İçeriğe atla

PDM amfibik mayınları

PDM amfibik mayınları Rus yapımı anti taşıt mayını serisidir. Mayınlar her türlü deniz, nehir, göl ve sığlık sularda suyun en fazla beş metreye kadar olduğu yerlere döşenebilir.

PDM-1

PDM-1 yarı küresel şekilli metal kasalı ve sabit durması için ağır çelik çapalı bir mayındır. Genellikle suyun altında bir ila iki metrelik derinliğe uzatma çubuğu ile sabitlenir. İki kişilik bir ekip tarafından 10 ila 20 dakika arasında döşenebilir. MAyın üzerinde VPDM-1M model uzatma çubuklu fünye ve MD-10 model ateşleyici kullanılır.

PDM-1M

PDM-1M modeli PDM-1 ile aynı olup tek farkı patlamayı güçlendirici imla hakkının olmasıdır.

PDM-1M(Bulgar yapımı)

Bulgaristan yapımı modelde olan PDM-1M modelinde PDM-1M kullanılan plastik kasanın yanında betondan yararlanılmış ve ayarlanabilen fünye takılmıştır. Bunun haricinde elektro-mekanik uzatma çubuklu fünye veya manyetik etkili fünyeden takılmıştır. Ütün fünyeler ateşlemeyi 15 dakika dakika geciktirebilir. Mayın 1 ila 45 gün arasında programlanabildiği gibi bu süre sonunda ateşlenmediği zamanlarda kendi kendisini imha edebilir.

Su altında 0.8 ila 2 metrelik derinliğe alet yardımıyla döşenir.

PDM-2

PDM-2 modelinin küresel bir kasası vardır. Mayın geniş bir taban plakası yardımıyla tabana sabitlenir. Bunun haricinde dört adet kablo süspansiyon amaçlı olarak mayına bağlıdır. Mayında VPDM-2 uzatma çubuklu fünye takılıdır. Suyun altında 2.4 ila 3.8 metre derinliğe döşenir.

PDM-2M(Bulgar yapımı)

Bulgar yapımı PDM-2M modeli ile yine Bulgar yapımı PDM-1M aynı fünye sistemlerini kullanmakla beraber en büyük farkları PDM-2M de daha fazla ana patlayıcı bulunmasıdır.

PDM-6

PDM-6 modeli PDM-1M modeline çok benzemekte olup en büyük farkı üzerine takılan tuzaklama fünyesidir. Bu fünye sayesinde mayın açılmaya çalışılması durumunda patlar.

Özellikleri

PDM-3Ja
MayınÇapıBoyuAğırlığıPatlayıcı içeriğiÇalışma ağırlığı
PDM-1M1 m21 kg (mayın) + 24 ila 29 kg (taban)10 kg TNT18 ila 26 kg uzatma çubuğu
PDM-1M
Bulgar
0.3 m (tahmini)800 mm (fünye ile)
450 mm (manyetik fünye ile)
15 kg (mayın)
85 kg (mayın ve tabanı)
12 kg TNTdeğişken veya manyetik
PDM-20.27 m1.1 veya 2.7 m100 kg veya 135 kg15 kg TNT veya Ammonite40 ila 50 kg uzatma çubuğu
PDM-2M
Bulgar
490 mm (savaş başlığı)
1.05 m (çapa)
110 kg (tümü)
28.5 kg (ana patlayıcı)
16 kg TNTdeğişken veya manyetik etkili
PDM-60.5 m0.25 m47.5 kg (mayın ve tabanı)28 kg TNT veya PETNdeğişken

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006
  • PDM-6 hakkında bilgi ORDATA

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

M6, M6A1 ve M6A2 ABD yapımı metal kutulu dairesel tanksavar mayınıdır. Daha sonra yerlerini M15 mayınına bırakmışlardır. Mayın doğal şartlarda zeytin yeşili renginde olup mayının merkezinde büyükçe bir baskı tapası bulunmaktadır.Mayının merkezinde bulunan baskı tapasını 3 farklı konuma getirilmekteydi. KURULU, TEHLİKELİ ve GÜVENLİ. Baskı tapası akordeona benzeyen bir yapıda durur ve yeterinde güç kullanıldığında bu baskıyı aşağıya iletir. Aşağıya iletilen bu baskı ateşleme tapası içerisindeki yayı harekete geçirir ve fünye içerisindeki iğne fünyeyi patlatır. Patlayan fünye çevrecinde bulunan ana patlayıcıyı infilak ettirir.

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 35</span> tanksavar mayını

Tellermine 35 (T.Mi.35) Almanya tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımı metal kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayının kasası çelik ten olup, ortasında bulunan ateşleme fünyesine doğru dışbükey bir şekildedir. İki adet ikincil fünye ise mayının yan ve taban yüzeyinde olup mayının yerinden çıkartılması durumunda tuzaklama amaçlı takılmıştır.

Tellermine 42 (T.Mi.42) Almanya tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımı metal kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayın kendisinden önce üretilen Tellermine 35 modeline göre daha geliştirilmiş patlama eşiği bulunuyordu. Daha sonra üretilecek olan Tellermine 43 modelinin daha basit haliydi.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 43</span> Almanya tarafından üretilen dairesel metal kutulu bir tanksavar mayını

Tellermine 43 Almanya tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu bir tanksavar mayınıdır. Tellermine 42 modelinin biraz daha geliştirilmiş modeli olan mayının üretimi çok basitti. Almanlar Mart 1943 tarihinden savaşın sonuna kadar toplam olarak 3.6 milyon adet Tellermine 43 mayını üretmiştir. Mayının Danimarka (M/47), Fransa ve Yugoslavya (TMM-1) tarafından kopya modelleri üretilmiştir. Mayın günümüzde Mısır ve Libyada bulunmaktadır.

MATS/2 serpme şeklinde döşenebilen İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı az metalli patlamaya dayanıklı basınçlı tanksavar mayınıdır. Havalı ateşleme fünyesi sayesinde mayın basınç veya infilakla patlatılamaz. Aynı fünye TS-50 modelinde de kullanılmıştır. Mayının plastik kasası suya karşı dirençli olup, ayrıca saatte 200 km/s hızla giden helikopterden Tecnovar DAT dağıtma sistemi kullanılarak serpme yöntemi ile istenilen hedeflere döşenebilir. Üzerinde bulunan ikincil tuzaklama fünyeleri mayının elle temizlenmesini engellemek için takılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TM-57</span>

TM-57, dairesel metal kutulu Rusya tarafından geliştirilen bir tanksavar mayınıdır. Mayın hem baskı plakalı hem de uzatma çubuklu fünye ile ateşlenebilir. TM-46 mayınının geliştirilmiş modelidir. Günümüzde Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya da kullanılmaktadır.

APM-1, APM-2, APM-3, APM 19 ve APM 29 Avusturya yapımı parça tesirli yönsel anti personel mayınıdır. Mayın dışbükey yüzlü kalıplanmış plastikten oluşmaktadır. Mayın merkezinde Composition B sınıfı patlayıcı ve bunun etrafında 0.5 gram ağırlığında 5 mm çapındaki çelik bilyelerden oluşur. Genellikle savunma amaçlı kullanılan mayın patladığı zaman 60 derecelik bir yelpaze içerisinde etkili olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TC/2.4 mayını</span> TC/2.4 İtalyadan tanksavar mayını

TC/2.4 İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz bir tanksavar mayınıdır. Mayında her türlü patlamaya dayanıklı havalı fünye kullanılmıştır. Hem elle hem de makine yardımıyla döşenebilir. Mayın üzerinde yerinde oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamasına yol açacak tuzaklama fünyesi bulunmaktadır. Mısır tarafından M/80 adı altında bir kopyası geliştirilmiştir. Irak'ta kullanılan mayın şu an üretilmemektedir.

No 6 mine, İsrail yapımı metal kasalı dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-46 mayınının birebir kopyasıdır. Tek farkı dolgu haznesi TM-46 modelinde kubbe şeklinde No 6da ise yatay ve düzdür. Mayın üzerinde No 61 model basınç fünyesi veya No 62A uzatma çubuklu fünye kullanılır.

Model 52 mayını İsveç yapımı dairesel plywood kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hala İsveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Mayın üzerinde birçok farklı fünye ve baskı plakası kullanılabilir. Bunlar içerisinde uzatma çubuklu fünye, altıgen baskı plakasını sayabiliriz.

TMA-5 ve TMA-5A kare şeklinde plastik kasalı Yugoslavya yapımı metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının üst kısmında daire şeklinde ve mayını kaplayan vidalı fünye bulunur. İlave olarak fünyenin sökülü şekilde saklanabildiği bir bölümde bulunur. Mayın üzerinde herhangi bir tuzaklama amaçlı fünye olmadığından herhangi bir kişi tarafından kolayaca döşenebilir. Mayının tek bir siyah renkte plastik UANU-1 model fünyesi bulunu.

AT2 mayını Dynamit Nobel firması tarafından geliştirilen serpme yöntemi ile döşenebilen tahripli tanksavar mayınıdır. Birleşik Krallık, Almanya ve Norveç orduları tarafından kullanılan mayın hem topçu roketi hem de mayın döşeme sistemleri ile döşenebilir.

TMD-44 ve TMD-B basit birer dikdörtgen şeklinde SSCB tarafından geliştirilen ahşap kasaya sahip birer tanksavar mayınıdır. Mayınlar II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Ebat olarak birebir aynı olan mayınların tek farkı sahip oldukları fünyelerdi. Sahip oldukları ahşap mayın kutusu çürümeye veya böcekler tarafından yenilmeye açıktı. Bu sebepten mayın çok kolay bozulabilmekte veya çalışma ağırlığı 3 kiloya kadar düşmekteydi. Mayın günümüzde aşağıdaki ülkelerde bulunmaktadır: Afganistan, Angola, Çad, Küba, Mısır, Kore, Mozambik, Namibya, Ruanda, Yemen, Zambiya ve Zimbabve.

MC-71 Romanya yapımı uzatma çubuk fünyeli bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın gövdesi uçları kesilmiş ve geniş kenarlarından birleştirilmiş iki huni şeklindedir. Alt huni içerisinde ana patlayıcı ve ateşleme düzeneği bulunmaktadır. Mayının sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır ve uzatma çubuğuna değildikten 200 ms ila 400 ms sonra ateşlenir.Uzatma çubuklu fünye mayın temizleyen araçlara karşı kullanılmak üzere mayından uzakta br yerede yerleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

POMZ, POMZ-2 ve POMZ-2M modelleri Rusya yapımı birer kazıklı anti personel mayınıdır. POMZ mayını II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Daha sonra yerine POMZ-2 modeline, o da yerini POMZ-2M modeline bırakmıştır. Bu mayınlar daha sonra Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında çok miktarda kullanılmıştır.

T-AB-1 Brezilya yapımı kare şeklinde plastik kasalı bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın T-AB-1 anti personel mayınını fünye olarak kullanır. Mayın üst kısımda bulunan ABS model plastik basınç plakası altındaki AP mayını ve büyük miktarda patlayıcıdan oluşur. ABS plastik basınç plakası mayın kasasına 200 kgluk ağırlığa kadar dayanabilen pimler ile tutturulmuştur. Bu ağırlık ve üzerindeki basınca maruz kalan pimler kırılarak AP mayınını tetikler. AP mayının patlamasıda AT mayınının ana patlayıcısının infilak etmesine neden olur.