İçeriğe atla

PAS 99

PAS 99 (Yönetim sistemlerinin ortak gereksinimlerinin entegrasyon için bir çerçeve olarak belirlenmesi) British Standard Institution (İngiliz Standartları Enstitüsü) tarafından yayınlanan kamuya açık bir şartnamedir.

PAS 99, Uyguladığı standartların üzerine yenilerini eklemeyi düşünen firmaların işlemlerini kolaylaştırmalarını sağlayacak bir yapı oluşturmaları için gerekli çerçeveyi belirler.

Öncelikle ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001, ISO 22000, ISO/IEC 20000 ve/veya OHSAS 18001 gibi standartlar/şartnameler ile birlikte kullanılmak için tasarlanmış olmasına rağmen diğer ulusal ve uluslararası yönetim sistem standartları/şartnameleri ile de kullanılabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">MP4</span>

MPEG-4 Bölüm 14 veya kısaca MP4, genellikle video ve ses depolamak için kullanılan bir kapsayıcı biçimidir. Sık karşılaşılmasa da altyazı ve hareketsiz görüntü gibi farklı verileri depolanması için de kullanılabilir. Diğer modern kapsayıcı biçimlerinin çoğu gibi MP4 de internet üzerinden akışı yapılan bir biçimdir. MPEG-4 Bölüm 14 dosyalarının resmî uzantısı .mp4'tür. MPEG-4 Part 14 MPEG-4 kapsamında tanımlanmış bir standarttır.

ISO 8859, yani resmi adıyla ISO/IEC 8859, ISO ve IEC tarafından belirlenmiş olan, bilgisayarlarda kullanılacak 8-bit karakterlerin standardıdır.

MPEG tarafından geliştirilen ve geliştirilmesine devam edilen çoklu-iletişim görüntü kodlama standardı. MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel(İngilizce: Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır ve ISO/IEC ile MPEG 'in ISO/IEC 14496 standardı olarak üzerinde uzlaştıkları bir grup ses ve görüntü kodlama formatı ile, ilgili teknolojilerin standardizasyonunu ifade eder. Kullanım alanları arasında AV web dosyaları, kompakt disk (CD), ses ve televizyon yayınları sayılabilir.

MPEG-2 MPEG grubu tarafından standartları kabul edilmiş ses ve görüntü kodlama biçimidir. ISO/IEC tarafından 13818 uluslararası standart olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Standardları Enstitüsü</span>

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 16 Ekim 1954 tarihinde Türkiye'de kurulmuş, çeşitli alanlarda standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi yapan bir kurumdur. TSE, 26 Mayıs 1955 tarihinde Uluslararası Standardizasyon Teşkilatına (ISO), 1 Ocak 1956 tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonuna (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir. 18 Kasım 1960 tarih ve 132 Sayılı Kanunla tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kurum olarak kuruluş sürecini tamamlamıştır. Her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayımlamak gibi görevleri ifa eden TSE'nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilmektedir. Enstitünün ilgili bulunduğu bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Akreditasyon Kurumu</span>

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 4 Kasım 1999'da 4457 sayılı kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan, günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile ilgili olan ve özel hukuk hükümlerine tabi kâr amacı gütmeyen idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu kurumudur. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yeterliliklerinin, uluslararası standartlar esas alınarak değerlendirmesini ve onaylanması görevini yerine getirmektedir. ISO/IEC 17011 standardına uyum sağlamış olan TÜRKAK; Laboratuvar, yetki belgesi ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası geçerliliğini temin etme görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NFC</span> Yakın Alan İletişim Sistemi

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, iki elektronik cihaz arasında 4 cm (1,57 inç) veya daha kısa bir mesafe üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir dizi İletişim protokolü'dür. NFC, daha yetenekli kablosuz bağlantıları önyüklemek için kullanılabilecek basit bir kurulum aracılığıyla düşük hızlı bağlantı sunar. Diğer "yakınlık kartı" teknolojileri gibi NFC de, 106 ila 848 kbit/s aralığındaki veri hızlarında ISO/IEC 18000-3 hava arayüz standardını kullanan, küresel olarak mevcut lisanssız radyo frekansı ISM bandı'nda 13,56 MHz'lik frekansını kullanarak bir veya her iki yönde iletişim kuran NFC özellikli cihazlardaki iki anten arası endüktif bağlantıya dayanır.

AMV bir video formatıdır. AMV video formatı MP4'lerin çalabileceği bir formattır. Genelde MP4'lerin video oynatabilmesi için gerekli bir formattır. Neredeyse en kaliteli MP4 video formatı AMV'dir. MPEG-4 ya da *.mp4, ISO/IEC tarafından seçilen uluslararası standart olmuş bir dosya biçimidir. ISO/IEC Moving Picture Experts Group tarafından çoklu ortam çeşitlerini saklamak için kullanılır, diğer çoklu ortam çeşitlerini saklamak için de kullanılabilir.

Common Criteria (CC), Türkçeye TS ISO/IEC 15408 gereğince "Ortak Kriterler" olarak çevrilmiştir. Amaç Uluslararası Standartlara dayanan Enformasyon tekniğinin güvenliğini sağlamak ve değerlendirmektir. (ing. Common Criteria for Information Technology Security Evaluation, kısaca CC.) Temeli Avrupa'nin geliştirdiği ITSEC, "Orange-Book" TCSEC, ABD'nin ve Kanada'nin CTCPEC kriterlerine dayanıyor.

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.

Bir açık dosya biçimi, sayısal verileri saklamak için genellikle standart organizasyonları tarafından yayımlanmış ve herkesçe kullanılıp uyarlanılabilicek belirtimlerdir. Örneğin açık biçimler hem sahipli hem de ücretsiz ve özgür yazılımlarda her birinde kullanılan tipik yazılım lisanslarıyla birlikte kullanılabilir. Açık biçimlerin aksine kapalı biçimlerde ticari sırlar olduğu kabul edilir. Açık biçimler eğer telif hakkı, patent, ticari marka ve benzeri diğer kısıtlamalar içermiyor ve herkes istediği amaçla maddi bir maliyet olmaksızın kullanabiliyorsa özgür dosya biçimleri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

SPEKE, açılımı Basit Parola Üssel Anahtar Değişimi olan, parola doğrulamalı anahtar anlaşmas için kullanılan kriptografik bir yöntemdir.

ISO/IEC 27001, uluslararası geçerliliği bulunan sağlam bir bilgi güvenliği sistemi için gerekliliklerin belirtildiği standartlar bütünüdür. Hedefi; kurumsal bilgiyi muhafaza etmek, gelebilecek her türlü zararı minimize etmek, bilgiyi korumak ve bilginin üzerindeki riskleri analiz ederek minimuma indirgemektir.

PHIGS 1980'lerden 1990'ların başlarına kadar kabul görmüş bir uygulama programlama arayüzü (API) standardıdır. Daha sonra OpenGL'de bulunan özelliklerden ve güçten dolayı OpenGL'nin yükselmesine neden olmuştur.

ISO 3166-2:CU, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının bir parçası olan Küba'daki ana bölümlerin isimlerini kodlamaya yarayan bir koddur. Güncel olarak 15 il ve 1 özel belediye için ISO 3166-2 kodları bulunmaktadır. Özel belediye Isla de la Juventud herhangi bir ile bağlı değildir ve merkezi yönetim tarafından yönetilir.

Common Language Infrastructure veya kısaca CLI, programlama dili ve platformdan bağımsız bir şekilde uygulama geliştirme ve yürütmeyi mümkün kılan sistemleri belirleyen uluslararası bir teknik normdur. Standart, Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından ISO/IEC 23271 numarası altında ve Ecma International tarafından ECMA-335 adı altında sürdürülmektedir. Mevcut versiyon, Haziran 2012'den itibaren 6 numaralı versiyondur.