İçeriğe atla

PL Kyodan

Ottawa, Ontario, Kanada'daki Mükemmel Özgürlüğün Kilisesi

PL Kyodan veya Mükemmel Özgürlüğün Kilisesi (パーフェクト リバティー教団 Pāfekuto Ribatī Kyōdan?) Japon yeni din hareketi ile oluşmuş dinlerden biridir. 1924 yılında Tokuharu Miki (1871- 1938) tarafından kurulmuştur. Miki, Zen Budizmine bağlı bir rahipti ve Budizm öğretilerini iyi bilirdi.[1] Mükemmel Özgürlüğü Kilisesi dininin en büyük amacı Dünya'ya Dünya Barışı'nı getirmektir.[2]

Öğretileri

PL "Hayat bir Sanattır." sözünü savunarak insanların kendi özel kişiliğini ortaya koymalarını, "Gerçek sanatı yaratmalarını" ister.[2] İnsanların hayatlarını kaliteli hale getirmek, zorlukların üstesinden gelmek için onları destekler. Kişilere sorunların neden olduğunu ve din yoluyla nasıl çözüleceğini öğretir.[2]

Emirleri

PL Barış Kulesi

PL bir kutsal kitaba sahip değildir. Ancak PL'nin, Tokuchika Miki tarafından 29 Eylül 1947'de duyurulmuş 21 PL Şartı vardır. Bunlar Kilise'nin temel öğretilerini oluşturur.[1]

21 PL emirleri vardır:[3]

  1. Hayat bir sanattır
  2. Yaşamak kişinin kendini ifade etmesidir
  3. Tanrı insanlarda gözükür
  4. Sinirlenmek hayat kalitenizi düşürür
  5. Kişilik duygusal olunca kaybolur
  6. Kendini senin kavramlar göstermemek
  7. Her şey görecelidir
  8. Güneş gibi yaşa
  9. İnsanların tamamı eşittir
  10. Kendini ve başkalarını sev
  11. Her zaman tanrı ile ol
  12. Her şey yolunu bulur
  13. Kadınlar için erkekler için yollar vardır
  14. Dünya barışı her şeydir
  15. Her şey birer aynadır
  16. Her şey gelişir ve değişir
  17. En önemli şey anlamaktır
  18. Her an bir dönüm noktasıdır
  19. Her şey algıladığında başlar
  20. Akıl ve nesne arasındaki farkı bilerek yaşa
  21. Mükemmel özgürlük içinde yaşa

Üyelik

Ottawa, Ontario, Kanada'daki Mükemmel Özgürlüğün Kilisesi

Dinin Dünya çapında bir milyon kadar üyesi ve on ülke içerisinde 500 kadar kilisesi olduğu iddia ediliyor.[4]

Bu kiliselerin çoğu Japonya'dadır fakat 1960'larda PL'nin aktif faali Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne de sıçramıştır. 21. yüzyılda, Kanada, Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Peru'ya da sıçramalar olmuştur. Okyanusya merkezi Avustralya, Brisbane'de 1990'larda kuruldu. Özellikle Avrupa'daki Fransa, Portekiz ve Macaristan'da küçük toplulukları bulunmaktadır.

1970'te 180 metrelik PL Barış Kulesi kuruldu. Bu kule zamanın başlangıcından itibaren savaşta ölen kişiler için yapılmıştır.[1]

Organizasyon

PL'nin ruhani liderleri, patrikleri, Oshieoya-sama (Türkçe: Öğretimlerin Babası) vardır ve 3. ve şimdiki patrik Takahito Miki'dir. Miki ayrıca Shinshuren , Japonya Yeni Dinsel Organizasyonlar Federasyonu'nun başkan vekilidir.[5]

İkinci patrik Tokuchika Miki iki kere Vatikan Kilisesi'ne gitmiş ve iki Papa ile görüşmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Church of Perfect Liberty (11 Temmuz 1996). "PL History". 5 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2007. 
  2. ^ a b c "What is PL?". Church of Perfect Liberty. 2010. 29 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2012. 
  3. ^ Church of Perfect Liberty Canada (2010). "Teachings". 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2012. 
  4. ^ Church of Perfect Liberty (27 Eylül 2007). "PL Home Page". 31 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2007. 
  5. ^ Rissho Kosei-kai (Aralık 2004). "RK World News Archives 2004". 16 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahâîlik</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Bahâîlik, bütün insanlığın ruhanî birliğini vurgulayan tek tanrılı bir dindir. Üç ana prensip Bahâî öğretileri ve itikadı için bir temel oluşturur: Tanrı birliği, yani tüm yaratılışın kaynağı olan tek bir tanrı vardır, din birliği, yani tüm ilahi dinler aynı ruhanî kaynağa sahiptirler, aynı Tanrı'dan gelirler ve insanlığın birliği, yani bütün insanlar eşit yaratılmıştır, çeşitlilik içinde birlik ile bir araya getirilmiştir; ırkların ve kültürlerin bu çeşitliliği takdire ve kabule değer görülmelidir. Bahâî inancının öğretilerine göre insanın amacı dua, tefekkür ve insanlığa hizmet yoluyla Allah'ı tanımayı ve sevmeyi öğrenmektir.

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buda</span> mükemmel aydınlanmaya erişen varlık

Buddha, Sanskrit dilinde “uyanmak, idrak etmek, bilinçlenmek” anlamına gelen “budh” fiilinin geçmiş zaman kipidir. "Uyanmış, idrak etmiş, bilinçlenmiş” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tenrikyō</span> Japon Şinto inancı kökenli, Budizmden etkilenmiş bir din

Tenrikyō bir başka ismiyle Tenri, Japon Şinto inancı kökenli, Budizm'den etkilenmiş bir dindir. Nakayama Miki isimli bir kadın çiftçi tarafından kurulmuştur. İnanışa göre Nakayama Miki 1838 yılından itibaren aydınlatıcı ve ilham veren çeşitli tecrübeler yaşamıştır. Bu tarihten sonra dinin bağlıları tarafından Oyasama diye anılmıştır. Dünya çapında Tenrikyo dinine bağlı yaklaşık 2 milyon kişi olduğu, bu sayının yaklaşık 1,5 milyonunun Japonya'da olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrinaios</span> Özellikle dönemin "sapkın inançları" hakkında yazdıklarıyla tanınan İzmir doğumlu Lyon piskoposu (130-202)

İrinaios, Smyrna’da 126 yılında doğup, Lyon’da 202 yılında Tours’lu Gregorius’a göre din şehitliği mertebesine yükselmiştir. Hristiyan apolojistiydi. Yortusu 28 hazirandadır, Ortodoks Kilisesi'ne göre ise 23 auğustostadır. 21 Ocak 2022'de Papa Franciscus onu "Birliğin Doktoru" unvanıyla Kilise Doktoru ilan etti.

Bodhi hem Pāli, hem de Sanskrit dillerinde "aydınlanma" anlamına gelen, ancak genellikle "uyanış" veya "bilmek" olarak çevrilen kavram. Budh kökü uyanmak, farkına varmak, bilmek, anlamak anlamına gelir; "Buddha" kelimesi ise "uyanmış olan" anlamında kullanılır. En yaygın olarak Budizm'de kullanılsa da, bodhi diğer Hint felsefelerinde de çeşitli bağlamlarda kullanılan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkedon Konsili</span>

Kalkedon Konsili veya Kadıköy Konsili, 451 yılında 8 Ekim'de başlayıp 1 Kasım'da sonlanmış ekümenik konsildir. Kalkedon bugün İstanbul şehri içerisinde kalan Kadıköy ilçesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Anton Szandor LaVey</span> Şeytan Kilisesini kuran Amerikalı Satanist okültist (1930–1997)

Anton Szandor LaVey ya da gerçek adıyla Howard Stanton Levey,, LaVeyan satanizm'i ve Şeytan Kilisesi'ni kuran Amerikan okültist yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Keşiş</span> evlenmeyen inzivaya çekilmiş din adamı

Keşiş, Hristiyanlık'ta evlenmemiş, manastırda yaşayan rahip ve rahibe.

Theravada ; kelime anlamı olarak, "Yaşlıların öğretisi" ya da "Eski öğreti") günümüze ulaşan en eski Budist okuldur. Kökeni, Buda’nın ilk mensubu olan keşişler (rahipler) topluluğuna dayanmaktadır. Mahayana (büyük taşıt) geleneğinden gelen Budistler tarafından küçük taşıt olarak da adlandırılır. Göreceli olarak daha tutucu ve genel olarak erken dönem Budizmine en yakınıdır. Yüzyıllardan beri Sri Lanka ve güneydoğu Asya'nın en yaygın dinidir. Aynı zamanda güneybatı Çin, Vietnam, Bangladeş, Malezya, Filipinler ve Endonezya'da kimi etnik gruplar tarafından izlenmektedir; Singapur ve Avustralya'da da gittikçe popülerlik kazanmaktadır. Günümüzde dünya çapında Theravada Budistlerin sayısı 100 milyonun üzerindedir. Ayrıca son yıllarda Theravada, Batı'da ve Hindistan'da da kök salmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Efes Konsili</span>

Birinci Efes Konsülü, 431 yılında Efes Meryem Ana kilisesinde, İstanbul Patriği Nestorius'un tartışmalı öğretileri yüzünden toplanmıştır. İskenderiye Patriği Cyril, Nestorius'u sapkınla suçlayarak Papa I. Celestine'e başvurmuştur. Papa da aynı fikirde olup, Cyril'e Nestorius'un fikrini değiştirmesi için çalışmasını yoksa aforoz edileceğini bildirmesi için yetki vermiştir. Çağrı gelmeden önce, Nestorius İmparator II. Theodosius'u kendisinin karşı görüşlerini tartışabileceği genel bir konsil toplaması için ikna etmiştir. Konsil'de yaklaşık 250 piskopos bulunmuştur. Konferans, karşılıklı meydan okuma ve birbirini suçlama atmosferinde geçmiştir. Doğu ve Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile birçok diğer batı hristiyanlarının 3. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. Diğer taraftan, Efes, Doğu Kilisesi tarafından reddedilmiştir.

Hristiyanlık tarihi, İsa ile havarilerinden bu yana Hristiyanlık dininin tarihidir. Hristiyanlık, İsa'nın yaşamıyla öğretilerine bağlı tek tanrılı bir dindir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mesihlik Kilisesi</span> din

Dünya Mesihlik Kilisesi (Japonca: 世界救世教 Sekai Kyūsei Kyō), kısaca, DMK, 1935 yılında Mokichi Okada tarafından kurulmuş Japon yeni dinidir. Dinin ana konsepti Japoncada johrei olarak geçen şifa ritüeline dayanır. Bu ritüelde şifa veren ve şifa alan vardır. Bu dinin inananları, 1926 yılında, dinin kurucusu Okada'nın tanrı tarafından ilahi bir güç aldığı, Dünya'daki hastalıkları, kıtlığı ve kavgayı kaldırması için Tanrı'nın Şifa Işığı gücüne eriştiğine inanırlar. Ve böylece okada yeni bir Mesihlik Çağı açmıştır. Okada Johrei'yi yazıtlar yoluyla anlatmaya çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PL Barış Kulesi</span>

Dai Heiwa Kinen Tō Japonca: (大平和祈念塔) veya PL Dünya Barış Kulesi veya Büyük Barış Duacısı Kulesi olarak adlandırılan kenotaf kulesidir. Tondabayashi, Osaka, Japonya'da kurulmuştur.

Hindistan'da çeşitli dinî inanç ve uygulamalar ile bulunur. Hindistan'da laiklik, bütün dinlerin devlet tarafından eşit bir şekilde muamele görmesi demektir. Hindistan, 1976'da anayasa değişikliği ile laik devlet olmuştur. Hint altkıtası, Hristiyanlık ve İslam haricindeki dünyanın dört büyük dininin doğduğu yerdir, bunlar; Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm. Hindistan tarihi boyunca din, ülkenin kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Dinsel çeşitlilik ve dini hoşgörü, hem yasayla hem de gelenekle ülkede kurulmuştur; Hindistan anayasası, din özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da din</span>

Fransa'da din, çeşitlidir. Din ve düşünce özgürlüğü, 1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'yle garanti altına alınmıştır. Cumhuriyet, 1880'lerin Jules Ferry kanunları ve 1905 Fransız Kiliseleri ve Devlet Ayrımı Kanunuyla yürürlüğe konan laiklik ilkesine dayanıyor. Artık Fransız halkının küçük çoğunluğunun dini olan Katoliklik, Fransız Devrimi'nden önce olduğu gibi 19. yüzyılın çeşitli cumhuriyetçi olmayan rejimlerinde de devlet dini değildi.