İçeriğe atla

PCSX2

PCSX2
Windows 10 üzerinde çalışan PCSX2 1.6.0'ın ekran görüntüsü
Orijinal yazar(lar)Linuzappz
Shadow
Refraction
Saqib
Gabest
Gregory
Geliştirici(ler)PCSX2 Team
İlk yayınlanma23 Mart 2002: 22 yıl önce
Güncel sürüm2.0.2 / 13 Temmuz 2024; 0 yıl önce
Programlama diliC++
C[1]
İşletim sistemiMicrosoft Windows
MacOS
Linux
PlatformIA-32 ve AMD64[2]
BoyutMicrosoft Windows: 6.85 MB[3]
Linux: 4.29 MB
MacOS: 11.38 MB
Erişilebilirlik28 dil[4]
Lisans0.9.7'den beri: GPL 3.0 veya üstü[5]
0.9.6'ya kadar: GPL 2.0 veya üstü
Resmî sitesipcsx2.net
Kod deposugithub.com/PCSX2/pcsx2

PCSX2, yüksek düzeyde uyumluluk ve işlevsellik ile çok çeşitli PlayStation 2 video oyunlarını Windows, Linux ve MacOS için[6] ücretsiz ve açık kaynaklı bir PlayStation 2 öyküncüsüdür. PCSX2, PlayStation 2'deki orijinal oyun deneyimini yakından yansıtabilse de, 8192×8192'ye kadar özel çözünürlükleri kullanma, kenar yumuşatma ve doku filtreleme gibi geleneksel bir PlayStation 2'deki oynanışa göre bir dizi iyileştirmeyi destekler.

Arka fon

PCSX2, önceki projesi PCSX (PlayStation 1 emulatoru) gibi, birkaç işlevi çekirdek emülatörden ayıran bir PSEmu Pro spesifik eklenti mimarisine dayanmaktadır. Bunlar grafikler, ses, giriş kontrolleri, CD/DVD sürücüsü ve USB ve FireWire (i.LINK) bağlantı noktalarıdır. Farklı eklentiler hem uyumluluk hem de performans açısından farklı sonuçlar doğurabilir. Ek olarak, PCSX2, telif hakkıyla ilgili yasal sorunlar nedeniyle geliştiricilerden indirilemeyen orijinal bir PS2 BIOS kopyası gerektirir . Eylül 2016'dan beri PCSX2, PlayStation oyunlarıyla kısmen uyumludur.[7]

PS2 emülasyonundaki ana darboğaz, PC x86 mimarisinde Emotion Engine çoklu işlemcisini taklit etmektir. Her işlemci bağımsız olarak iyi bir şekilde taklit edilebilse de, bunları doğru bir şekilde senkronize etmek ve konsolun zamanlamasını taklit etmek zordur.[8]

Gelişim

PCSX2'nin geliştirilmesine 2001 yılında, PlayStation emülatörü PCSX-Reloaded için programcılar olan Linuzappz ve Shadow adlarını kullanan programcılar tarafından başlandı . Diğer programcılar daha sonra ekibe katıldı ve sonunda bazı PS2 oyunlarını yükleme ekranına getirebildiler. Ekip daha sonra PlayStation 2'nin BIOS'unu taklit etmek gibi zor bir görev üzerinde çalışmaya başladı; yavaş ve grafiksel olarak bozuk olmasına rağmen çalıştırmayı başardılar. Sürüm 0.9.1 Temmuz 2006'da yayınlandı.

2007'den 2011'e kadar geliştiriciler Netplay ve hız iyileştirmeleri üzerinde çalıştı. PCSX2 0.9.8, Mayıs 2011'de piyasaya sürüldü ve Linux ve daha yeni Windows işletim sistemleri için uyumluluğu artıran wxWidgets ile yazılmış, elden geçirilmiş bir GUI, daha iyi uyumluluk sağlayan yeni bir VU yeniden derleyicisinin eklenmesi, bir hafıza kartı düzenleyicisi, SPU2'nin elden geçirilmesini içeriyordu. -X ses eklentisi ve çok sayıda başka iyileştirme içeriyordu.

2022'de PCSX2, Vulkan API için destek ekledi.[9] PCSX2, Android için bir PlayStation 2 öykünücüsü olan AetherSX2 için temel olarak kullanıldı.[10]

Özellikler

PCSX2, kaydetme durumlarını ve dinamik yeniden derlemeyi (JIT) destekler. GSdx eklentisini kullanarak Full HD oyun kaydı için de destek vardır. Oyun hızlarını artırma/azaltma, sınırsız hafıza kartı kullanma ve yerel işletim sistemi tarafından desteklenen herhangi bir gamepad denetleyicisini kullanma gibi seçenekler de mevcuttur. Hile kodları, PNACH yama dosyaları kullanılarak desteklenir.

Eklentiler

PCSX2, taklit edilen PlayStation 2 donanımının ayrı bileşenleri (alt sistemleri) arasındaki geliştirme çabalarını modülerleştirmenin bir aracı olarak eklentileri kullanır . Örneğin, PCSX2 tarafından görüntüleri ekrana işlemek ve PlayStation 2'nin grafik donanımını taklit etmek için video eklentileri kullanılırken, ses eklentileri PlayStation 2'nin ses donanımına öykünür. Bu sadece farklı geliştiricilerin odaklanmasına izin vermekle kalmaz. PlayStation 2 donanımının bir yönü üzerindeki çabaları, bu aynı zamanda bir eklenti ile iyi sonuçlar vermeyen bir sistem yapılandırmasına sahip olan kullanıcıların daha iyi sonuçlar alıp almadıklarını görmek için başka bir eklentiyi denemelerini sağlar.

Birkaç eklentinin listesi aşağıdadır:

İsim Alt sistem Notlar
GSdx Video En hızlı, en doğru grafik eklentisi. Direct3D veya OpenGL desteği gerektirir ve isteğe bağlı olarak bir GPU kullanır. GSdx eklentisi, PSX öykünücüleriyle uyumludur, ancak bunlarla yazılım oluşturma ile sınırlıdır. Ayrıca resmi olmayan bir ToCAEDIT[11] sürümü ve GSdx-Cutie sürümü de bulunmaktadır.[12]
GSdx FX Video GSdx eklentisi için işlem sonrası gölgelendirici paketi.
ZZogl Video Open GL kullanan daha az optimize edilmiş bir grafik eklentisi. Linux ve Windows ile uyumludur. Bu eklenti ZeroGS KOSMOS eklentisinin çatalıdır.
SPU2-X Audio En doğru ses eklentisi.
SSSPSX Pad Input Basit bir giriş eklentisi.
LilyPad Input Klavyeleri, fareleri ve denetleyicileri destekleyen gelişmiş bir giriş eklentisi.
Nuvee Input Hafif silahları ve USB fareleri destekleyen bir giriş eklentisi.
TwinPad Input Başka bir klavye ve fare eklentisi.
XPad Input Bir Xbox 360 denetleyicisi giriş eklentisi.
CDVD Optical
Oyunları optik disklerden çalıştıran basit bir optik ortam eklentisi .
Linuz ISO CDVD Optical ISO görüntülerini sıkıştırma özelliğine sahip bir eklenti.
Dev9 Hard drive PS2 sabit disk sürücüsünü ve Ethernet öykünmesini yönetir.
MegaDev9 Hard drive Dev9'un daha gelişmiş bir sürümü. Şu anda, PS2 sabit sürücüsünü yalnızca kısmen taklit ediyor.
Netplay Netplay Belirli oyunların İnternet üzerinden çok oyunculu oynanabilmesini sağlayan bir eklenti.

V1.7.0-dev-1420'den itibaren[13] PCSX2, eklenti kavramını ortadan kaldırarak tüm işlevleri çekirdek öykünücüde birleştirmiştir.

Birleştirilen eklentilerin listesi aşağıda listelenmiştir:

  • GS: GSDX
  • SPU: SPU2
  • PAD: Lillypad (Windows) | Onepad (Linux)
  • DEV9: Dev9Gigaherz
  • CDVD: CDVDGigaherz

Grafiksel İyileştirmeler (GSdx Eklentisi)

GSdx eklentisi, orijinal PlayStation 2 donanımına göre çeşitli görüntü kalitesi iyileştirmeleri sunar, örneğin:

  • Dahili çözünürlüğü artırma seçeneği (yalnızca donanım modunda)
  • Kenar yumuşatma: FXAA, MSAA (yalnızca donanım modunda ve daha sonra 1.5 geliştirme sırasında kaldırıldı) ve Edge-AA (yalnızca yazılım modunda)
  • İşleme Sonrası Piksel Gölgelendiriciler
  • Mipmapping (Jak ve Daxter serisi gibi bazı oyunların doğru çalışması için gereklidir)
  • Bilineer filtreleme ve Trilinear filtreleme (yalnızca OpenGL)
  • Anizotropik filtreleme
  • Geniş ekran hileleri

Sistem gereksinimleri

Donanım gereksinimleri büyük ölçüde oyuna bağlıdır. Öykünmenin zorlu doğası nedeniyle, PCSX2'nin modern orta ve üst düzey donanımlarla iyi performans gösterme olasılığı çok daha yüksektir ve alt uç sistemlerin tam performanstan daha az deneyim yaşaması olasıdır. Çoğu durumda performans darboğazı GPU'dan ziyade CPU'dur . Bu, özellikle öykünme için yalnızca CPU'nun kullanıldığı yazılım modunda geçerlidir. Donanım modunda, GPU grafikleri taklit eder, ancak dahili çözünürlük çok yüksek ayarlanmışsa yine de bir darboğaz olabilir. Bazı oyunlar, optimize edilmemiş grafik kodu veya zayıf grafik nedeniyle daha yavaş çalışabilir.Bazı oyunlar, optimize edilmemiş grafik kodu veya zayıf video kartları . Bilgisayar donanımı zamanla ilerlemeye devam ettikçe, PCSX2 ile ilgili performans sorunları olasılığı buna karşılık gelen bir düşüş yaşadı.

Değerlendirme

PCSX2 çok iyi karşılandı. Geek.com'dan Matthew Humphries bunu "etkileyici bir eser" olarak nitelendirdi.[14] PC World'den Alex Garnett, PCSX2'yi kurmanın zorluğunu eleştirdi ancak onu "şaheser" olarak nitelendirdi.[15] Micro Mart'tan David Hayward da karmaşıklığı eleştirmesine rağmen, aynı zamanda "teknik olarak şaşırtıcı" olarak nitelendirdi.[16] In.com'dan Sriram Gurunathan, PCSX2'yi "tartışmasız en popüler emülatör" olarak tanımladı ve onu sitenin en iyi beş emülatöründen biri olarak adlandırdı.[17] Digital Trends'ten Brandon Widder, Best Emülatörler makalesine PCSX2'yi dahil etti.Tom's Guide, PC'ler için En İyi PlayStation Emülatörleri makalesinde PCSX2'den bahsetti ve "Konu kararlı, oynanabilir Playstation 2 emülasyonu olduğunda, PCSX2 şu anda şehirdeki en iyi oyundur" dedi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Debian -- Details of package pcsx2 in stretch". Debian. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2017. 
  2. ^ "x64 Work and Testing · Discussion #4102 · PCSX2/pcsx2". GitHub. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  3. ^ "PCSX2 - The Playstation 2 emulator - Windows". pcsx2.net. 30 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  4. ^ "PCSX2/pcsx2". GitHub. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  5. ^ "Upgraded PCSX2 core and utilities to GPLv3". GitHub. 8 Eylül 2009. 1 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ PCSX2 (26 Mart 2022). "PCSX2 Basic Setup Guide". pcsx2.net. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  7. ^ "Ramapcsx2 psx mode by gregory38 · Pull Request #1583 · PCSX2/pcsx2". GitHub (İngilizce). 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  8. ^ "Why is PCSX2 slow?". forums.pcsx2.net. 22 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  9. ^ "PS2 emulator PCSX2 adds Vulkan support". PCGamesN (İngilizce). 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  10. ^ "AetherSX2: What you need to know about the best PS2 emulator for Android". Android Authority (İngilizce). 19 Haziran 2022. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  11. ^ "Custom GSdx Plugin Released". Toca Edit. 20 Aralık 2014. 26 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  12. ^ "s90110019/Gsdx-cutie: pcsx2 plugin". GitHub. 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  13. ^ "Merge GS, Mcd into core, remove plugin selector/subsystem by GovanifY · Pull Request #4436 · PCSX2/pcsx2". GitHub (İngilizce). 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  14. ^ "PlayStation 2 emulator PCSX2 reaches v1.0, plays games in 1080p | Games | Geek.com". web.archive.org. 5 Ekim 2013. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  15. ^ "How to Emulate the Sony PlayStation 2 (PS2) on Your PC". PCWorld (İngilizce). 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  16. ^ "Retro console emulators group test: PCSX2 1.0.0 review | Micromart". web.archive.org. 25 Kasım 2015. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  17. ^ "Top Five Emulators". web.archive.org. 4 Ekim 2013. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 2</span> video oyunu konsolu

PlayStation 2 ya da resmî kısaltmasıyla PS2, Sony Computer Entertainment'in PlayStation'dan sonra 2000 yılında ürettiği ikinci video oyunu konsoludur. Yapımı 1998 senesinde duyurulan konsol, 4 Şubat 2000'de Japonya'da, 3 Ağustos 2000'de Kuzey Amerika'da, 10 Eylül 2000'de Avrupa'da satışa sunulmuş, kısa sürede herkes tarafından beğeni kazanmıştır. PlayStation 2 çıkışından itibaren şu ana kadar yaklaşık 150 milyon adet satılmıştır. Kalın ve ince olmak üzere iki ayrı boyutta satışa çıktı. Donanım olarak rakibi Xbox'dan düşük olmasına rağmen yüksek oyun bulunabilirliğiyle Xbox'ın önüne geçmiştir. Yakın bir zamanda ise PlayStation 3, kullanıcılarıyla tanıştı.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3</span> video oyunu konsolu

PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.

<i>FIFA</i> (video oyunu serisi) futbol video oyunu

FIFA ya da diğer ülkelerde bilinen isimiyle FIFA futbol, Electronic Arts'ın bir kolu olan EA Sports tarafından 1993'ten bu yana yıllık çıkarılan futbol oyunudur. 1980'lere damgasını vuran Sensible Soccer, Kick Off, Matchday Soccer'ın geliştirilmiş oyunu olarak EA tarafından çıkarılan seri, daha sonra dalında bir numara olmuş ve Madden NFL'den sonra en çok satan spor oyunu olmuştur

PlayStation Network, çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital medya ulaştırma servisidir. PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4, PlayStation Vita ve PlayStation 5'te bulunur. İlk olarak PlayStation 3 ve PlayStation Portable video oyunu konsolları için Sony Computer Entertainment tarafından oluşturulmuştur. 2 Haziran 2009 tarihinde dünya çapında 24 milyonun üzerinde PlayStation Network (PSN) kullanıcısı bulunmaktaydı. Çevrimiçi özellikleri kullanabilmek için PSN hesabı açmanız gerekmektedir fakat PlayStation 3'te çevrimiçi çok oyunculu modlarda oynayabilmek için sadece PlayStation Network (PSN) hesabı açmanız yeterli iken PlayStation 4 ve sonrasında PlayStation Network (PSN) hesabı açmanızın yanı sıra PSN hesabınıza PlayStation Plus üyeliği de almanız gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 4</span> video oyunu konsolu

PlayStation 4, 20 Şubat 2013 tarihinde tanıtılan Sony'nin PlayStation oyun konsolu ürününün dördüncü versiyonudur. Resmî olarak Amerika'da 15 Kasım 2013, Avrupa'da 29 Kasım 2013, Çekya, Macaristan, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Türkiye'de ise 13 Aralık 2013'te; Japonya'da ise 22 Şubat 2014'te satışa sunulmuştur. Sony 7 Eylül 2016 Çarşamba akşamı saat 22.00'de PlayStation Toplantısında PlayStation 4 Slim ve PlayStation 4 Pro modellerini tanıttı. PlayStation 4 Slim 15 Eylül 2016 Perşembe, Sony'nin bu zamanlarda en güçlü oyun konsolu olan PlayStation 4 Pro da 10 Kasım 2016 Perşembe günü çıkış yaptı.

<i>Rocket League</i> 2015 video oyunu

Rocket League, Psyonix tarafından geliştirilen ve yayınlanan, arabalarla oynanan bir futbol video oyunudur. Oyun ilk olarak Temmuz 2015'te PlayStation 4 ve Windows için piyasaya sürüldü ve daha sonra Xbox One ve Nintendo Switch için bağlantı noktaları piyasaya sürüldü. Haziran 2016'da 505 Games, PlayStation 4 ve Xbox One için fiziksel bir perakende sürümünü dağıtmaya başladı ve 2017'nin sonuna kadar bu görevleri Warner Bros. Interactive Entertainment devraldı. macOS ve Linux sürümleri de 2016'da piyasaya sürüldü, ancak çevrimiçi hizmetlerine yönelik destek 2020'de kaldırıldı. Oyun, Eylül 2020'de oynaması ücretsiz hale geldi.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Classic</span>

PlayStation Classic, orijinali 1994 PlayStation konsolunda piyasaya sürülen oyunları taklit eden Sony Interactive Entertainment'ın özel bir video oyun konsolu. Eylül 2018'de Tokyo Oyun Show'da ilan edildi ve orijinal yayınlanmasının 24. yıldönümü olan 3 Aralık 2018'de serbest bırakıldı. Konsol, rakip Nintendo'nun NES Classic Edition ve Super NES Classic Edition mini konsollarından önceki sürümleriyle karşılaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dual Analog Controller</span>

Dual Analog Controller, Sony'nin PlayStation için ilk el tipi analog denetleyicisidir. PlayStation Controller cihazının devamı, DualShock'un öncüsüdür. İlk resmi analog denetleyicisi PlayStation Analog Joystick'ti (SCPH-1110).

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">RPCS3</span> PlayStation 3 yazılımı için emülatör

RPCS3, Windows, Linux, FreeBSD ve MacOS sistemlerinde çalışan PlayStation 3 için ücretsiz ve açık kaynaklı bir konsol emulatoru ve hata ayıklayıcısıdır. PlayStation 3 oyunlarının ve yazılımlarının kişisel bir bilgisayarda oynatılmasına ve hatalarının ayıklanmasına olanak tanır. Program C++ dilinde yazılmıştır ve X86-64 CPU'larında çalışabilmektedir. Arka uç oluşturucuları olarak OpenGL ve Vulkan'ı içeriyior.

<span class="mw-page-title-main">PCSX-Reloaded</span>

PCSX, PlayStation 1 oyunlarını bilgisayarda çalıştırmaya yarayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir konsol emulatörüdür. Yıllar içinde, PCSX-Reloaded (PCSXR) ana sürüm olduğundan dolayı geliştirme birkaç kez el değiştirdi. 2021 itibarıyla emulatör artık aktif geliştirme aşamasında değildir. PCSX-Reloaded'ın daha yeni bir sürümü PCSX-Redux, 2019 yılında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Chiaki Remote Play</span>

Chiaki Remote Play veya orijinal ismiyle Chiaki - Open Source PlayStation Remote Play 20 Ağustos 2019 tarihinde Florian Märkl tarafından geliştirilmiş ve piyasa sürülmüştür. Son güncellemesini ise 15 Ocak 2021'de aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lutris</span> Linux için açık kaynaklı bir oyun platformu

Lutris, Mathieu Comandon ve topluluk tarafından geliştirilen ve sürdürülen, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan Linux tabanlı işletim sistemleri için ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun yönetim yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">RetroArch</span>

RetroArch, öykünücüler, oyun motorları, video oyunları, medya oynatıcılar ve diğer uygulamalar için özgür ve açık kaynaklı, platformlar arası bir ön uçtur. Hızlı, hafif, taşınabilir ve bağımlılıklar olmadan tasarlanmış libretro API 'nin referans uygulamasıdır. GNU GPLv3 altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SeaBIOS</span>

SeaBIOS, x86 sistemleri için serbestçe kullanılabilen bir ürün yazılımı olarak hizmet veren bir x86 BIOS'un açık kaynaklı bir uygulamasıdır. Uyumluluğu hedefleyerek, tipik bir tescilli x86 BIOS tarafından uygulanan standart BIOS özelliklerini ve çağrı arayüzlerini destekler. SeaBIOS, coreboot yükü olarak çıplak donanım üzerinde çalışabilir veya QEMU ve Bochs gibi emülatörlerde doğrudan kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">TIC-80</span>

TIC-80, özgür ve açık kaynak kodlu bir fantezi konsoludur. Konsol dahilinde 1980'lerdeki kısıtlı sistemleri taklit eden bir ortamda oyun yapımı, oynanışı ve paylaşımını mümkün kılar.

Dynamips, Cisco Routerları taklit etmek için yazılmış bir emülatör bilgisayar programıdır. Ağustos 2005'te üzerinde çalışmaya başlayan Christophe Fillot tarafından geliştirilmiştir. Dynamips FreeBSD, Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır. Gerçek bir Cisco IOS yazılım görüntüsünü (imajını) doğrudan emülatöre önyükleyerek Cisco serisi yönlendirme platformlarının donanımını taklit edebilirsiniz. Dynamips, Cisco 1700, 2600, 2691, 3600, 3725, 3745 ve 7200 platformlarını taklit edebilir.