İçeriğe atla

PDU

Protocol Data Unit (PDU) telekomünikasyonda Protokol Veri Birimi teriminin anlamları şunlardır:

  1. Bir ağın eş düzey öğeleri arasına bir birim gibi ulaşan ve kontrolbilgisi, adres bilgisi veya veri içeren bilgidir.
  2. Katmanlı bir sistemde, verilen katmanın bir protokolünde belirtilen verinin bir birimi ve protokol-kontrol bilgisi ve katmanın olası kullanıcı verisi vardır.

PDUlar OSI katman modelinin ilk 4 katmanıyla şöyle ilgilidir:

  1. Fiziksel katmanda PDU bittir
  2. Veri Bağı katmanında PDU çerçevedir
  3. Ağ katmanında PDU pakettir
  4. Ulaşım katmanında PDU segmenttir

(5. katman ve sonrasında data(veri) olarak adlandırılır.)

Özel bir katman, PDU için verilen bir içerik bazen onun katmanda gözükmesi için eş anlamlı olarak kullanılır.

Paket-Anahtarlı(Switched) veri ağları

Paket-anahtarlı(switched) veri ağları bağlamında, protokol veri birimi (PDU) en iyi hizmet veri birimi(SDU) ile alakalı anlaşılır. Ağın özellikleri ya da servisleri farklı katmanlarda uygulanır. Örneğin, bir fiber kablo boyunca bir ve sıfırların gönderilmesi fiziksel katmanda yapılır, birler ve sıfırların veri parçalarının çoklu bağlantılı ağlar üzerinden geçirilmesi ağ katmanı tarafından yapılır. Katmanlar arasında (ve uygulama ile en üst katman arasında) katmanlar servis veri birimlerini arayüzler boyunca geçer. Uygulama ya da üst katman verinin yapısını SDU'da anlar ama arayüzdeki alt katman anlamaz, ona yararlı yük muamelesi yapar ve hedefteki aynı arayüze gönderir. Bunu yapmak için protokol katmanı SDU'ya fonksiyonlarını yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu belirli veriyi ekler. Mesela, uygulamayı tanımlamak için bağlantı noktası(port) numarası, dağıtıma yardımcı olmak için ağ adresi, paket ve hata-kontrol bilgisindeki verinin türünü tanımlamak için kod ekleyebilir. Bütün bu ek bilgiler ve buna ilaveten üst katmandan gelen orijinal servis veri birimi bu katmandaki protokol veri birimini oluşturur. Bunun önemi, katmana istenen fonksiyonu ya da servisi yapma izni veren veri yolculuğu boyunca bulunan eşleşme protokol katmanına geçen yapılandırılmış bilgi olmasıdır. Eşleşme katmanı ya da "eş" orijinal servis veri birimini açığa çıkarmak için veri kodunu çözer, hatasız olup olmadığına ve daha sonra nereye gönderilmesi gerektiğine karar verir. Eğer en düşük katmana (fiziki) ulaşmamışsak PDU protokol yığınındaki bir alt katmandaki servisleri kullanarak eşe geçer. PDU arayüz üzerinden kendisini inşa eden katmandan kendisini gönderen katmana geçtiği zaman (ve bu yüzden iç yapısını anlamadığında) o katman için bir hizmet veri birimi olur. İlave adresleme ve kontrol bilgisinin (kapsülleme diye adlandırılan) bir PDU oluşturmak için SDU'ya eklenmesi ve o PDU'nun bir alt katmana SDU olarak gönderilmesi en alt katmana ulaşılana ve verinin aynı ortamdan fiziki sinyal olarak geçmesine kadar kendisini tekrarlar.

MAC katmanının PDU'su Fiziksel Katmanın SDU'su olur

Yukarıdaki süreç bir mektubun (SDU) üzerinde adres(adresleme ve kontrol bilgisi) yazan bir zarfa konduğu ve onu PDU yapan mektup sistemine benzetilebilir. Gönderici postane sadece posta koduna bakar ve mektubu adresi artık görünmesin diye bir torbaya koyar ve onu artık SDU haline getirir. Mektup torbası gideceği yerin posta kodu ile etiketlenir ve SDU halini aldığı büyük sandıktaki diğer torbalarla karışana ve sandık torbaların gönderileceği adreslerle etiketlenip PDU halini aldığı zamana kadar PDU olur. Sandık üzerinde yazan adrese vardığında, açılır ve torbalar (SDUlar) birisi hedef postanenin kodunu okuduğunda PDUlar olmak üzere çıkarılır. Torbalar açıldığında mektupların kendileri SDUdur ama nihai teslim için adres okunduğunda PDU olurlar. Alıcı en sonunda zarfı açtığında en üst düzey SDU, yani mektubun kendisi ortaya çıkar.

Kaynakça

http://en.wikipedia.org/wiki/Protocol_data_unit 1 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Veri bağlantısı katmanı veya 2. Katman:

Ağ katmanı veya 3. katman, veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

MAC adresi (İngilizce Media Access Control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yönlendirici</span>

Yönlendirici, aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Point-to-Point Protokol</span>

Bilgisayar ağlarında Point-to-Point Protokolü, iki ağ geçidi arasında doğrudan bağlantı kurmaya yarayan veri köprüleme protokolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ağ anahtarı</span> bilgisayar ağı cihazı

Dağıtıcı (İngilizce: switch), bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.

Taşıma katmanı, ulaşım katmanı veya 4. katman üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketi boyutunda parçalara böler.

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec), Internet Protokolü (IP) kullanılarak sağlanan iletişimlerde her paket için doğrulama ve şifreleme kullanarak koruma sağlayan bir protokol paketidir. IPsec, içinde bulundurduğu protokoller sayesinde, oturum başlarken karşılıklı doğrulama ve oturum sırasında anahtar değişimlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İki bilgisayar arasında (host-to-host), iki güvenlik kapısı arasında(network-to-network), bir güvenlik kapısı ve bir bilgisayar arasında(network-to-host) sağlanan bağlantıdaki veri akışını korumak için kullanılır. IPsec kriptografik güvenlik servislerini kullanarak IP protokolü ile gerçekleştirilen bağlantıları korumak için kullanılır. Ağ seviyesinde doğrulama veri kaynağı doğrulama,veri bütünlüğü, şifreleme ve replay saldırılarına karşı koruma görevlerini üstlenir.

Logical Link Control bilgisayar ağında, IEEE standart ailesindeki OSI Referans modelinde bulunan Data Link Layer(Veri iletim katmanı)'ın alt katmanıdır.LLC çeşitli ağ protokolleri için çok bağlantılı multipoint ağların bir arada tutulmasını ve aynı ortam üzerinden veri akışını gerçekleştirmek için çoklama (multiplexing) ve akış kontrol(flow control) mekanizmaları sağlar.

OSI terminolojisinde, hizmet veri birimi (SDU), OSI katmanından alt katmana geçen ve alt katman tarafından protokol veri birimine (PDU) henüz kapsüllenmemiş (sarılmamış) veri birimidir. Verilen katmanın hizmetlerinin bir kullanıcı tarafından gönderildiği ve değişmeden anlamsal olarak eşgörevli bir hizmet kullanıcısına aktarılan bir veri kümesidir.

Network Control Program (NCP), modern Internet'in atası olan ARPANET'in sunucu bilgisayarındaki iletişim kuralı yığının orta katmanlarını sağladı. Fakat bazen NCP'nin açılımı yanlışlıkla Network Control Protocol olarak söyleniyor. Bu terim contemporaneous belgesinde bulunmuyor.

<span class="mw-page-title-main">IPv6 Adres</span>

IPv6 Adres, IPv6 adres protokolü bir bilgisayarın ağ arayüzünü tanımlamak için kullanılan nümerik bir etiket veya bir IPv6 ile etiketlenmiş olan ve bilgisayar ağına katılan diğer bir ağ düğümüdür.

Dağıtıcı, bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.

Tünel protokolü, bir ağ protokolü farklı bir yük-taşıma protokolü içerdiğinde bilgisayar ağ bağlantısı, bir tünel protokolü kullanır. Tünel protokolü kullanılarak, uyumsuz olan bir iletim protokolü üzerinde bir yük-taşıma taşınabilir ya da güvenilmeyen ağlarda güvenli bir yol oluşumu sağlanabilir.

TCP/IP, yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst Katman TCP verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.

<span class="mw-page-title-main">Internet Protocol</span>

Internet Protocol (IP) ağ sınırları boyunca datagramların geçişi için internet protokolü takımında temel iletişim protokolüdür. Yönlendirme işlevi sayesinde internetin çalışmasını sağlamaktadır. IP, paket teslim görevini paket başlıklarındaki IP adreslerine dayalı olarak kaynak adresten hedef adrese doğru gerçekleştirir. Bu amaçla, IP veri teslim edilecek kapsülleyen bir paket yapıları tanımlamaktadır. Aynı zamanda adresleme yöntemlerini tanımlayan bu metot kaynak ve hedef bilgileri ile diyagramı etiketlemek için kullanılır. IP, 1974 yılında Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından orijinal iletim kontrol programında bağlantısız bir datagram hizmeti olarak tanıtıldı. İnternet protokolü paketi bu nedenle sık sık TCP/IP gibi ifade edilir. IP'nin ilk büyük versiyonu İnternet Protokolü Sürüm 4'tür. IPv4 internette baskın olan bir protokoldür. Protokolün halefi ise İnternet Protokolü Sürüm 6 (IPv6)'dır.