İçeriğe atla

P2PTV

P2PTV standartları

P2PTV televizyon ya da herhangi dijital yayın görüntülerinin, bir P2P (Peer to Peer) ağında, veri paylaşım yazılımları ile dağıtılmasını ön gören sistemin kısaltmasıdır. Bu girişimdeki uygulamaların öneminin altı, bütün dünyadaki yerel kanalları küresel ölçeğe taşıma potansiyeline sahip olduğu için, çizilebilir. Ancak yeni bir telif hakları sorununa neden olacak olması da bu uygulamaların düşündüren kısmıdır.

P2PTV standartları

  1. Eş zamanlı normal yayın akışı: Normal TV yayın saati gibi eş zamanlı olarak tüm istemcilere iletilir gecikme süresi buffering denilen veriyi önbelleğe alma süreci kadar bir süredir ve genelde 1 dakika kadardır.
  2. Tek zamanlı normal yayın akışı: Kullanıcı herhangi bir zaman dilimi içerisinde dijital yayın akışı saati harici video dosyasını seyretmek ister. Yayın izleyicinin istediği süre içerisinde başlar ve sıralı bir şekilde zamana göre yayın devam eder.
  3. Çoklu (farklı) zamanlamalı yayın akışı: İzleyici farklı bir zamanda yayının ister en başında veya ortasında veya en son kısmına doğru istediği veya seçtiği herhangi bir yayın akış zamanına direkt olarak atlamasına veya geçmesine olanak sağlar. P2PTV standartlarının sıradan kullanıcı alışkanlıkları harici en büyük üstünlüğü budur. Fakat bu, 2012 gibi yayın standardı olarak kabul görecektir. Bulunduğumuz zaman diliminde ise bu çözüme en yakın uygulama İnternet televizyonu uygulamalarıdır.

İnternette P2PTV

İnternette P2P programları ile dünyanın dört bir yanından dijital yayınları izlemek mümkündür. Aşağıda listesini gördüğünüz P2P programları ve benzeri programlar ile sunucu görevi gören bir kullanıcı yayının kaynağını oluşturur. Örneğin mevcut bir televizyon yayınını dijital bir TV kartı ile bilgisayarına aktarır ve P2P programı aracılığıyla İnternette yayınlamaya başlar. Aynı programı kullanan kullanıcılar bu yayıncının tanımladığı kanala bağlanırlar bu noktadan itibaren tüm kullanıcılar hem istemci hem de yayıncı konumundadırlar. Yani hem veri almakta hem de veri göndermektedirler. P2P sistemlerinin üstünlüğü de buradan gelmektedir. Tek bir kaynağın bant genişliğine bağlı olan İnternet yayınlarında yayını izleyebilecek kişi sayısı sınırlı iken P2P sistemlerde aksine izleyen kişi sayısı arttıkça yayının kalitesi de yükselmektedir. Bu teknoloji iletişim alanında sınırsız özgürlükler vaadetse de telif hakkı ihlallerine zemin hazırlamaktadır.

P2PTV uygulamalarının listesi

  • FoxTorrent (VLC Media Player)
  • TVUnetworks
  • CoolStreaming
  • Cybersky-TV
  • Feidian
  • MySee
  • PeerCast
  • PPLive
  • PPStream
  • Octoshape
  • Open Media Network
  • SopCast (Türkiye'de yasadışı olarak lig maçlarını eş-zamanlı olarak gösterildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla yasaklanmıştır.)
  • TVants
  • TvMediaPlayer
  • P2P TV Recorder

İlgili Araştırma Makaleleri

DirectPlay, DirectX'in çok kullanıcı oyunlar başta olmak üzere birçok kişinin aynı anda birçok mesaj yolladığı ortamların yaratılmasını kolaylaştırmak için geliştirdiği bir iletişim protokolüdür. DirectPlay, sunucu-istemci (server-client) veya peer to peer tipi bir organizasyonda asenkron mesajlaşma, mesaj öncelikleri, paket birleştirme, kayıpsız gönderim veya paket şifreleme gibi olanaklar sunar ve DirectPlay Voice modülü sayesinde ses iletimini de mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Peer-to-peer</span> Yazılım

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Podcast</span> dijital ortam türü

Podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">QoS (port önceliği)</span>

Ağ İletişimi Hizmet Kalitesi, Ağ üzerindeki uygulamaları önceliklendirerek zaman kaybını azaltmayı hedefleyen bir ağ servisi. Bir ağ bağlantısı üzerinden çalışan bir trafik veya program türüne öncelik veren çeşitli tekniklere karşılık gelir. Aynı ağ altyapısı ile çalışan çeşitli uygulamalarda network cihazlarının hangi uygulamaya öncelik vereceğini belirtmeye yarar. Bu sayede kesinti ve paket gecikmelerine daha az tahammül olan uygulamalara öncelik verilir.

İnternet Televizyonu, İnternet üzerinden televizyon yayını. Online Tv olarak da nitelendirilen yayınlar günümüzde yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yayınlar programlar ve bazı İnternet protokolleri ile sağlanabilmektedir. Klasik yayınlar mms(microsoft media server), modern yayınlar ise rtmp,m3u8(cross domain) ve Ip ile ile yapılan yayınlardır. Yayınlar bir web sayfası aracılığı ile yapılabileceği gibi bunun için hazırlanmış çeşitli programlar kullanılarak yapılabilir. Vlc Tv, Simple Tv ve Canlı Tv Uygulaması, rtmp yayınlarını destekleyen yayınlara örnek gösterilebilir. Microsoft TV, Android TV, Apple TV, Netflix ve büyük medya şirketleri İnternet televizyon göstermekdedir.

Video on Demand televizyon sistemleri, set-top-box kutuları ile gerçek zamanlı video dizileri izleme imkânı vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Norsk rikskringkasting</span>

Norveç Yayın Kurumu, yaygın olarak NRK baş harfleriyle bilinir, Norveç hükûmetine ait radyo ve televizyon kamu yayın şirketidir ve Norveç'teki en büyük medya kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Nielsen reytingleri</span>

Nielsen Reytingleri veya Nielsen İzleyici Oranları, ABD'de televizyon yayınları izleyici kitlesinin büyüklüğü ve bileşimini belirlemek amacıyla Nielsen Media Research tarafından geliştirilmiş izleyici ölçüm sistemleridir. Nielsen Media Research Arthur Nielsen tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzleyici ölçümü</span>

İzleyici ölçümü bir izleyici topluluğunda kaç kişi olduğunun ölçümüdür. Genelde radyo dinleyicileri ve televizyon izleyicileri için düşünülse de, gazete ve dergi okuyucuları ve Web sitesi kullanıcıları için de geçerli olan bu kavram, yayımcılar ve reklamcılar tarafından, kaç kişi ve kimlere ulaşıldığını belirlemek için kullanılır. Bu daha geniş anlamıyla izleyici kitle araştırması anlamına gelir.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

tivibu Spor

tivibu Spor, 2010 yılında Türk Telekom'un şirketi olan tivibu tarafından kurulmuş spor kanalıdır. Bundesliga, Bundesliga 2, Pro League, İspanya La Liga, Serie A ve NBA yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. tivibu Spor, 17 Ağustos 2016 tarihinden itibaren HD ve SD olmak üzere Türksat üzerinden şifresiz yayına başlamıştır. Uydu üzerinden sadece HD yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Periscope (uygulama)</span> mobil canlı yayın uygulaması

Periscope veya Türkiye'de Scope, iOS ve Android platformları için geliştirilen görüntülü canlı yayın uygulamasıdır.Uygulama, Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein tarafından geliştirildi.Yayın hayatına başlamadan 2015 yılında Twitter tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Filmler ve TV (Windows)</span> Çevrimiçi video akış hizmeti

Microsoft Movies & TV Microsoft tarafından geliştirilen Full HD (1080p) film ve televizyon programı sunmakta olan bir dijital video hizmetiydi. Video Store'da kiralama veya satın alma için kullanılabiliyordu. Önceki ismi Xbox Video ve Zune Video idi. Hizmet Xbox 360 ve Xbox One konsollarında, Windows 8,Windows 8.1 ve Windows 10 bilgisayar işletim sistemlerinde, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile telefon işletim sistemlerinde mevcuttu. Hizmete web üzerinden de erişilebiliyordu.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın (televizyon)</span>

Canlı televizyon, gerçek zamanlı olarak yayınlanan bir televizyon prodüksiyonudur. İkincil anlamda, televizyonun internet üzerinden akışını ifade edebilir. Çoğu durumda canlı programlama TV'de gösterildiği gibi kaydedilmez, prova edilmez, düzenlenmez ve yalnızca yayınlanmadan önce kaydedildiği gibi gösterilir. Canlı yayın şovları arasında haber yayını, sabah programı, ödül şovları, spor programları, gerçeklik programları ve zaman zaman senaryo dizileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.