İçeriğe atla

P-72 Deniz Karakol Uçağı

Fransız - İtalyan ortaklığı olan ATR tarafından üretilen ATR 72 uçağınıın Deniz Karakol Uçağı olarak değiştirilmiş versiyonudur. İtalya, Pakistan ve Türk Deniz Kuvvetleri bu deniz karakol uçaklarını kullanmaktadırlar. Türkiye bu alım için Meltem 3 projesi kapsamında yapmıştır. Projeye 10 tane P-72 alımı olarak çıkılmış ancak proje sonradan revize edilerek bu sayı 6 deniz karakol uçağı 2 tanede kargo uçağı olarak güncellenmiştir.

P-72 lerin kanatlarına herhangi bir silah istasyonu eklenmemiştir. Bütün silah istasyonları gövdenin altındadır. Bunu gövdeye takılan podlar sayesinde gerçekleştirebiliyor. Bu podlar 450 kg kapasitelidir. Türkiye'nin P-72'lerinde gemisavar füze taşıyamamaktadırlar. Çünkü bunlar yaklaşık olarak 700–800 kg civarındadır. Ama gerekli elektronik ve yazılımsal entegrasyon sonrası belli bir ağırlığa kadar ki füze entegrasyonu yapılabileceği ifade edilmektedir. Bu da muhtemelen Çakır (füze) gibi füzelerdir.[1] Çünkü; Çakır füzesi yaklaşık 275 kg civarındadır.

Türkiye'nin 5 tanesi teslim edilmiş, 1 tanesi de 2023'ün ilk çeyreğinde teslim edilmesi beklenen toplamda 6 tane P-72 uçağı vardır.[2]

Teknik Özellikler

  • Kanat Açıklığı 27,050 m
  • Gövde Uzunluğu 27,166 m
  • Yerden Yüksekliği 7,65 m
  • Uçuş Sürati 511 km/h; 318 MPH (276 KNOT)
  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 23.000 kg
  • Koltuk Aralığı 457,2 mm veya 18 inches
  • Azami Yatay Uçuş Yüksekliği 24.900 ft
  • Azami Menzil 1.324 km (azami yükle)
  • Azami Kargo Kapasitesi 1696 kg / Mm³
  • Azami Yakıt Kapasitesi 6400 kg

Kaynakça

  1. ^ "P-72 / ATR-72 Deniz Karakol Uçakları". Mavi Vatan. 21 Ekim 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  2. ^ "Deniz Kuvvetleri'ne P-72 Deniz Karakol Uçağı Teslimatı". 21 Ekim 2022. 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 109</span>

Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 110</span> Alman yapımı savaş uçağı

Messerschmitt ME 110, II. Dünya Savaşı Alman ağır avcı uçağı. Bf 110 ağır avcı olarak tasarlanan ve sonraları gece avcısı veya yer bombardıman uçağı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-37</span>

Sukhoi Su-37, Rusya'nın çok amaçlı jet motorlu avcı uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cessna 172</span> Sivil hava aracı

Cessna 172 Skyhawk 4 kişilik, yüksek kanatlı, tek motorlu Cessna modelidir. Dünyanın en çok üretilen popüler eğitim uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">ATR 72</span>

ATR 72, Fransız-İtalyan uçak üreticisi olan ATR firması tarafından inşa edilmiş bir çift motorlu turboprop kısa mesafeli bölgesel yolcu uçağıdır. ATR 72, 78 yolcu taşıyabilmektedir ve 2 pilot tarafından kontrol edilebilmektedir. Deniz Karakol Uçağı olan versiyonunun adı P-72 Deniz Karakol Uçağıdir.

<span class="mw-page-title-main">ATR 42</span> Turboprop bölgesel yolcu uçağı

ATR 42, Fransız-İtalyan uçak üreticisi olan ATR tarafından inşa edilmiş bir çift motorlu turboprop kısa mesafeli bölgesel yolcu uçağıdır. ATR 42, 42 ila 50 arası yolcu taşıyabilmektedir ve 2 pilot tarafından kontrol edilebilmektedir. ATR 72'nin bir önceki versiyonudur.

Uçuş yükü, bir hava taşıtının ya da bir fırlatma aracının taşıma sığasıdır ve genellikle ağırlık olarak ölçülür. Uçuşun ya da görevin türüne göre, aracın uçuş yükü şunları içerebilir: kargo, yolcu, uçuş mürettebatı, cephane, bilimsel araç gereç veya deneyler ya da diğer donanımlar. İsteğe bağlı olarak taşındığında, ek yakıt da ayrıca uçuş yükünün bir parçası sayılır. Ticari bağlamda, taşıma yükü sadece gelir getirici/üretici kargodan ya da ücret ödeyen yolculardan oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SEPECAT Jaguar</span> Hava aracı

SEPECAT Jaguar, Fransa ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir jet saldırı uçağıdır. İlk uçuşunu 8 Eylül 1968 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1973 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Shenyang J-6</span> Çin yapımı bir jet avcı uçağı

Shenyang J-6, Çin yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Mikoyan-Gurevich MiG-19 temelinde geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 30 Eylül 1959 tarihinde gerçekleştirdi ve 1962 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-134</span> SSCB yapımı yolcu uçağı

Tupolev Tu-134, Tupolev tarafından üretilen bir Sovyet yapımı yolcu uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1963 tarihinde gerçekleştirmiş olup Eylül 1967 tarihinde hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Saab 29 Tunnan</span>

Saab 29 Tunnan, Saab tarafından üretilen İsveç yapımı bir jet saldırı uçağıdır. Uçak, Saab 21R'nin ardından İsveçin ikinci turbojet motorlu savaş uçağıydı. Adından türetilen yuvarlak görünüşüne rağmen, J 29 o döneme kıyasla hızlı ve çevik bir uçaktı. 1970'li yıllara kadar hem avcı hem de avcı bombardıman rollerinde etkili bir şekilde görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima Kikka</span> 1945te üretilen ilk Japon jet uçağı prototipi

Nakajima Kikka, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir jet savaş uçağı prototipiydi. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında geliştirilmiş olup ilk Japon jet uçağıydı. Ancak, Japonya'nın kısa bir süre sonra teslim olması nedeniyle uçak üretime geçememiştir.

<span class="mw-page-title-main">British Aerospace ATP</span>

British Aerospace ATP, British Aerospace tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, Hawker Siddeley HS 748 geliştirilmiş bir modeli olup daha uzun bir gövdeye ve daha az gürültülü ve yakıt tüketen motorlara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Fokker 50</span>

Fokker 50, Fokker tarafından üretilen Hollanda yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, önceki Fokker F27 Friendship'in geliştirilmiş bir modeli olup ilk uçuşunu 28 Aralık 1985 tarihinde gerçekleştirmiş ve 1987 yılında hizmete girmiştir. Aynı zamanda uzatılmış bir modeli Fokker 60 olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-140</span>

Antonov An-140, Antonov tarafından üretilen Ukrayna yapımı bir turboprop bölgesel yolcu uçağıdır. Uçak, An-24'ün yerine geliştirilmiş olup genişletilmiş kargo kapasitesi ve hazırlıksız hava yollarını kullanma yeteneğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-74</span> Sovyet yapımı bir jet kargo uçağı

Antonov An-74, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet kargo uçağıdır. Uçak, An-72'nin bir varyantı olup kanatlarının üzerinde yer alan büyük motorları nedeniyle Çeburaşka takma adıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-72</span>

Antonov An-72, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet kargo uçağıdır. Uçak, An-26'nın yerini almak üzere tasarlanmış olup kanatlarının üzerinde yer alan büyük motorları nedeniyle Çeburaşka takma adıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-32</span>

Boeing X-32, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir deneysel hayalet jet avcı uçağı konseptidir. Uçak, 1993 yılında DARPA'nın CALF projesi kapsamında F-16 Fighting Falcon, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet ve AV-8B Harrier II uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmeye başlandı ve ilk uçuşunu 18 Eylül 2000 tarihinde gerçekleştirdi.