İçeriğe atla

PCI-X

PCI-X anakartı

PCI-X, (Kapsamı genişletilmiş birbirine bağlı çevresel parçalar) bir bilgisayara ait bir veri yoludur ve PCI ‘ın yerini almak için standart olarak tasarlanmış yaygın bir karttır. Bu kart PCI ‘ın daha hızlı bir versiyonudur, iki kat daha hızlı çalışır ve diğer yönden, fiziksel uyarlama ve temel tasarımı ile benzerlik gösterir. Modern tasarımlarda benzer bir seslendirmeyle kendi kendisinin yerini tutan PCI Express çok farklı bir mantıksal tasarıma sahiptir.

PCI-X, IBM, HP ve Compaq tarafından geliştirilmiştir. PCI-X saat hızını (66 Mhz ‘den 133 Mhz’e) ve dahası bilgisayar işlemcisi ve bilgisayarın dış yüzeyine ait veri miktarını iki katına çıkaran, standart PCI ‘ın yeniden gözden geçirilmiş halidir. Standart PCI 66 Mhz de 64 bite kadar destekler (33 Mhz de 32 bit üstündeki her şey sadece yüksek sonlandırıcılı sistemlerde görülür ) ve ek olarak veri yollarının standartları 66 Mhz ‘ de, 32 bitte veya 33 Mhz'de 64 bitte hareket eder. Teorik olarak, PCI-X ile işlemci ve dış yüzeyleri arasındaki maximum bilgi akışı, standart 532 MB/ s ile 1.06 GB/s olarak karşılaştırılır. PCI -X genellikle PCI -X ‘in arka alanına uyumludur, bu şu anlama gelir ki ,mesela ,standart bir PCI boşluğuna PCI-X kartını yükleyebilirsin (fakat bu PCI veri yolu hızı limitinde olacaktır) PCI ve PCI-X kartları bir PCI-X veri yolu üzerinde birleştirilebilir fakat hızı içlerindeki en yavaş olan kartın hızı kadar olacaktır. PCI-X, PCI ‘ın geçirdiği hata toleransını yoluna koyar, mesala ,hatalı kartlar yeniden başlatılabilir veya çevrimdışına alınabilir.

IBM ,HP ve Compaq, PCI -X ‘in Gigabit Ethernet,Fiber kanal ve Ultra 3 SCSI gibi vericiler için yüksek bant genişliğindeki aletlerin performansını arttırmak için tasarlanmıştır ve kümelerin topluca bağlanabilmesi için PCI-X tarafından işlemcilere izin verilir. 1998 yılında IBM, HP, Compaq, PCI-X ‘i PCI özel ilgi grubuna onaylatmıştır (Bilgisayar makineleri Kurumu‘nun özel ilgi grubuna) . PCI SIG PCI-X ‘i onaylamıştır ve şu anda bütün bilgisayar üreticileri tarafından adapte edilebilen ve kullanılabilen (ortak) açık bir standarttır. PCI SIG, PCI-X için teknik destek, eğitim ve başarı testini kontrol eder. IBM, Intel, Microelectronics ve Mylex PCI ‘ı desteklemek için çip setleri geliştirmeyi planlar. 3Com ve Adaptec, PCI-X ‘in dış yüzeyini geliştirmeyi hedefler.

PCI –X, standart veri yoluna, kişisel uzantıları kodlamak amacıyla geliştirildi.PCI-X’e genellikle bilinen Gigabit Ethernet kartları ,Fiber Kanalı, Ultra 3 SCSI kartları gibi bazı aletlere ihtiyaç duyuldu, aynı zamanda küme toplam bağlantıları, PCI veri yolundaki (sadece133 MB/s) bant genişliğini bozabilirdi. İlk çözüm 33 MHz PCI veri yolunu iki misli hıza 66 Mhz ‘de çalıştırmak, çıkarımı 266 MB/s ‘ de etkili bir şekilde iki katına çıkartmaktı. Bununla birlikte çok sayıda yüksek bant genişliğine sahip makineler hala daha fazla headroom ‘ a ihtiyaç duydular ve bu nedenle boşluklara 120 ‘ den 184 ‘e kadar 64 bitlik düzeye sahip pinler eklendi. Bu sadece 33 Mhz ‘de temelde aynı maximum 266 MB/s ‘yi vererek çalıştı. Birleştirilmiş 64 bit 66 Mhz portlarda görüldü. Fakat bu uzantılar PCI 2x standartlarının opsiyonel kısımları gibi az da olsa desteklendi. Aletin uyumu temel 133 MB/s ‘nin ötesinde hala çok zordu.

1998 ‘ de Compaq, IBM ve HP 64 bitlik uzantıyla 66 Mhz uzantıyı birleştirdiler ve 100 Mhz ve 132 Mhz ‘lik bant genişliğini değerleri mümkün olan 798 MB/s ve 1064 MB/s ‘e alabildiğince yükseltmeyi, gelecekteki talebi tahmin ederek geliştirdiler. Onlar ,PCI –X olarak ,ortak sonucu PCI SIG (standart özel grubu) ‘e sundular. PCI SIG, PCI –X ‘i onayladı ve bu şimdi bütün bilgisayar üreticileri tarafından kullanılabilen ve adapte edinile bilinen açık bir standarttır. PCI SIG, PCI-X için teknik destek eğitim ve başarı testleri kontrol etmektedir.Tüm büyük (genel) çip üreticileri genellikle şimdi üretimlerinin içinde PCI-X ‘in versiyonlarından bazılarına sahiptirler.

PCI –X, PCI- 2x ya da sonraki standartlardan çoğu kartla arkadan uyumludur . Orijinalinde (Aslında) PCI-X veri yolları 5 Voltluk veri yollarına sahiptir. Sonradan, PCI-X tekrarında PCI veri yolları, çift yönlü voltajları birbirine bağlayıcıydı. 3.0’da bu sadece 3.3 Volta dönüştü. PCI-X veri yolları 5 Voltluk kartlarda uyumlu değildirler. Daha yeni PCI kartları PCI-X girişinde çalışır, yine de onlar tüm veri yolunun hızını azaltacaktır. Örneğin bir PCI 2.3 parçası 32 bit ve 66 MHz de PCI-X 133 veri yolunda çalışıyorken veri yolu tüm veri yolu çıkarımını 266 MB/s’de sınırlayacaktır. Bu limite uymak için birçok anakart,daha iyi bir arka plan uyumuna ve daha yüksek bir bant genişliği için, farklı PCI-X kanallarına sahip olacaktır. PCI- X, PCI ‘ dan hata toleranslı olmak üzere tasarımlanmıştır. Örneğin, PCI-X 'in genel sistem başarısızlığı oluşmadan önce hatalı bir kart yeniden aktive etmek için şartları vardır. Endüstriyel olarak PCI-X 'in adaptasyonunu hızlandırmak için COMPAQ adlı marka kendi web sitelerinde PCI-X 'in geliştirici araçlarını önerir.

PCI-X 2.0

2003 yılında PCI SIG 266 Mhz ve 533 Mhz 'de değişkenleri ekleyen PCI-X 2.0 'ı getirdi. Bu değişkenler yaklaşık 2.15 GB/s ve 4.3 GB/s lik çıkışlar verirler. PCI 2x sistemin güvenirliğini yoluna koyan ve veri yoluna ait hayatı düzeltmek için ECC'yi ekleyen bir sistem tasarlayan ek bir protokol yapar. PCI- X de en çok karşılaşılan şikayetlerden birini belirlemek gerekirse, 184 pin lik bağlacı, 16 bitlik port PCI-X in sabit uzay aygıtlarında kullanılmaları için geliştirilmiştir. PCI Express'e benzer olarak P2P fonksiyonları da diğerleri ile ana fikri konuşmadan ve veri yolu kontrolünde aletler için eklenmiştir her ne kadar PCI 2.0'in teorik dezavantajları olsa da aslında arka planda PCI-X ve PCI aletleriyle uyumludur bu geniş bir çizelgede (2006'nın benzeri ) gösterilmemiştir.Bu arka planda yaşanan gösterilme eksikliği başlangıçtır çünkü sabitdisk aygıtları PCI Express'in yerine geçmek için secilmektedir.

PCI Express ile ilgili karışıklıklar

PCI-X genellikle PCI-E ve PCIe olarak kısaltılan PCI Express ile karşılaştırılmaktadır. İkisi de hızlı veri yolları olmalarına rağmen birçok yönde farklılıklar gösterirler. İlk olarak paralel bir arayüz olup en eski 5 Volt PCI aygıtlar harici her aygıt ile geri uyumludur. PCIe ise daha eski veri yolları ile uyumluluk göstermeyen bir seri veri yoludur. Gelecekte PCI-X ve PCI veri yolları, aynı ISA veri yollarının bazı bilgisayarlarda veri yollarını çalıştırmadığı (çalışmayı engellediği) bir PCI köprüsünü çökertebilir (çalıştırmayabilir). Bu uygunluk ile karşılaştırılmamalıdır. PCIe aynı zamanda en yüksek bant genişliğinde PCI-X ve hatta PCI–X 2.0 ye kafa tutacak düzeydedir. PCIe x1 250mb/s çift yönlü veri akışını sağlayabilir ve günümüzde 16x yani 4gb/s ye kadar destekler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

<span class="mw-page-title-main">PCI</span>

PCI Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">SATA</span>

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pentium</span>

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Accelerated Graphics Port</span>

Accelerated Graphics Port veya Advanced Graphics Port, kısaca AGP, yüksek hızlı grafik kartlarını bilgisayarın ana kartına noktadan noktaya yönlendirmek için kullanılır ve öncelikli olarak hızlandırılmış üç boyutlu bilgisayar grafiklerini destekler. Bazı ana kartlar çeşitli bağımsız AGP slotları ile oluşturulmuştur. AGP tamamen PCI Express desteği ile tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">ISA (bilgisayar)</span>

ISA Sanayi Standardı Mimari,, IBM uyumlu bilgisayarların bilgisayar veri yolu standardıydı.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik bant</span> veri depolama ortamı

Manyetik bant, ilk olarak 1928 yılında Almanya'da geliştirilmiş bir analog veri depolama ortamıdır. Bu süre zarfında, bant formülünde, ambalajlamada ve veri yoğunluğunda pek çok ilerleme gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pci-e</span>

PCI Express, resmen PCIe olarak kısaltılmıştır ve kesinlikle PCI-X ile karıştırılmamalıdır. PCI-X, mevcut PCI programlama kavramlarını kullanan bir PCI bağlantı standardıdır fakat bu bağlantıyı full duplex, multi – lane, noktadan noktaya seri fiziksel katman iletişim protokollerini kullanarak çok daha farklı ve süratli bir biçimde gerçekleştirir. PCI Express daha önceleri 3. Jenerasyon I/O için Arapaho veya 3GIO olarak bilinirdi.

DDR SDRAM, bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür.

SCSI, Sabit Disk, CD sürücü, tarayıcı, yazıcı gibi aygıtları paralel arabirim standartlarından daha uyumlu ve gelişmiş bir şekilde kontrol eden standarttır.

<span class="mw-page-title-main">RDRAM</span>

RAMBUS DRAM (RDRAM), Direkt Rambus DRAM veya DRDRAM olarak da anılır. RAMBUS Firması tarafından üretilmiş olup Senkronize Dinamik RAM'(SDRAM)in bir çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik işlem birimi</span>

Grafik işlemci birimi ya da kısaca GPU, kişisel bilgisayar, iş istasyonları veya oyun konsollarında grafik yaratımı için kullanılan aygıttır. Modern GPU'lar bilgisayar grafiklerini işleme ve göstermekte son derece verimlidir ve yüksek paralel yapıları kompleks algoritmalar için CPU'dan daha etkin kılar. GPU ekran kartının hemen üstünde olabileceği gibi anakarta entegrede halde de olabilir. Yeni masaüstü bilgisayarların ve laptopların %90'ından fazlasında özel GPU'lardan çok daha güçsüz olan entegre GPU'lar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">GDDR</span>

GDDR ya da, özellikle bilgisayarda bulunan ekran kartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış rastgele erişimli hafıza çeşididir. Çift kanallı veri aktarımı gibi bazı teknolojileri paylaşmalarına rağmen DDR SDRAM modüllerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veri yolu (bilgisayar)</span>

Veri yolu, bilgisayar yapısında, bilgisayarın içindeki parçalar arasında ya da bilgisayarlar arasında verileri ya da gücü transfer eden bir alt sistemdir ve genellikle aygıt yürütme yazılımı tarafından kontrol edilir. Nokta- nokta bağlantısının tersine, veri yolu, birçok çevresel aygıtı aynı takım kablo ile mantıksal olarak bağlayabilir. Her bir veri yolu kendi bağlayıcılarını fiziksel fiş aygıtlarına, kartlara veya kabloların tümüne karşı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">HP Jornada</span>

HP Jornada Hewlett-Packard tarafından üretilen bir dizi kişisel dijital asistan veya PDA'ydı. Jornada, Palm-boyutlu PC'leri, El bilgisayarı ve Cep bilgisayarı'nı içeren geniş bir ürün yelpazesine sahipti. İlk model 1998'de piyasaya çıkan 820 idi ve sonuncusu 2002'de Compaq ve HP'nin birleştiği zaman sunulan 928 modeliydi. Jornada hattı, daha popüler olan iPAQ modelli PDA'lar tarafından başarıyla sonuçlandı. Tüm Jornada modelleri, Windows CE tabanlı Microsoft İşletim Sistemlerini çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">İPAQ (masaüstü bilgisayar)</span> Masaüstü bilgisayar

İPAQ masaüstü bilgisayar Compaq Computer Corporation tarafından 2000 yılı boyunca üretilen, eski bir PC idi. Compaq iPAQ, öncelikle basit bir İnternet uyumlu bilgisayar olarak kullanılabilen taşınabilir bir masaüstü bilgisayar olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">M2 ssd</span>

Eskiden Yeni Nesil Form Faktörü (NGFF) olarak bilinen M2, dahili olarak monte edilmiş bilgisayar genişletme kartları ve ilgili konektörler için bir özelliktir. M2, PCI Express Mini Card fiziksel kart düzenini ve konektörlerini kullanan mSATA standardının yerine geçer. Daha esnek bir fiziksel özellik kullanan M2, farklı modül genişliklerine ve uzunluklarına izin verir ve daha gelişmiş arabirim özelliklerinin kullanılabilirliği ile eşleştiğinde, M2'yi genel olarak katı hal depolama uygulamaları ve özellikle daha küçük cihazlarda mSATA'dan daha uygun hale getirir

<span class="mw-page-title-main">IBM PC compatible</span>

IBM PC uyumlu bilgisayarlar, bilgisayar devi IBM'in orijinal IBM PC, XT ve AT bilgisayarlarına benzer ve aynı yazılımı ve genişleme kartı'larını kullanabilir. Bu tür bilgisayarlar PC klonları, IBM klonları veya IBM PC klonları olarak adlandırılmıştır. IBM 2005 yılında kişisel bilgisayar bölümünü Çinli teknoloji şirketi Lenovo'ya sattıktan sonra artık kişisel bilgisayar satmadığı için "IBM PC uyumlu" terimi artık yalnızca tarihsel bir tanımlamadır. "PC" tanımı, kişisel bilgisayar tarihi'nin çoğunda kullanıldığı gibi, genel olarak "kişisel bilgisayar" anlamına değil, çağdaş bir IBM PC'nin çalıştırabildiği aynı yazılımı çalıştırabilen bir x86 bilgisayar anlamına gelmektedir. Bu terim başlangıçta 1980'lerin başında mevcut olan Apple II, TRS-80 ve Commodore 64 gibi çeşitli ev bilgisayarı sistemlerinin aksine kullanılmıştır. Daha sonra bu terim öncelikle Apple'ın Macintosh bilgisayarlarına karşıt olarak kullanılmıştır.