İçeriğe atla

PNOZ (emniyet röleleri)

PNOZ Pilz GmbH & Co. KG şirketinin sahip olduğu tescilli bir ticari markadır. Ürün bir emniyet rölesidir. Pilz 1987 yılında, insanı ve makineyi korumak için ilk acil duruş rölesini geliştirdi.[1]

Ürün geçmişi

Kontrol teknolojisinin ilk zamanlarında, üstünde durulan konu fonksiyon ve bunun sonucu olarak da işlem şekli olmuştur. Röleler ve kontaktörler işletme ve makineleri aktive ediyordu. Çalışanları korumak adına kapatma cihazlarının bulunduğu yerlerde aktuatör, ihtiyaç durumunda yalnızca güçten ayrılıyordu. Ancak insanlar zamanla bu tip bir koruma sisteminin arızalanarak devre dışı kalabileceğini anladılar. Koruyucu işlev artık garanti altında değildi. Sonuç olarak insanlar, bu çeşit bir güç kesme fonksiyonunu koruyacak alternatifleri göz önünde bulundurmaya başladı.[2]

3 kontaktör kombinasyonu gibi özel röle devreleri bu düşüncelerin ilk sonuçlarından biri oldu. Bu cihaz kombinasyonları son olarak ilk emniyet rölesi olan PNOZ'un geliştirilmesini sağladı. Patent EP0482437'den bir bölüm: Bağlantı kesintisi işleminden sonra kanalların (2, 3) başlatılmasına yönelik olarak, gelişigüzel şekilde çalıştırılan, manuel bir anahtar (21) aracılığı ile aktive edilen birincil başlatma devreli (4) iki kanallı acil durum kapatma cihazı (1) sağlanır. Bunu yapabilmek için acil durum kapatma cihazı (1) otomatik olarak açık duruma getirilirken, besleme gerilimi yeniden başladığında dahi besleme gerilimini yeniden başlatma işleviyle çalışan ve aksi takdirde etkisi bulunmayan ikinci bir başlatma devresi (5) bulunur.[3]

Ürün tanımı

Emniyet röleleri bu şekilde genellikle emniyet fonksiyonlarını gerçekleştiren cihazlardır. Bu gibi bir emniyet fonksiyonunun görevi, bir tehlike durumunda var olan riski kabul makul bir seviyeye çekmek için gerekli tedbirleri kullanmaktır. Bunlar şu emniyet fonksiyonları olabilir:[4]

  • Bir hareketi kontrollü ve böylece emniyetli şekilde durdurma
  • Hareketli koruyucuların konumunu izleme
  • Erişim sırasında bir kapama hareketini kesme

Emniyet röleleri, belli bir fonksiyonu başka emniyet rölelerine bağlayarak izlerken, bir işletme veya makinenin eksiksiz şekilde izlenmesini garanti eder. Emniyetle ilgili ilk kontrol sistemleri programlanabilir lojik kontrolörü (PLC) içinde yapılana benzer olarak fonksiyonları, programlama vasıtası ile esnek olarak birbirine bağlama isteği sonucunda ortaya çıktı.[2]

Yapı ve fonksiyon

Günümüzde emniyet röleleri ilk olarak teknolojik tasarımları bakımından birbirinden ayrılır:

  • Klasik kontak bazlı röle teknolojisi
  • Elektronik değerlendirmeli ve kontak bazlı gerilimsiz çıkışlı
  • Yarı iletken çıkışlı tam elektronik cihazlar

Emniyet röleleri doğru şekilde bağlandıklarında, cihazın her zaman, kendisinde ya da bir sensör veya aktuatöre bağlı olarak dış kaynaklı şekilde ortaya çıkan arızanın, emniyet fonksiyonunun yitirilmesine mahal vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır.[5]

Röle teknolojisinde birinci nesil emniyet rölesinin tipik tasarımı klasik 3 kontaktör kombinasyonuna dayanır. Ekstra özelliklere sahip tasarım kablolama hatalarının emniyet fonksiyonunun yitirilmesine neden olmasının engellenmesini sağlar. Pozitif kutup kontaklı iki röle (K1, K2) emniyetli şalter kontakları sağlar. İki giriş devresi olan CH1 ve CH2 her biri dahili rölenin ikisinden birini etkinleştirir. Devre, K3 başlatma rölesi vasıtası ile başlatılır. Y1 ve Y2 bağlantı noktaları arasında (geri bildirim döngüsü) bir başka izleme devresi vardır. Bağlantı, emniyet kontakları vasıtası ile etkinleştirilebilen veya kapatılabilen aktuatör pozisyonlarının kontrol edilmesi ve izlenmesi için kullanılır. Cihaz, örneğin; bir acil durum kapanması / acil durum duruşu tuşunda veya çıkış rölesindeki emniyet kontaklarının kontak kaynaklarında ortaya çıkan arızaları tespit edecek şekilde tasarlanır. Emniyet cihazı tekrar açılan cihazı durdurur ve böylece K1 ve K2 rölelerinin etkinleşmesini de engeller.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Alman patenti 4033801". 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  2. ^ a b "Emniyet Özeti, Bölüm 4: Emniyetli kontrol teknolojisi, sayfa 115". 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Uluslararası patent EP0482437". 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  4. ^ "Emniyet Özeti, Bölüm 4.1.1: Emniyet rölelerine genel bakış, sayfa 116". 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  5. ^ "Emniyet Özeti, Bölüm 4.1.2: Emniyet rölelerinin yapısı ve fonksiyonu, sayfa 116 takip eden sayfalar". 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  6. ^ "Emniyet Özeti, Bölüm 4.1: Emniyet röleleri, sayfa 118 takip eden sayfalar". 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik devre elemanları</span> elektronik devreyi meydana getiren ögeler

Elektronik devre elemanları, elektrik devresinin çalışabilmesi için kullanılan parçalara denir. Aktif ve pasif devre elemanları olarak iki gruba ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">TCP</span>

TCP (Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının taşıma katmanı protokollerinden birisidir. Son güncellemesi Ağustos 2022 tarihi itibarıyla RFC 9293 içerisinde tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buzdolabı</span>

Buzdolabı; yaygın olarak buhar sıkıştırma çevrimine göre çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Bu bağlamda absorpsiyonlu soğutma ve ayrıca Peltier soğutma sistemleri ile çalışan buzdolapları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">/dev/random</span>

Unix türevi işletim sistemlerinde, /dev/random yalancı rastsal sayılar üreten bir stream dosyasıdır. Cihaz sürücülerinden ve diğer kaynaklardan toplanan çevresel gürültüye erişim sağlar. Bloklama ile çalışır. /dev/random normalde talep edildiğinden daha az entropi mevcutsa engeller, /dev/urandom tipik olarak asla engellemez, /dev/arandom yeterli entropi ile güvenli bir şekilde başlatılana kadar önyükleme sonrası bloklar ve daha sonra asla bloklanmaz. /dev/random ve /dev/urandom farklı işletim sistemlerinde farklı şekillerde uygulanmaktadır ve pek azı /dev/arandom desteğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kontaktör</span> bir elektrik devresini başka bir devrenin kapanması ile kapatan veya açan elektromekanik bir alet

Kontaktör, elektrik güç devresini anahtarlamak için kullanılan, elektrikle kumanda edilen bir elektrik anahtardır. Kontaktör, genellikle anahtarlamalı devreden çok daha az güçle, örneğin 230 voltluk bir motor anahtarını 24 voltluk bobin elektromıknatısıyla açıp kapatılması gibi, açıp kapatır.

Pilz GmbH & Co. KG, emniyetli otomasyon teknolojileri alanında faaliyet gösteren, emniyet ve kontrol teknolojisi konularında eksiksiz çözümler sunan bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

Elektrik kontağı, elektrik anahtarlarında, rölelerde, şalterlerde bulunan ve devreyi açma veya kapatma görevini yapan bir elektrik devresi bileşenidir. İki eş iletken metalden oluşur ve aralarındaki boşluk kapandığında elektrik akımını iletir, boşluk açıldığında iletmez. Boşluk, hava, vakum, SF6 veya diğer elektriksel yalıtım akışkanı olmalıdır. Kontaklar, buton ve anahtar vasıtasıyla manüel çalıştırılabildiği gibi, sensör veya mekanik cihazlar vasıtasıyla basınçla ve röle ile elektromekaniksel olarak da açılıp/kapatılabilir. Kontak malzemesi, genellikle gümüş ve altın gibi süper iletkenlerden imal edilir. Maliyeti azaltmak için kontaklar daha ucuz malzemelerden de yapılabilir.

Bir Programlanabilir Emniyet Kontrol Sistemi PSS genellikle giriş, işleme ve çıkış bölümlerinde, sistemin güvenlikle ilgili uygulamalarında emniyet ve kullanılabilirliği garanti altına alan özel tasarım unsurlarına sahip bir programlanabilir lojik kontrolörüdür (PLC). PSS, Pilz GmbH & Co. KG şirketinin tescilli bir ticari markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amplifikatör</span>

Amplifikatör veya yükselteç, elektronik sinyalleri artırmak için kullanılan elektronik cihazlardır. Amplifikatörler bu işlemi bir güç sağlayacısından alıp bu çıkış sinyallerinin şeklini eşleştirerek yaparlar. Yani, bir amplifikatör güç sağlayıcısından aldığı sinyalleri düzenler.

SHA-2, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından tasarlanmış kriptografik özet (hash) fonksiyonları kümesidir. Kriptografik özet fonksiyonları, hesaplanmış “özet” ile bilinen ve beklenen özet değerinin karşılaştırılmasıyla, dijital veri üzerinde yürüyen matematiksel operasyonlardır. Özet fonksiyonları ile bir kişi verinin bütünlüğüne karar verebilir. Örneğin, yüklenmiş bir dosyanın özet değerini hesaplamak ve sonucu önceden açıklanmış özet sonucu ile karşılaştırmak, yüklemenin değiştirilip değiştirilmediğini veya üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını gösterebilir. Kriptografik Hash fonksiyonlarının kilit noktası çakışma dirençleridir: hiç kimse aynı özet çıktısı veren iki farklı girdi bulamamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pixel (telefon)</span>

Pixel ve Pixel XL, Google tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş ve pazarlanan Android akıllı telefonlardır. Bunlar, 4 Ekim 2016'da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında duyuruldu ve halefler 2017'de onaylanan Google Pixel donanım hattındaki ilk akıllı telefonlar olarak hizmet etti.

Kriptografi 'de bir 'Lamport imzası' veya 'Lamport bir defalık imza şeması' dijital imza oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Lamport imzaları, kriptografik olarak güvenli herhangi bir tek yönlü fonksiyon ile oluşturulabilir; genellikle bir Kriptografik özet fonksiyonu kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Anahtar türetme fonksiyonu</span>

Kriptografide, anahtar türetme fonksiyonu (ATF), bir veya daha fazla gizli anahtarı, ana anahtar, parola veya geçit parolası gibi unsurlardan bir sözderastlantısal fonksiyon kullanarak türetir. ATF'ler, anahtarlar boyutlarını uzatmak veya belirli formatlarda anahtarlar elde etmek için kullanılabilirler. Diffie-Hellman anahtar değişimi sonucunda oluşacak bir grup unsurların, AES'in kullanılabileceği bir simetrik anahtara dönüştürülmesi bu kullanıma örnek olarak gösterilebilir. Anahtar kullanılan kriptografik özet fonksiyonları, anahtar türetme için kullanılan sözderastlantısal fonksiyonların popüler örneklerinden biridir.

Merdiven mantığı, imalat ve proses kontrolde kullanılan röle raflarının tasarımını ve yapımını belgelemek için yazılı bir yöntemdi. Röle rafındaki her cihaz, gösterilen cihazlar arasındaki bağlantılarla birlikte merdiven diyagramında bir sembolle gösterilir. Ayrıca, pompa, ısıtıcı vb röle rafının dışındaki diğer öğeler de merdiven şemasında gösterilir.

Motor kontrol cihazı, bir elektrik motorunun performansını önceden belirlenmiş bir şekilde koordine edebilen bir cihaz veya cihazlar grubudur. Motor kontrolörü, motoru başlatmak ve durdurmak, ileri veya geri dönüşü seçmek, hızı seçmek ve düzenlemek, torku düzenlemek veya sınırlamak ve aşırı yüklere ve elektrik arızalarına karşı korumak için elle veya otomatik kumanda eden bir araç içerebilir. Motor kontrolörleri elektromekanik anahtarlama kullanabilir veya motor hızını ve yönünü düzenlemek için güç elektroniği cihazları kullanabilir.