İçeriğe atla

PMD serisi mayınlar

PMD-6

PMD-6, PMD-7 ve PMD-57 serisi mayın Rus yapımı bir tür anti personel mayınıdır. Şekil olarak bir yuva içine kesilmiş bir menteşeli kapaklı ahşap bir kutu gibidir. Üstteki kapağın altında onu tutan bir emniyet pimi, onun altında da ateşleyici iğne bulunur. Mayın üzrindeki kapağa yapılan yeterli bir basınçta bu iğne fünyeyi ateşlemektedir. Bu mayınlar 1 ila 10 kg arasındaki ağırlıklarda çalışmaktadır. Tüm mayınlarda MOV serisi ateşleyici kullanılmıştır.

Diğer ahşap mayınlarda olduğu gibi kullanım ömürleri çok kısadır. Ahşap kasası çok çabuk çürümekte ve mayın kullanılamaz hale gelmektedir.

Mayınlarda bazen normal patlayıcı bloklar yerine havan bombaları kullanılmaktadır.

Yerel olarak birçok kopyası üretilen mayın aşağıdaki ülkelerin envanterlerinde bulunmaktadır. Afganistan, Angola, Azerbaycan, Çad, Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Ekvator, Etiyopya, Honduras, Irak, Lübnan, Mozambik, Namibya, Nikaragua, Kuzey Kore, Umman, Peru, Rusya, Ruanda, Somali, Sudan, Tacikistan, Tayland, Batı Sahra, Uganda, Yemen ve Zimbabve.

Varyasyonları

  • PMD-6 –üretilen ilk model. İlk olarak 1939 yılındaki Ruslar ve Finler arasındaki Kış Savaşı sırasında kullanıldı.
  • PMD-6M – ilkine göre çok az büyük model. İçine eklenen yaprak yaylar ile çalışma ağırlığı arttırıldı. Bu sayede döşenmesi ve taşınması daha güvenli hale geldi.
  • PMD-6F – Leningrad Kuşatması sırasında bol miktarda kullanıldı. Ana patlayıcı olarak Amonyum Nitrat/Fueloil kullanıldı.
  • PMD-7 – daha küçük modeli. Silindir şeklinde ana patlayıcısı bulunmaktaydı.
  • PMD-7ts – ana patlayıcı ve fünyenin yerleştirilebileceği kadar tamamen tek parka ahşaptan oyulmuş model
  • PMD-57 – Daha büyük mayın kasası ve savaş başlığına sahip

Özellikleri

PMD-6PMD-6MPMD-7PMD-7tsPMD-57
Ağırlığı 400 g400 g400 g (approx)400 g
Patlayıcı içeriği 200 g200 g75 or 200 g50 or 75 g400 g
Yüksekliği 198 mm190 mm 152 mm 200 mm
Genişliği 85 mm89 mm 76 mm 100 mm
Boyu 65 mm65 mm 51 mm 80 mm
Çalışma ağırlığı 1 to 10 kg6 kg 1 ila 9 kg 19 kg

Benzer mayınlar

Kaynakça

  • Brassey's Essential Guide To Anti-Personnel Landmines, Recognizing and Disarming, Eddie Banks, ISBN 1-85753-228-7
  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006
  • TM 5-223, Foreign Mine Warfare Equipment

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Schu-mine 42</span>

Schu-mine 42 Almanya tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir anti personel mayınıdır. Mayın tahta Mayın kutusunun içerisinde 200 g TNT patlayıcı ve Z.Z. 42 ateşleyiciden oluşmaktaydı. Mayının kapak kısmındaki delik içerisinde bunun çubuk şeklindeki fünye kendisine yapılan basınç sonucunda ana patlayıcıyı harekete geçirecek ilk patlayıcıyı ateşlemekteydi. Mayının üretimi hem kolay hem de maliyeti çok ucuzdu. Ayrıca sahip olduğu ahşap mayın kutusu sebebiyle metal tarayıcılara yakalanmıyordu.

TM-62 Rus yapımı serisi bir tanksavar mayınıdır. Mayın sahip olduğu 7.5 kg ana patlayıcı ve merkezi fünyesi ile basit bir yapısı olmasına rağmen incelendiğinde çok müthiş bir mayındır. Elle yerleştirilebildiği gibi PMR-1, PMR-2 model çekili tekerlekli ve GMZ model paletli mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir. Aynı zamanda VMR-2 model helikopter mayın döşeme sistemi ile havadan serpme usulü ile istenilen bölgeler mayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">TM-65 mayını</span> Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayını

TM-65 Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. Yapım aşamasında Rus yapımı TM-62 mayınından yararlanılmıştır. Mayının kasasında ince bir zar kalınlığında cam elyafı kullanılmıştır. Bu kasanın içerisinde ana patlayıcı,ateşleyici fünye ve bunun üzerinde baskı tapası bulunmaktadır. İlk üretilen TM-65ler üzerinde SM-65 anti personel mayınında da kullanılan US-65 model fünye bulunmaktadır. Daha sonra üretilen TM-65/77 modelinde ise Rus yapımı MV-5 fünye kullanılmıştır.

APM-1, APM-2, APM-3, APM 19 ve APM 29 Avusturya yapımı parça tesirli yönsel anti personel mayınıdır. Mayın dışbükey yüzlü kalıplanmış plastikten oluşmaktadır. Mayın merkezinde Composition B sınıfı patlayıcı ve bunun etrafında 0.5 gram ağırlığında 5 mm çapındaki çelik bilyelerden oluşur. Genellikle savunma amaçlı kullanılan mayın patladığı zaman 60 derecelik bir yelpaze içerisinde etkili olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M1 mayını</span> Mayın

M1,M1A1 ve M4 ABD tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan çelikten metal kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının Arjantin tarafından üretilen kopyası daha sonra Falkland Savaşı sırasında kullanılmıştır. Başka bir kopyası olan No.4 mayını ise Çinliler tarafından üretilmiştir. Mayına ait bazı modeller hala Çad ve Tunusda kullanılmaktadır.

MPP-B "Wierzba" Polonya yapımı dairesel cam elyafından metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-62 serisi mayınlara çok benzemekte hatta aynı fünyeleri kullanmaktadır. Normal durumlarda zaman ayarlı MWCz-62 model fünye ile çalışır. Bu fünye yine Rus yapımı MVCh-62 fünyenin bir kopyasıdır. Mayının altına yerleştirilen ikinci bir fünye ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda infilak etmesine neden olur. Bunun haricinde mayının elle patlatma düzeneğide bulunur. Mayında ZMN model elektronik basınçlı ve manyetik etkili fünye kullanılabilir.

NR 25 Hollanda yapımı metal kasalı dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü olarak Alman yapımı Tellermine 43 modeline benzemekle beraber NR 25 daha büyüktür. Mayının orta kısmında kubbe şeklinde baskı plakası ve onun altında NR-29 model mekanik basınç fünyesi bulunmaktadır. Simit şeklindeki ana patlayıcının ortasında patlamayı sağlayan ateşleyici madde bulunur. Mayının alt ve yanında bulunan diğer fünyeler ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda infilak etmesine neden olur.

PT Mi-Ba dairesel bakalit kasalı Çekoslovakya yapımı az metalli tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın 1950'li yıllarda Çek ve Slovak ordu hizmetine girmiştir. Şu an kullanılmamaktadır. Mayın klasik şekilde üst kısmın merkezinde baskı plakası, iç kısmında ise simit şeklinde ana patlayıcı ve onun ortasında RO-7-II tipi fünyeden oluşmaktaydı. Mayın üzerinde metal olan tek parça içerisinde yay, iğne ve ateşleyici kapsül olan fünyeydi.

PP Mi-D mayını Çekya yapımı olan ve aslı II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından üretilen Schu-mine 42 model tahripli tanksavar mayınının bir kopyasıdır.

PDM amfibik mayınları Rus yapımı anti taşıt mayını serisidir. Mayınlar her türlü deniz, nehir, göl ve sığlık sularda suyun en fazla beş metreye kadar olduğu yerlere döşenebilir.

TMD-1 ve TMD-2 Yugoslavya tarafından geliştirilen ahşap kasaya sahip bir tahripli tanksavar mayınıdır Rus yapımı TMD-B modeline benzemektedir. Mayın ahşap bir kutu ve içerisindeki ana patlayıcı olarak kullanılan TNTden oluşur. Bir yüzünde kayış taşıma sapı bulunur. Baskı plakasının hemen altında fünye bulunur. Plakaya yapılan bir basınç hemen fünyeye iletilmekte o da ana patlatıcıyı infilak ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TQ-Mi mayını</span>

TQ-Mi bütünüyle dairesel şekilli Çek yapımı bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının ana gövdesi asfalt emdirilmiş mukavadan yapılmıştır. Merkezde bulunan baskı plakası camdan yapılma olup ateşleyici patlayıcıyı harekete geçiren kimyasal fünyenin hemen üzerinde bulunur. Ateşleyici olarak görev yapan patlayıcı ana patlayıcı olarak kullanılan TNTnin ortasında bulunmaktadır. Bunun yanında ana patlayıcının üst kısmına yerleştirilen metal parçaları mayına anti personel özelliği de katmıştır.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

FMK-3 cam elyafı kasaya sahip Arjantin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayın Direccion General de Fabricaciones Militares tarafından üretilmiştir. Mayında aslında FMK-1 anti personel mayınına ait fünye kullanılmıştır. FMK-1 modelinde bulunun fünyenin baskı tapası değiştirilmiş ve daha yüksek basınçta çalışır hale getirilmiştir. Arjantin depolarında bulunan FMK-1 anti personel mayınları 2003 yılında geliştirilerek mayının üst kısmında bulunan plastik baskı tapası kaynakla mayına tutturulmuştur. Mayın bu sayede metalsiz mayınlar grubuna girer. İstenilen durumlarda mayın tarayıcılar tarafından bulunması için metal bir daire eklenebilir.

NV-41 ahşap kasalı SSCB yapımı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Mayın basit olarak dikdörtgen bir ahşap kutu ile alt kısmındaki patlayıcı doldurma tapasından oluşmaktadır. Üst kısmında ise yayla tutturulmuş baskı kapağı bulunur. Yeterli miktarda yapılan baskı sonucunda kapak çöker ve altında bulunan fünyeyi harekete geçirir. Baskı plakasına yapılan ağırlık sonucunda basınç pistonu aşağıya doğru iner ve yayla tuturulmuş ateşleme iğnesini ileriye doğru hareket ettirir. Ateşleme iğnesi ise mayının ana patlayıcısını infilak ettirecek olana hassas ateşleyiciyi yakar.

POMZ, POMZ-2 ve POMZ-2M modelleri Rusya yapımı birer kazıklı anti personel mayınıdır. POMZ mayını II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Daha sonra yerine POMZ-2 modeline, o da yerini POMZ-2M modeline bırakmıştır. Bu mayınlar daha sonra Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında çok miktarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LPZ mayını</span>

L.P.Z. mayını veya Leichte Panzermine Alman yapımı dairesel şekilli metal kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. 1941 yılında ordu servisine alınmış olup, genel olarak paraşütçü birlikleri tarafından kullanılmıştır. 1942 yılında üretimi durdurulan mayından toplamda 31.700 adet üretilmiştir. Mayın ilk olarak Girit adasının hava indirme birlikleri tarafından işgali olan Merkür Operasyonu sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">T-IV mayını</span>

T-IV SSCB yapımı II. Dünya Savaşı öncesinde geliştirilen ve savaş sırasında kullanılan bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının metal kutusu üzerinde ahşap baskı plakası bulunuyordu. Ahşap plaka dört köşeden metal kutuya civatalanmıştı.Kendinden sonra üretilen TM-38 modeli ile benzer özellliklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">YaM-5 kutu mayını</span>

YaM-5 SSCB tarafından geliştirilen bir tür ahşap kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Çok farklı çeşitte ahşaptan çok farklı modeller üretilmiştir. Mayın basitçe dikdörtgen ahşap bir kutu ve içerisindeki patlayıcıdan oluşmaktaydı. MUV çekme fünyesi mayının yan tarafında bulunuyordu. Yeterli bir basınca marus kalan baskı tapası çökmekte ve hemen altında bulunan fünye içerisindeki iğneyi harekete geçirmekteydi. Bunun sonucunda ilk ateşleyici yanmakta ve kağıda sarılı bulunnan ana patlayıcıları ateşlemekteydi.

Min AP NM AE T1 Brezilya yapımı bir tür az metalli anti personel mayınıdır. Mayının koni şeklinde kesilmiş plastik bir kasası vardır. Üzerinde küçük bir küçük bir çıkıntısı ve baskı plakası bulunur. Küçük baskı plakası mayına daha az patlama direnci gösterir. Mayın kasasının koni şeklini alan ana patlayıcı infilak ettiği zaman boşluklu imla hakkı etkisi verir.