İçeriğe atla

PHPUnit

PHPUnit
Geliştirici(ler)Sebastian Bergmann
Güncel sürüm3.8
Programlama diliPHP
TürBirim Testi Çatısı
Resmî sitesihttp://www.phpunit.de
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

PHPUnit, PHP ile yazılmış uygulamaların test otomasyonu süreçlerini kolaylaştırmak üzere çeşitli işlevler ve sınıflar içeren bir birim testi çatısıdır. Sebastian Bergmann tarafından gelişitilen PHPUnit'in temelleri Kent Beck'in yaratıcısı olduğu SUnit birim testi ailesinin uzantısı olan xUnit birim testi çatısına kadar uzanmaktadır.[1]

Geliştirilme İlkeleri

Kaynak kodu GitHub üzerinde barındırılan PHPUnit, aşağıdaki ilkeler doğrultusunda gelişimini sürdürmektedir:[2]

  • Nasıl yazılacağı kolay öğrenilebilmeli - Teslerin nasıl yazılacağını öğrenmek zor olursa, geliştiriciler test yazmayı öğrenmeyeceklerdir.
  • Kolay yazılabilmeli - Şayet test yazmak kolay değilse, geliştiriciler test yazmayacaklardır.
  • Kolay okunabilmeli - Birim testi kodlarının etrafı karmaşık yapılar ve test içeriğinin okunabilirliğini düşürecek kod bloklarıyla sarılmamalı.
  • Kolay çalıştırılabilmeli - Testler sadece bir tuşa dokunarak çalıştırılabilmeli ve test sonucu net ve okunabilir olarak gösterilmeli.
  • Hızlı çalışmalı - Birim testleri gün içerisinde yüzlerce hatta binlerce kez çalıştırılabileceğinden, hızlı çalışmalıdırlar.
  • Yalıtılmalı - Birim testlerinin çalışma sırası değişse dahi bir testin sonucu bir diğer testi etkilememeli.
  • Birleştirilebilmeli - Herhangi bir sayıdaki birim testi yalnız başına ya da farklı kombinasyonlar halinde çalıştırılabilmelidirler. Bu ancak iyi bir yalıtımla mümkündür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "A short introduction to the test framework (İngilizce)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2013. 
  2. ^ "PHPUnit'in Hedefleri (İngilizce)". 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

ActionScript, Flash geliştiricilerinin sunum seviyesi mantığını tasarlamak için kullandıkları nesne yönelimli programlama dilidir. Actionscript ECMAscript üzerine inşa edilmiştir, ECMAscript JavaScript'in esasını oluşturduğu için birçok geliştirici için Actionscript'i anlamak kolaydır. Actionscript Flash içerik yazarlığı esnasında kullanılan özel aksiyonları destekleyen bazı ek ECMAscript özellikleri de içermektedir

Symfony, 2005 yılından beri geliştirilen açık kaynaklı PHP MVC web uygulama çatısıdır.

Birim testi, yazılım programlamasında bir tasarım ve geliştirme yöntemidir. Bu yöntemde yazılımcı yazılım kodunu oluşturan birimlerin kullanıma hazır olduğuna iknâ olur. Birim, bir bilgisayar uygulamasında test edilebilecek en küçük bölüme denir. Yordamsal yazılımda bir birim özgün bir program, bir işlev veya prosedür olabilirken nesnel tabanlı programlamada bu bir süper, soyut ya da türemiş sınıfa âit bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Notepad++</span>

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Scintilla düzenleyicisi temel alınarak geliştirilen Notepad++, birçok yazılımlama diline ait kodu görüntüleyip uygun olarak renklendirebilir. Türkçe dâhil birçok konuşma diline destek veren bir arabirimi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Git (yazılım)</span> dağıtılmış iş kontrol sistemi

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği'nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, 2021 yılı itibarıyla %73 pazar payına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım yaşam döngüsü</span>

Yazılım yaşam döngüsü, bilgisayar yazılımlarının ilk geliştirme aşamalarından başlayarak; yayındaki mevcut sürümün hatalarının giderilmesi, iyileştirme odaklı yeni ara sürümlerin yayınlarak yazılımın güncellenmesi de dâhil olmak üzere nihai (kararlı) sürüme ulaşana dek geçen geliştirme ve olgunlaştırma aşamalarının tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Laravel</span>

Laravel, MVC yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak PHP web uygulama iskeletidir. Laravel, GitHub sitesinde barındırılan kaynak kodu ile birlikte, MIT lisansı altında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">HHVM</span>

HipHop Sanal Makinası PHP ve Hack dillerindeki uygulamaları çalıştırabilen, anlık derleme destekli sanal makine uygulaması.

Meteor ya da MeteorJS, açık kaynak kodlu, gerçek zamanlı bir JavaScript Web uygulama çatısıdır. Meteor ile uygulamaların prototipleri hızlıca çıkarılabilmekte iken uygulamalar, birden fazla platformda çalıştırılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım testi</span>

Yazılım testi, test altında hizmetlerin veya ürünlerin kalitesi hakkında paydaşlara bilgi sağlamak için yürütülen bir araştırmadır. Yazılım testi aynı zamanda, yazılım uygulamalarının risklerini anlamak için yazılımı bağımsız ve nesnel olarak incelemektir. Test teknikleri yazılım böceklerini bulma niyetiyle uygulama veya bir programı çalıştırma süreçlerini kapsar.

SimpleTest PHP programlama dili için bir açık kaynak birim test çerçeve ve Marcus Baker tarafından oluşturuldu. Test yapısı JUnit / PHPUnit benzer. SimpleTest sahte nesneleri destekleyen ve HTML sayfaları ayrıştırmak ve linklere tıklayarak ve formlar göndererek gibi şeyler taklit bir script HTTP Client ile web uygulamaları regresyon test otomatikleştirmek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fat-Free Framework</span> PHP tabanlı açık kaynak bir ağ çatısı

Fat-Free Framework, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan, GitHub ve Sourceforge tarafından barındırılan PHP tabanlı açık kaynak bir web çatısıdır. Son derece hafif, öğrenmesi ve kullanması kolay, çok özellikli yapı sunmayı amaçlamıştır. PHP geliştiricileri tarafından kısaca F3 şeklinde isimlendirilmektedir.

Docker, bir konteynerleştirme teknolojisi olarak tanımlanır ve yazılım uygulamalarının bağımsız ve izole bir ortamda çalıştırılmasını sağlar. Docker, 2013 yılında Docker, Inc. tarafından piyasaya sürülmüştür ve bu tarihten itibaren yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerinde devrim yaratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carbon (programlama dili)</span>

Carbon, Google tarafından "C++ Ardıl Dili" olarak oluşturulmuş deneysel bir genel amaçlı programlama dilidir. İlk olarak 2022 yılının Temmuz ayında Carruth Chandler tarafından CppNorth konferansında halka sunuldu. Dil, C++'ın belirlenen çeşitli eksikliklerini düzeltmeyi amaçlar, ancak bunun dışında benzer bir özellik seti de sağlar. Hedeflerinden biri, mevcut C++ kodu ile beraber çift yönlü birlikte çalışabilirliktir. Dil, C++'ın kullandığı ISO sürecinin aksine GitHub üzerinde tasarlanacak ve geliştirilecektir. Dil, Apache Lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı bir proje olarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PCSX2</span>

PCSX2, yüksek düzeyde uyumluluk ve işlevsellik ile çok çeşitli PlayStation 2 video oyunlarını Windows, Linux ve MacOS için ücretsiz ve açık kaynaklı bir PlayStation 2 öyküncüsüdür. PCSX2, PlayStation 2'deki orijinal oyun deneyimini yakından yansıtabilse de, 8192×8192'ye kadar özel çözünürlükleri kullanma, kenar yumuşatma ve doku filtreleme gibi geleneksel bir PlayStation 2'deki oynanışa göre bir dizi iyileştirmeyi destekler.

<span class="mw-page-title-main">Chiaki Remote Play</span>

Chiaki Remote Play veya orijinal ismiyle Chiaki - Open Source PlayStation Remote Play 20 Ağustos 2019 tarihinde Florian Märkl tarafından geliştirilmiş ve piyasa sürülmüştür. Son güncellemesini ise 15 Ocak 2021'de aldı.

GitHub Copilot, kullanıcıların kod yazma sürecinde yardımcı olan bulut tabanlı bir yapay zeka aracıdır. GitHub ve OpenAI tarafından geliştirilen araç, Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim ve diğer entegre geliştirme ortamlarının (IDE'ler) kullanıcılarına destek vermek için tasarlanmıştır. GitHub Copilot, teknik önizleme için 29 Haziran 2021'de duyurulmuş ve daha sonra JetBrains pazarında bir eklenti olarak yayınlanmıştır. GitHub, Copilot'un kullanıcıların belgeleri okumak için harcadıkları süreyi azaltarak programcıların bilmedikleri kodlama çerçevelerinde ve dillerinde gezinmelerine olanak tanıdığını belirtmektedir.