İçeriğe atla

PLOS Neglected Tropical Diseases

PLOS Neglected Tropical Diseases, tropikal bölgelere endemik olan bakteri, virüs, kurt, mantar ve protozoa enfeksiyonlarını çalışmak amacıyla kurulan akran denetimli bir açık erişim bilimsel dergisidir.[1] PLOS Neglected Tropical Diseases PubMed ve Web of Science'te tanınmaktadır. PLOS ailesinin yedinci ve en yeni açık erişim dergisidir.

2007'de kurucu editör Peter Hotez tarafından Bill & Melinda Gates Derneği'nin 1.1 milyon dolar maddi desteği ile kuruldu. PLOS Neglected Tropical Diseases, bilimi geliştirmek ve fakirlerin hastalıklarının savunuculuğu konusunda dönüştürücü bir rol oynaması amacıyla kurulmuştur."[2][3]

Tüm PLOS dergilerinde olduğu gibi, PLOS Neglected Tropical Diseases de yazarların yayınlama ücreti ödemesiyle finanse edilmektedir, ayrıca ilaç ve tıbbı gereç satan firmaların reklamları kabul edilmemektedir.[3] Temmuz 2008'den beri dergi yazarlardan makale yayınlamak için 2.2 dolar almaktadır. Dergi maddi desteği olmayan yazarlardan ücret talep etmeyecektir.[4] PLOS Neglected Tropical Diseases Creative Commons Attribution Lisansı, version 2.5'e sahiptir.[5]

Kaynakça

  1. ^ PLOS Neglected Tropical Diseases Journal Scope 28 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., plosntds.org, Retrieved 12 July 2008.
  2. ^ Gates Foundation Commits Nearly $70 Million to Help Fight Neglected Tropical Diseases 28 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Gates Foundation Press Release, 14 September 2006.
  3. ^ a b McNeil, D.G., Jr. (6 November 2007) Shining Light on Diseases Often in the Shadows, 8 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The New York Times.
  4. ^ PLoS Neglected Tropical Diseases Journal Information 19 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., plosntds.org, Retrieved 12 July 2008.
  5. ^ Creative Commons Attribution License, version 2.5.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bill Gates</span> Amerikalı iş insanı ve hayırsever

William Henry Gates III, bilinen adıyla Bill Gates, Amerikalı bir iş insanı, yazılım geliştirici, yatırımcı, yazar ve hayırseverdir. Çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft'un kurucu ortaklarındandır. Gates, Microsoft'taki kariyeri boyunca yönetim kurulu başkanlığı, icra kurulu başkanlığı (CEO), başkanlık ve baş yazılım mimarlığı görevlerinde bulunmuş, aynı zamanda Mayıs 2014'e kadar Microsoft'un en büyük bireysel hissedarı olmuştur. 1970'ler ve 1980'lerdeki mikrobilgisayar devriminin önemli girişimcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</span>

GNU Özgür Belgeleme Lisansı, GNU projesi için Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından tasarlanmış bir lisans modelidir. GNU GPL'nin açık içerik karşılığıdır. Lisansın mevcut son sürümü 1.3 olup, resmi metni www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunabilir.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet Mühendisliği Görev Gücü</span> Çeşitli internet standartlarını belirleyen kuruluş

İnternet Mühendisliği Görev Gücü, İnternet protokollerini geliştiren ve standartlaştıran, resmî statüsü olmayan bir gruptur. IETF'nin resmi bir üyelik listesi veya gereksinimleri yoktur ve tüm katılımcıları gönüllüdür. IETF'nin çalışmaları ve ürettiği dokümanlar İnternet üzerinden herkese açıktır. Çalışma gruplarına ve toplantılarına katılım için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplantılar, genellikle İnternet üzerinden tartışma grupları aracılığıyla sanal olarak yapılmaktadır. Çalışmaları genellikle işverenler veya diğer sponsorlar tarafından finanse edilir.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo DiCaprio</span> Amerikalı film yapımcısı ve sinema oyuncusu

Leonardo Wilhelm DiCaprio, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısı. Biyografik ve dönem filmlerindeki çalışmalarıyla tanınan oyuncu, bir Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve üç Altın Küre Ödülü de dâhil olmak üzere çok sayıda ödülün sahibidir. 2019 itibarıyla, filmleri dünya çapında 7,2 milyar doların üzerinde hasılat elde etti ve dünyanın en çok kazanan aktörlerinin yıllık sıralamasında sekiz kez yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

PLOS Patojenler patojenler ve konak organizmalarla nasıl bir ilişki içerisinde oldukları hakkında orijinal makaleler içeren akran denetimli bir açık erişim tıbbi dergisidir.

PLOS Genetics, PLOS tarafından aylık olarak yayınlanan akran denetimli bir açık erişim dergisidir. 7 PLOS dergisinin içinde, "toplum dergisi" olan dört dergiden biridir ve biyolojinin tüm alanlarından orijinal katkılar yayınlayarak genetik ve genomiğin tüm genişliğini ve interdisipliner doğasını göstermeyi amaçlamaktadır. PLOS Genetics 2005'te Wayne N. Frankel tarafından bulunmuştur ve bugünlerde sorumlu müdürler Gregory S. Barsh and Gregory P. Copenhaver'ın liderliğindeki uluslararası bir komite tarafından yönetilmektedir. PLOS Genetikteki tüm içerik Creative Commons Attribution lisansı altında yayınlanmaktadır, bu da içeriğin, orijinal yazarlar ve kaynaklar alıntılanarak ücretsiz olarak dağıtılabilmesini ve kullanılabilmesini sağlamaktadır.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Scholarpedia; İngilizce dilinde, çevrimiçi, genellikle nitelikli bir içeriğe sahip olmayı amaçlayan açık erişimli çevrimiçi akademik dergileri içeren wiki-tabanlı bir ansiklopedidir. 

Auto battler, oyuncuların satranç tahtası benzeri bir savaş alanına hazırlık aşamalarında karakterleri sürdüğü, ardından savaş aşamasında oyuncular tarafından hiçbir komut olmadan karakterlerin rakip oyuncunun karakterleriyle savaştığı, satranç benzeri unsurlar içeren strateji video oyunları alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Balon fetişizmi</span>

Balon fetişizmi, balonları merkez alan cinsel bir fetişizm türüdür. Balon fetişisti bir kişi "looner" olarak da adlandırılmaktadır. Temelinde bireyin balonlara karşı olan cinsellik arzusu yatar. Balonlara karşı cinsel bir zihinsel takıntı durumudur. Balonların şekli, rengi ve kokusu balon fetişistleri için önemli noktalardır. Balon fetişizmini konu alan düşük bütçeli veya amatör çekilen videolar; porno sitelerinde izleyicilere sunulmaktadır.

Munchery Inc., San Francisco, Seattle ve New York City'nin bazı bölgelerine hizmet veren bir çevrimiçi yemek siparişi ve yemek teslimatı hizmetiydi. Değeri 300 milyon dolar olan şirket 21 Ocak 2019'da aniden kapandı. Web sitesinin bulunduğu adres sadece yemek tarifleri içeren bir web sitesi olarak yeniden yayına alındı.

Dünya Çevre Bilimi ve Yönetimi Dergisi (GJESM), bilim, mühendislik ve çevre yönetiminin ilgili yönlerini inceleyen üç ayda bir elektronik ve basılı bir dergidir.Bu yayının ikinci ofisi Türkiye'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanlarda aşılanma</span>

Hayvan aşılaması, evcil hayvanların, çiftlik hayvanların veya vahşi hayvanların aşılanmasıdır. Uygulama veteriner tıp ile bağlantılıdır. İlk hayvan aşısı 1879'da Louis Pasteur tarafından tavuk kolerası için icat edildi. Bu tür aşıların üretimi bireylerin, hükûmetin ve şirketlerin ekonomik zorluklarıyla ilgili sorunlarla karşılaşmaktadır. Hayvan aşılarının düzenlenmesi, insan aşılarının düzenlenmesine göre daha azdır. Aşılar, geleneksel ve yeni nesil aşılar olarak ikiye ayrılır. Hayvan aşılarının, bulaşıcı hayvan hastalıklarını kontrol etmenin en uygun maliyetli ve en sürdürülebilir yöntemler olduğu bilinmektedir. 2017 yılında veteriner aşı endüstrisi 7 milyar ABD doları değerindeydi ve 2024 yılında 9 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tropikal hastalıklar, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olan veya bu bölgelere özgü hastalıklardır. Kısmen kış uykusuna yatmaya zorlayarak böcek popülasyonunu sınırlayan soğuk mevsim nedeniyle ılıman iklimlerde daha az yaygındır. Bununla birlikte çoğu, modern hastalık nedenselliği anlayışından önce 17. ve 18. yüzyıllarda Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da mevcuttu. Tropikal tıbbın ilk itici gücü özellikle İngiliz Raj yönetimindeki Hindistan'da, sömürge yerleşimcilerinin sağlığını korumaktı. Sivrisinekler ve sinekler gibi böcekler açık ara en yaygın hastalık taşıyıcısı veya vektörlerdir. Bu böcekler, insanlara ve hayvanlara bulaşıcı bir parazit, bakteri veya virüs taşıyabilir. Çoğu zaman hastalık, enfeksiyöz ajanın deri altından kan değişimi yoluyla bulaşmasına neden olan bir böcek ısırığı ile bulaşır. Burada listelenen hastalıkların çoğu için aşı mevcut değildir ve çoğunun tedavisi de yoktur.