İçeriğe atla

PMP sertifikası

1995'ten 2008'e kadar PMP® Sertifika Sahiplerinin Gelişimi

PMP (Project Management Professional) sertifikası PMI (Project Management Institute) tarafından verilen, tüm dünyada bilinen ve yetkinliği kabul edilen proje yönetimi sertifikası.[1] 2017 itibarıyla tüm dünyadaki PMP sertifikasına sahip profesyonellerin sayısı iki milyona yaklaşmıştır. Özellikle bilişim projelerindeki hızlı değişen teknoloji ve öngörülemeyen gelecek süreçleri çevik proje yönetimi yöntemlerini gerektirdiğinden, proje yönetimi alanında PMP sertifikasının değeri ve işverenler tarafından tercih şartı olarak talebi artmaktadır.

PMP sertifikası koşulları

PMP sertifikası sınavına girebilmek için öncelikle PMP sertifikası ön koşullarını yerine getirmek gerekmektedir. PMP sertifikası sınavına girebilmenin 2 temel ön koşulu vardır.[2]

  1. Proje yönetimi deneyimine sahip olmak. Proje yönetimi deneyimi ön koşulu, sertifika sınavına girecek kişinin eğitim seviyesine göre değişmektedir.
    • Adayın 4 yıllık lisans eğitimi ya da dengi veya üzeri bir eğitim derecesi olması halinde; 4.500 saatlik proje yönetimi tecrübesi aranmaktadır. Buradaki proje yönetimi tecrübesi için gerekli olan görev konumu, proje yöneticisi veya yönetsel roller olmak zorunda değildir. Projeyi yöneten ekipte aktif görev almak bu tecrübe gerekliliğini karşılamaktadır. Bu yaklaşık 3 yıllık bir tecrübeye karşılık gelmektedir.
    • Adayın eğitim seviyesinin lisans derecesi altında olması halinde; 7.500 saatlik proje yönetimi tecrübesi aranmaktadır. Buradaki proje yönetimi tecrübesi için gerekli olan görev konumu, proje yöneticisi veya yönetsel roller olmak zorunda değildir. Projeyi yöneten ekipte aktif görev almak bu tecrübe gerekliliğini karşılamaktadır. Bu yaklaşık 5 yıllık bir tecrübeye karşılık gelmektedir.
  2. Proje yönetimi eğitimi almış olmak. PMP sertifikası sınavına girecek adayların son 5 yıl içerisinde en az 35 saatlik proje yönetimi eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Bu proje yönetimi eğitimleri tek bir eğitimle alınabileceği gibi, birden çok eğitimle de alınabilir. Günümüzde online eğitimlerin yaygınlaşması ile birlikte, bu eğitimler online olarak da alınabilmektedir.

PMP sertifikası başvurusu

PMP sertifikası ön koşullarını yerine getiren aday, yazılı veya online olarak PMP sertifika sınavına başvurur. PMI daha hızlı sonuçlanması nedeniyle online PMP başvurusunu önermektedir.

Online PMP başvuruları 5 iş günü içerisinde PMI tarafından incelenerek aday bilgilendirilir. Başvurunun onaylanması halinde, PMP sertifika sınavına 1 yıl içerisinde girilerek geçilmesi gerekmektedir.

PMI kalite/kontrol süreçleri dahilinde bazı PMP başvurularını (yaklaşık %20'si) rastgele olarak denetlemektedir. PMP başvurusunun denetlemeye takılması durumunda PMI, adayların tecrübe şartı için sunmuş oldukları proje yönetimi çalışmalarının detaylı olarak açıklandığı formların posta yoluyla göndermesini talep eder. İncelenen çalışma tecrübesinin yeterli görülmemesi halinde, düzeltme ve/veya gereken en az çalışma süresini doldurabilecek yeni tecrübe açıklaması talep eder. Gönderilen çalışma tecrübesinin onaylanmasını takip eden bir yıllık sürede, adayın seçmesine izin verilen tarih ve onaylı sınav merkezlerinden birinde PMP sınavı gerçekleştirilir.

PMP başvuru denetleme

PMI denetlemelerinde PMP sertifika adaylarında iki temel konuda dokümanlar istenmektedir.

  1. Proje deneyimi ile ilgili dokümanlar. Proje deneyiminde girdiğiniz bilgiler ile ilgili işvereninizden veya yöneticilerinizden referans mektupları istenebilir.
  2. Proje yönetimi eğitimi ile ilgili dokümanlar. Katıldığınız proje yönetimi eğitimi ile ilgili kurs katılım sertifikası, kurs içeriği ve katılım mektubu bilgileri istenebilir. Bu durumda PMP sertifikası adayı eğitimi aldığı kuruma başvurarak bu bilgileri almalıdır.

PMI denetlemesinde istenen dokümanlar tamamlandıktan sonra 90 gün içerisinde PMI'ın aşağıdaki adresine posta yolu ile gönderilmelidir.

PMI

Attn: Certification Audit

14 Campus Blvd.

Newton Square, PA 19073-3299 USA

PMP sertifikası sınavı

PMP sertifikası sınavı 180 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 270 dakikadır. Bu sorulardan 5 tanesi PMI'ın ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kapsamında sorulur ve sınav sonucuna etki etmez. Bu sorular sınav içerisinde rastgele geldiğinden tüm sorular özenle cevaplanmalıdır.

PMI, PMP sertifika sınavını geçme notu gibi bir bilgi paylaşmasa da, genel kanı sonuca etki eden 175 sınav sorusu üzerinden %67'inin yani 117 sorunun doğru cevaplanması gerektiğidir.

PMP sertifikası sınavları prometric sınav merkezleri tarafından yapılmaktadır ve bilgiyasar ortamında online olarak organize edilmektedir.

PMP sertifika sınav sonucu

PMP sınavının sonucu, oturumun sonunda belirlenmektedir. 3 alanda ortalama tutturmanı gerekmektedir.

3 proje yönetimi alanı üzerinden aldığınız aldığınız notlar 4 uzmanlık derecesiyle değerlendirilir.

3 alan:

  1. kişiler
  2. süreçler
  3. iş ortamı

4 uzmanlık derecesi:

  • hedef üstü -
  • hedef -
  • hedef altı -
  • gelişim ihtiyacı-

PMP sertifikasının postalanması

PMP sınavınız sonrasında eğer sınavı başarıyla geçtiyseniz, 2-4 hafta içerisinde PMP sertifikanızı posta adresinize almış olacaksınız.

Kaynakça

  1. ^ "PMI-Project Management Institute". 10 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2017. 
  2. ^ "PMP Certification Requirements". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

MBA, iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlilik derecesidir.

Dikey Geçiş Sınavı, 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek lisans</span> lisansüstü akademik derece

Yüksek lisans, bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

LPI, 1999 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen, uluslararası Linux sertifikasyon organizasyonunun adıdır. Linux Profesyonel Enstitü, Linux sistem yöneticiliği ve programcıları için satıcıdan bağımsız profesyonel sertifika sağlayan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Dünya'da LPI sertifikası olan 65.000'in üzerinde Linux profesyoneli vardır.

<span class="mw-page-title-main">IELTS</span> Uluslararsı İngiliz Dili Sınav Sistemi

IELTS, İngilizce dil seviyesi belirlemek için uluslararası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lisans Yerleştirme Sınavı</span> yükseköğrenime geçiş sınavı (2010–2017)

Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de 2010-2017 yılları arasında yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Yerini 2017 itibarıyla uygulanan YKS'nin AYT oturumuna bırakmıştır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda herhangi bir puan türünden 180 puan alan adaylar dilerlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na başvurabilirler. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda bu barajı geçen adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmaları zorunlu değildir fakat LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen aday öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda 5 ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavları genellikle haziran ayında yapılmaktadır. Fakat sınav tarihleri girilen yıllara göre değişmektedir. Aday öğrenciler istedikleri kadar oturuma girme haklarına sahiplerdir. Genellikle LYS ile alan bir bölüme yerleşmek için en az 2 LYS oturumuna girmek gerekmektedir. Aday öğrenciden her bir oturum için ayrı ayrı ücret talep edilmektedir. Bu ücret 2017 yılında 40 Türk lirası olarak açıklanmıştır. Öğrenciler ortaöğretimde eğitim gördükleri alan dışındaki bir oturuma girerlerse bu durumda adayın puanı kırılmaz. Puan kırılma olayı sadece üst üste iki yıl sınava giren adayların girdiği ikinci sınavda uygulanır ve adayın OBP'si yarı yarıya düşürülür. Aday öğrencinin puanının kırılmasının sebebi bir önceki yıl bir bölüme yerleşmesi ile alakalı olup alan dışı tercih ile bir alakası yoktur. Lisans Yerleştirme Sınavı'na dair başvurular ve sonuçlar ÖSYM AİS'ten duyurulmaktadır.

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı merkezi ABD'nde bulunan Proje Yönetimi Enstitüsü tarafından yayınlanan, proje yönetimi konusunda kılavuz niteliği taşıyan bir kitaptır. Kılavuzluk özelliği nedeniyle, kitap yöntembilimsel bir kaynak olmaktan ziyade, standart bir başvuru kaynağı işlevi görmektedir. Kitabın içeriğine hakimiyet, mevcut proje yöneticileri için olduğu kadar, Profesyonel Proje Yöneticisi ve Sertifikalı Proje Yöneticisi sınavlarına hazırlananlar açısından da yararlı bulunmaktadır.

Hesaplama Teknoloji Endüstrisi Birliği (Computing Techonology Industry Association = CompTIA), kâr amacı gütmeyen ticari bir organizasyondur. 1982 yılında 5 mikro bilgisayar bayisi tarafından Association of Better Computer Dealers (ABCD) şirketi olarak kurulmuştur. 10 yıl boyunca ABCD birçok CompTIA girişimi ve üyelik kazançları için zemin oluşturmaya çalışmıştır.

Fulbright burs programının Türklere yönelik ve/veya Türkiye etkinlikleri.

Bir proje yöneticisi, proje idaresi alanında bir profesyoneldir. Proje yöneticileri, mühendisliğin herhangi bir alanında, planlama, temin etme ve projenin yerine getirilmesinde sorumluluk sahibidir. Proje yöneticileri bir organizasyonun çeşitli departmanlarında meydana gelen problemlerin ya da uyumsuzlukların daha yüksek otoritelere ulaşmadan önce başvurulması gereken ilk merci noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Baruch College, 1847’de kurulmuş olan City University of New York’u oluşturan 10 akademik birimden biridir. New York üniversiteleri arasında öne çıkan Baruch College, Amerika’nın en seçkin profesörlerini ve eğitimcilerini bünyesinde toplamıştır. 170 yıllık köklü bir üniversite olan Baruch, U.S News & World Report, Forbes, The Princeton Review ve diğer medya kuruluşları tarafından hazırlanan bölgenin ve ülkenin en iyi okulları listesindedir. Bu da okulu, Amerika’da üniversite okumak isteyen ulusal ve uluslararası öğrenciler için birincil tercihlerden yapmaktadır. Dünya’nın dört bir yanından her yıl yüzlerce öğrenciye kaliteli bir eğitim vaadi ile kapılarını açan Baruch College’ın 1600’den fazla uluslararası öğrencisi vardır. Üniversitenin kültürel mirasını taşıyan, en az 110 farklı dil konuşan, dünyanın farklı ülkelerinden 18.000 öğrencisi bulunmaktadır ve bu özelliği ile Amerika’daki en fazla etnik çeşitliliğe sahip okullardan biri seçilmiştir.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.