)
  • OziExplorer (.wpt)
  • TomTom Overlay (.ov2) and TomTom plain text format (.asc)
  • OpenStreetMap verisi (.osm)

Üçüncü taraf ve satıcı tarafından sağlanan yararlı, başka türlü uyumsuz GPS cihazları veya sistemleri arasında değiştirilebilmesi için farklı biçimleri arasında ilgi alanına[5] göre veri noktasını dönüştürmek için kullanılabilir.[6] POI biçimi dönüştürücüleri genellikle KML2GPX (GPX KML dönüştüren) ve KML2OV2 (OV2 KML dönüştüren) dönüştürmek içindir, POI dosya biçimi, sonra adlandırılır.

Ayrıca bakınız

  • Araç seyir sistemi
  • Coğrafi kodlanmış fotoğraf
  • Harita veritabanı yönetimi
  • OpenLR
  • Turist gözde mekanı
  • Dünya Jeodezi Sistemi (GPS koordinatlarını temsil etmek için kullanılır)

Kaynakça

  1. ^ "Garmin POI Loader". Garmin. 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2008. 
  2. ^ "TomTom Points of Interest". POI66. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Waypointer - online POI manager". Waypointer. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. 
  4. ^ "Pintica - online POI manager". Pintica. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. 
  5. ^ CamperVanNZ. "Convert POI (Çevrimiçi)". 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2015. 
  6. ^ RJ Davies. "POIConverter". 29 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

Araç takip aracın yerini harita üzerinde gösterme işlemidir. Yer belirlemede GPS uyduları kullanılır. GPS uydularının kullanılmasından dolayı Uydudan Araç Takibi olarak da bilinir. 4 temel çeşidi vardır. GSM tabanlı sistemler, Uydu tabanlı sistemler, kara kutu sistemler ve hibrid sistemler. Telsizle takip de kullanılan yöntemler arasındadır, ama bu yöntem fazla yaygınlaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coğrafi koordinat sistemi</span> koordinat sistemi

Coğrafi koordinat sistemi, dünya üstündeki herhangi bir yeri, topografik bir nokta olarak tanımlamayı sağlayan bir koordinat sistemi. Küresel koordinat sistemindeki üç bileşenden ikisi kullanılarak belirtilir. Burada aşılması gereken zorluk, dünyanın bir küre değil de jeodezi bağlamında yaklaşık olarak bir elipsoit ya da basık sferoit şeklinde olmasıdır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

Koordinat sistemi, geometride herhangi bir düzlemdeki (çokkatlıdaki) bir nokta veya başka bir geometrik elemanın konumunu tam olarak belirlemek için bir veya daha çok sayı ya da koordinat kullanılan bir sistemdir. Koordinatlar basit matematikteki reel sayılardan oluşur. Fakat soyut cebir gibi bazı alanlarda karmaşık sayılar veya elemanlardan oluşabilir. Koordinat sisteminin kullanılması, geometrik problemlerin sayısal problemlere ve tersine dönüştürülmesini sağlar. Bu analitik geometrinin temelidir.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

GPX veya GPS eXchange Format, XML taslağı gibi tasarlanmış yazılım uygulamaları için ortak bir GPS veri biçimidir.

Magellan Navigation, Inc. tüketici ve profesyonel sınıf küresel konumlandırma sistemi alıcıları yapan bir Amerikan üreticisidir. Nantes, Fransa ve Rusya Moskova'da Avrupa satış ve mühendislik merkezleri ile, Santa Clara, Kaliforniya merkezli, Magellan Hertz kiralık arabalarda bulunan Hertz NeverLost sistemi dahil satış sonrası otomotiv GPS birimlerini üretir. Maestro, RoadMate, Triton ve eXplorist çizgisinde Magellan'ın mevcut tüketici ürünleri vardır. Şirket ayrıca özel yol haritaları (DirectRoute), topoğrafik haritalar (Topo) ve tüketici GPS alıcıları ile kullanım için deniz haritalarını (BlueNav) üretir.

GPS izleme ünitesi, bir aracın tam yerini belirlemek için Küresel Konumlandırma Sistemi kullanan bir aygıttır. Kaydedilen konum verileri izleme birimi içinde saklanabilir ya da birimi gömülü, radyo veya hücresel uydu modem kullanarak, merkezi bir konum veri tabanı ya da internet bağlantılı bir bilgisayara aktarılabilir. Bu varlığın konumu, daha sonra parça çözümleme izleme yazılımı, GPS kullanarak bir harita arka planında ya gerçek zamanlı ya da aldığınız sırada görüntülenmesini sağlar. Veri izleme yazılımı, GPS özelliği ile akıllı telefonlar için kullanılabilir.

NavPix, coğrafi veri ile bir görüntüyü birleştiren teknolojisi ile Navman tarafından uygulanan özel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turn-by-turn navigasyon</span>

Turn-by-turn navigasyon seçilen rota için yol tarifi sürekli sözlü ve görsel talimatlar şeklinde kullanıcıya sunulmaktadır, bazı GPS navigasyon cihazlarının bir özelliğidir. Sistem güncel hedefe en iyi rota hakkında kullanıcıyı tutar ve genellikle trafik ve yol koşulları gibi değişen etkenlere göre güncellenir. Turn-by-turn sistemleri tipik sola veya sağa, sokak adını açmak isteyip kullanıcıyı bilgilendirmek üzere bir elektronik sesi kullanmaktadır ve ne kadar mesafe kaldığını söylemektedir.

Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili Internet tabanlı, iki boyutlu haritalar ve üç boyutlu Dünya tarayıcılar içinde coğrafi şerhi ve görselleştirme ifade etmek için bir XML gösterimdir. KML başlangıçta Anahtar Deliği Dünya Görüntüleyicisi olarak seçildi, Google Earth ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2004 yılında Google tarafından satın alınan Keyhole, Inc tarafından yaratıldı. KML 2008'de Open Geospatial Consortium tarafından uluslararası bir ölçüt haline getirilmiştir. Google Earth'te görüntüleyebilirsiniz ve grafiksel KML dosyalarını düzenlenmesi mümkün olan ilk program olmuştur. Bu tür Marble gibi diğer projeler de KML desteği geliştirmeye başlamıştır.

ITN, TomTom cihazları için bir güzergâh veri biçimi olarak tasarlanmış bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel konumlandırma yardımcısı</span> konumlandırma yeteneği ve navigasyon işlevlerini birleştiren taşınabilir elektronik bir ürün

Ayrıca Kişisel Konumlandırma Cihazı veya Taşınabilir Navigasyon Cihazı (TNC) olarak bilinen Kişisel Konumlandırma Yardımcısı (KKY) bir konumlandırma yeteneği ve navigasyon işlevlerini birleştiren taşınabilir elektronik bir üründür.

<span class="mw-page-title-main">OsmAnd</span>

OsmAnd ücretsiz ve ücretli açık kaynak olan bir uygulamadır, çevrimdışı ve çevrimiçi haritalar için küresel mobil harita görüntüleme ve navigasyon uygulaması Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır. Birincil görüntüler için (OSM) OpenStreetMap harita veritabanını kullanır. Bu projenin geliştirilmesi GitHub üzerinden yapılıyor.

Garmin iQue Kişisel dijital asistanları (PDA) entegre Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ile birleştiren bir dizi Garmin cihazlarıydı. 2008 yılının ortalarında ortadan kalktı.

Geotagging coğrafi etiket tanımlı meta verileri, coğrafi etiketlenmiş fotoğraf veya video, web siteleri, SMS mesajları, QR Kodları veya RSS yayınları gibi çeşitli medyalara ekleme işlemidir ve bir coğrafi meta veriler biçimidir. Bu veriler genellikle enlem ve boylam koordinatlarından oluşur, ancak bunlar ayrıca yükseklik, kerteriz, İrtifâ, mesafe, doğruluk verileri, yer adları ve belki bir Zaman Damgasını da içerebilir.

Ondalık dereceler (OD) enlem ve boylam coğrafi koordinatlarını ondalık kesirler olarak ifade eder ve birçok coğrafi bilgi sisteminde (CBS), OpenStreetMap gibi web haritalama uygulamalarında ve GPS cihazlarında kullanılır. Ondalık dereceler derece, dakika ve saniye (DDS) kullanımına bir alternatiftir. Enlem ve boylamda olduğu gibi, değerler sırasıyla ± 90 ° ve ± 180 ° ile sınırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Eşdikdörtgensel izdüşüm</span>

Eşdikdörtgensel izdüşüm, Batlamyus'un MS 100 civarında ortaya attığı projeksiyona dayandırılan ve Tire'li Marinus'a atfedilen basit bir harita projeksiyonudur. Projeksiyon, meridyenleri sabit aralıklı dikey düz çizgilerle ve enlem çemberlerini sabit aralıklı yatay düz çizgilerle eşler. Projeksiyon ne eşit alana sahiptir ne de konformaldır. Bu projeksiyonun getirdiği çarpıklıklar nedeniyle, navigasyon veya kadastro haritalamada çok seyrek bir şekilde kullanılmaktadır; yaygın olarak tematik haritalamada kullanılır. Özellikle, harita üzerindeki bir görüntü pikselinin konumu ile Dünya üzerindeki karşılık gelen coğrafi konumu arasındaki özellikle basit ilişki nedeniyle carrée levhası, Celestia ve NASA World Wind gibi küresel coğrafi bilgi sistemleri için bir standart haline geldi.

Petal Haritalar, Huawei tarafından sağlanan, TomTom, Here, Zenrin ve OpenStreetMap dahil olmak üzere birleşik harita veri kaynağı kullanan bir çevrimiçi harita hizmetidir.